przepis pilnie poszukiwany? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-07-26, 20:36   #1
sniezynkaa
Raczkowanie
 
Avatar sniezynkaa
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Bielsko Biała
Wiadomości: 279
GG do sniezynkaa

przepis pilnie poszukiwany?


Czy ma ktos moze przepis na pasztet z selera??
Lub pasztet z brokułów i kalafiora??
z gory dzieki za odpowiedzi
__________________
Nie trzeba umieć tylko kochać trzeba również umieć okazac MIŁOŚĆ
..::wszystko jest możliwe niemożliwe wymaga poprostu wiecej czasu::..

Moje pracki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...26#post5396626
sniezynkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 10:34   #2
eIIe
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 114
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Nie wiem czy to nadal aktualne, ale podaję przepis na pasztet z brokułów i kalafiora

Składniki:

350 g kalafiorów
350 g brokułów
300 g piersi z kurczaka
500 ml wywaru z drobiu
2 jajka
2 łyżki mąki
1 cytryna
200 ml śmietany
1 marchewka
cukier, sól, pieprz
masło do smarowania formy

Wykonanie:

Kalafior i brokuły umyć, podzielić na różyczki, zalać gorącym wywarem i sokiem wyciśniętym z cytryny, gotować 7 minut. Osobno ugotować oczyszczoną, obraną i pokrojoną marchewkę. Filety z kurczaka zmiksować z marchewką. Wbić jajka, dodać mąkę, skórkę otartą z umytej cytryny i wlać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wyrobić na jednolitą masę. Formę pasztetową posmarować masłem i włożyć na dno część masy drobiowej. Wetknąć w nią pionowo, na przemian różyczki kalafiorów i brokułów "kwiatami" do góry. Następnie ułożyć resztę masy, wetknąć w nią resztę kalafiorów i brokułów "kwiatami" do dołu. Powierzchnię wyrównać, przykryć natłuszczoną folią i wstawić do kąpieli wodnej. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godz. Po upieczeniu pasztet ostudzić i wstawić do lodówki na 6 godz. Podawać pokrojony na plastry.

Smacznego!
eIIe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 14:23   #3
agusia_85
Zadomowienie
 
Avatar agusia_85
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 1 171
GG do agusia_85
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Przepis mojej koleżanki, ale myślę że się nie obrazi Ja robiłam go raz i bardzo mi smakował

PASZTET Z SELERA:

-1 kg selera
-1 kostka margaryny
-1 szklanka wody
-1 cebula
-2 kostki rosołowe
-1 kostka grzybowa, 300-500 gram świeżych grzybów lub kilka suszonych grzybków (namoczone poprzedniego dnia)
-1 szklanka bułki tartej
-4 jajka
-1 łyżka vegety
-kilka marchewek

Seler obrać i potarkować na tarce warzywnej. Do garnka wlać wodę, wrzucić margarynę i kostki rosołowe (ewentualnie też kostkę grzybową). Zagotować. Dodać seler. Gotować aż seler zmięknie (im dłużej będziemy gotować tym zapach selera będzie mniej intensywny).
Po ugotowaniu odstawić z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozdrobnione grzyby, vegetę, posiekaną cebulę, 4 żółtka, bułkę tartą oraz marchewkę startą na tarce jarzynowej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać do całej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-45 minut.
__________________

agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 14:27   #4
marsi11
Zakorzenienie
 
Avatar marsi11
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Cytat:
Napisane przez agusia_85
Przepis mojej koleżanki, ale myślę że się nie obrazi Ja robiłam go raz i bardzo mi smakował

PASZTET Z SELERA:

-1 kg selera
-1 kostka margaryny
-1 szklanka wody
-1 cebula
-2 kostki rosołowe
-1 kostka grzybowa, 300-500 gram świeżych grzybów lub kilka suszonych grzybków (namoczone poprzedniego dnia)
-1 szklanka bułki tartej
-4 jajka
-1 łyżka vegety
-kilka marchewek

Seler obrać i potarkować na tarce warzywnej. Do garnka wlać wodę, wrzucić margarynę i kostki rosołowe (ewentualnie też kostkę grzybową). Zagotować. Dodać seler. Gotować aż seler zmięknie (im dłużej będziemy gotować tym zapach selera będzie mniej intensywny).
Po ugotowaniu odstawić z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozdrobnione grzyby, vegetę, posiekaną cebulę, 4 żółtka, bułkę tartą oraz marchewkę startą na tarce jarzynowej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać do całej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-45 minut.

jeju a jak to smakuje?
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 14:31   #5
agusia_85
Zadomowienie
 
Avatar agusia_85
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 1 171
GG do agusia_85
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Jak mięsko

Nie czuć zupełnie typowego smaku selera

Sama się zdziwiłam, gdy spróbowałam pierwszy raz
__________________

agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 14:36   #6
marsi11
Zakorzenienie
 
Avatar marsi11
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

hm brzmi zachecajaco ale mi ochoty narobilas, sluchaj a nie mozna tych warzyw przez maszynke przepuscic lekko podgotowanych?
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 15:25   #7
agusia_85
Zadomowienie
 
Avatar agusia_85
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 1 171
GG do agusia_85
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Wiesz, nie mam pojęcia, ale ja bym nie ryzykowała

Seler podczas gotowania traci właśnie swój zapach. Jeśli chciałabyś go przepuścić przez maszynkę, to seler musi być całkiem ugotowany, a i tak nie wiem czy podczas gotowania w kawałku straci ten zapach.
__________________

agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-04, 15:27   #8
agusia_85
Zadomowienie
 
Avatar agusia_85
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 1 171
GG do agusia_85
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Chyba, że zmielesz surowy i później będziesz gotować, nie wiem tylko czy nie będzie za rzadki
__________________

agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-05, 09:06   #9
sniezynkaa
Raczkowanie
 
Avatar sniezynkaa
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Bielsko Biała
Wiadomości: 279
GG do sniezynkaa
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Pasztet z selera tez juz wklepałam wydębiłam od koleżanki jest w oddzielnym wątku... Ja natomiast znalazłam jeszcze pasztet z fasoli jestescie zainteresowane?

elle <całus> dzięki za przepis

agusia85 tobie też <całus> i dzięki
__________________
Nie trzeba umieć tylko kochać trzeba również umieć okazac MIŁOŚĆ
..::wszystko jest możliwe niemożliwe wymaga poprostu wiecej czasu::..

Moje pracki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...26#post5396626
sniezynkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-05, 09:21   #10
agusia_85
Zadomowienie
 
Avatar agusia_85
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 1 171
GG do agusia_85
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Pewnie że jesteśmy zaintersowane
__________________

agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-05, 09:58   #11
iza73
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 2 863
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Ja znam taki przepis na pasztet z selera,skladniki:
1 kg selera (3 spore bulwy - nie naciowy!), 2 marchewki, 1 duża cebula, kostka margaryny, 4 jajka, szklanka bułki tartej, koperek, pietruszka, sól, pieprz

Przyrzadzanie:
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce jarzynówce, wrzucamy do garnka i gotujemy to na wolnym ogniu w wodzie (szklanka) z kostką masła. Jak już będzie miękkie (po ok. 50 min), zdejmujemy z ognia, studzimy. Wbijamy do tej masy 4 zółtka, dodajemy bułkę tartą i koperek/pietruszkę, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pianę z czterech białek i mieszamy. Pieczemy w blaszce ok. 1 godziny - aż będzie rumiany po wierzchu. Przed podaniem dobrze ostudzić.
Ten pasztet dobrze smakuje z majonezem.

Oraz podaje przepis na pasztet z groszku.
1/4 kg groszku z puszki
1/4 kg marchwi
1/4 kg selera
masło
4 jajka
4 łyżki śmietany
gałka muszkatołowa
zmielone ziele angielskie

Do tego pasztetu jest sos:
sol.pietrz
1/2 szkl. majonezu
1 łyżeczka kaparów
2 korniszony

Groszek odcedzić, zmiksować, wymieszać z jajkiem i smietaną. Doprawić solą i pieprzem. Obraną marchew gotować na pół miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, zmiksować, wymieszać ze szczypta ziela angielskiego, solą i pieprzem. Obrany seler ugotować, zmiksować, dodać białko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej. Przygotowane warzywa układać warstwami w wysmarowanej masłem formie keksowej w następującej kolejności: groszek, seler, marchew. Przykryć folia aluminiową i wstawić do naczynia z gor?aca woda. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1h. Wystudzony pasztet polać sosem.
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-08, 17:46   #12
maxi82
Zadomowienie
 
Avatar maxi82
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Ja mam przepis na pasztet z soi
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-08, 17:52   #13
agusia_85
Zadomowienie
 
Avatar agusia_85
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 1 171
GG do agusia_85
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Czekamy z niecierpliwością
__________________

agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 13:58   #14
maxi82
Zadomowienie
 
Avatar maxi82
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
Dot.: przepis pilnie poszukiwany?

Przepis jest bardzo prosty.
Pasztet sojowy:
0,5 kg soi ugotować (soja gotuje sie bardzo długo i trzeba co jakieś 20 min zamieszać ją w garnku aż będzie miękka)
To był najtrudniejszy etap
30 dag pieczarek drobno pokroić i usmażyć
Soję zmielić, dodać do niej podsmażone pieczarki, jedno jajko, sól, pieprz do smaku. Jak ktos lubi moze być też oregano. Wlać jakieś 3/4 szklanki oleju ( w sumie to trzeba lać na oko, ale pasztet musi mieć sporo tego oleju, wtedy po upieczeniu nie będzie sie kruszył). Wszystko mieszamy i pieczemy. Przepis pochodzi od osoby która jest wegetarianką. Pasztet jest bardzo dobry
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:54.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.