| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2006-08-06, 03:50 | #1 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2006-08 
					Wiadomości: 109
				 | Polecam wlasnorecznie zrobiony ser
			
			A wiec jak nastawimy mleko zsiadle czy kefir a za bardzo nam sie zsiadzie to radze przerobic na ser. Po prostu poczekac az sie zsiadzie totalnie ( w te upaly wystarczy 2 dzien dluzej ) nastepnie czysta szmatka na druslak. na to wl  ewamy zsiadniete mleko, kefir czy jogurt (oczewiscie wlasnorecznie przyrzadzone szkoda kasy na kupne) , dodajemy przypraw 9sol, pieprz , papryka, czosnek, koperek, szczypiorek i kto co tam lubi) czekamy az sie obsaczy (na noc wkladamy druslak na talezyku do lodowki) i rano mamy jak ulal do smarowani kanapek. W sklepie tak dobrego sie nie kupi.   Polecam. | 
|     |   | 
|  2006-08-06, 08:56 | #2 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2006-02 
					Wiadomości: 1 124
				 | 
				
				
				Dot.: Polecam wlasnorecznie zrobiony ser
				
			          no ja to bym "w te upaly" nie czekala 2 dni az sie mi skwaszone mleko samo w ser przerobi  bo istnieje spore ryzyko ze sie to zasmierdzi ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  akurat dobrze wiem jak sie robi serek wiec sposob tu podany wydaje mi sie troche glupi- bez obrazy | 
|     |   | 
|  2006-08-07, 15:53 | #3 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2006-08 
					Wiadomości: 109
				 | 
				
				
				Dot.: Polecam wlasnorecznie zrobiony ser
				
			 
			
			Przepis wyprobowany, bez rzadnych zakwasaczy, na pewno sie nie zasmierdzi a zaleta jest ze super sie smaruje na chlebie
		
		 | 
|     |   | 
|  2006-08-08, 18:18 | #4 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 
					Wiadomości: 3 972
				 | 
				
				
				Dot.: Polecam wlasnorecznie zrobiony ser
				
			 
			
			moja mama tez robi taki serek i jest pyszny o wiele lepszy niz ten kupny  a mleko zeby sie zsiadlo to musi postac (w upaly to rzeczywiscie) ze 2 dni. pzdr   | 
|     |   | 
|  2006-08-08, 18:31 | #5 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: ... 
					Wiadomości: 1 827
				 | 
				
				
				Dot.: Polecam wlasnorecznie zrobiony ser
				
			 
			
			Moja mama i babcia też tak robiły i zapewniam-jest jadalny   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2006-08-08, 20:32 | #6 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-12 
					Wiadomości: 8 465
				 | 
				
				
				Dot.: Polecam wlasnorecznie zrobiony ser
				
			 
			
			Jak mieszkałam z rodzicami [za czasów zamierzchłej komuny nie było takiego wyboru w sklepach] to często przerabiałyśmy zsiadłe mleko na twarożek, ale bez żadnych przypraw - pyszny był  . | 
|     |   | 
|  2006-08-15, 16:05 | #7 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-05 
					Wiadomości: 605
				 | 
				
				
				Dot.: Polecam wlasnorecznie zrobiony ser
				
			 
			
			U mnie w rodzinie też robi się taki ser, jest niesamowicie dobry, mięciutki, soczysty. Ponad to zostaje dużo pysznej serwatki  . 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2006-08-15, 19:09 | #8 | 
| Zakorzenienie | 
				
				
				Dot.: Polecam wlasnorecznie zrobiony ser
				
			 
			
			aż mi się łezka w oku zakręcila. jak byłam mala i jeździliśmy jeszcze na wieś, to babcia robiła takie pyszności. nie rozumiem, czemu w warszawie juz nie robiła    
				__________________ Dyskretnej troski trzeba mi.. | 
|     |   | 
|  2006-08-29, 14:46 | #9 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: śląsk 
					Wiadomości: 322
				 | 
				
				
				Dot.: Polecam wlasnorecznie zrobiony ser
				
			 
			
			do mleka wystarczy wlać soku z cytryny poczekać chwileczkę i odsączyć na gazie
		
		 | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 
 
 
 
	| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:11.
 
                




 
 
 
 



 
  
 
