|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
sto kilo
Witam, mam na imię Patrycja i mam 18 lat oraz... ważę blisko 100 kilogramów.
Jestem obiektem kpin "koleżanki" mówią na mnie krówka a chłopaki obrzucają obelgami dotyczącymi mojej pupy to jest żenujące! nie wiem co robić próbowałam wszystkiego diet ćwiczeń jogi... jestem już wyczerpana walką z moją ciągle powiększającą się tuszą ale ten ostatni raz chce spróbować. Znacie jakieś rewelacyjne diety? ale takie żebym jeszcze wrzucała coś do żołądka bo jestem uczulona na głód : (( pomocy |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: sto kilo
zacznij od małych kroczków. wyrzuć z diety słodycze, zmniejsz posiłki o połowę lub zredukuj liczbę zjadanych dziennie kalorii, chodź na spacery, ruszaj się
jest też drugie wyjście...pokochaj siebie! każda z nas narzeka na coś w swoim wyglądzie, ale to nie może być końcem świata. zmień ubrania, poszukaj tego, co sprawi, że poczujesz się piękna. zmień fryzurę, zadbaj o cere. I NIE PRZEJMUJ SIE OPINIAMI INNYCH LUDZI! NIGDY!trzymam kciuki Patka )
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
może i masz racje! niektórym podobają się duże kobiety może trafie na takiego
ogólnie twierdze że jestem ładną dziewczyną, tajemniczą, pociągającą, ponętną ale to wszystko przykrywa gruba warstwa tłuszczu. Będe ćwiczyć do upadłego i może ktoś spostrzegawczy dojrzy we mnie to ukryte piękno
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się z koleżanką wyżej
![]() A co do Twojego stwierdzenia, że masz już dosyć ciągle powiększającej się wagi... jesz po prostu więcej i tyjesz, czy starasz się ograniczać, a mimo to ciągle tyjesz? Jeżeli jest to opcja druga to polecam przebadanie się na tarczycę. Z tego co pamiętam bezpodstawny wzrost wagi jest objawem niedoczynności tarczycy (albo nadczynności-wybacz, nie pamiętam.)
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popieram ![]() Jeśli chcesz zrzucić zbednę kg tak naprawde to rób to z głową. Powoli i systematycznie a osiągniesz swój cel. Sama miałam kiedyś 79kg a teraz utrzymuje się na poziomie 67 i powoli próbuje schodzić jeszcze w dół ![]() Jeśli potrzebujesz wsparcia i wygadania się to pisz, ale nie poprzestawaj tylko na tym. Samym użalaniem się nic nie zdziałasz niestety. Zacznij się więcej ruszać. Zamiast windy wybieraj schody, tam gdzie możesz to idź a nie jedź, jak masz czas to wyjdź na spacer, poćwicz nawet przed tv (nie tylko jeść można przed nim ale też ćwiczyć) a przede wszystkim zacznij się zdrowo odżywiać. Zrezygnuj ale tak naprawde z fast-foodó, słodyczy, białego pieczywa Wszystko idzie zastąpić czymś innym i z czasem sama stwierdzisz że lepszym ![]() No i nie rób sobie żadnych pożegnań z zakazanym jedzeniem ![]() Chcesz zacząć to od razu ![]() Jest tu naprawde masa dziewczyn które się odchudzają, ale dla siebie bo to jest najważniejsze. Rób to dla samej siebie a nie bo ktoś coś mówi, obraża... Tacy już są ludzie że najpierw mówią potem myślą ![]() Także pomyśl czy naprawde chcesz schudnąć i do dzieła. Tyle mamy tu wątków że napewno sobie któryś upatrzysz i bez problemu możesz pisać, czytać i przekonać się że troche wyrzeczeń, więcej ćwiczeń a naprawde waga i cm zaczną lecieć w dól
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
masz rację, w takich przypadkach mogłaby pomóc jakaś dieta niskowęglowodanowa, można sporo jeść, nie jest się głodnym, a waga leci w dół. na pewno musisz wywalić z diety cukier i raczej pozbyłabym się też chleba, bułek. jedz dużo warzyw, a do tego białko, czyli jajka, mięso. trochę świeżych owoców, powinno pomóc.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
będzie chodzić głodna, no, w przypadku takiej wagi i chęci schudnięcia trochę wysiłku jednak chyba się opłaci :P
uczucie głodu na mniejszą wartość niż jej satysfakcja i efekt który da odchudzanie
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Wysiłkiem będzie ułożenie prawidłowej diety (Asiaczek już dobrze o tym wspomniała), a nie głodzenie się.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
To że ktoś odchudza się ze 100 kg, a nie z 60, to nie oznacza że ma nagle się głodzić, bo przecież to wstyd, żeby tyle ważyć i jeszcze jeść
![]() praptak polecam na początek ułożenie jadłospisu tak, żeby było 5 małych posiłków, w każdym jakieś warzywo i/lub owoc. Zrezygnuj z prostych i szybkich kanapek jako przekąsek czy kolacji, na rzecz serka wiejskiego, jogurtu z otrębami, sałatki z kurczakiem. Zamień biały chleb, ryż i makaron na brązowy. Zaprzyjaźnij się z piersią z kurczaka i indyka, chudymi polędwiczkami wieprzowymi i piecz je lub gotuj, zamiast smażyć Oczywiście wyrzuć z diety wszelkie słodycze, fast foody, chipsy, niezdrowe przekąski. I to tak na poważnie. Nie ma że "Tylko jedno ciasteczko do kawy", albo "Tylko jeden kawałek tortu, w końcu moja mama ma urodziny raz w roku", bo jest to baaardzo zdradliwe ![]() No i ruch oczywiście Powodzenia! P.S. I oczywiście napisz tu swój przykładowy jadłospis, bo takie radzenie w ciemno jest trudne
Edytowane przez mariamarysienka Czas edycji: 2013-02-03 o 17:33 |
|
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem Twojego postu
Zbilansowana dieta musi zawierać węglowodany w postaci pieczywa i makaronu oraz nabiał Wątpię, czy da się trwale zmienić nawyki żywieniowe całkowicie wyrzucając z niego pieczywo lub makaron Chyba że proponujesz dietę, w której przemęczasz się kilka miesięcy, a potem wracasz do poprzednich nawyków Według mnie (i mojej dietetyczki), 2 małe kromki pełnoziarnistego chleba i szklanka makaronu razowego dziennie to porcja odpowiednia i nie powodująca tycia. A co do przetworzonego świństwa - uważasz że serki wiejskie są be? A lepsze są według Ciebie wysokobiałkowe piersi z kurczaka napakowane antybiotykami i hormonami wzrostu? Edytowane przez mariamarysienka Czas edycji: 2013-02-04 o 12:47 |
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Nóż mi się w kieszeni otwiera od tej antykurczakowej propagandy... Pomyśl dwa razy nim znów takie coś napiszesz. Na antybiotyki jest karencja, a hormony wzrostu w tuczu kurcząt są zakazane w UE.
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
tak tak, znam ja te "dietetyczki", niejedna moja koleżanka się z nimi odchudzała i skończyła z rozwalonym metabolizmem i mega efektem jojo, nie wspominając o tym, że non stop była głodna. wszystkie one proponują diety głodowe oparte na chlebie i nabiale
![]() a to, że dieta "musi" zawierać chleb i makaron to już w ogóle idiotyzm stulecia, nigdzie nie jest powiedziane, że musisz jeść pszenicę, wręcz odwrotnie, większość ludzi po tym tyje i puchnie Edytowane przez _Asiaczek_ Czas edycji: 2013-02-05 o 08:46 |
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
większość kobiet stosuje dietę niskokaloryczną, wysokowęglową i niskotłuszczową i na tym uda się chwilowo oszukać organizm. sama to stosowałam,ale zrozumiałam swoje błędy, organizm kobiety potrzebuje tłuszczu do wytwarzania hormonów, ja przez durne diety straciłam okres i wymagam teraz leczenia. nie popełniajcie tego błędu. poprzez głodowanie organizm zacznie wyłączać najmniej potrzebne do przeżycia układy, czyli hormony, rozrodczość, tarczycę itp. nie bójcie się białka i tłuszczu, poprzez stosowanie dużych ilości węgli się tyje, bo za każdym razem jak jecie węgle, organizm produkuje insulinę,a INSULINA JEST HORMONEM ODPOWIEDZIALNYM ZA TWORZENIE TKANKI TŁUSZCZOWEJ. dlatego trzeba je jeść z umiarem, głównie warzywa i trochę świeżych owoców. jedząc białko i tłuszcze, zjecie i tak mniej, bo one sycą na długo,a po węglach jest się non stop głodnym. na pewno tego doświadczyłyście i po co polecać to innym?
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
Da się. Tak samo jak da się z diety wykluczyć cokolwiek innego . Np... hmmm owoce morza. Tak naprawdę mało kto to jada (przynajmniej w moim mieście nie są popularne). Można się bez nich obejść zupełnie. Nie ciągnie do takiego jedzenia. A przecież to nie jest 1 produkt, tylko cała grupa produktów. Na dodatek zdrowych. Mimo tego ja osobiście nie czuję presji żeby to jeść. Nie chce, nie potrzebuje. Tak samo pieczywo czy makaron Kiedyś moja dieta opierała się głównie na węglowodanach z produktów mącznych i zbożowych, a chleb to dosłownie uwielbiałam. Teraz jest mi zupełnie obojętny. Nie czuję ani potrzeby, ani chęci żeby go jeść. Nie brakuje mi go Naprawdę da się wykluczyć różne grupy produktów, tak aby do nich nie wracać Na pewno na początku będzie ciągnęło, bo to jest jednak jakieś przyzwyczajenie. No i wiadomo, że generalnie cała dieta musi być dobrze bilansowana, bo inaczej to zawsze będzie do czegoś ciągnęło, będą się zdarzały napady wilczego apetytu, albo po prostu dieta stanie się zbyt męcząca/monotonna by ją kontynuować....
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.

każda z nas narzeka na coś w swoim wyglądzie, ale to nie może być końcem świata. zmień ubrania, poszukaj tego, co sprawi, że poczujesz się piękna. zmień fryzurę, zadbaj o cere. I NIE PRZEJMUJ SIE OPINIAMI INNYCH LUDZI! NIGDY!
)

Oczywiście wyrzuć z diety wszelkie słodycze, fast foody, chipsy, niezdrowe przekąski. I to tak na poważnie. Nie ma że "Tylko jedno ciasteczko do kawy", albo "Tylko jeden kawałek tortu, w końcu moja mama ma urodziny raz w roku", bo jest to baaardzo zdradliwe 
Zbilansowana dieta musi zawierać węglowodany w postaci pieczywa i makaronu oraz nabiał