brak postępów w języku angielskim - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-17, 09:38   #1
Agii12
Raczkowanie

Unhappy

brak postępów w języku angielskim

Otóż mam pewien problem z językiem angielskim...Od ok. 2 lat robię bardzo niewielkie postępy w nauce. W drugiej klasie liceum umiałam powiedzieć ok. 10-20 słów po angielsku i wtedy nastąpił moment, kiedy stwierdziłam że bez angielskiego to ani rusz na studiach, szczególnie że chcę pracować po studiach w Anglii, a więc tak wzięłam się za naukę, że po około 3-4 miesiącach zrobiłam olbrzymie postępy. Umiałam nawiązać konwersacje i znałam podstawowe czasy. Po ok. 2 latach już naprawdę dobrze umiałam Angielski, zdałam rozszerzenie na 80% podstawę na 98%. I tu się właśnie problem zaczął. Po zdobieniu diametralnych postępów po porostu utknęłam na levelu b2 ! Gdy patrzę na moje stare wiadomości po angielsku, stwierdzam że są one na podobnym poziomie do moich obecnych (bardzo dużo rozmawiam po anglielsku) Często robię podstawowe błędy jak używam złego czasu albo źle stawiam "the", "a" . Czasem zdaję sobie z tego sprawy po napisaniu tego. Oglądam bardzo dużo filmów i seriali z ang. napisami oraz ostatnią zaczęłam czytać angielskie książki. Kontakt z językiem mam prawie codziennie i to dość spory. Wydawać by się mogło, że będzie tylko lepiej, ale jest cały czas tak samo

Co polecacie? Czy ktoś ma takie same problemy i jak sobie z tym poradzić?

Edytowane przez Agii12
Czas edycji: 2015-01-17 o 09:45
Agii12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 10:06   #2
201604140952
Konto usunięte

Dot.: brak postępów w języku angielskim

Wydaje mi się, że to częsty problem. Sama taki miałam (trochę nadal mam). Moim zdaniem (ale to tylko moje zdanie) na takim poziomie najważniejsza jest praktyka. Oglądanie filmów/seriali/programów po angielsku, najlepiej bez napisów, słuchanie anglojęzycznej muzyki, czytanie książek/artykułów po angielsku, najlepiej coś z wyższej półki, ale na początek każda powieść jest ok (ucząc się francuskiego często natykam się na powieści "do nauki", tzn. z określonym poziomem, wypisanymi trudniejszymi słówkami, czasami jakąś gramatyką, z ćwiczeniami; pewnie po angielsku też coś takiego jest). Jeszcze większe obycie się z językiem.

A jeśli to nie wystarcza, to może poszukaj np. podręczników czy kursów przygotowujących do egzaminu CAE.

Plus polecam tę stronę ze wskazówkami "jak się nauczyć angielskiego": http://antimoon.com/
201604140952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 11:56   #3
Agii12
Raczkowanie

Właśnie w tym rzecz, że kontakt z językiem mam codziennie oglądając filmy (tylko z ang napisami), czytając książki, także rozmawiając, ale i tak nie mogę wyjść z levelu b2... Zrobiłam sobie ostatnio maturę z angielskiego (czytanie słuchanie) i wynik miałam też w granicach 80-85% (nie wiem jak rozprawka zostałaby oceniona) a już dwa lata minęły Jest niby jakaś różnica, ale jak na dwa lata do przodu to mnie to w ogóle nie satysfakcjonuje. Już za 3 lata kończe studia, jak moja nauka angielskiego będzie się rozwijała w takim tempie to marnie widzę swoje szanse w uk

Edytowane przez Agii12
Czas edycji: 2015-01-17 o 11:59
Agii12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 18:13   #4
Maguda_
Kawaii strona mocy

Skoro taka swobodna nauka angielskiego nie sprawdza się u Ciebie, musisz chyba zająć się nauką stricte podręcznikową.
Wypisujesz w ogóle nieznane Ci słówka z książek, artykułów, filmów (chociaż radziłabym oglądać bez napisów)?
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości