|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() brak postępów w języku angielskim
Otóż mam pewien problem z językiem angielskim...Od ok. 2 lat robię bardzo niewielkie postępy w nauce. W drugiej klasie liceum umiałam powiedzieć ok. 10-20 słów po angielsku i wtedy nastąpił moment, kiedy stwierdziłam że bez angielskiego to ani rusz na studiach, szczególnie że chcę pracować po studiach w Anglii, a więc tak wzięłam się za naukę, że po około 3-4 miesiącach zrobiłam olbrzymie postępy. Umiałam nawiązać konwersacje i znałam podstawowe czasy. Po ok. 2 latach już naprawdę dobrze umiałam Angielski, zdałam rozszerzenie na 80% podstawę na 98%. I tu się właśnie problem zaczął. Po zdobieniu diametralnych postępów po porostu utknęłam na levelu b2 ! Gdy patrzę na moje stare wiadomości po angielsku, stwierdzam że są one na podobnym poziomie do moich obecnych (bardzo dużo rozmawiam po anglielsku) Często robię podstawowe błędy jak używam złego czasu albo źle stawiam "the", "a" . Czasem zdaję sobie z tego sprawy po napisaniu tego. Oglądam bardzo dużo filmów i seriali z ang. napisami oraz ostatnią zaczęłam czytać angielskie książki. Kontakt z językiem mam prawie codziennie i to dość spory. Wydawać by się mogło, że będzie tylko lepiej, ale jest cały czas tak samo
![]() ![]() Co polecacie? Czy ktoś ma takie same problemy i jak sobie z tym poradzić? ![]() Edytowane przez Agii12 Czas edycji: 2015-01-17 o 09:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: brak postępów w języku angielskim
Wydaje mi się, że to częsty problem. Sama taki miałam (trochę nadal mam). Moim zdaniem (ale to tylko moje zdanie
![]() A jeśli to nie wystarcza, to może poszukaj np. podręczników czy kursów przygotowujących do egzaminu CAE. ![]() Plus polecam tę stronę ze wskazówkami "jak się nauczyć angielskiego": http://antimoon.com/ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Właśnie w tym rzecz, że kontakt z językiem mam codziennie oglądając filmy (tylko z ang napisami), czytając książki, także rozmawiając, ale i tak nie mogę wyjść z levelu b2... Zrobiłam sobie ostatnio maturę z angielskiego (czytanie słuchanie) i wynik miałam też w granicach 80-85% (nie wiem jak rozprawka zostałaby oceniona) a już dwa lata minęły
![]() Edytowane przez Agii12 Czas edycji: 2015-01-17 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kawaii strona mocy
|
Skoro taka swobodna nauka angielskiego nie sprawdza się u Ciebie, musisz chyba zająć się nauką stricte podręcznikową.
Wypisujesz w ogóle nieznane Ci słówka z książek, artykułów, filmów (chociaż radziłabym oglądać bez napisów)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.