![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mój partner będzie świadkiem a co ze mną?
No właśnie... Mój partner będzie świadkiem na weselu swojego kuzyna i w związku z tym mam kilka wątpliwości. Czy powinien on mieć krawat w kolorze mojej sukienki czy w kolorze sukienki świadkowej? Czy moje miejsce powinno być przy głównym stole czy gdzieś w tłumie? co sądzicie o tym żeby zapoznawać ze sobą świadków przed ślubem? co myślicie o zwyczaju "słodzenia" wódeczki przez świadków (bo orkiestra czasem jest bardzo nieustępliwa), czy będzie musiał zabawiać gości, bo czytałam, że świadek powinien z każdym się napić i tańczyć z samotnymi paniami i w ogóle paniami.
pytam bo nie wiem czy wypada ingerować w niektóre decyzje młodej pary, które nie do końca mi się podobają... Edytowane przez mikusiaa90 Czas edycji: 2010-06-30 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mój partner będzie świadkiem a co ze mną?
Szczerze mówiąc nie wiem gdzie masz siedzieć itp jako partnerka świadka, ale wiem, że ingerować Ci nie wolno..
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No tak, ale jeżeli będzie dopasowany do świadkowej, nie będzie ze mną tańczył i nie będzie obok mnie siedział a wesele jest z jego strony gdzie mało kogo znam to jest sens w ogóle tam iść??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
nie wyobrażam sobie na Twoim miejscu siedzieć gdzieś w tłumie
![]() co do koloru krawata.. jeśli Młodym zależy aby Twój partner miał go w kolorze sukienki świadkowej to zgodziłabym się bo to przecież nie tragedia a jak im zależy to niech mają, słodzenie wódki przez swiadków.. rozumiem cmok w policzek- w sytuacji jeśli świadkowie się dobrze i długo znają, w przeciwnym wypadku co ewentualnie mogłoby być pocałowanie ręki - tu akurat bym się kłóciła nawet jeśli Młodzi chcą inaczej, bo każdy ma inne przekonania i masz prawo nie godzić się na to aby Twój pratner całował obcą (jakby nie było) babę ![]() co do zapoznania świadków (+ ich partnerów) jestem jak najbardziej za bo wtedy jest dużo fajniejsza atmosfera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Co wy mówicie, to jest TWÓJ facet i ma siedzieć koło ciebie i dopasowywać się do Ciebie.
Jak sobie to wyobrażasz, że goście krzyczą 'gorzko, gorzko' a on się na twoich oczach całuję ze świadkową. Ja byłam świadkową i siedziałam z młodymi przy ich stole a po ich obu stronach my <czyli ja i świadek pana młodego> a przy nas nasi partnerzy. Wydaje mi się to jest sensowne.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Moja siostra będzie świadkową, jej TŻ będzie jej oczywiście towarzyszył. świadkiem ma być z kolei brat mojego TŻ, a brat też ma dziewczynę z którą będzie się bawił na weselu. Jak dla mnie świadkowie pomagają w sprawach organizacyjnych wesela i w związku z tym że mają swoje połówki nie będziemy ich z nikim swatać. Nie mają też obowiązku tańczyć z samotnymi paniami/panami!
![]() świadkowie siedzą prz stole Młodych razem ze swoimi partnerami!! a nie w tyle!!!!!!! krawat w kolorze Twojej sukienki! Edytowane przez flawless Czas edycji: 2010-06-30 o 15:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
U nas partnerzy swiadkow maja miejsca zaplanowane kolo swoich polowek przy glownym stole. Tym sposobem siedzi tam 6 os: para mloda i swiadkowie z partnerami. Mi jako Pannie mlodej srednio sie to podoba, żeby prawie obcy ludzie siedzieli przy najwazniejszym stole, ale jak mowisz nie moge ich zostawic na pastwe losu w tłumie
![]() A co do koloru krawata to nie robila bym z tego sensacji ![]() Edytowane przez marciadela Czas edycji: 2010-06-30 o 15:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez mikusiaa90 Czas edycji: 2010-06-30 o 15:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Na wszystkich weselach jak byłam świadkowie z osobami towarzyszącymi siedzieli przy jednym stole z młodymi
![]() Zatem pewnie będziesz siedziała przy głównym stole co może być trochę krępujące ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A jeszcze takie pytanie.. jak to jest ze spowiedzią i komunią w kościele? musi jakieś zaświadczenie o spowiedzi dać i przystąpić do komunii?? bo u niego z tym to nie bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byłam świadkową, tylko, że ani ja ani świadek nie mieliśmy partnerów, siedzieliśmy z młodymi, przy stole były tylko 4 miejsca ![]() Nie całowałam się z nim, on nie pił ze wszystkimi wódki, nie znaliśmy się wcześniej, nawet nie wiem jakiego koloru miał krawat, ale chyba neutralny, a ja niebieską sukienkę.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ohh.. powiem wam szczerze, że boję się tego jego świadkowania bo ogólnie od zawsze byłam nastawiona anty do tych ludzi generalnie. A wasi TŻ byli świadkami kiedyś? jak wasze wspomnienia?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam raz na weselu w rodzinie TŻa i to on był świadkiem. Nikogo nie znałam ale mój facet nie pozwoliłby mi się gdzieś zapodziac
![]() Jedynie w kościele siedziałam sama, bo on jako świadek był za młodymi. Co do zaświadczenia dla księdza, to na pewno nic nie potrzeba!
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do krawata, wydaje mi się naprawdę mało istotny. Za to absolutnie nie wyobrażam sobie rozdzielania Was na czas wesela. Owszem, świadek ma pomóc, czy wygłosić toast, ale z pewnością nie ma obowiązku całowania się z nikim (sic!) ani obtańcowywania samotnych ciotek, czy znudzonych kuzynek. Jest świadkiem, ale przede wszystkim Twoim facetem i na wesele przychodzi z Tobą ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Moj Tz tez byl swiadkiem i jak juz sie zabawa zaczela jego rola sie skonczyla, no jeszcze odpinal musznik
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- a jak orkiestra wyleci z gorzko gorzko do swiadkow to bym Tz uprzedzila ze ma w reke calowac i jak beda natarczliwi to niech Ciebie pocaluje badz upieral sie przy tej rece, jakies granice musza przeciez byc. Zabawa zabawa, ale raczej wszyscy z takiej sytuacji nie beda zadowoleni! Edytowane przez natalontko Czas edycji: 2010-06-30 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście, jak już dziewczyny pisały, siedzisz koło TŻta, co do tego nie ma wątpliwości.
Co do krawata, ostatnio widziałam rzecz bardzo sympatyczną na ślubie, gdzie świadkował akurat mój Były - był tam ze swoją dziewczyną i miał... 2 krawaty ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Co to za wiejskie klimaty z tym krawatem ,kara smierci grozi za niedopasowanie sie ??
![]() po drugie jestescie parą i przychodzicie razem wiec siedzicie razem ,świadek ma owszem obowiązek panowac nad imprezą ale tez jest gościem. co do durnych zabaw z calowaniem i tanczeniem swiadkow nic nie poradzę ,niektorzy lubia takie klimaty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem co jest dziwnego w tym, że ich nie znam. moja siostra ma "chłopaka" od miesiąca. Jeszcze go na oczy nie widziałam. Mojego TZ-a przyjaciel mieszka w Niemczech, jego dziewczyna jest Niemką, pierwszy raz bedzie w Polsce, też jej nigdy nie poznałam. Więc sa to dla mnie obcy ludzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Ja będę świadkową na ślubie siostry, będzie mi towarzyszył mój Tż.
*siedzimy przy stole razem z młodymi - nie ma innej opcji *nie ma "słodzenia" wódeczki przez świadków - zaznaczyłam to stanowczo - mimo że chłopaka który będzie świadkiem lubię. Nie chcę właśnie żeby mój Tż poczuł się niekomfortowo - a rodzina wie że jak ktoś mi coś każe to tupnę nogą i zawijam się z imprezy - więc dopilnują żeby tego nie było. *Tż krawat pod kolor mojego stroju - przecież jesteśmy parą i razem jesteśmy na weselu. ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
U nas nie ma ządnego słodzenia wódki przez Świadków, od osładzania jest Młoda Para. Świadkowie siedzą ze swoimi partnerami przy stole Młodych. To, ze zatańczy z jedną, czy drugą ciotką nie oznacza, ze i z Tobą tańczyc nie będzie.
Od siebie dodam, że to najważniejszy dzień Młodych, a nie jakiejś tam panny Świadka, więc ten jeden raz można zacisnąć zęby i nie robić z siebie gwiazdy, a w razie czego Świadków zawsze można zmienić ![]() Poza tym droga mikusiaa90 nie widzę żadnego problemu, byś i ty ubrała się pod kolor Świadków. A najlepiej o swoich wątpliwościach porozmawiaj z Tż i Parą Młodą, bo jak dla mnie robisz trochę z igły widły.
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
ja nie lubię tego zwyczaju słodzenia wódki przez świadków, raz byłam świadkową, poszłam bez TŻ ( kilka lat temu, on miał inne wesele w tym czasie ) - świadek też był sam, więc niejako poproszono mnie żebym przyszła sama, ale nie zamierzałam go całować i zapowiedziałam Młodej z góry że orkiestra ma nic nie śpiewać dla świadków, ale ona miała to w dupie najwidoczniej bo nic nie powiedziała orkiestrze a goście poderwani do śpiewu jeszcze głośniej i bardziej domagali się całowania, Młoda się śmiała, ja patrzyłam na nią z wyrzutem i powiedziałam że całować się nie zamierzam bo mam chłopaka, ludzie byli oburzeni że nie chcę tego robić- byłam tak zażenowana że chciałam uciec, to Młoda wymyśliła żebyśmy się zakryli welonem i udawali że całujemy- na to się zgodziłam, ale dalej w trakcie wesela napici już goście domagali się całowania świadków- myślałam że po prostu wyjdę. Jeszcze zostałam poproszona o świakowanie przez osobę z rodziny z którą mam mały kontakt, a ona nie miała kogo wziąć, a podobno się nie odmawia, więc się zgodziłam
![]() ![]() tak więc uważam że Ty musisz siedzieć koło swojego TŻta i on ma mieć krawat pasujący do Twojej sukienki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
Wtajemniczenie
|
Do mnie w ogóle nie trafia ten pomysł, ale ja przejawiam ogólną niechęć do wielu tradycyjnych , weselnych zwyczajów...
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
W najnowszej opiniotwórczej "Urodzie"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Mój Tż byl swiadkiem na slubie swojego brata, ale nie siedzielismy przy stole mlodych, a ze wszystkimi znajonymi
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:49.