|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() LITERNICTWO- tablica
Witam wszytskich
Poszukuje tablicy z alfabetem, gdzie byłyby podane prawidłowe wymiary liter. Muszę wykonac alfabet na bloku milimetrowym, byłabym wdzięczna za pomc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: LITERNICTWO- tablica
ostatnio na technice babka podała nam wymiary do Pisma Technicznego :
1. szerokości liter i cyfr Bardzo wąskie : 1mm - I i ( "i" duże i małe ) 2mm - l ( "L" małe) 3mm - j 1 Wąskie : 4mm - J c f r t Normalne : 5mm - C E F L a b d e g h k n o p q s u v x y z 2 3 5 6 7 8 9 0 6mm - B D G H K N O P Q R S T U Z 4 Szerokie : 7mm - A M V X Y m w oraz "piątke" i "dziesiątke" rzymskie! Bardzo szerokie: 9mm - W 2. Wysokości Małe litery - 7 mm (chyba ze tak jak "b" maja laseczkę do góry to brzuszek na 7mm a laseczka na 10mm, a gdy "g" to dolna laseczka na 3mm w dół) Duże litery - 10mm PS. --> wysokości troszke zamotane ale konstruowałam zdania sama :P ale mam nadzieję ze pomogłam <--- życze powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Hmm.. to nie do konca tak bylo... wysokosc litery byla wielokrotnscia grubosci linii stosowanej do narysowania jej. Wysokosc malej litery to 7 jednostek (jednostka to grubosc linii w mm). Przerabialam troche pisma na rysunku technicznym.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
tak tak czarny kocie ale ja mówie o wysokości liter o szerokości lini 1 mm tak jak podalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.