|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 388
|
Pieczeń wieprzowa
Chciałabym przyżądzic pieczeń wieprzową, ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.
Chodzi mi głównie o to czy powinnam ją upiec w piekarniku i czy potrzebna jest brytfanna, albo wystrczy jak położe ją na ruszta piekarnika ? Również, jak uzyskać taki efekt jak na zdjęciu - góra cała brązowa. Moja mama twierdzi, że piekąc ją w piekarniku należy ją zawinąć całą w folię aluminiową, ale wg. mnie myli się, bo jak ją zawinie do foli, to przecież ona się tak ładnie z góry nie opali.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Buc
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z kropki.
Wiadomości: 9 914
|
Dot.: Pieczeń wieprzowa
w folii, w rękawie, w naczyniu możesz ją robić.
30 min przed końcem pieczenia powinnaś odkryć pieczeń, wtedy ładnie się zarumieni z góry.
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 388
|
Dot.: Pieczeń wieprzowa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Buc
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: z kropki.
Wiadomości: 9 914
|
Dot.: Pieczeń wieprzowa
ja zawsze piekę dość długo, około 2 godzin
![]()
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 7
|
Dot.: Pieczeń wieprzowa
Zanim ją włożysz do piekarnika obsmaż mięso na patelni, żeby miało ładny kolor. Wtedy będzie fajna skórka w pożądanym apetycznym kolorze. I dopiekasz spokojnie potem w piekarniku (w folii lub bez) w niższej temperaturze tak, żeby środek "doszedł". Wytopi się na pewno sok, którym możesz polewać mięso. Jak stwierdzisz, że jest za suche/za bardzo się rumieni zawsze można przykryć folią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 388
|
Dot.: Pieczeń wieprzowa
Dziękuję!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 205
|
Dot.: Pieczeń wieprzowa
Cytat:
nacieram mieso mieszanką oleju z masą przypraw dzieki czemu sie rumieni i nie przypala co jakiś czas obracam.
__________________
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.