|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 349
|
Creme brule
Creme brule, czyli francuski (?) smakołyk.
![]() ![]() ![]() Wszyscy jedli, wąchali, a.. nikt przepisu nie widział? Przyznać się: grzeszy ktoś tajemną recepturą i pichci owy smakołyk w czeluściach swojej kuchni? I to w dodatku beze mnie? ![]() Umyję okna na święta w zamian za przepis! ![]() ![]() EDIT: O! Nazwa była po francusku.. i co z tego wyszło? Jakiś bełkot! Moderatora!! Ratunku! ![]() Jeśli ktoś z Moderatorów mógłby zmienić ten bełkot na 'creme brule', to będę bardzo wdzięczna. Przepraszam za kłopot. Westalka! Psujo jedna! ![]()
__________________
żartowałam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
ja niestey nie znam przpeisu ale poszukam .. pozdrawiam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5339.html oto przpeis hehe Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2006-12-10 o 10:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 349
|
Dot.: Crème brûlé: ktoś 'grzeszy' przepisem? :)
a dziękuję Ci za ten link.
![]() ![]()
__________________
żartowałam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: Crème brûlé: ktoś 'grzeszy' przepisem? :)
och to coś co kocham:
proszę oto przepis: Creme brulee 3 kubki śmietany 30 % 2 laski wanilii 8 zółtek 1/2 kubka cukru 3 łyżeczki cukru 1. Powoli podgrzewać śmietanę i wanilię w dużym garnku o grubym dnie, aż będzie bliska zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut, by naciągnęło. Wyjąć wanilię. 2. W dużej misce ubić żółtka z cukrem na gęstą, bladą masę. Wlać śmietanę, przełożyć wszystko do garnka i gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje i nie będzie spływać ze spodu drewnianej łyżki. Nie dopuścić do zagotowania, bo się zwarzy. Zdjąć z ognia i rozłożyć do 6 foremek o pojemnosci 170ml. Przykryć plastikową folią i chłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny. 3. Każdą porcję należy posypać cukrem i przypalić karmel palnikiem (lub w piekarniku lub na grillu, obkładajac wcześniej foremki lodem, by krem się nie rozpuścił) 4. Krem ponownie schłodzić. Podać max. w ciagu 1 godziny.
__________________
Połam język ![]() Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 349
|
Dot.: Crème brûlé: ktoś 'grzeszy' przepisem? :)
Sathi straaaasznie Ci dziękuję.
![]() ![]() To kiedy mam się zgłosić? ![]()
__________________
żartowałam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Creme brule
Wkleję Ci jeszcze jeden: http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid130/
Mycie okien już daruję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 349
|
Dot.: Creme brule
IlonaP, Tobie też bardzo dziękuję!
![]() ![]() I.. nawet nikt nie chce mycia okien. Hehe. ![]() I również dziękuję Moderatorom za zmianę. Kłaniam się nisko. ![]()
__________________
żartowałam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.