|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Kolejność przyjmowania pigułek
.
Edytowane przez * Raboussamai * Czas edycji: 2011-04-19 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomocy!! To Ważne!!
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieje ,ze zalozycielka watku nie obrazi sie ze sie podpinam,ale nie chce zakladac nowego watku!
Dziewczyny to bardzo wazne dla mnie!! wzielam tabletke Novynette i za jakies 5 minut(doslownie!!) poszlam sie oproznic. mam w zwiazku z tym pytanie,mozliwe ze wydalilam ta tabletke?? Wiem,ze wymioty i biegunka do 4 godz po zazyciu tabletki moga wplywac na obnizenie antykoncepcji,ale to bylo zwykle wyproznienie!! Blagam o odpowiedz!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Barwinka skoro piszesz że to było zwykłe wypróżnienie to czemu panikujesz? Chyba umiesz odróżnić biegunkę od zwykłego wypróżnienia? Biegunka to nie jest jednorazowe wypróżnienie i nie usuwa pigułki z żoładka.
* Raboussamai * a Ty dobrze zaczęłaś. Zaczęłaś od tabletki nr 1, potem bierz kolejne, nie sugeruj się tym jak zaznaczono tam dzień tygodnia, bo p[rzecież żaden producent nie może przewidzieć w który dzień tygodnia dostaniesz okres. Te dni tygodnia są po to, że zamiast sugerować się kolejnością cyfrową możesz zacząć od tabletki oznaczonej danym dniem, czyli dziś mogłaś równie dobrze zacząć od tabletki sobotniej bez względu na to czy jest na początku opakowania czy nie. Wszystkie Twoje tabletki mają ten sam skład. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dzieki Weronisia
![]() ![]() Uspokoilas mnie i to bardzo,jeszcze raz wielkie dzieki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam!!
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kolejność przyjmowania pigułek
Co do wypróżniania się po tabletkach..
Zanim zostanie uformowana masa kałowa w jelicie grubym lub zanim powstanie mocz w nerkach, który zsyłany jest potem do pęcherza zachodzi trawienie pokarmu w tym napojów. Częstsze oddawanie moczu nie przyśpieczy tempa metabolizmu twojego organizmu. Do trawienie zachodzi już w jamie ustnej, a kończy się w jelicie cienki, tak więc najpierw to co zjadłaś (w tym tabletka) muszą przejść przez ten proces, który w zdrowym organizmie trwa tyle ile trzeba. Hormony zostaną wchłonięte w jelicie, a zbędne resztki wydalone. Tabletka po połknięciu nie wpada odrazu do pęcherza ani do odbytnicy... Jeśli dojdzie do zatrucia, przyśpieszone jest tempo metabolizmu i hormony z tabletki mogą "nie zdążyć" zostać wchłonięte. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
A ja mam takie pytanko....
Biorę tabletki Novynette, nowe opakowanie zawsze rozpoczynam w piątek, przyjmuje codziennie o 20 - oczywiście coś mi się pomieszało i pierwsza chciałam przyjąc w czwartek,ale zapomniałam.Rano w piatek przypomniałam sobie i szybkowzięłam pigułkę (oczywiście całyt czas nie pamiętając że to w piątek powinnam rozpocząć opakowanie), w piatek wieczorem wzięłam normalnie,po czym dopiero dziśw sobotę się kapnęłam jaka ze mnie pierdoła. Moje pytanie : Czy jestem nadfal w 99% zabezpieczona? Czy po skończeniu opakowania ,mam pierwszą pigułkę nadal braćw piątek czy przeżucić się teraz na czwartek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
jeżeli maja taki sam skład to nie ma problemu
pzdr asia27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ale tu chodzi o to ze po 7 dniowej przerwie Niuniuczek wziela dwie tabletki 1 dnia- czy sie myle??
Nie wiem czy jestes zabezpieczona w 99% A kolejne opakowanie powinnac rozpoczac (po tym zle wzietym) po 7 dniowej przerwie nie wazne jaki dzien tygodnia wypadnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ni nie chodzi mi o to że wziełam dwie jednego dnia bo to często i się kiedyś zdarzałoniestety tylko o to że zaczęłam następne opakowanie po 6 dniowej przerwie ![]() Aneczka tez mi się wydaje czyli teraz zacznę nastepne opakowanie nie w piątek tylko w czwartek??? szkoda juz się przyzwyczaiłam do piątku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
No to dobrze zrozumialam. Myslalas ze powinnasc wziasc pierwsza tablete z opakowania w czwartek i ze o niej zapomnialas dlatego wzielas ja w piatek rano potem wzielas nastepna tego same dnia wieczorem i wszystko byloby ok(bo tak powinnas zrobic w razie zapomnienia pigulki
![]() Teraz juz nic nie zrobisz. Nie mozesz wydluzyc sobie przerwy po tym opakowaniu zeby dalej brac w piatki. Uwazam ze powinnas zrobic normalna przerwe 7 dniowa i zaczac nastepne opakowanie. Niestety bedzie to w czwartek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Tak Aneczka dokładnie tak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Tak Aneczka ma racje.
Nic zlego sie nie stalo w tym, ze teraz przerwa Ci sie skrocila. Przerwa moze byc skracana, albo nie trzeba jej robic wcale (gdy istnieje taka potrzeba), jednak w zadnym wypadku przerwa nie moze trwac wiecej niz 7 dni. A wiec nowe opakowanie zaczniesz w czwartek. Jest jeszcze jedna mozliwosc: po 21 tabletce mozesz wziac jeszcze jedna tabletke z nowego opakowania i wtedy zrobic przerwe. Wtedy nowy cykl zaczelabys znowu w piatek. Jest to dozwolone, bo czesto sama tak robilam po konsultacji z lekarzem. Jednak nie wydaje mi sie zebys chciala sie bawic w wydluzanie cyklu tylko po to, zeby opakowanie zaczynac w piatki. Po prostu przyzwyczaj sie do czwartkow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Tak bardzo mi na tym piatku nie zależy tylko że juz sie przyzwyczaiłam (2 lata) a taka ostatnio jestem taka zakręcona ,że ażsię boję że znowu coś pomieszam ale trudno za głupote trzeba płacic
![]() ![]() Buziaczki dziewczyny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.