Kolejność przyjmowania pigułek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-24, 20:57   #1
* Raboussamai *
Zadomowienie

Unhappy

Kolejność przyjmowania pigułek

.

Edytowane przez * Raboussamai *
Czas edycji: 2011-04-19 o 16:39
* Raboussamai * jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-24, 21:09   #2
nekome
Zakorzenienie

Dot.: Pomocy!! To Ważne!!

Cytat:
Napisane przez * Raboussamai * Pokaż wiadomość
Dziewczyny przed chwilą przyjęłam swoją pierwszą tabletkę Novynette. To jest mój pierwszy dzień okresu i powinnam przyjąć tabletkę "piątkową" a ja wzięłam poprostu pierwszą z nr. 1 nie oznaczoną żadnym dniem tygodnia!! Czy będzie wsdzystko w porządku jeśli jutro wezme "sobotnią" i później po kolei niedzielna i w ogóle?? Błagam o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!
Upewnij sie ,czytajac ulotke, ze wszystkie tabletki maja taki sam sklad.Dlatego moglabys je nawet wszystkie przelozyc z opakowania do pudelka i brac je losowo
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 10:23   #3
barwinka
Raczkowanie

Mam nadzieje ,ze zalozycielka watku nie obrazi sie ze sie podpinam,ale nie chce zakladac nowego watku!
Dziewczyny to bardzo wazne dla mnie!! wzielam tabletke Novynette i za jakies 5 minut(doslownie!!) poszlam sie oproznic. mam w zwiazku z tym pytanie,mozliwe ze wydalilam ta tabletke?? Wiem,ze wymioty i biegunka do 4 godz po zazyciu tabletki moga wplywac na obnizenie antykoncepcji,ale to bylo zwykle wyproznienie!! Blagam o odpowiedz!!
barwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 10:32   #4
Weronisia
Zakorzenienie

Barwinka skoro piszesz że to było zwykłe wypróżnienie to czemu panikujesz? Chyba umiesz odróżnić biegunkę od zwykłego wypróżnienia? Biegunka to nie jest jednorazowe wypróżnienie i nie usuwa pigułki z żoładka.

* Raboussamai * a Ty dobrze zaczęłaś. Zaczęłaś od tabletki nr 1, potem bierz kolejne, nie sugeruj się tym jak zaznaczono tam dzień tygodnia, bo p[rzecież żaden producent nie może przewidzieć w który dzień tygodnia dostaniesz okres. Te dni tygodnia są po to, że zamiast sugerować się kolejnością cyfrową możesz zacząć od tabletki oznaczonej danym dniem, czyli dziś mogłaś równie dobrze zacząć od tabletki sobotniej bez względu na to czy jest na początku opakowania czy nie.
Wszystkie Twoje tabletki mają ten sam skład.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 10:49   #5
barwinka
Raczkowanie

Dzieki Weronisia ja po prostu jestem panikara straszna, a w dodatku dopiero zaczynam swoje "przygody" z antykoncepcja hormonalna i sie strasznie boje wszystkiego,zawsze plnowalam tego,aby nie chodzic do kibelka do 4 godzin po zazyciu tabletki,a dzis jakos zapomnialam i zwyczajnie spanikowalam, ze ta tabletka wyleciala sobie razem z "kupka"
Uspokoilas mnie i to bardzo,jeszcze raz wielkie dzieki
barwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 11:08   #6
giraffe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez barwinka Pokaż wiadomość
Dzieki Weronisia ja po prostu jestem panikara straszna, a w dodatku dopiero zaczynam swoje "przygody" z antykoncepcja hormonalna i sie strasznie boje wszystkiego,zawsze plnowalam tego,aby nie chodzic do kibelka do 4 godzin po zazyciu tabletki,a dzis jakos zapomnialam i zwyczajnie spanikowalam, ze ta tabletka wyleciala sobie razem z "kupka"
Uspokoilas mnie i to bardzo,jeszcze raz wielkie dzieki
To już więcej nie planuj że nie pójdziesz do WC przez 4 godziny bo to całkiem bez sensu Ryzyko nie wchłonięcia się tabletki występuje JEDYNIE przy ostrej biegunce oraz przy wymiotach.
Pozdrawiam!!

"You may say i'm a dreamer, but i'm not the only one..."
giraffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-27, 17:07   #7
rainbow0
Raczkowanie

Dot.: Kolejność przyjmowania pigułek

Co do wypróżniania się po tabletkach..
Zanim zostanie uformowana masa kałowa w jelicie grubym lub zanim powstanie mocz w nerkach, który zsyłany jest potem do pęcherza zachodzi trawienie pokarmu w tym napojów. Częstsze oddawanie moczu nie przyśpieczy tempa metabolizmu twojego organizmu. Do trawienie zachodzi już w jamie ustnej, a kończy się w jelicie cienki, tak więc najpierw to co zjadłaś (w tym tabletka) muszą przejść przez ten proces, który w zdrowym organizmie trwa tyle ile trzeba. Hormony zostaną wchłonięte w jelicie, a zbędne resztki wydalone. Tabletka po połknięciu nie wpada odrazu do pęcherza ani do odbytnicy... Jeśli dojdzie do zatrucia, przyśpieszone jest tempo metabolizmu i hormony z tabletki mogą "nie zdążyć" zostać wchłonięte.
rainbow0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-09, 19:27   #8
Niuniaczek
BAN stały

A ja mam takie pytanko....
Biorę tabletki Novynette, nowe opakowanie zawsze rozpoczynam w piątek, przyjmuje codziennie o 20 - oczywiście coś mi się pomieszało i pierwsza chciałam przyjąc w czwartek,ale zapomniałam.Rano w piatek przypomniałam sobie i szybkowzięłam pigułkę (oczywiście całyt czas nie pamiętając że to w piątek powinnam rozpocząć opakowanie), w piatek wieczorem wzięłam normalnie,po czym dopiero dziśw sobotę się kapnęłam jaka ze mnie pierdoła.
Moje pytanie : Czy jestem nadfal w 99% zabezpieczona?
Czy po skończeniu opakowania ,mam pierwszą pigułkę nadal braćw piątek czy przeżucić się teraz na czwartek?
Niuniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-10, 10:54   #9
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

jeżeli maja taki sam skład to nie ma problemu

pzdr
asia27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-10, 11:03   #10
aneczka8
Zadomowienie

Ale tu chodzi o to ze po 7 dniowej przerwie Niuniuczek wziela dwie tabletki 1 dnia- czy sie myle??
Nie wiem czy jestes zabezpieczona w 99%
A kolejne opakowanie powinnac rozpoczac (po tym zle wzietym) po 7 dniowej przerwie nie wazne jaki dzien tygodnia wypadnie...
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-10, 13:24   #11
Niuniaczek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aneczka8 Pokaż wiadomość
Ale tu chodzi o to ze po 7 dniowej przerwie Niuniuczek wziela dwie tabletki 1 dnia- czy sie myle??
Nie wiem czy jestes zabezpieczona w 99%
A kolejne opakowanie powinnac rozpoczac (po tym zle wzietym) po 7 dniowej przerwie nie wazne jaki dzien tygodnia wypadnie...

Ni nie chodzi mi o to że wziełam dwie jednego dnia bo to często i się kiedyś zdarzałoniestety tylko o to że zaczęłam następne opakowanie po 6 dniowej przerwie
Aneczka tez mi się wydaje czyli teraz zacznę nastepne opakowanie nie w piątek tylko w czwartek??? szkoda juz się przyzwyczaiłam do piątku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-10, 13:43   #12
aneczka8
Zadomowienie

No to dobrze zrozumialam. Myslalas ze powinnasc wziasc pierwsza tablete z opakowania w czwartek i ze o niej zapomnialas dlatego wzielas ja w piatek rano potem wzielas nastepna tego same dnia wieczorem i wszystko byloby ok(bo tak powinnas zrobic w razie zapomnienia pigulki ) gdyby nie fakt ze ta tabletka w piatek rano byla wzieta zupelnie niepotrzebnie(przerwa skrocila sie do 6 dni).

Teraz juz nic nie zrobisz. Nie mozesz wydluzyc sobie przerwy po tym opakowaniu zeby dalej brac w piatki. Uwazam ze powinnas zrobic normalna przerwe 7 dniowa i zaczac nastepne opakowanie. Niestety bedzie to w czwartek.
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-10, 13:49   #13
Niuniaczek
BAN stały

Tak Aneczka dokładnie tak , dzięki za odp.
Stary 2006-12-10, 17:54   #14
Weronisia
Zakorzenienie

Tak Aneczka ma racje.
Nic zlego sie nie stalo w tym, ze teraz przerwa Ci sie skrocila. Przerwa moze byc skracana, albo nie trzeba jej robic wcale (gdy istnieje taka potrzeba), jednak w zadnym wypadku przerwa nie moze trwac wiecej niz 7 dni.
A wiec nowe opakowanie zaczniesz w czwartek.

Jest jeszcze jedna mozliwosc: po 21 tabletce mozesz wziac jeszcze jedna tabletke z nowego opakowania i wtedy zrobic przerwe. Wtedy nowy cykl zaczelabys znowu w piatek.

Jest to dozwolone, bo czesto sama tak robilam po konsultacji z lekarzem.

Jednak nie wydaje mi sie zebys chciala sie bawic w wydluzanie cyklu tylko po to, zeby opakowanie zaczynac w piatki.

Po prostu przyzwyczaj sie do czwartkow
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-11, 10:17   #15
Niuniaczek
BAN stały

Tak bardzo mi na tym piatku nie zależy tylko że juz sie przyzwyczaiłam (2 lata) a taka ostatnio jestem taka zakręcona ,że ażsię boję że znowu coś pomieszam ale trudno za głupote trzeba płacic zapiszę sobie w kalendarzu
Buziaczki dziewczyny
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości