|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Kosmetyki z Biedronki
zawsze uwywala roznych dorgeryjnych szamponow ale ostatnio nie mialam kasy i kupilam z biedronki ten:
http://3.bp.blogspot.com/-a76aCmOQINs/UCo_PGb vKWI/AAAAAAAAACc/li7geaq6dmY/s1600/1344944023542.jpg z ciekawosci popatrzylam na skłąd a tam 1 podejrzany skladnik: ETHER Lauryl ALcohol. ETHER???? czyli Eter a jak wiadomo eter to trucizna dolewana do silnikow lotniczych..... co oznacza dlasza czesc nazywe nie wiem ale to chyba nic dobrego... chyba w zadnym innym szmponie sie nie spotkalam z tym..... boje sie ze beda wypadac mi wlosy |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Podejrzany składnik w szamponie z Biedronki
Pewnie chodzi o Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES) = Sodium Laureth Sulfate, jeden z najpopularniejszych detergentów.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Opis: DICAPRYLYL eteru i alkoholu laurylowego
INCI: DICAPRYLYL Ether (a) Alkohol Lauryl Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w systemach surfaktantu. Nierozpuszczalny w wodzie. Zalety: Jest to kluczowy składnik nawilżające żele pod prysznic, płyny do płukania rąk i szamponów. Alternatywą dla silikonów. Świetne dla nawilżających roszczeń. Zastosowanie: Ten łatwy w użyciu emolient przynosi wilgoci do układów środków powierzchniowo czynnych w wygodny i opłacalny. Mogą być formułowane w czystych produktów gdy poprawia combability włosów na mokro i sucho. Ponadto pianki czyni bardziej kremowy i zwiększa lepkość bazy, a jednocześnie pozwala na rozwój wytwarzanych preparatów. Ten środek zmiękczający jest odpowiedni do zimnej obróbki i spełnia kryteria ekologiczne CERT naturalnych składników. Stanowi on również element klimatyzacji do ciała i środków czyszczących jest łagodny wystarczy użyć na dzieci. Z angielskojęzycznej strony new directions. Australia Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2012-10-19 o 15:16 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam pojęcia co do tego konkretnego składnika,ale wiem że po prostu szamponów z biedry nie ruszę już nigdy,tak sobie skórę głowy załatwiłam że była cała swędząca,zrobiła mi się nawet czerwona plama z podrażnienia że leciałam do dermatologa
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Używam tego samego szamponu! Kupiłam, bo również nie miałam kasy
I powiem, że mnie nic w sumie nie swędzi. Nie zauważyłam łuszczenia się skóry, ALE przyznam, że się nie przyglądałam. Będę musiała zwrócić na to uwagę. Właściwie to już idę to zrobić!Edit: Przejrzałam, ale pobieżnie. Jestem do jutra sama w domu i nie mam jak przyjrzeć się całej głowie, tylko część przy czole widzę. Zauważyłam 2 małe płatki skóry - ciekawe jak sprawa wygląda na całej głowie Zmuszę jutro siostrę do poszperania
Edytowane przez colacoca Czas edycji: 2012-11-01 o 14:36 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

I powiem, że mnie nic w sumie nie swędzi. Nie zauważyłam łuszczenia się skóry, ALE przyznam, że się nie przyglądałam. Będę musiała zwrócić na to uwagę. Właściwie to już idę to zrobić!
Zmuszę jutro siostrę do poszperania