Świnki do UK - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-23, 16:32   #1
misia22
Raczkowanie

Unhappy

Świnki do UK

Potrzebuje pomocy, niedługo mam zamiar wyjechać z tego chorego kraju do Anglii i chciałabym ze soba zabrac swoje dwie świnki morskie tylko nie moge nigdzie znaleść informacji na ten temat a jak juz znajde to tylko pisza o psach i kotach.
Jeśli ktoś wie coś na ten temat prosze o pomoc.
misia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-23, 16:40   #2
Viris
Zakorzenienie

Dot.: Świnki do UK

Mysle ze weterynarz powinien wiedziec cos odnosnie wywozu gryzoni. Bardzo sie ciesze ze sa jeszcze osoby ktore biora pod uwage wyjazd ze swoimi "przyjaciolki" a nie pozbywaja sie ich od razu gdy pojawia sie mozliwosc wyjazdu. Jak sie cos wiecej dowiem to jeszcze napisze. Duzo bedzie zalezalo tez czy bedziesz leciec samolotem czy jechac autokarem itp.

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-23, 17:13   #3
neonka28
Zakorzenienie

Ciężka sprawa. Moja klientka chciała przemycić świnke ,bo kwarantanna za którą trzeba płacić niestety trwa ok.3 miesięcy. Próbowała nielegalnie w kuferku ją przewieść i niestety nie udało się. Wiem że świnka została w Polsce i zmarła.Też mam takiego kochanego stworka
Stary 2007-01-23, 17:22   #4
neonka28
Zakorzenienie

misiu znalazlam taki pomocny artykul bo mnie twoj problem zaintrygował

http://www.polska-anglia.co.uk/przew...20zwierzat.htm
Stary 2007-01-23, 22:29   #5
misia22
Raczkowanie

Narazie dziękuje bardzo. Jeszcze musze poszukać.
Stary 2007-03-14, 18:47   #6
misia22
Raczkowanie

normalnie paranoja:
byłam u weterynarza odnośnie świnek on nic nie wie, trudno, zadzwoniłam do głównego inspektoriatu weterynaryjnego w Puławach tam też nic nie wiedzą, dzwoniłam już po całej Polsce do weterynarzy też nic nie wiedzą i co tu teraz zrobić??
Nie chce ich tu zostawić.
A w internecie piszą tylko o psach i kotach.
Stary 2007-04-08, 23:31   #7
y@kor
Silveris

Urząd celny... Oni będą wiedzieli czy Cię puszczą ze zwierzakiem, czy też nie :P
y@kor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-09, 00:09   #8
Kattarina
Zakorzenienie

Thumbs up Dot.: Świnki do UK

Znalazlam informacje, na stronie internetowej "Departamentu Srodowiska" UK(nazwa, w wolnym tlumaczeniu)- ( najlatwiej tak szukac konkretych informacji. Kazdy kraj wie najlepiej , na jakich warunkach "wpusci" zwierze, na swoje terytorium)
Oto strona Defra,UK- na niej wszystkie kwestie dotyczace podrozowania ze zwierzetami: http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm
i podstrona dotyczaca przewozu gryzoni: http://www.defra.gov.uk/animalh/quar...ts/rabbits.htm
Cytat:
The following rules currently apply to the movement of pet rabbits and rodents.
Movement between European Union (EU) countries or into the EU from Andorra, Iceland, Liechtenstein, Monaco, Norway, San Marino, Switzerland and the Vatican are not subject to any requirement with regard to rabies. This means that currently there are no requirements for these animals when entering the UK from any of these countries. The EU may impose conditions on the movement of these animals at a later date. If conditions are imposed this website will be updated.
Wynika z tego, ze nie ma zadnych szczegolnych wymagan wobec gryzoni- nie obserwuje sie ich pod katem wscieklizny.
Mozesz je wwozic i wywozic bez kwarantanny. Dopoki UK nie zmieni zasad i wymogow, ale wowczas wszelkie zmiany zostana uwzglednione na tej stronie.
Cytat:
The maximum number of all types of pet animals (not only rabbits and rodents) each person may bring into the EU from most non-EU listed countries is 5. This rule does not apply to animals brought from Andorra, Iceland, Liechtenstein, Monaco, Norway, San Marino, Switzerland or the Vatican. For details of transporting more than 5 animals into the EU from countries except those named in the previous sentence contact State Veterinary Service (SVS) International Animal Health Division on 01522 563132 or by e-mail:
lincoln.iahsdu@svs.gsi.go v.uk
Jedna osoba moze przewozic maksymalnie 5 zwierzatek
Cytat:
Pets from other EU countries and from Andorra, Iceland, Liechtenstein, Monaco, Norway, San Marino, Switzerland and the Vatican are able to enter the UK on any route at any point of entry, subject to the agreement and conditions of carriage of the transport company. Check in advance that the transport company is willing to transport your pet.
Mozesz przekraczac ze zwierzetami granice UK, w dowolnym miejscu i jedynie wewnetrzne przepisy firm przewozowych moga stanowic problem. Dlatego b. wazne jest, aby sprawdzic, czy firma transportowa, z ktorej usług zamierzasz skorzystac- zgadza sie na przewoz zwierzat!!!

Mysle, ze Twoje swinki powinny miec ksiazeczki zdrowia, z nazwiskiem wlasciciela. Co do paszportow, postaram sie jutro doszukac informacji- ale mysle, ze nie wyrabia sie ich dla gryzoni- przeciez nie ma ich jak zaczipowac, albo wytatuowac , a na podstawie tych numerow, stwierdza sie tozsamosc zwierzecia posiadajacego paszport.

Edytowane przez Kattarina
Czas edycji: 2007-04-09 o 00:36
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-19, 10:57   #9
misia22
Raczkowanie

Kattarina dzięki jesteś niesamowita.
Stary 2007-04-19, 11:38   #10
Kattarina
Zakorzenienie

Nie ma sprawy Mam nadzieje, ze wiadomosci sie przydadza i Twoje swinki szczesliwie dotra do UK
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-19, 11:44   #11
bess
Zakorzenienie

a nieważne
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości