|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
B-12
Zauważyłam w sobie dużo objawów niedoboru tej witaminy (choć niedobór nie jest potwierdzony). Mam problemy z równowagą, stany depresyjne, mrowienia rąk i nóg, niedokrwistość skóry, kłopoty z pamięcią i koncentracją.
Czy któraś z was wie może czy moge łykać tę witaminę bez konsultacji z lekarzem? Mam podejrzenie tocznia układowego i nie wiem czy przy tej chorobie można przyjmować te witaminę (a ostrożności nigdy za wiele). Acha, no i przedewszystkim boję się przytyć gdyż witamina B-12 zwiększa apetyt, a mój aptyt jest już chyba wystarczająco duży ![]() Kiedy czytam o tej witaminie wydaje sie idealna i nie powodująca żadnych zagrożen. Zresztą zobaczcie same (http://www.resmedica.pl/zdart5996.html). Bardzo proszę o pomoc ![]() PS. Jeżeli mogę przyjmować tę witaminę jako suplement diety czy może to być "B-12 Naturell". Produkt przeznoczony dla sportowców (którym nie jestem).
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: B-12
A nie lepiej abyś zaczęła jeść produkty które są bogate w tą witaminę ?
Co do przyjmowania w tabletkach, niestety nie pomogę, lekarzem nie jestem a nie chcę wprowadzić Cię w błąd, na podstawie tego co przeczytałam o B12 w internecie. Poza tym - zawsze możesz pójść do lekarza pierwszego kontaktu i się poradzić. Konsultacja ze specjalistą będzie pewniejsza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
skoro masz takie objawy to koniecznie idz do lekarza zeby podali ci ja w zastrzykach, lub przepisali proszki!!
koniecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
moim zdaniem jesli masz jakiekolwiek problemy zdrowotne, czyli tak jak piszesz podejrzenie tocznia ukladowego, lepiej abys poszla do lekarza i powiedziała mu o tych objawach.
nie jestes lekarzem i w sumie Twoja samo-diagnoza, wcale nie musi byc prawdziwa. a co do B12 zdecydowanie popieram Ather - produkty spozywcze bogate w tę witaminę będą najlepszym rozwiązaniem. Nie warto brac witamin syntetycznych na wlasna reke...
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
z tym, że Vegevit to nie jest sztuczna witamina raczej, pochodzi z drożdży...
poza tym podobno o niedobór B12 raczej trudno, chyba że się veganem od jakiegos czasu i nie suplementuje tej witaminy ![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
a w jakich produktach jest witamina b??
bo od jakies czasu biore skrzypovite a podobno ona wypłykuje witamine b z organizmu :/ nie chce brac wiecej tabletek wiec chcialabym wiedziec co jesc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
B12 - wątróbka, nerki, serca, chude mięso, ryby, skorupiaki, ser, jaja
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...20&postcount=4 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Jak miałam porażenie nerwu twarzowego to musiałam braż witaminy B1 i B12 w zastrzykach. Lekarz powiedział, że mogę sporo przytyć i miał rację
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.