|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
przedszkole językowe
Drogie mamy,
co sądzicie o przedszkolach językowych, dodam prywatnych. Czy Wasze pociechy chodza do nich? ja dowiadywałam sie w swojej miejscowości i wygląda to tak: zajecia w małych grupach 4-6 dzieci w podobnym wieku np. grupa 2 latków, 4 latków do 7 lat. Dziecko zaprowadza sie na 2 godziny 3 razy w tygodniu. Dzieci uczą sie tak jak w tradycyjnym przedszkolu, bawią, malują ale mówi sie w jezyku np. angielskim. Tak sie zastanawiam nad tym ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: przedszkole językowe
Jestem za tradycyjnym przedszkolem z nauka jezyka ,np. 2 razy w tygodnu po pol godziny.
wypisywanie starszego dziecka tylko dlatego zeby siedzialo w domu i bawilo sie z mlodszym jak dla mnie jest pomyłka.szczegolnie jesli dziecku odpowida przedszkole i lubi tam chodzic. poza tym nazywanie przedszkolem zajecia 3 razy w tygodniu to jakies nieporozumienie bardziej traktowalabym to jako kurs jezykowy.i to za cene 200 zł bez wyzywienia i na 2 godziny ,wow. u nas jest przedszkole jezykowe ale calodzienne i z wyzywieniem ,ale nie znam kosztów . w waszym tradycyjnym przedszkolu nie ma nauki jezyka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
jest, zapisy były we wrześniu,ale córka wtedy mówiła słabo po polsku a co dobiero po angielsku. teraz jest lepiej, choc musimy pochodzic do logopedy. moze to faktycznie zabrzmiało absurdalnie, ale myslałam żeby dziewczynki pobyły ze sobą wiecej czasu, a język obcy dla starszej dodatkowo.
jest tez u nas druga szkoła językowa dla dzieci, zajęcia dla maluchów trwaja 35 min. 2 razy w tygodniu. cena jak za całoroczny dla dorosłych kurs ![]()
"Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie dopóki celu nie osiągnie." Edytowane przez Mariqa Czas edycji: 2007-03-19 o 06:33 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem ile dziewczyna starsza ma lat ale skoro mowila slabo po polsku i chodzice do logoedy to ja skuplabym sie na tym a nie dokladala jej nauki jezyka obcego ,chociaz z drugiej strony byloby to kolejne cwiczenie logopoedyczna ale nie wiem czy nie bylby to tez stres.
co do kontaktu z rodzenstwem to chyba jakis czas ze soba spedzaja ,odciaganie starszej od rowiesnikow i swoich spraw,jednak roznica wieku ma swoje "tajemnice" jest dla mnie krzywdzace dla starszej. sprawa nie jest prosta i w kwesti organizajcyjne i finansowej wiec najprosciej byloby odpuscic i poczekac ,zaraz konczy sie rok szkolny ,moze cos od wrzesnia,warto wtedy szukac zajec jezykowych lub poprostu zapisac ja na jezyk w przedszkolu gdzie bedzie z dziecmi ze swojej grupy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
starsza 4 lata mlodsza 7 mcy
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
U nas jest szkoła językowa dla takich mały dzieci i zamierzam zapisac do niej majego szkraba. Zajęcia są dla dzieci od 1,5 roku, 150 zł. za miesiąc. Do przedszkola raczej go nie poslę,bo sama siedzę w domu(choć niegdy nie wiadomo co bedzie za parę lat),a chciałabym aby mały miał kontakt z innymi dziećmi. Przy okazji będzie to przyjemne z pozytecznym
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
kociulku! mysle tak samo, choc pewnie mam inna sytacje. to tanio, u nas 3xw tyg. po 2 godziny oplata 235 zł!! to tak jak przedszkole, tu sie mi nie kalkuluje, ale mysle w kategoriach dobra dzieci
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A w dzisiejszych czasach napewno obcy język im się przyda.
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Mój syn chodził na lekcje języka od 3 roku życia. Szczerze mówiąc nie widziałam jakiś genialnych postępów (pomimo pracy w domu) znał kilka piosenek, kilka słówek, cos tam (niewiele) rozumiał. Obecnie jest w pierwszej klasie ma w szkole 2 lekcje tygodniowo ( na marnym poziomie niestety panie się zmieniają itp) i 3 razy w tygodniu lekcje dodatkowe w małej 8 osobowej grupie. Po pierwszym semestrze potrafi składać proste zdania, ma dość duży zasób słówek, zadaje proste pytania (samodzielnie układane wg wzorów) Nie umiem powiedzieć czy to że wcześniej osłuchał się z językiem mu pomogło, ale nie wiedzę jakieś różnicy między jego umiejętnościami a dziećmi, z jego grupy, które nie miały wcześniej zorganizowanego kontaktu z językiem.
Inne sprawa jest z dziećmi które mają wadę wymowy, niektóre głoski charakterystyczne dla języka angielskiego są patologią w polskim. Radziłabym zasięgnąć opinii logopedy czy w tym wypadku nauka obcego języka (w tak wczesnym okresie) jest wskazana. No i przychylam się do głosu Pauli nie wypisuj dziewczynki z przedszkola ze względu na młodsze rodzeństwo. Kontakt z rówieśnikami jest niezwykle ważny a z siostrzyczka na pewno zdąży się nabawić . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziejkuje za wypopwiedz, narazie wstrzymam sie z decyzja, ale zapisze dalej starsza corke, chyba ze sie nie dostanie do przedszkola, bo jestem na wychowawczym
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:27.