Antybiotyk a antykoncepcja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-04, 14:47   #1
Kamilla15
Raczkowanie

Antybiotyk a antykoncepcja

Cześć wszystkim. Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że nie mam 15 lat. Nie wiem czy jest to dobry dział, ale wiem, że wiele osób tutaj przebywa, a potrzebuję porady. Zażywam tabletki antykoncepcyjne od ponad roku i jestem właśnie w trakcie 7-dniowej przerwy, następne opakowanie tabletek zaczynam w niedzielę. Problem polega na tym, że lekarz przepisał mi antybiotyk o nazwie Klarmin, który mam brać do poniedziałku. Zapomniałam się go jednak zapytać czy nie osłabia on działania antykoncepcji, dlatego dzisiaj zadzwoniłam do mojej pani ginekolog. Niestety, dzisiaj i jutro nie będzie mogła odebrać telefonu, dlatego nie miałam jak się zapytać. Czy któraś z was zażywała antybiotyk równocześnie zażywając tabletki i czy zmniejszył on ich działanie? Czy mogę normalnie zacząć nowe opakowanie w niedzielę i kochać się z moim tż? Z góry dziękuję za odpowiedzi
Kamilla15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 14:56   #2
Odylena
Raczkowanie

Dot.: Antybiotyk a antykoncepcja

Antybiotyki w zdecydowanej większości osłabiają działanie pigułek... Ale lepiej dla pewności skonsultować się z lekarzem.
Odylena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 14:58   #3
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Kamilla15 Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim. Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że nie mam 15 lat. Nie wiem czy jest to dobry dział, ale wiem, że wiele osób tutaj przebywa, a potrzebuję porady. Zażywam tabletki antykoncepcyjne od ponad roku i jestem właśnie w trakcie 7-dniowej przerwy, następne opakowanie tabletek zaczynam w niedzielę. Problem polega na tym, że lekarz przepisał mi antybiotyk o nazwie Klarmin, który mam brać do poniedziałku. Zapomniałam się go jednak zapytać czy nie osłabia on działania antykoncepcji, dlatego dzisiaj zadzwoniłam do mojej pani ginekolog. Niestety, dzisiaj i jutro nie będzie mogła odebrać telefonu, dlatego nie miałam jak się zapytać. Czy któraś z was zażywała antybiotyk równocześnie zażywając tabletki i czy zmniejszył on ich działanie? Czy mogę normalnie zacząć nowe opakowanie w niedzielę i kochać się z moim tż? Z góry dziękuję za odpowiedzi
A co na ten temat mówi ulotka?

Poza tym, od takich pytań są zbiorcze wątki. No i tego typu kwestie wałkowane były już wielokrotnie.
Stary 2013-04-04, 15:04   #4
prettysimple
Zadomowienie

W Charakterystyce Produktu Leczniczego Klabaxu (który również zawiera klarytromycynę): "Nie wykazano interakcji klarytromycyny z doustnymi środkami antykoncepcyjnymi."

Mimo wszystko lepiej i bezpieczniej chuchać na zimne i podczas leczenia i trochę po stosować prezerwatywę.
Stary 2013-04-04, 15:10   #5
Kamilla15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez prettysimple Pokaż wiadomość
W Charakterystyce Produktu Leczniczego Klabaxu (który również zawiera klarytromycynę): "Nie wykazano interakcji klarytromycyny z doustnymi środkami antykoncepcyjnymi."

Mimo wszystko lepiej i bezpieczniej chuchać na zimne i podczas leczenia i trochę po stosować prezerwatywę.
Przez jaki czas będę musiała stosować prezerwatywy? Przez całe opakowanie tabletek, czy tylko przez tydzień?

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

W ulotce nie ma nic na ten temat. Nie wiedziałam w jakim dziale umieścić ten wątek, dlatego napisałam tutaj.
Stary 2013-04-04, 15:11   #6
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Przez jaki czas będę musiała stosować prezerwatywy? Przez całe opakowanie tabletek, czy tylko przez tydzień?

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

W ulotce nie ma nic na ten temat. Nie wiedziałam w jakim dziale umieścić ten wątek, dlatego napisałam tutaj.
Całą kurację antybiotykiem+tydzień po zakończeniu chyba będzie najbezpieczniej.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 15:13   #7
Kamilla15
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedzi
Stary 2013-04-04, 15:26   #8
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:

https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=50 Na przykład w tym
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 10:56   #9
ElizaGawronska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Całą kurację antybiotykiem+tydzień po zakończeniu chyba będzie najbezpieczniej.

Ja robiłam tak samo gdy miałam przepisany antybiotyk, to samo zalecił mi też lekarz.
ElizaGawronska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-26, 11:54   #10
basiaaawawa
Raczkowanie

witam
bardzo prosze o pomoc.
Sprawa wyglada nastepująco.
28 maja wzielam piersza tabletkę antybiotyku augmentin , a 2 czerwca ostatnią tabletkę atywii. 27 maja odbył się stosunek. i mam pytanie. czy byl on zabezpieczony ? 4 czerwca miałam ,,okres" ale nie wiem czy daje mi gwarancję że seks z 27 maja był bezpieczny... a 8 czerwca zaczełam brać antybiotyk Zinnat a 10 czerwca pierwszą tabletkę atywii po przerwie. 15 czerwca wziełam ostatnią tabletkę zinnatu, a 25 czerwca odbyłam stosunek, czy wszystko zrobilam dobrze?
basiaaawawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-26, 17:45   #11
sandrasandia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez basiaaawawa Pokaż wiadomość
witam
bardzo prosze o pomoc.
Sprawa wyglada nastepująco.
28 maja wzielam piersza tabletkę antybiotyku augmentin , a 2 czerwca ostatnią tabletkę atywii. 27 maja odbył się stosunek. i mam pytanie. czy byl on zabezpieczony ? 4 czerwca miałam ,,okres" ale nie wiem czy daje mi gwarancję że seks z 27 maja był bezpieczny... a 8 czerwca zaczełam brać antybiotyk Zinnat a 10 czerwca pierwszą tabletkę atywii po przerwie. 15 czerwca wziełam ostatnią tabletkę zinnatu, a 25 czerwca odbyłam stosunek, czy wszystko zrobilam dobrze?
W czasie leczenia antybiotykiem nalezy zabezpieczac sie dodatkowa np prezerwatywa w czasie brania antybiotyku i 7 dni po skonczeniu antybiotykoterapii policz sobie, mi wyszlo ze jest ok, antybiotyk zaczelas brac jeden dzien po stostunku, a nastepny stosunek byl 10 po czasie jak skonczylas brac drugi antybiotyk, czyli jest ok

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez sandrasandia
Czas edycji: 2016-06-26 o 17:48
sandrasandia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-26, 19:44   #12
basiaaawawa
Raczkowanie

[QUOTE=sandrasandia;622619 51]W czasie leczenia antybiotykiem nalezy zabezpieczac sie dodatkowa np prezerwatywa w czasie brania antybiotyku i 7 dni po skonczeniu antybiotykoterapii policz sobie, mi wyszlo ze jest ok, antybiotyk zaczelas brac jeden dzien po stostunku, a nastepny stosunek byl 10 po czasie jak skonczylas brac drugi antybiotyk, czyli jest ok

czyli ten seks z 27 maja po czym wystąpiło krawienie 4 czerwca był bezpieczny ? i z 25 czerwca tak samo ?

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

[QUOTE=sandrasandia;622619 51]W czasie leczenia antybiotykiem nalezy zabezpieczac sie dodatkowa np prezerwatywa w czasie brania antybiotyku i 7 dni po skonczeniu antybiotykoterapii policz sobie, mi wyszlo ze jest ok, antybiotyk zaczelas brac jeden dzien po stostunku, a nastepny stosunek byl 10 po czasie jak skonczylas brac drugi antybiotyk, czyli jest ok

i przepraszam że tak zawracam glowę ale chcę wiedziec wszystko bo juz zglupialam a juz na innym forum dowiedzialam się ze mam myśle ,, główą zamiast pi*dą"...
Stary 2016-06-26, 19:49   #13
sandrasandia
Raczkowanie

Tak, oba te stosunki wg mnie byly bezpieczne. Sama sobie policz, nalezy sie dodatkowo zabezpieczac w czasie brania antybiotyku i 7 dni po braniu. Twoj pierwszy stosunek odbyl sie dzien przed rozpoczeciem brania antybiotyku a drugi 10 dni po skonczeniu brania drugiego antybiotyku czyli jest wszystko dobrze, bo nie było seksu bez zadnego dodatkowego zabezpieczenia ani w trakcie leczenia ani w trakcie 7 dni po leczeniu antybiotykiem.

Czas edycji: 2016-06-26 o 19:52
Stary 2016-06-26, 19:59   #14
basiaaawawa
Raczkowanie

dziękuje ci bardzo , troszkę mnie uspokoilas . naczytałam sie ze jak sie bierze w przerwie antybiotyk lub w 3 tygodniu to już przez caly cykl nie ma ochrony... w ulotce nic takiego nie ma.. juz nie wspomne o stosunku przed antybiotykim który podobno jest mega ryzykowny..

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

[QUOTE=sandrasandia;622673 31]Tak, oba te stosunki wg mnie byly bezpieczne. Sama sobie policz, nalezy sie dodatkowo zabezpieczac w czasie brania antybiotyku i 7 dni po braniu. Twoj pierwszy stosunek odbyl sie dzien przed rozpoczeciem brania antybiotyku a drugi 10 dni po skonczeniu brania drugiego antybiotyku czyli jest wszystko dobrze, bo nie było seksu bez zadnego dodatkowego zabezpieczenia ani w trakcie leczenia ani w trakcie 7 dni po leczeniu antybiotykiem.

dziękuje ci bardzo , troszkę mnie uspokoilas . naczytałam sie ze jak sie bierze w przerwie antybiotyk lub w 3 tygodniu to już przez caly cykl nie ma ochrony... w ulotce nic takiego nie ma.. juz nie wspomne o stosunku przed antybiotykim który podobno jest mega ryzykowny..
Stary 2016-06-26, 20:04   #15
sandrasandia
Raczkowanie

[QUOTE=basiaaawawa;6226753 1]dziękuje ci bardzo , troszkę mnie uspokoilas . naczytałam sie ze jak sie bierze w przerwie antybiotyk lub w 3 tygodniu to już przez caly cykl nie ma ochrony... w ulotce nic takiego nie ma.. juz nie wspomne o stosunku przed antybiotykim który podobno jest mega ryzykowny..

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Napisane przez sandrasandia Pokaż wiadomość
Tak, oba te stosunki wg mnie byly bezpieczne. Sama sobie policz, nalezy sie dodatkowo zabezpieczac w czasie brania antybiotyku i 7 dni po braniu. Twoj pierwszy stosunek odbyl sie dzien przed rozpoczeciem brania antybiotyku a drugi 10 dni po skonczeniu brania drugiego antybiotyku czyli jest wszystko dobrze, bo nie było seksu bez zadnego dodatkowego zabezpieczenia ani w trakcie leczenia ani w trakcie 7 dni po leczeniu antybiotykiem.

Najlepiej bylo gdybys spytala lekarza ktory przepisal Ci antybiotyk o to jak go stosować przy antykoncepcji, od razu bylabys spokojniejsza i wiedziala co robic i kiedy sie martwic. Ale ogolnie przy tabletkach anty jest przyjeta ta zasada, ze obnizona jest skutecznosc w trakcie brania antybiotyku i 7 dni po, dlatego wtedy nalezy sie dodatkowo zabezpieczac. Zapamiętaj te zasade i spokojnie, bez schizy następnym razem

Czas edycji: 2016-06-26 o 20:05
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości