![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mieszkanie z rodzicami!!-teściami
Witam Was!!!
Jestem z chłopakiem 3 lata... jak na razie pojawił się temat ślubu..kiedyś w przyszłości....Ja mam 23 lata On 25. Jeżeli chodzi o mieszkanie to też nie wiadomo jak to będzie...on chciałby mieszkać ze swoimi rodzicami a ja nigdy w życiu się na to nie zgodzę. Nie chce mieszkać z teściami... ![]() Po 1 mam ciężki charakter i sądzę, że mogłoby się źle dziać... Chciałabym robić po swojemu a nie jak ktoś mi narzuca-teściowa. Mój chłopak za bardzo nie widzi w tym problemu..bo przecież to są jego rodzice u jemu takie rzeczy nie przeszkadzają. A ja nie chce wiecznie żyć u kogoś... Nie mamy ogólnie mówiąc żadnych konkretnych planów... Bardzo często jego znajomi pytają nio i co..macie jakieś plany...a ja robię rybkę bo panów nie ma żadnych...a jak ja o cos pytam to on mówi, że pracy nie ma i że na razie bez sensu jest planowanie czegokolwiek... Ja rozumiem, że bez pracy to nie ma sensu bo trzeba mieć pieniążki ale chociaż mógłby mi przestawić jak on sobie wyobraża przyszłość...jak chciałby aby wyglądała...co czego będziemy dążyć bo całe życie nie da się żyć z dnia na dzień...bo tak to zawsze będziemy parą i będziemy mieszkać osobno u rodziców... Proszę o poradę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mieszkanie z rodzicami!!-teściami
a czemu on w wieku 25 lat nie ma pracy
![]() nie wiem czy mam sluszne obawy, ale wydaje mi sie, ze trafilas na typ maminsynka - u mamy najlepiej, pracowac nie trzeba bo przeciez rodzice utrzymaja, mama da jesc, wypierze itd. lepiej szczerze z nim porozmawiaj, bo bardzo ciezko zmienic przyzwyczajenia faceta, ktory chce sobie ulozyc cale zycie z rodzicami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Hmm czemu w wieku 25 lat nie ma pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
poczekaj cierpliwie moja droga, skoro dopiero skonczył studia to ciężko wymagać żeby miał już pracę i komplet planów do samej emerytury... jak znajdzie pracę to zobaczycie ile zarabia, czy to będzie praca gdzie będzie chciał dłużej zostac, czy będziecie mogli spłacać w wypłaty kredyt i wtedy zaczniecie kombinowac co dalej. Bo jak nie mając pracy można robić plany mieszkaniowe- policzysz sobie że bedzie zarabiac 3 tys a się okaże że zarabia 1500 i wtedy to dopiero będziesz smutna i zawiedziona...
a jeśli chodzi o mieszkanie z tesciami- ja wolę być żoną mojego wspaniałego mężczyzny i mieszkać z teściami, a jak uzbieram na mieszkanie to sobie je kupić niż żyć każdy sobie BO TAK!- bo nie będę mieszkać z teściami... jak ci zależy na kimś to nic się nie liczy tylko wasz związek a reszta się powoli ułoży. Mieszkając z teściami bedziesz mogła i ty i on większość wypłaty odkładać na konto i na wkład własny w kredyt i o wiele łatwiej wam będzie wszystko poukładać. Bo kredyt będziesz musiała wziąc nie tylko na kupno mieszkania ale i na jego urządzenie i jeszcze się z tej kasy utrzymac- mój tż też własnie konczy studia ale nie wymagam od niego żeby od razu zarabiał na mieszkanie, na spłate kredytu i jeszcze na utrzymanie nas... ślub w przyszłym roku i wierzę że damy sobie radę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
ja nie mam nic przeciwko mieszkania z teściami, bo dla mnie wazne że będę żoną mojego TŻcika.. jednak to mieszkanie musi być na okreslony czas, tak jak tancerka pisała żeby odłozyć pieniązki na wkload własny na swoje mieszkanki.. jednka moim zdaniesz powinnas jasno przedstawić sytuację, że nie chcesz mieszkać z teściami całe zycie, tylko jakiś czas.. bo widzę tak jak pisała lain że Twój TŻ to typ maminsynka, a pępowine trzeba odciąć, bo potem możesz mieć cięzkie życie.. (znam taki przypadek bardzo dobrze---> moja mama)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
A ja znam dużo związków, które sie rozpadły przez mieszkanie z teściami, mimo tego, że przedtem relacje z nimi były OK
![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Witaj ,ja również uważam, że mieszkanie z teściami to najgorsza z mozliwych opcji
![]() Młodzi powinni od początku byc na swoim ,a jak nie na swoim ,swoim ,to na wynajętym ale sami. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a ja uwazam, ze na poczatku jak sytuacja nie jest kolorowa to mozna pomieszkac z rodzicami, ale trzeba ustalic czas - maksymalnie jak dlugo i ile czasu dajecie sobie na wyjscie na prosta (np. rok, 2 lata). czasem szkoda wydawac pieniadze na wynajem, jak mozna je odlozyc na wklad wlasny do kredytu i wyniesc sie szybciej na swoje, tym samym nie placic komus za wynajem tylko splacac swoje mieszkanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmawiacie o przyszłości i on Ci mowi "chciałbym mieszkać z rodzicami" ![]() Rady potrzebujesz..hm..mieszka nie z rodzicami (teściami czy własnymi- bez róznicy) to bardzo słabe rozwiązanie. OK można się umówić, ze na jakiś tam okres..dorabiania się, wyklarowania sytuacji, dla oszczędności przeprowadzacie się do rodzicow- na rok , 2 lata maksymalnie. Ale po tym okresie albo wyprowadzka do swojego nowego mieszkania/domu albo gdy planow nie uda sie zrealizowac wynajmowanego mieszkania.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
dokładnie, jak pisały dziewczyny! Z tesciami można pomieszkać, ale.... kilka miesięcy, kilka lat, a nie całe życie! Niech się określi, jak On to sobie wyobraża. Bo może chodzilo mu o początki Waszego wspólnego życia razem? Chociaż wiadomo! Wolałabym od razu iść na swoje, mieć spokój i wspólnie się dorabiać.
![]()
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-01-14 o 16:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Widzisz, tak to już jest z facetami. Kiedy są wolni, najczęściej jak najprędzej chcieliby się wyprowadzić, znaleźć własne lokum, choćby na czas studiów. A jak są w związku i przychodzi do deklaracji, odwlekają to ile się da. Tak czy siak musisz go trochę "przycisnąć". Przedstawić jasno swój punkt widzenia. Bo przecież chyba zależy mu na twoim szczęściu? A kontakty z teściami powinny sie ograniczać do wizyty na niedzielnym obiedzie albo czegoś w tym stylu. Młodzi ludzie potrzebują też pobyć na swoim, a nawet najlepsze kontakty z rodzicami mogą ulec pogorszeniu pod wpływem zamieszkania z nimi.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
na szczęście nie mam takiego problemu jak mieszkanie z teściami czy rodzicami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Mój facet też wolałby mieszkać z rodzicami, a ja się na to zgodzę, na próbę. Jak będzie ok, to tam zostaniemy. I wcale nie jest maminsynkiem, po prostu rodzice mają duży dom i jak on się wyprowadzi, to ten dom prawdopodobnie się zmarnuje, bo rodzice nie będą w niego więcej inwestować, bo po co, skoro nikt go nie chce. Też mam trudny charakter, ale mam nadzieję, że się uda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Inaczej jak ma się dom...a inaczej jak mieszkanie.
Ja chciałabym robić to co mnie się podoba. A wiem,że musiałabym robić jak pasuje jego rodzicom... ![]() Z jednej strony nie dziwie się bo to ich mieszkanie a nie moje.... Ale jak piszę...mam ciężki charakter i takie sytuacje co kiedy mam robić i w jaki sposob(czyli taki jak jego mama) wyprowdziłyby mnie z równiwagi i obawiam się, że po kilku mieś.mogloby się to źle skończyć ![]() Kocham bardzo mojego chłopaka ale...no niestety jestem tego zdania, że osoby 3 są wstanie wszystko popsuć. Nawet wkurzało by mnie to jakby ktoś coś po mnie poprawiał.. Ja w tym momencie męczę się u siebie w domu bo moi rodzice rowniez mają swoje nawyki, a ja pewne reczy zrobiłabym inaczej...i co teraz mam przeprowadzić się do obcych mi ludzi i mieszkać znimi...jescze gorzej !!! ![]() ![]() ![]() I niestety nawet na troche czyli rok,pół roku nie chciałabym z nimi mieszkać...i to nie chodzi, że nie lubie jego rodzicow...lubie ... Edytowane przez Saga86 Czas edycji: 2009-01-15 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
No tak, doskonale Cię rozumiem i mam podobne obawy. My mamy na tyle dobrą sytuację, że w zasadzie mieszkanie w tym domu będziemy mieć oddzielne wiec nie powinniśmy sobie z rodzicami w drogę wchodzić. Ale jakby mi teściowa miała do garnków zaglądać to też bym sie wkurzyła. Jeśli Twój chłopak chce się z rodzicami w mieszkaniu gnieździć tak w dłuższej perspektywie to jest to trochę dziwne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Waszym przypadku to jeszcze rozumiem...duzy dom, duzo większa swoboda. A mieszkanie ![]() Zapierałabym się rękami i nogami...bez dwóch zdań.
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
chociażby nie wiem jak fajni teściowie byli przed ślubem,
to po wspólnym zamieszkaniu ........... ![]() Moim zdaniem nie ma opcji, że będzie lekko. Jeśli ma to być krótki czas, to omówcie to dobrze razem z jego rodzicami. Nie wiem, może jakieś zasady? Chociaż pisząc to już widzę oczami wyobraźni teściową zaglądającą do garów i krytykującą. Nie znoszą jak ktoś patrzy mi na ręce.
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Rzucił mi się w oczy inny Twój wątek...we wrześniu szukał pracy jest połowa stycznia dalej jej szuka...chyba bardzo nie chce mu się pracować
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
myślę, że para powinna mieszkać sama.
my mieszkaliśmy u moich rodziców 2 tygodnie. mimo, że nie było żadnych spięć to sytuacja ta była krępująca i uciążliwa (chyba najbardziej dla mnie). od kilku miesięcy wynajmujemy kawalerkę. nie ma luksusów i płacimy nie mało ale coś za coś. nie ma to jak jak móc pobiegać z gołym pupskiem po własnym (wynajętym) mieszkanku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Ja rozumiem,że nie chcesz mieszkać z "teściami" skoro sytuacja tak się przedstawia jak piszesz.Z drugiej,owszem można by pomieszkać ale tylko na tyle,dopóki doputy stać was będzie na wasze mieszkanie,ale sądze że nie szybko skoro on jeszcze nie znalazł pracy.
My mamy z tż-tem możliwość wybudowania domu obok domu mamy tż-ta (czyli na tzw jednym podwórku),ale ja bym nie chciała mieszkać tak blisko teściowej,bałabym się że będzie się wtrącać do naszych spraw itp,choć byłby jeden plus blisko babcia. ![]() A obecnie mieszkami sobie sami,z dala od teściowej. ![]() Edytowane przez madmuazelle Czas edycji: 2009-01-15 o 12:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Witam
Moja zasada jest jedna NIGDY NIE MIESZKAC ANI Z RODZICAMI ANI Z TEŚCIAMI POD JEDNYM DACHEM !!! (no chyba że jest to dom i są np. dwa piętra ) chociaż i nawet nie, ale sytuacja z domem i tzw. dwoma wejściami jest nawet do zniesienia. Powiem wam tak ja mieszkam z TZ i jego matką półtorej roku. W moim przypadku to teściowa wtrąca sie we wszystko, do kuchni nie moge wejść bo ona lepiej ugotuje, nie mówi bezpośredni do mnie, ale mówi że ostatnio coraz większe rachunki przychodzą za prąd wode i gaz. Pierze moje rzeczy i nie uzywa płynu do plukania bo dla niej to strata pieniędzy, nie sprząta co tydzień bo nie ma takiej potrzeby" mieszkanie nie jest na pokaz tylko do mieszkania" ( jej słowa). Wchodzi nam do pokoju bez pókania w sytuacjach intymnych, wpada do pokoju za każdym razem kiedy sie kłócimy, wtraca sowje zdanie i nastawia albo mnie albo TŻ przeciwko sobie. Wypytuje o każdy gorsz wydany z naszych pieniędzy, ograniczając nas że wydajemy na głupoty, wypytuje za każdym razem gdzie wychodzimy , po co, do kogo i co mamy zamiar u kogoś robic. Zdarzyło jej się nas skłócic nawet całkiem nie dawno. Remont chcielismy zrobic z własnych pieniędzy to wszystko jej nie pasuje a to płytki a to kabina prysznicowa do łazienki nawet firanki jej nie pasują. Więc powiedziałam koniec albo do slubu się wyprowadzi ona albo ja. Miała sie wyprowadzic na początku roku ale to odłożyła do slubu w końcu okazało sie całkiem nie dawno że wyprowadzi sie pod koniec roku. Aha z tą wyprowadzką i zostawienie nam mieszkania to jej pomysł, my mielismy coś wynająć albo kłupić. Jesli dalej tak będzie że będziemy z nią mieszkać to bedzie tak że slub planowany od dwóch lat a rozwód po poł roku. Naszczęście mój TZ tez widzi ten problem i juz jak wcześniej upierał się żeby mamusia została tak teraz zmienił zdanie i tok myslenia o 360 stopni. To są małe przykłady i małe problemy, ale z tych właśnie małych problemów składa się życie. I nie wiem jak bardzo byście miały kochanych teściów to i tak po wspólnym mieszkaniu znienawidzicie się może nawet bardzo albo rozpadnie się wasze małżeństwo, przez ciągłe wtrącanie się w wasze codzienne problemy i problemiki. Mam na to milion przykładów. chociaz zdarzają się wyjątki , tylko to akurat rzadko się zdarza. Także jak chcecie, moje zdanie jest jedno. Przecież nikt nie może mi powiedziec że napewno bedzie OK skoro nie mieszka z teściami. Ja mieszkam i mówię temu stanowcze NIE. I niech mi nikt nie wmawia że to zależy od ludzi. Bo jesli mieszkasz u kogoś to stosujesz się do zasad panująch w domu tej osoby, i każda nawet najlepsza teścowa czy teściu w końcu cos powie. A teściowe maja to do siebie że bardzo kochaja swoich synków a synowa zawsze będzie ta zła. mam przykład mojej mamy miała tak samo i powiedziała że ona w zyciu by się nie zgodziła żebym ja z TŻ u niej mieszkali i nie chodzi tu o jakąś nie nawiść do mojego TŻ tylko poprostu była w takiej sytuacji sama i wie czym to się kończy. Także róbcie jak chcecie ja nie będe mieszkac ani z rodzicami ani z teściami.
http://www.suwaczek.pl/cache/b5888ef3d0.png 06.06.2009 17:00 http://www.suwaczek.pl/cache/dbd2ccbc25.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Na pewno zależy to tez dużo od regionu w którym się mieszka, ale ja bym nie oceniałą teraz ludzi, któzy nie moga znaleźć pracy, że im się nie chce pracować ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wydaje mi się, że nie będzie już między mną a nim nigdy dobrze ! Sorki za off top ale mi się tak przypomniało ![]() aaa w każdym bądź razie popdpisuję się pod tym co napisałaś Kasiaher ! nawet najmilsi, słodcy teściowie po ślubie zmieniają się. W grę wchodzą zasady i to wszystko, co opisujesz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
![]() Edytowane przez wistar Czas edycji: 2009-01-15 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie . Mój TŻ ma jeszcze jednego brata który całkiem nie dawno się ożenił ale mieszkał ze swoja altualnie zona prawie od początku. I matko jak widze to jaka moja teściowa jest miła dla synowej to aż mi się coś robi bo wiem jaka jest albo jaka czasmi bywa. Tak samo u mnie w domu jak przyjeżdzam z moim M do moich rodziców normalnie w dupe chca wejśc że sie tak wyraże dosadnie. Jakie te obiadki przyjemne, ciągłe zaintresowanie, przyjemne rozmowy o wszystkim. Ale to jak my się kłócimy i o co to nie maja zielonego pojęcia, ( to nasze sprawy) nikt do nas o to pretensji nie ma . Jeśli mam ochote to pogadam z mama czy mój M z teściem, ale napewnio nie są przy kłótni i się nie wtrącają. Oni maja sowje zycie i swoje problemy, tak samo my. No ale moja teścowa wie wszystko co mu powiedziałam w kłótni co on powiedział mi , o co kłotnia była i sie wtrąca. Nie mamy oczym z nią rozmawiać bo wszystko wie. Także ja chce jeżdzic do rodziców i teściowej na niedzielne obiadki i miło spędzać czas, a nasze problemy niech zostana naszymi problemami i tylko między nami. Bo my się pogodzimy za 15 minut za dwa dni, a z teściową jak się pokłóce bo ona sie wtrąca i gniewamy się na siebie cały czas, ona ma do mnie pretensje że jak ja mogłam jej tak powiedzieć a ja że jak ona mogła tak powiedziec do mnie. I koło się zamyka. Do tego dochodzi TŻ który nie wie juz sam po której stronie stanąć , bo stanie po mojej to matka sie pogniewa , jak stanie po jej stronie to ja będę się gniewać. Właśnie przez to się dochodzę z moim TŻ a biedny tak naprawde nie wie sam co ma robić. Moja teeściowa wyjechała na dwa miesiące, o matko jaka to sielanka była. Gotowalismy razem obiadki, on prał ciuchy ja prasowałam, ja wycierałam kurze on odkurzał. Wspólne wieczory bez starachu że ktos nam do pokoju wejdzie i nie jak zawsze pod kołdrą zestresowani tłumiąc dzwięki, tylko swobodnie jak u siebie. Nikt nas nie słyszy robimy co chcemy. I nawet raz sie nie pokłóciliśmy, bo nie mielismy o co. To jest SUPER
http://www.suwaczek.pl/cache/b5888ef3d0.png 06.06.2009 17:00 http://www.suwaczek.pl/cache/dbd2ccbc25.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Wiesz, ja skończyłam studia w lipcu i tez nie mam pracy. Może dlatego, ze to raczej specyficzna dziedzina. W każdym razie nie ma co uogólniać. A jeśli chodzi o mieszkanie z teściami/rodzicami to nie ma się co niepotrzebnie nakręcać. Wiadomo, że czasem trzeba pójść na kompromis i uwzględnić zdanie nie tylko swoje i męża, ale to normalne jak się z kimś mieszka. Poza tym wiele zależy od teściów. Moi przyszli np. nawet jak teraz do pokoju wchodzą to pukają. Raczej nie komentują życia swoich dzieci i się nie wtrącają z uwagami (choć czasem niejedno mogliby powiedzieć). Jedna synowa mieszkała z nimi 11 lat i bardzo sobie chwaliła wiec widać można..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak rodzice są w pokoju obok nic nie możesz zrobić tak jak TY chcesz - ani podyskutować, ani seksu uprawiac, ani się posprzeczać. Zawsze musisz pamiętać ze ktoś jest obok. Osoba postronna małą sprzeczkę może odebrać za awanturę miesiąca....no a seks z rodzicami tuz obok to wątpliwa przyjemnośc. Nie mowiąc już o najzwyczajniejszej swobodzie jaką jest chodzenie po domu w samych majtach czy nago, zjedzeniu kolacji o 1 w nocy bo taką masz ochotę. Nie mozesz przyjśc do domu z imprezy o 4 rano i spokojnie się wykąpać...musisz chodzić na paluszkach zeby rodziców nie obudzic...a to wszystko gora lodowa ograniczeń. Mam cudownych rodziców...tolerancyjnych , niewtrącających sie i uwiebiajacych mojego męża....mieszkalismy z nimi 7 miesiecy i nie chciałabym tego powtórzyć. Mimo ze źle nie było. Bo mi nie tylko o to chodzi w zyciu aby nie bylo źle..ja chce aby bylo cudownie. Co do niemożliwości znalezienia pracy....jak sie chce to sie znajdzie. Moze nie od razu wymarzoną i wysnioną pracę..ale na początku swej drogi zawodowej nie ma co przebierać. W koncu okaże sie ze facet ma 30 lat, zyje na garnuszku u rodziców i nie ma żadnego doswiadczenia bo szuka swojej wymarzonej pracy ![]()
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2009-01-15 o 15:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Tyle, że we własnym M jest czasem mniej swobody niż w domu z rodzicami/teściami.
Ogólnie wiadomo, że przeważnie lepiej mieszkać osobno. Ale nie ma co generalizować. Czasem lepiej spróbować z rodzicami niż na siłę wynajmować mieszkanie tylko dla zasady. A z tym pukaniem to tylko taki przykład, że ogólnie szanują prywatność. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.