|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Oszacowanie wysokości faktora na podstawie składu kremu - da się?
Witam!
Jak wiadomo, producenci często zapewniają nas, że "krem posiada filtry chroniące przed promieniowaniem UV", nie podaje natomiast wskaźnika spf. Stąd moje pytanie: czy na podstawie składu kremu - rodzaju i położenia w hierarchii zawartych w nim filtrów, da się orientacyjnie oszacować wysokość faktora? Interesuje mnie zwałaszcza skład tych trzech kremów: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=12400 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=13386 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=12613 - ten na KWC nie ma podanego składu, jednak może któraś z Was nim dysponuje? Niecierpliwie czekam na odzew!
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszacowanie wysokości faktora na podstawie składu kremu - da się?
jeśli producent nie podaje wartości SPF, to jest to ok.4-6 i zwykle zupełny brak ocrony przed UVA.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Jezeli nie chcesz kremu z wysokim filtrem to moze ten watek Ci pomoze
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=181116
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za odpowiedzi.
Link rzeczywiście mi się przyda.Natomiast moje pytanie pozostaje aktualne. Ten krem Ziai ma ethylhexyl methoxycinnamate dość wysoko w składzie - na 5. miejscu, a tlenek cynku w specyfiku Barwy znajduje się dopiero na 10. Zastanawiam się, czy znając właściwości chemiczne pozostałych składników i ew. rozpoznaniu właściwości fizycznych kremu, da się oszacować wysokość faktora. Przyznacie, że taka umiejętność byłaby przydatna. Zna ktoś odpowiedź?
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Justy juz Ci odpowiedziala
Opierasz sie na ethylhexyl methoxycinnamate a to stanowczo za malo i nie ma znaczenia na ktorej pozycji sie znajduje poniewaz czesto stanowi tez baze kosmetyku;tlenek cynku sam w sobie takze nie jest wyznacznikiem ochrony,czasami jest uzywany jako barwnik. Krem aby chronil odpowiednio powinien posiad fotostabilne filtry z okreslonym przez producenta faktorem a Ziaja niestety nie ma fotostabilnych kosmetykow z filtrami.
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Fakt - to najzdrowsze podejście: jeżeli producent nie pisze o jakiejś zalecie to na pewno jej nie ma. Ale weryfikacja danych z etykiety ze składem umożliwiłaby wyciągnięcie przydatnych wniosków. Np. (pomijając już aspekt stabilności, czym też się producenci - także w wypadku jej istnienia - nie zawsze chwalą) - mogłoby się okazać, że Ziaja ma spf 6, a Barwa 2.
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Ale w tym momencie spf 6 czy spf 2 to zadna ochrona i wg mnie nie ma sensu zawracac sobie glowy tego typu specyfikami jezeli oczekujemy konkretnej ochrony.
Weryfikacja skladu daje bardzo duzo Zajrzyj do linku,polecam lekture ![]() http://www.mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=912
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki wielkie, zaraz wezmę się za lekturę.
![]() Ja właśnie próbuję przekonać się do wysokich filtrów, bo póki co kojarzą mi się z klajstrem na pory. Na razie chciałam wybrać mniejsze zło - tzn. większą (choć nie przeczę - i tak marną) ochronę, coby uspokoić nieco sumienie. Chociaż przełom chyba się zbliża.
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
A, czytałam ten wątek. Hm... Zwrócę uwagę na ten Pharmaceris - dzięki.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
nie da się wiarygodnie oszacować spf na podstawie samego składu inci.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo dziękuję za jednoznaczną odpowiedź.
Swoją drogą - powinni wprowadzić przepis nakazujący producentom precyzowanie stopnia ochrony.
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.

Zna ktoś odpowiedź?
Na razie chciałam wybrać mniejsze zło - tzn. większą (choć nie przeczę - i tak marną) ochronę, coby uspokoić nieco sumienie.