|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Swedzenie i klucie przy kuracji retinoidami
Witam wszystkich!
Sprawdzilam chyba wszystkie watki i nie znalazlam niczego co podsumowywaloby sposoby na swedzenie przy zoraku. Pomyslalam, ze takie zebranie informacji na ten temat moze byc przydatne ![]() Oto moj przypadek: Stosuje zorak od okolo 7 tygodni, wczesniej kilka miesiecy Diacneal - oba na cala twarz, szyje i pod oczy. Przy diacnealu poza kilkakrotnym lekkim zluszczeniem i zaczerwienieniem okolic oczu na poczatku kuracji nie bylo problemow. Skora wygladzila sie, nos ladnie oczyscil, zmarszczki mniej widoczne, slowem duuuza poprawa. Zorac 0.5% zaczelam uzywac od dawki raz w tygodniu, lekkie luszczenie pojawia sie na drugi/trzeci dzien w okolicy ust, nosa i leciutko na policzkach, skora ladniejsza, zadnych podraznien i czy dyskomfortu nie ma w kolejncyh dniach po aplikacji. Obecnie stosuje Zorak dwa razy w tygodniu, zwiekszylam czestotliwosc po okolo miesiacu smarowania raz w tygodniu. Od poczatku stosowania Zoraku juz w momencie nakladania pojawialo sie swedzenie i uczucie wbijania szpileczek ![]() ![]() Szukalam informacji jak sobie z tym radzic, ale byly to tylko ogolne dane bez szczegolow jak aplikowac, kiedy. Czytalam, ze pomocny moze byc owies (ale jak i kiedy), picie wywaru z rumianku, spryskiwanie woda termalna Avene. Moze ktos ma podobny problem i poradzil z nim sobie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Swedzenie i klucie przy kuracji retinoidami
A ten watek czytalas?
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=zorac Rozumiem,ze uzywasz samego Zoracu?czy laczysz to z Diacnealem?
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Tak, dzieki za linka, znam caly watek.
Jesli ktos pisze o swedzeniu to tylko, ze pojawia sie tuz po aplikacji, potem zanika, a u mnie odwrtotnie - nakladanie jest ok, ale potem z kazda godzina swedzenie sie nasila. Scarface pisze ze mozna swedzenie lagodzic stosujac izoflawony sojowe, sitosterole, sea kelp, ale nie wiem jak i jak sie te nazwy przekladaja na dostepne preparaty ![]() Uzywam tylko zoracu, wszystko potencjalnie drazniace odstawione, nie chcialam ryzykowac . Rano filtr, wieczorem zel hialuronowy z kropelka oleju z rozy lub balsamem nagietkowym bubchen, buzia nie jest wysuszona, ani przesuszona. Gdyby nie te nocne swedzenia byloby super ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Niestety malo znam sie na Zoracu bo sama nigdy sie na niego nie zdecydowalam,zajrzyj moze na watki o samorobionych kosmetykach i moze tam Limaria albo Thanatos pomoga?
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mam dokłądnie to samo smaruję sie 0,05 % w trybie :
ZORAC ![]() przerwa ![]() przerwa ![]() ZORAC ![]() przerwa ![]() przerwa ![]() ZORAC ![]() itd Swędzenie utrudnia mi zasypianie to fakt, dzisiaj mam mieć noc Zoracową alejestem bardzo niewyspana po 2 zarwanych nocach i nie wiem czy sobie nie odpuścić żeby sie wreszcie porządnie wyspać.Serum z owsem ukręciłam ale na Zorac jeszcze nie kładłam tylko osobno w przerwach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Przemyślcie może nakładanie Zoracu późnym popołudniem/wieczorem na kilka godzin (choćby na dwie-cztery) i zmywanie przed pójściem spać? Zorac zrobi swoje, a wy będziecie miały spokojny sen
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Oj znam problem swedzenia przy zoraku
![]() Problem u mnie rozwiazal sie sam,bo zaczelam nakladac zoraku po prostu zdecydowanie mniej.Nakladam go 3-4 razy w tygodniu,ale ilosc podczas jednorazowej aplikacji to tyle co kropla wody ![]() Jak nakladalam wiecej,to moje nocki rowniez byly meczarnia,bo zorak nie chcial przestac swedziec. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dzieki za wszystkie rady!
Sprobuje nakladac malutko, dzis przetestuje i dam znac jak bylo. Z tego co czytalam zmywanie nie ma wiekszego sensu, bo retinoidy wchlaniaja sie blyskawicznie wiec po chwili nie ma co zmywac ![]() Ale sama w akcie desperacji plukalam twarz zimna woda i przez chwile ulga byla. Plastulla,a jak proby w owsem? Jesli dziala to zdradz nam sie to serum robi! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Owszem, ale będziesz mogła nałożyć coś łagodzącego, natłuszczającego i może pomóc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Wyprobowalam dwa razy nakladanie Zoraku w malenkiej ilosci i rzeczywiscie jest duzo lepiej! Swedzenie bylo slabiutkie i trwalo krotko.
Bede testowac dalej, mam nadzieje ze z czasem skora sie przyzwyczai i bede mogla zwiekszysc ilosc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.