|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
::Dream Theater::
Zauważyłam, ze ostatnio sporo tu wątków dotyczących pojedynczych zespołów muzycznych, gdzie wymieniacie się uwagami na ich temat
![]() z premedytacją...odgapiam! ![]() Czy są wsrod Was fani/ki DT? Który album/utwór jest Wam jest najbliższy? Są takie, które omijacie? Lubicie projekty 'poboczne' muzyków? Czy zgadzacie się z częstą, krytyczną opinią, przypinającą zespołowi łatkę 'technicznie bezbłędnych wirtuozów bez serca'? Czy odnajdujecie u nich jednak klimat, emocję i 'magię' i przesłanie? Ciekawostki i nowinki, wspomnienia i własne opinie, ... jesli macie ochotę - piszcie ![]() sklad zespołu na dzień dzisiejszy i jutrzejszy ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2006-05-30 o 00:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raróg
|
Dot.: ::Dream Theater::
Że niby jak, w ich muzyce jest wyłącznie skupienie na technice i tyle? Oczywiście, że się nie zgadzam
![]() ![]() Do rzeczy, może fanką przez duże F nie jestem, ale zespół znam i muzykę mniej więcej też, więc postanowiłam zostawić w tym wątku swój ślad ![]() ![]() ![]() Czy oni niedawno nie koncertowali w Polsce? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam ogromną ochotę zagłebić się w twórczość Rush. Bo mimo, ze już miałam z nimi stycznosć, to tak na dobre ich nigdy nie poznałam. ps. No...ja przez to zdjęcie też zaczęłam trochę grzebać ![]() ps2. Tak, 4 października 2005 w ramach Octavarium World Tour wystąpili w Poznaniu:
![]() |
![]() |
#4 | |
Raróg
|
Odkurzyłaś mi pamięć, wyzywałam TŻta, że nie pojechał, a tak blisko; ja nic nawet nie wiedziałam
![]() Poszukam "Tears", dzięki za naprowadzenie. Przez sekundę nie wiedziałam, o czym konkretnie mowa: Rush mają taki sam tytuł piosenki ![]() Muszę pomału przesłuchiwać te nowe (dla mnie) rzeczy, odkopywać płyty TŻta, bo jestem męcząco monotematyczna muzycznie od paru miesięcy ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tez jestem długookresowo-monotematyczna, jak już coś poznam, trudno mi 'zabrać się' za proces poznawania nowego...lubię długo tkwić ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Raróg
|
Haha, no to wszystko jasne, widzisz, jaki laik ze mnie
![]() ![]() Ja właśnie tak pomału wszystko przetrawiam, TŻ podsuwa kolejne płyty, a ja: "Powoli, powoli, wszystko w swoim czasie"; przy Rush nie wyrabiałam z natłokiem emocji ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ja jestem laikiem, ale będę to zmieniać, kompletując i pomalutku poznając Rush ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mój brat bardzo ich lubi i zamęcza mnie ich kawałkami
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 | ||
Raróg
|
Cytat:
![]() TŻ (perkusista ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Raróg
|
Cytat:
![]() Ale, znasz oryginał? Brakuje mi tego zakończenia, jakoś zawsze w tym momencie mnie zatyka ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]() Pierwsza raz usłyszałam ten utwór juz w wersji DT. Piekny. Długo potem (niedawno ![]() ![]() ![]() Oryginał Rush jest jakby bogatszy, głębszy (?). Fakt - u DT brak końcówki...magnetyzującej ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dream Theater... Znam tylko dwie płyty, ale zawsze dają mi takiego kopa energetycznego, że nie mogę się tym zespołem znudzić
![]() Mam "The Change of Seasons" i "Scenes from the Memory", którymi kiedyś na wycieczce w liceum zamęczałam cały autokar ![]() EDIT: Czy Liquid Tension to nie ich robota? ![]()
![]() |
#13 | ||
Raróg
|
Cytat:
![]() (Ale że w dorobku Rudess'a znalazła się współpraca z Enrique Iglesiasem, to jestem w szoku, powiedzcie mi, że to jakaś pomyłka ![]() Miła odmiana z tym autokarem, bo nie ma to jak niereformowalny zazwyczaj kierowca - fanatyk disco polo ![]() ![]() Taszkin, a Rush in Rio miałaś okazję zobaczyć? Polecam (solówka, którą trzeba zobaczyć) ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Lauro, nie widziałam (proces poznawczy powolny
![]() ![]() _________________________ _________________________ __________ to cytat z wywiadu z 2001, co do "Enrike" ![]() "Miałem wiele projektów, które nie miały odniesienia do muzyki progresywnej, a to ze względu na to, iż jestem tym typem muzyka, którego cieszy granie wielu różnych stylów. Gdy nagrywałem z Davidem Bowie jego nową płytę, spędziłem 5 dni w Nowym Jorku pracując z nim nad nowymi piosenkami i grając na klawiszach. Jestem wtedy w sytuacji, w której muszę zagrać to, co artysta, czy też producent chce usłyszeć. Więc nie są to progresywne zapędy Jordana Rudessa, ale praca, którą pragnę wykonać zgodnie z założeniem. Pracowałem z wykonawcami typu Enrique Iglesias. Trochę z nim eksperymentowałem. Zresztą też z tym samym producentem, który robił płytę z Davidem Bowie, Tonym Viscontim. Nagrywałem również z zespołem Prefab Sprout. Ale oprócz tego są projekty typu Liquid Tension Experiment, który jest bardzo osobistym projektem, gdyż napisałem sporą część muzyki i byłem częścią całego procesu tworzenia." ...elastyczność to zaleta ![]() _________________________ _________________________ _________ LTE to instrumentalne dwupłytowe posunięcie muzyków, których wymieniła Laura, a tak się prezentują na oficjalnej stronie (bo zdjęcie raczej mocno zdezaktualizowane ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2006-06-04 o 23:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raróg
|
No, przypuścmy, że niech mu będzie
![]() (Od razu przypomniał mi się jeden z członków Vader'a (nie pamiętam już, który), zachwycający się w wywiadzie dla Hells Kitchen nad Christiną Aguilerą - ![]() Muszę przysłuchać się uważniej temu LTE ![]() Przepraszam, Taszkin, że tak Ci tu zaśmiecam o Rush, ale nie wiem, czy jest sens zakładać osobny wątek; musiałabym gadać chyba sama ze sobą ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
C. Aguilera to ponoć bardzo zdolna osoba. Dysponuje skalą głosu, (nie wiem ile oktaw, 4 chyba), która kompozycjach dla niej pisanych raczej nie ma szansy dac o sobie znać. Jedynie M. Carey i W. Houston (z popowych sław światowych) mogły ponoć do tej pory pochwalić sie podobna skalą. Jeśli Vaderowiec słyszał ją na zywo, mogł się zachwycić
![]() Lauro,...ależ 'zaśmiecaj' 'zaśmiecaj'! To cenne i ciekawe rzeczy dla początkującego-mnie (i nie tylko)! a LTE..? cóż. Mogę z pełną odpowiedzialnością i szczerze poleić ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#17 | |
Raróg
|
Zabieram się za LTE, bo widzę, że TŻ nie ma w zbiorach, chyba że gdzieś ukryte
![]() Własnie on o tym jej głosie mówił Vaderowiec, ale jednak na podstawie płyt, bo słucha tego jego córka. Ale nam miny zrzedły, TŻtowi tym bardziej, bo miał okazję koncertować kiedyś z nimi, ale to było 100 lat temu ![]() ![]() ![]() Ja Cię jeszcze zachęcam do tego Primusa, tu są niezłe jazdy ![]() "Primus charakteryzuje się specyficznym poczuciem humoru, nowatorskim stylem grania. Znakiem rozpoznawczym muzyki Primusa jest wirtuozerskie brzmienie gitary basowej (głównie technika klang), która gra tu rolę gitary prowadzącej." "Circus: A teraz kilka zabawnych pytań. Z którą historyczną figurą najbardziej się identyfikujesz? Claypool: Wiem, że pomyślicie, że byłby to Hendrix czy Geddy Lee, ale to Abraham Lincoln, ze względu ten sam sposób rośnięcia włosów." - ![]() I mała ciekawostka: "Kiedy my otwieraliśmy koncerty Rush, powiedzieli nam, że ich fani przyjęli nas lepiej niż jakąkolwiek kapelę na poprzednich trasach. Bywałem na trasach Rush i kapele przed nimi nie były wygwizdywane, fani Rush są na to zbyt kulturalni, ale nie były przyjmowane zbyt ciepło." ![]() Z innego forum: "Czego teraz słuchacie": 'Rush - Red Barchetta. Niech mi k**** ktos pokaze drugi tak z******* utwor" ![]() ![]() Trochę zdjęć Primusa ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Wątek znalazłam zupełnym przypadkiem.
Poruszyłyście baaaardzo starą nutę. ![]() Jedna płyta: Metropolis - Scenes from a Memory. Siedziałam nad nią do znudzenia łącznie z tłumaczeniem tekstu z angielskiego i próbą odkrycia tajemnicy. ![]() Genialnie zrobiona. ![]() Daaaawno do niej nie wracałam. Z tego gatunku muzyki, zawsze interesowały mnie zespoły z damskim wokalem i robiłam składanki ze spokojnych utworów lub ballad. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Niedawno kupiłam bratu prezent w postaci płyty dvd z jubileuszowym koncertem DT. Trzeba przyznać, że nie zawiedli oczekiwań- postawili na grę z filharmonią, co nie gorzej im wyszło niż podobny ekspryment z muzykami gospel. Koncert długi ale nawet przez chwile nie wieje nudą. Polecam.
I jeszcze Mike w tej koszulce z krawatem ![]()
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Niedługo mam urodziny, no za dwa miesiące ![]() ![]() ![]() Zaciekawiłaś mnie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zaczęłam od Wizażu z nieśmiałą nadzieją, że może któraś Wizażanka mi zrobi niespodziankę... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.