Kim-Chi (kuchnia koreańska) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-02-05, 17:01   #1
ishtar4
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: podkarpackie
Wiadomości: 632
Wink

Kim-Chi (kuchnia koreańska)


Pewnego pięknego dnia, znudzona schabowymi i innymi kopytkami pogmerałam w internecie. Ubzdurałam sobie, ze pora na coś orientalnego, może Korea? I tak trafiłam na "sałatkę" Kimchi. W zasadzie kiszonkę - pokrojone warzywa - kapustę lub rzodkiewkę zalewa sie zaprawą na 4 dni i gotowe. Pokroiłam, odcisnęłam, zalałam i czekam. Przebolałam trumienne opary zakiszającej się kapuchy; czwartego dnia Kimchi było prawie bez zapachu.
Nadszedł czas konsumpcji
W opisach mówiono "bardzo osta, nie zawsze przypada do gustu Europejczykom".
I rzeczywiście. SAMA SÓL!!!
Kapusta jak lignina przesiąknięta solanką!! Nawet nie czułam ostrego smaku, zadnego smaku; jakbym połknęła łyżkę soli

Ale co tam! Wywaliłam wszystko na sito i zrobiłam kimchi prysznic pod kranem. A jak. Myśląc, ze może ta sól jakoś zejdzie. Płukałam jeden raz, drugi - i nic.
Ponieważ nie pomogło, wrzuciłam kimchi do dużego gara i po prostu zalałam wodą; niech się odmoczy Z tym ze potem przyszło mi wyławiać pływającą sałatkę sitkiem. Rezultat - to także nic nie dało. Jakbym to zjadła, nie wiem, nerki by mi chyba pękły.
Dlatego, fajnali kimchi wyladowało w śmietniku. A ja musiałam się jednak zadowolić zwyklą ćwikłą
Czy także miałyście już styczność z Kim-Chi??
__________________
-xyx-
ishtar4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-05, 17:30   #2
Różowy Strachulec
Zakorzenienie
 
Avatar Różowy Strachulec
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 9 023
Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

Cytat:
Napisane przez ishtar4
Czy także miałyście już styczność z Kim-Chi??
Miałyśmy
Jadam w "skośnych" knajpkach i pamiętam je jako okrutnie ostre, mało słone
Podrzucisz przepis, z którego korzystałaś?

P.S. Jakoś wczoraj myślałam o założeniu wątku o Kim-Chi, ale chciałam najpierw pogooglać - a tu taka niespodzianka
__________________
KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Różowy Strachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-05, 17:56   #3
ishtar4
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: podkarpackie
Wiadomości: 632
Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

http://kimchi.pyongyang-metro.com/

to był ten przepis, z obrazkami. Pozdrawiam.
__________________
-xyx-
ishtar4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-05, 18:12   #4
Różowy Strachulec
Zakorzenienie
 
Avatar Różowy Strachulec
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 9 023
Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

To które jadłam wyglądało bardzo podobnie
Ilość soli w tym przepisie rzeczywiście powala - ale czy ona się nie wypłukuje przy płukaniu kapusty?
Będę musiała popróbować z robieniem bo jestem coraz bardziej zaintrygowana
Pozdrowienia i dziękuję za link
__________________
KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Różowy Strachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-06, 16:12   #5
tkd14
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 1
Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

mozecie mi podac dokladny przepis na kim chi i z czego sie robi zaprawe moj e mail maja1410@onet.eu gg 2088625 dzieki z gory tkd14;p
tkd14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-09, 15:21   #6
jonia
BAN stały
 
Avatar jonia
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 54
Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

Jak można jeść to ohydztwo
jonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-09, 15:24   #7
irsin
Zakorzenienie
 
Avatar irsin
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Wwa
Wiadomości: 7 119
GG do irsin
Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

Cytat:
Napisane przez jonia Pokaż wiadomość
Jak można jeść to ohydztwo
hmm troche szacunku dla osob ,ktore to lubią
irsin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-10, 19:54   #8
DIDA22
Raczkowanie
 
Avatar DIDA22
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Zawsze tam gdzie Ty...
Wiadomości: 221
Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

Ja bardzo lubię kimczi i zajadam się nią zawsze kiedy tylko mam okazję, zrobić sama nie odważyłabym się.
Fakt, że jest piekielnie ostra i wyskakują mi po niej niespodzianki na twarzy, ale dla mnie jest smaczna
DIDA22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-13, 14:46   #9
izadora
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 1
Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

Witam!Bardzo proszę o przesłanie przepisu na "Kimchi"!Izadora
izadora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-13, 14:54   #10
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 837
Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

Cytat:
Napisane przez tkd14 Pokaż wiadomość
mozecie mi podac dokladny przepis na kim chi i z czego sie robi zaprawe moj e mail maja1410@onet.eu gg 2088625 dzieki z gory tkd14;p
Cytat:
Napisane przez izadora Pokaż wiadomość
Witam!Bardzo proszę o przesłanie przepisu na "Kimchi"!Izadora
Kilka postow wyzej ishtar4 podala link, gdzie jest przepis, skladniki i nawet obrazki, czego tu jeszcze mozna chciec
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 07:16   #11
architekt80
Zakorzenienie
 
Avatar architekt80
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: kraków/hannover
Wiadomości: 5 689
Talking Dot.: Kim-Chi (kuchnia koreańska)

W Japonii Kim-chi sprzedają w sklepie spożywczym z takich beczek glinianych albo w słoikach (jak u nas ogórki).W zależności od rodzaju niekture są bardzo ostre inne mniej . Wydaje mi się że trzeba do kiszenia użyć takiego glinianego baniaczka jak na ogórki . Gdy wyjdzie za słone mozna na jeden dzień wrzucić pokrojone jabłko które wyciąnie sól(przy ogórkach i kapuście ta metoda się sprawdza ale w przypadku Kim-chi nie gwarantuje sukcesu).
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:29.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.