|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Jak planujecie przygotowania do świąt wielkanocnych?
Hej Wizażanki
![]() Co prawda do świąt wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, ale chciałabym Was zapytać, jak Wy planujecie poszczególne zadania związane z ich przygotowaniem? Czy tworzycie jakąś specjalną listę, np. grafik sprzątania, zakupów, pieczenia, gotowania i innych rzeczy związanych ze świętami? Zapraszam do dzielenia się swoimi doświadczeniami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Dot.: Jak planujecie przygotowania do świąt wielkanocnych?
Co do sprzątania, to ja nigdy nie robię tego specjalnie na święta - czy to chodzi o Wielkanoc czy o Boże Narodzenie. Sprzątam regularnie przez cały rok, więc ceremonia wielkich przedświątecznych porządków u mnie odpada
![]() Jeśli natomiast chodzi o gotowanie, to zawsze przygotowuję sobie listę potraw świątecznych, którą następnie konsultuję z mamą. Ustalamy, co która szykuje tak, żeby dania się nie powtarzały, dzięki czemu potem możemy wymienić się potrawami. Na podstawie listy potraw przygotowuję sobie listę zakupów i to, co się da kupuję jak najwcześniej, zanim zacznie się zakupowy szał w sklepach ![]() Gotowanie i pieczenie rozpisuję sobie też na poszczególne przedświąteczne dni, a potem szykuję potrawy i odhaczam. Dzięki temu nie biegam jak opętana po kuchni w obawie, że nie zdążę z czymś ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Ale np. jak piekę schab czy inne mięsko, to dużo wcześniej je kupuję i wrzucam do zamrażalnika. A potem już nie muszę się martwić, czy inni nie wykupią najładniejszych kawałków ![]() Jeśli chodzi o ciasta, to np. kruche ciasto przygotowuję wcześniej i mrożę. Najczęściej robię i słodkie i słone, dzielę na porcje i podpisuję. Później wystarczy sięgnąć do zamrażalnika po odpowiednią porcję i produkować smakołyki ![]() W przypadku potraw na Święta Bożego Narodzenia mam łatwiej, bo dużo więcej typowych bożonarodzeniowych potraw szykuję wcześniej i mrożę: piernik, który i tak musi poleżeć, ryby, pierogi, uszka, kruche paszteciki, itp. Poza tym bigos, który i tak gotuję 3-4 dni, szykuję zwykle ok. 2 tygodni przed świętami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
A cóż tu jest do planowania?Ogarnie się trochę syf w domu,ugotuje się coś...W sumie to gotować nic specjalnego nie trzeba,ale tym to się i tak nie ja zajmę.
Obecnie to tylko zaplanowałem,że upiekę 2bita,rafaello i shreka,no chyba że znajdę jakiś inny,fajny przepis na jakieś zjadliwe ciasto. Ja tam nic nie planuję,może umrę jutro,to po co mam cokolwiek planować? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja też prawdopodobnie zajmę się tylko ciastami i porządkami.
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
O to jeszcze ponad 1.5 miesiąca. Ja odpowiadam za jedzonko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Niby półtora miesiąca, ale jak się wcześnie zaplanuje to jest spokój wtedy, kiedy inni mają gorączkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.