|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Germanistyka Czy Finanse I Handel Zagraniczny ???![]() ![]() Isc na dzienne GERMANISTYKA czy isc na zaoczne FINANSE I HANDEL ZAGRANICZNY ??? Ktory kierunek byscie wybraly? Moze macie jakies doswiadczenia? Prosze. Jestem zrospaczona.Chce dobrze wybrac.Poradzcie mi prosze.... Boje sie ze po tej germanistyce to nie bede miec zadnych perspektyw ani pracy.A zalezy mi na tym zeby miec fajna , interesujaca prace i dobrz płatna (jak kazdy chyba). Poprostu jestem mloda , nie znam dobrze rynku pracy.Licze na pomoc doświadczonych. Jesli chodzi o Fiananse to znalazlabym sobie jakąś prace w tygodniu bo to sa studia zaoczne. Pomózcie blagam.Pytam sie znajomych ale nikt nie wie co mi doradzic. Ponoc bycie nauczycielka moze tez byc fajne.W szkolach prywatnych sa ponoc fajne zarobki i idzi wyrobic na wiele rzeczy. ![]() ![]() Z góry dziekuje za informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Germanistyka Czy Finanse I Handel Zagraniczny ???
Ja bym poszla na handel zagraniczny zaoczny , a w miedzyczasie chodzilabym do szkoly jezykowej na niemiecki. Polecam Instytut Goethego, albo colleg'e jezykowe, a nie zwykle szkoly jez. niemieckiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja osobiście stawiam na germanistykę. Zawsze masz wtedy możliwośc dorobienia np. prywatnymi lekcjami. wiem, że nauczyciele języków obcych raczej nie mają problemu z zatrudnieniem (prywatne szkoły, wyzsze uczelnie)
Wiem też, że sporo firm poszukuje przede wszystkim specjalistów od języka. Nie bedziesz musiała pracowac jako nauczycielka. Moja przyjaciółka (anglistyka) poszła właśnie tą drogą i niesamowicie sobie chwali ten wybór. Pracuje w świetnej firmie, nigdy nie miała problemu ze znalezieniem pracy a zarobków mogę jej tylko pozazdrościć ![]() Powodzenia, trzymam kciuki i zyczę trafnych wyborów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
zrob rownoczesnie. u mnie jest pare osob ktore tak studiuja - w tygodniu dzienne, co dwa tygodni w weekend zaoczne i masz dwa kierunki skonczone. ja chyba tez tak kiedys zrobie. tzn bede konczyc dzienna socjologie i zaocznie wezme jakis kierunek ekonomiczny. po tym juz powinny byc wieksze szanse na prace...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
mała księżniczka
|
wiesz co?? ja sama studiuje 2 kierunki na raz :anglistyke - dziennie, i ekonomie na zaocznych... jesli czujesz ze dasz rade to zrob tak jak ja... ale osobiscie polecam studia dzienne! to jednak inna nauka.. pozdrawiam
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Diamelen a dajesz rade tak studiowac? Studiujesz obydwa kierunki w swoim miescie? Nie opuszczasz zajęć na tym zaocznym kierunku? Dajesz rade tak na dwa fronty?
Studia zaoczne (Finanse i Handel z.) są oddalone odemnie o 100km. Nie wiem czy dam tak rade. Myslalm tez zeby isc na germanistyke i isc w tym samym miescie na studium o kierunku logistyka. widze ze jezyki wciaz chyba oplaca sie studiowac. Ale jesli macie jakies doswiadczenia i rady to piszcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym sie wogole nie zastanawiala - Germanistyka. Chociaz gdyby miala wybierac dzienne czy zaoczne to wybralabym zaoczne, sama studiuje na takim systemie. Chcialam nawet isc na germanistyke <zaoczną jest taka > ale sie nie dostalam
![]() Nie bałabym sie ze po germanistyce nie bedzie zadnych perspektyw, myslisz ze te finanse dają Ci otwarte drzwi do wypasionej pracy > jesli masz znajomosci... Oczywiescie najlepiej miec jeszcze jakis zawod wyuczony plus do tego doskonala znajomosc jezyka i jestes urządzona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
stałam jakiś czas temu przed podobnym wyborem - prawo, czy może anglistyka lub skandynawistyka. Skończyło się na tym, że jestem szczęśliwą studentką prawa, a zaocznie robię licencjat z anglistyki. Zdecydowanie nie wybierałabym samych studiów językowych, ma się później mniej perspektyw, lepiej zdać jakieś certyfikaty
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
wczoraj siedzialam i myslalam troszke....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja studiuje Finanse i Handel Międzynarodowy zaocznie ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
O..... na pewno studiujesz Handel i finanse zagraniczne na WSB we Wrocku???? Ja tam wlasnie chcialam isc.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż przyznam, że mam miesiące słabsze, bo jednak bardziej mi zależy na tym, co się dzieje na dziennych ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
up up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Studiuję lingwistyke na UAM i gdybym jeszcze raz wybierała to nie poszłabym na językowe studia, co z tego że super znasz niemiecki? Po Akademii Ekonomicznej ludzie znaja świetnie języki a do tego maja jeszcze wiedzę z zakresu ekonomii, jak myslisz kogo zatrduni pracodawca? Filologa czy np ekonomiste z podobną znajomością języka?Poza tym pierwszy rok jest zazwyczaj najtrudniejszy więc drugi kierunek zostawiłabym na później
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
up up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym poszła dziennie na germaistykę, a zaocznie na finanse lub na odwrót. Studiowanie dwóch kierunków równocześnie nie jest problemem. Można nawet dwa studiować dziennie, w końcu po coś wymyślili IOS
![]() Jesli masz taką mozliwość, nie wybieraj tylko idź od razu na dwa kierunki, a jeśli będziesz widziała, że coś na jednym nie wychodzi zawsze możesz zrezygnować, bo masz świadomość, że masz ten drugi. Ja sama bardzo żałuję, ze od razu nie zaczęłam dwóch kierunków równocześnie, teraz jestem na ostatnim roku więc za późno. Życzę powodzenia na maturze i podęcia odpowiedniej decyzji Pozdrawiam ![]() Sanderek P.S. Widzę moje podobieństwo, ja sama jestem technikiem hotelarstwa i studiuję niemiecki w biznesie. ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Jako germanistka odradzam Ci raczej germanistykę. I to nie z obawy przed konkurencją
![]() Poza tym pewnie wiesz, że germanistyka to nie nauka języka, lecz głównie literatura, językoznawstwo (nacisk zależy od uczelni). Oprócz tego kulturoznawstwo, historia Niemiec, estetyka, filozofia. Jeśli lubisz pisać to się tu odnajdziesz, bo pisze się sporo prac z literatury, gramatyki opisowej i kultury. Oni zakładają, że przychodzisz na studia znając język i będziesz zajmować się literaturą. Na pierwszym i drugim roku jest troche zajęć z nauki języka, ale nie jest tego dużo. Nie zazdroszczę Ci wyboru. Ja gdybym miała wybrać jeszcze raz to wybrałabym jakiś kierunek ekonomiczny z językiem obok. Daj znać na co się zdecydujesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
up up
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
![]()
witaj!!!!
Studiuje Germanistyke powiem szczeze ze nie bardzo jestem zadowolona z wyboru kierunku jak zreszta wiekszosc moich kolegow dlaczego????po pierwsze zero praktycznej nauki jezyka wiekszosc przedmiotow(90%) tj historia literatury, wstep do jezykoznawstwa ,wstep do literaturoznawstwa itp Kucie na pamiec w pierwszych miesiacach rzeczy ktorych nawet sie nie rozumie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Acha a co do studiowania na dwoch kierunkach(na uniwersytecie) to jestem przeciwna zwlaszcza na pierwszym roku.Musisz sie liczyc z tym ze na germanistyce na pierwszym roku nie czeka cie nauka... a pozadne KUCIE naprawde jest bardzo ciezko.Takze moze studiowanie na dwoch kierunkach moze i jest fajne ale napewno nie na pierwszym roku ,radze ci pomyslec o drugim kierunku za rok lub dwa...Chyba ze jestes naprawde super super zdolna Życze ci powodzenia i obys dokonala wyboru ktorego nie bedziesz zalowac pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
odswiezam temat...
jlada sytuacja na germanistyce zaocznej? (chce w miedzyczasie pracowac, marzy mi sie praca jako recepjonistka..-chce isc do wrocka)
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:17.