|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Pedometr/krokomierz:)
Podobno człowiek prowadzący aktywny tryb życia powinien robić 10 tysięcy kroków dziennie.
![]() Kupiłam ostatnio pedometr czyli krokomierz żeby sprawdzić, ile ich robię. przyczepia się go do paska i on rejestruje każdy ( w założeniu) krok. Niestety, mój pedometr rejestruje co drugi, czasem co trzeci krok:/ Nie wiem, czy to ja za mało nogi podnoszę czy z nim jest coś nie tak ![]() Pytanie do Was, Dziewczyny: czy któraś z Was używa(ła) pedometru, jak się on Wam sprawuje i co w ogóle myślicie o tym pomyśle? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pedometr/krokomierz:)
Nigdy nie używałam, więc technicznie nie pomogę. Ale -szczerze mówiąc - nie bardzo chwytam Twój tok rozumowanie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
no ja bym kupila bardziej pulsometr bo krokomierz to tez nie bardzo wiem po co jest
![]() ale i tak Mała kulka juz dokonala zakupu wiec juz nic nie cofnie. wydaje mi sie ze moze zle przypinasz ten krokomierz, on ma moze taka kulke ktora rejestruje ruch? (widzialam takie w tesco) moze trzeba przesunac w inne miejsce, gdzie biodra bardziej sie ruszaja? hmmm nie wiem, moze ktos madrzejszy w tej dziedzinie sie wypowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja akurat lubię gadżety i ułatwiają mi one odchudzanie, bo urozmaicają je. Taką już mam naturę, ze szybko się nudzę i lubię próbować nowych rzeczy ![]() Niestety ten akurat "wynalazek" zawiódł na całej linii mimo ze przypinałam go już chyba wszędzie ![]() Ciekawa jestem jednak,czy naprawdę żadna z Was nie miała żadnych doświadczeń z krokomierzem? Przecież to, ze ja kupiłam kiepski ( i tani, nie ma co ukrywać ) nie musi oznaczać, ze wszystkie nadają sie do śmieci... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie mam pojecia czy moze chodzic o to samo,ale...kiedy chodze na steperze on rejestruje nie krok,a parokrok(czyli ruch prawa i lewa noga,a nie tylko jedna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Tani pedometr generalnie rzadko wskazuje właściwą liczbę kroków (polecam przeszukać fora na ten temat), albo wskazuje to co chce
![]() Na allegro można dostać dobre pedometry firmy Cjelo (www.cieloworld.com) i SMJ Sport za jakieś 37 pln, droższe, za pięćdziesiąt kilka złotych mają np. miernik pulsu. W dobrych pedometrach jest opcja ustawiania długości kroku, co przydaje się przy mierzeniu przebytego dystansu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rzabbocop
|
Mój krokomierz sie rozkręcił jak kilka razy mi upadł
![]() Ja chodze bardzo delikatnie więc przynajmniej 70% kroków nie rejestrował ![]() Ja tez lubię takie gadżety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja jakiś czas temu zakupiłam sobie krokomierz - to było chyba z rok temu, albo i wcześniej nawet. kupiłam taki najtańszy chyba na allegro - coś ze 12zł kosztował.
i muszę powiedzieć, że nawet dobrze wskazywał - wszystko zależy od tego kaj sie go przyczepi - ja umieszczałam go zawsze na pasku od spodni. Bo on też nie może być niczym zagłuszony / wytłumiony - to znaczy, że jak np zapinamy go na pasku od spodni to musimy mieć w miarę luźne okrycie wierzchnie, bo jak założymy obcisłą bluzkę zasłaniającą krokomierz i do tego jeszcze np kurtka zimowa - to wtedy siłą rzeczy nie będzie wskazywał dobrze. Dlatego np teraz - w okresie zimowym mogą wystąpić błędne pomiary. poczekajcie na lepszą pogodę i wtedy wypróbujcie
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja tez kiedys kupilam sobie krokomierz,ale przyznaje szczerze,ze zadko kiedy go uzywalam. gadzet moze fajny,ale jak dla mnie totalnie niepraktyczny. `
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Posiadam krokomierz i jestem z niego zadowolona. Nie chodzi o jakiś bajer a raczej o ułatwienie sobie życia. Spacer też jest ćwiczeniem i przebycie parę tys kroków dziennie w odpowiednim tempie może dać równie dobre efekty co codziennie ćwiczenia w domu. Człowiek zwykle nie zdaje sobie sprawy ile kroków robi a krokomierz bardzo w tym pomaga. Ja mam krokomierz nie jakiś szczególnie drogi ale kupiony w dobrym sklepie sportowym.
Wystarczy, że przypnę go na biodrze zahaczając nim o spodnie i działa bez zarzutu. Polecam dla osób nie lubiących jakiś wyczerpujących ćwiczeń i posiadających psa. Krokomierz + pies + marsz i już mamy trening a, że z psem trzeba wychodzić codziennie więc mamy zachowaną systematyczność ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A tez chwale sobie moj krokomierzyk. Nie byl tani, ale nie stac mnie na buble
![]() Dla tych, co chcieliby wiedziec ile to jest 10 tys. krokow, czyli ilosc jaka powinno sie zrobic dziennie aby zachowac zdrowie i kondycje, to odcinek 5-ciu km, okolo godziny szybkiego marszu. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja również mam krokomierz i to nie jakichs wysokich lotów bo kupiony w Tesco za parę złotych
![]() A po co krokomierz? Dla mnie to taka zabawka ale dająca motywację i urozmaicenie. Gdy idę na nogach i już mi się dalej isć nie chce to gdy nie mam krokomierza to zazwyczaj wsiadam w autobus czy tramwaj, natomiast jesli go mam przy sobie to ide dalej po to zeby miec wiecej krokow nabite ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
W ofercie Rossmanna od dzisiaj jest krokomierz, ale nie wiem czy jest sens taki kupować, jak myśłicie?
http://www.rossmann.com.pl/files/7-2008/g_07_02.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Hej wszystkim,
a ja uzywam krokomierza i bardzo jest dokładny. Ustawiam swoją długośc kroku i już. Przelicza też ile kalorii spaliłam ![]() ![]() Uwazam jednak że trzeba kupić trochę lepszy. Ja kupiłam w sportowym sklepie kiedy byłam na nartach i zapłacilam 12 euro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Polecam Krokomierz
Witajcie. Dla kobiet czy dziewcząt, które chcą sprawdzić ile spaliły kalorii oraz wspomóc swoja motywację do aktywności fizycznej polecam gorąco krokomerz. To urządzenie mierzące ilość przebytych kroków a tym samym ilość spalanych kalorii. Zdejmuje go tylko w czasie kąpieli oraz gdy kładę się spać. Jest niewielki i wygodny- zakłada się go najczęściej w okolicy biodra(przyczepiając np do spodni). Ponadto nie kosztuje majątku(ok 32zł). To dobre urządzenie dla osób początkujących we wszystkich rodzajach treningów i rekreacji ruchowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
hej, ja ostatnio zakupiłam krokomierz Forecaster. Całkiem tani (bo 9,90zł) ale świetny. Zakładam go na pasek i on zaczyna pracę, zaczyna liczyć moje kroki i spalone kalorie. Ostatnio mi się przytyło, więc używam do jako mojego prywatnego trenera do ćwiczeń - motywator
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Widzę, że dawno nikt nie pisał w tym temacie, ale może jeszcze któraś z udzielających się pań jeszcze tu zajrzy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
wow
Edytowane przez Malinka_gosiaczek Czas edycji: 2014-02-08 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Zastanawiałam się gdzie najlepiej założyć krokomierz żeby działał. Bo u mnie na pasku od spodnie się nie sprawdził. I wymyśliłam: uszyłam z szerokiej gumki opaskę i zakładam ja na kostkę u nogi a na to zapinam krokomierz. Działa super.
![]() Edytowane przez basia0276 Czas edycji: 2014-02-06 o 10:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
kochani teraz ja zwracam się z prośba w sprawie krokomierza wiosna za pasek, chodzimy codziennie na 40 minutowy wieczorny spacer z psinka i tak pomyślałam o krokomierzu ale chciałabym żeby na kijki tez się nadawał, polecicie coś ciekawego????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
1. nawet najdroższy nie będzie dobrze mierzył kroków, jeśli będzie zapięty na ręce (chyba, że mierzymy tylko i wyłącznie celowe wyjście "treningowe" na marsz albo nordic walking bez innych, dodatkowych czynności). 2. 10 tys. kroków to ok. 8 km- mam 170 cm wzrostu, sprawdzałam wielokrotnie dystans z endomondo i krokomierzem (obie aplikacje w telefonie) zamocowanym na łydce w opasce. Ktoś gdzieś pisał, że to 5,5 km- no to odpowiadam, że jest w błędzie... 3. Porównanie krokomierza w drogim zegarku sportowym zamocowanym na ręce a krokomierzem w telefonie zamontowanym w opasce na łydce: ponad 18 tys. kroków zegarek, ponad 13 tys. kroków telefon- 5 tys. kroków różnicy, więc bardzo dużo!!! Krokomierz świetna rzecz, ale najlepiej, jeśli jest przymocowany na bucie, albo gdzieś na nodze- zwłaszcza ten najtańszy, najprostszy. Pasek u spodni? Myślę, że niezbyt dobry pomysł, zwłaszcza przy tych najtańszych najprostszych krokomierzach. Może te z dodatkowym żyroskopem, wysokościomierzem będą wtedy dokładne, ale nie te podstawowe. Ostatnio zastanawiałam się, czy nie kupić FitBita One albo Zip, które są malutkie i można je zaczepić właśnie na nodze a nawet na bucie, bo jednak zegarek sportowy przekłamuje, a bardzo wciągnęła mnie ta stepmania i liczenie kroków, naprawdę świetna sprawa zwłaszcza, że zaraz urodzę kolejne dziecko i będę chodzić na spacery ![]() Edytowane przez seltiel80 Czas edycji: 2015-12-24 o 22:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.