Jakie buty ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-15, 10:34   #1
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c
Question

Jakie buty ?

Po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą tym razem chodzi mi o buty dla rocznego dziecka. Mój synek właśnie wyrósł z letnich butów sportowych i chce mu kupić na jesień-zime. Nie bardzo wiem jakie powinnam kupić czy od razu kozaki (choć jeszcze ciepło na dworze a jak przymierzałam to mały jakoś nie za bardzo potrafił w nich chodzić) czy takie buty za kostke? Chciałam także zapytać się o firme (sklepy) w jakich najlepiej kupić. Byłam w Bartku ale przyznam się że ceny mnie powaliły (min. 150 zł za pare ) myślałam że ekspediętka w takim sklepie doradzi mi rozmiar itd ale dowiedziałam się że sama mam wybrać na wyczucie . Prawie takie same buty widziałam w Bacie i to za 50-60zł także z prawdziwej skóry i nawet wyprofilowanie w środku wydawało mi sie identyczne co w Bartku. No i teraz nie wiem gdzie kupić? Wszyscy mi mówią że pierwsze buty są bardzo ważne no i że najlepsze w Bartku ale czy cena przekłada się na jakość?
Drugą sprawą są kapcie - usłyszalam od ortopedy że dziecko najlepiej żeby chodziło w bosej stopie co najwyżej w skarpetce i żeby obuwie ubierać w ostateczności. No ale w domu (parter) wiadomo podłoga za ciepła nie jest chciałam kupić papcie ale wszystkie mają usztywnioną podeszwe (wiecie taką z gumy) miękkie bamboszki to są tylko w malutkich rozmiarach. No i nie bardzo wiem co kupić a Mały już dostał kataru od "latania na skarpetkach" :-(

Edytowane przez agatha_c
Czas edycji: 2005-10-31 o 20:52
agatha_c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-15, 10:36   #2
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c
Dot.: Jakie butu ?

up :-( zrobiła mi się mała literówka w temacie wątku ... wiadomo chodzi o buty
Stary 2005-10-15, 10:47   #3
paula78
Zakorzenienie

ja zawsze na jesien kupuje osbne buty a na zime kozaki z ociepleniem,buty jesienne moze wykorzystac na wcesna wiosnę.
numer większe niz letnie bo wiadomo skarpeta ,rajtuzy.

tylko raz kupilam buty Bartka wlasnie jak córka zaczela chodzic ,potem rózne Mrugały,w ccc tez mozna dostac fajne -Gufo.
jednak dla rocnziaka musi byc but porzadny aby nózka sie nie wykrzywiała ,pozniej jak wiązadła sie wzmocnią i przymą odpowdnia ,zdrowa pozycje mozna sobie odpuscic.

co do kapci to nie uwazam aby biganie po twardej,zimnej podłodze w skarpetce czy na boso bylo zdrowe,co innego miękkie dywany czy trawa
moj roczniak biegał w porzadnych kapciach w usztywina piętka i kapcie były takie do kostki ,potem odpuszczałm i kupowałam coraz bardziej wygodneteraz biega w miekkich dorosłych kapciach.

niesttey kupowanie butów jest okrutne buty dla małych dzieci starczaja na krótko a wydatek ogromny ale warto zainwestowac aby uniknąc problemów z stopami.
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-15, 18:19   #4
iwona2377
Raczkowanie

bartka buty tylko raz kupiłam potem przede wszystkim mrugały - super polecam!!
dołączam sie do ww- w cc tez sa fajne ! pierwsze buty powinny miec w środku skórzaną wyprofilowaną wkładkę no i usztywniane w kostce!! bo małego brzdąca nóżka nie jest jeszcze stabilna kieruj się tym a nie firmą!!! i wcale nie musza być skórzane na zewnątrz zimowe bo przeciez w srodku są ocieplane i nóżkom nie zaszkodzą!!!ale we wnątrz TAk

a to stronka mojej córuni ewuni-zapraszamy
http://smyki.pl/domeny/corcia.pl/ewuniacalusek/index.php
iwona2377 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-15, 21:50   #5
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

dzięki za rady ... a powiedzcie mi jak dobrać rozmiar? w butach letnich paluszek jest wyczuwalny ale w zimowych to cięzko
Stary 2005-10-15, 22:15   #6
virka
Zakorzenienie

Ja polecam buty firmy "Mrugała". Są naprawde bardzo dobrze wykonane i moja córeczka miała takie na lato (sandałki, zabudowana pięta wyższe trzymająse kostkę), na jesień (pełne, zabudowane ale jeszcze nie ocieplane, też trzymające kostkę), na zimę (wysokie z kożuszkiem). Te co miała letnie sandałki, używałam również jako pantofli po domu. teraz zresztą też jej kupiłam tej samej firmy tylko większy rozmiar jako pantofle, polecam są naprawdę super. Co do mierzenia rozmiaru, zawsze jeździłam z Julką po buty i przykładałam stópkę do spodu bucika. Jedyna, jak dla mnie sprawdzona metoda jeżeli chodzi dobranie odpowiedniego rozmiaru. Z rozmiarówką u dzieci jest jak u dorosłych, zależy jaka firma, a rozbieżność między tymi samymi rozmiarami jest czasami bardzo duża.
virka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-15, 22:46   #7
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

virka ... przykładałaś stope do spodu buta i z jakim zapasem wybierałaś??
Stary 2005-10-15, 22:58   #8
virka
Zakorzenienie

Około 0,5 cm (nie mniej). Musisz jeszcze zwrócić uwagę czy spód buta jest równy z czubkiem buta, bo czasami spody są troszkę większe. Wtedy musisz zwrócic uwagę na ten kawałek podeszwy wystający z przodu i nie brać go pod uwagę.
Stary 2005-10-15, 23:46   #9
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

virka czyli 0.5 - 1 cm nie więcej ? a jak szybko rośnie stopa takiego dziecka czy tak jak pisała paula buty jesienne będą pasować na wiosne?
Stary 2005-10-16, 00:39   #10
atroks
Raczkowanie

włóż nóżkę do buta i z tyłu swój palec . Palec ma ciasno wchodzić - taki luz w buciku wystarczy i unikniesz mierzenia stopy z podeszwą buta . Nie jesteś w stanie przewidzieć o ile jest większy but z zewnątrz od wymiaru w środku
atroks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-16, 09:24   #11
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

dzięki atroks nie wpadła bym

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-16, 10:11   #12
iwona2377
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez atroks
włóż nóżkę do buta i z tyłu swój palec . Palec ma ciasno wchodzić - taki luz w buciku wystarczy i unikniesz mierzenia stopy z podeszwą buta . Nie jesteś w stanie przewidzieć o ile jest większy but z zewnątrz od wymiaru w środku
ja robie to samo tylko ja zostawiam wiecej miejsca wiadomo zima- gruba skarpeta a jeszcze nóżki urosną!! zostawiam tyle żeby wszedł palec na luźno czyli na ok półtora palca

a to stronka mojej córuni ewuni-zapraszamy
http://smyki.pl/domeny/corcia.pl/ewuniacalusek/index.php
iwona2377 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-16, 10:46   #13
atroks
Raczkowanie

nie ma za co

Metoda jestsprawdzona!!!
Inaczej trudno jest kupić buciki dziecku, które nie powie nam czy nic go nie uwiera
Stary 2005-10-16, 10:54   #14
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

fajna metoda ja już się zastanawiałam nad jakimś patyczkiem
Stary 2005-10-16, 11:23   #15
atroks
Raczkowanie

patyczek jest bez sensu
buty trzeba kupować dla dziecka a nie dla patyczka

Może się przecież okazać że ma nóżkę wysoką w podbiciu, a patyczek nie))
Stary 2005-10-16, 22:02   #16
virka
Zakorzenienie

Wzrost stopy to jest bardzo indywidualna sprawa. Mojej córci bardzo wolno rosną nóżki, a znam mamusie, które byty muszą kupować co miesiąc...
Centymetr to trochę za dużo. Co do wsadzania stopki do buta, a potem palca, to mam trochę inne zdanie. Jak wsadzisz dziecku stopę do buta a potem swój palec to nie widzisz czy dziecko ma proste paluszki, czy może je podkurczyło i obawiam się, że wtedy mogą być trochę małe w przypadku założenia grubych rajtuzek lub skarpetek. Oczywiście każda mama ma swój sposób, który według niej jest najlepszy...
Mój również dla mnie jest sprawdzony i polecam. Ty porostu poróbuj i znajdź ten, który będzie dla Ciebie najlepszy...
Stary 2005-10-16, 22:12   #17
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atroks
Kupuję mojemu dziecku buty tą meodą od "pierwszych bucików". Metodę tą pokazał mi sprzedawca w sklepie. Nigdy nie miałam problemów, żeby buty były za małe lub za duże...
Nie widzę żadnego problemu z "przewidywaniem" co do różnicy w wymiarze buta z zewnątrz i od środka. po to zostawiam luz, żeby to uwzględnił. Te 0,5 cm które zostawiam jest mierzone od początku buta, a nie podeszwy, a przecież widzę gdzie się zaczyna but... i nigdy nie miałam problemów. Tak jak napisałm wyżej, każdy ma swoją metodę, która jest dla niego sprawdzona, żeby dzieci miały dobrze dopasowane buty, a to jest najważniejsze...
Stary 2005-10-17, 00:22   #18
atroks
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez virka
Kupuję mojemu dziecku buty tą meodą od "pierwszych bucików". Metodę tą pokazał mi sprzedawca w sklepie. Nigdy nie miałam problemów, żeby buty były za małe lub za duże...
Nie widzę żadnego problemu z "przewidywaniem" co do różnicy w wymiarze buta z zewnątrz i od środka. po to zostawiam luz, żeby to uwzględnił. Te 0,5 cm które zostawiam jest mierzone od początku buta, a nie podeszwy, a przecież widzę gdzie się zaczyna but... i nigdy nie miałam problemów. Tak jak napisałm wyżej, każdy ma swoją metodę, która jest dla niego sprawdzona, żeby dzieci miały dobrze dopasowane buty, a to jest najważniejsze...
Mam nadzieję, że "moja" metoda jest dobra inaczej okazałoby się że moim 6 i 5 letnim dzieciom kupowałam buty w złym rozmiarze.

A tak wogóle nie wazne są metody ale efekt, kazdy wybiera to co jest wg. niego najlepsze.
Stary 2005-10-17, 09:26   #19
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

ok virka i atroks dobiore buty na dwa sposoby to chyba będą pasowac
Stary 2005-10-17, 09:32   #20
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

a czy mogłybyście się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat firm które produkują buty? czy rzeczywiście buty Bartka są warte swojej ceny? Jak wcześniej pisałam w Bacie widziałam niemal identyczne buty tylko tańsze. Swoją drogą wydawało mi się że ekspediętka (chodzi mi o sklep Bartka) która sprzedaje buty dla dzieci podpowie mi jak dobrać buty :-(
Stary 2005-10-17, 21:55   #21
atroks
Raczkowanie

Moje dzieci jako pierwsze miały buty Bartka, jak wspomniała już wcześniej Paula później wiązadła stawów na tyle będą mocne, że prawidłowo bedą trzymały stopę.
Niestety cena rzeczywiście powala, ale lepiej wydac jest więcej pieniędzy na porządne buty niż później biegać od ortopedy do ortopedy.
Stary 2005-10-18, 13:32   #22
Yolla
Rozeznanie

Polecam firmę Antylopa. Ceny niższe niż Bartka, a jakość bardzo dobra
Yolla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-18, 14:38   #23
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Yolla a gdzie sa takie buty sprzedawane w sklepach dzieciencych czy w jakiś marketach)?
Stary 2005-10-18, 14:43   #24
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Agatha- my mamy butki z deichmana. Nie maja kozuszka w srodku, ale kupilam poltora rozmiaru wieksze, zeby weszla ciepla skarpetka :0 Sa skorzane, za kostke z usztywniana pietka Jestem bardzo zadowolona, bo i sa ladne i zdrowe dla stop, a i cena w miare niska (69zl)
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-18, 14:51   #25
Yolla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agatha_c
Yolla a gdzie sa takie buty sprzedawane w sklepach dzieciencych czy w jakiś marketach)?
Agatha, ja kupowałam w normalnym sklepie obuwniczym, gdzie i dla dorosłych są Podaję ci link, jak te buciki wyglądają, akurat roz. 19 z jesiennych http://sklep.urwis.com.pl/index.php?...7f1be54c44b9d9
Mój Damian miał m.in. takie, jak na poz. 4. Tylko jeszcze jedna uwaga, w tym sklepie internetowym są okropnie drogie, ja za swoje zapłaciłam 78 zł. Ostatnio oglądałam już zimowe Antylopy, to kosztowały chyba ok. 115 zł, z tym, że dla mojega Damiana już roz. 27
Pozdrówka
Yolla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-19, 11:24   #26
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatha_c
a czy mogłybyście się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat firm które produkują buty? czy rzeczywiście buty Bartka są warte swojej ceny? Jak wcześniej pisałam w Bacie widziałam niemal identyczne buty tylko tańsze. Swoją drogą wydawało mi się że ekspediętka (chodzi mi o sklep Bartka) która sprzedaje buty dla dzieci podpowie mi jak dobrać buty :-(
Ja tak jak pisałam wyżej polecam buty firmy "Mrugała". Są naprawdę solidnie i prawidłowo wykonane. Butów "Bartka" nigdy nie kupowałam, więc nie mogę ich ocenić. Zaczęłam od "Mrugały" i na nich już zostałam. Cena też jest przystępna, za jesienne dałam 79 zł.
http://www.malebuty.com.pl/
Stary 2005-10-19, 11:42   #27
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

wielkie dzięki dziewczyny w sobote jedziemy na zakupy
Stary 2005-10-19, 11:54   #28
virka
Zakorzenienie

Życzę owocnych zakupów
Stary 2005-10-31, 21:00   #29
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Buty kupione przez przypadek weszłam do sklepu dzieciencego który mam nieopodal patrze a tam buty Bartka przecenione na 90zł więc się nie zastanawiałam dwa razy przyzam się że buty dobrała pani sprzedawczyni. Po prostu wyciągnęła wkładke i wtedy wszystko stało się jasne co do rozmiaru Jeszcze raz dzięki za pomoc
Stary 2005-10-31, 21:04   #30
atroks
Raczkowanie

Pełen sukces!

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości