|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Szmer skurczowy nad sercem
Witam!
Mam problem.Wczoraj byłam u lekarza z 3 letnią córeczką i dała nam ona skierowanie na ekg,gdyż słyszy szmer skurczowy nad sercem. ![]() Napiszcie jeżeli miałyście podobne przypadki.
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Szmer skurczowy nad sercem
jesli rozwija sie prawidlowo, to raczej nie jest to powazna sprawa.
poobserwuj czy meczy sie bardzo przy bieganiu, czy rosnie i przybiera na wadze wg swojego stalego rytmu ( siatka centylowa). To sa najistotniejsze sprawy. Sam szmer jeszcze o niczym nie przesadza.Szmery skurczowe sa dosyc czeste u zdrowych dzieci. Nawet , jesli jest jakas wada serca, to nie musi byc ona powazna lub moze byc wariantem normy. I niekoniecznie musi zwiastowac problemy z sercem w przyszlosci.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Memi dziękuję o wypowiedż.Trzymam za Ciebie kciuki,bo niedługo będziesz rodziła.
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
dzieki
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
CZEŚĆ! wydaje mi się że nie powinnaś się tym za bardzo przejmować -mój syn też miał wybadane w wieku 2 lat szmery -a teraz ma lat 8 i szmery są nadal -z tym że lekarka uspokoiła mnie że u większości dzieci jest to norma fizjologiczna -także póki nic nie jest pewnego to spoko dziewczyno -na pewno będzie dobrze!!! pozdrawiam serdecznie!!
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Czytałam, że np. anemia może powodować szmery i po wyleczeniu ustają. Robiłaś badania córeczce? Ale chyba lekarka już o tym pomyślała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dziewczynki dam Wam znać jak zrobię ekg i będę po wizycie u kardiologa.
A odnośnie badań,to lekarka nie dała nam skierowania na żadne badania,a może powinna? Dzięki za słowa otuchy,zawsze razem rażniej. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Witajcie!
W piątek byłyśmy z Amelcią na ekg,była taka spokojna i grzeczna,aż ją pochwaliła pielęgniarka. ![]() Teraz z wynikiem pójdziemy do kardiologa i jeszcze myślę zrobić prywatnie usg serca,tylko nie wiem czy ona nie jest za mała?
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
mój syn urodził się z takim szmerem, sprawdzaliśmy 4 razy i wszystko było ok. ja sama miałam szmery do 7 roku życia, a potem wszystko ustało i mój synek ma to prawdopodobnie po mnie, kontrolowaliśmy to ale okazuje się, że wszystko jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
My ukg mieliśmy robione jak dziecko miało chyba ze 3 tyg, zaraz po porodzie wykryto wadę serca, 2 lata jeździliśmy do Bielska na kontrolę i pani doktor robiła ekg i słuchawkami osłuchała, w końcu zdecydowaliśmy z naszym pediatrą że jeśli wada serca jest to najlepszy czas na zabieg. Wybraliśmy się na konsultacje do Zabrza. Tam każde dziecko przy wizycie miało robione ukg (czego w bielsku nas tylko raz zaszczycili) i okazało sie ze żadnej wady nie ma. Zresztą mała cały czas nie wyglądała na dziecko z wadą. Kardiolog powiedziała nam tylko żeby się nie przejmowac bo jak dziecko się ładnie rozwija to wada nie jest taka poważna, że da się z tym żyć albo drobny zabieg przez tętnice udową, że mnóstwo dzieci ma szmery które zanikają same tak jak u nas. Polecam dobrego kardiologa i na pewno wszystko będzie dobrze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mój synek w kwietniu skończy 3 latka i też ma szmery przy serduszku. U kardiologa byliśmy, co potwierdził, ale i uspokoił, bo (tak jak już tu było napisane) miewa je większość dzieci
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Witajcie!
Ekg mamy zrobione,poszłyśmy się zapisać do kardiologa dziecięcego i mamy termin na 28kwietnia.Dla mnie to strasznie póżno ![]()
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Nel70, po pierwsze trzymam kciuki za Twoją córcię
![]() Po drugie, jak u twojej córci z wagą? U mojej córci po porodzie wysłyszano szmer... Niestety u nas los nie był łaskawy bo okazało się że córcia ma złożoną wadę serca i mając ponad miesiąc przeszła pierwszą operację na otwartym sercu. Najważniejsze to nie bagatelizować i udać się do DOBREGO specjalisty. Mimo iż moją córcię czeka kolejna operacja to nikt by nie powiedział ze ma / miała wadę serca. Jest wulkanem energii, nie ma żadnych objawów, fizycznie wszystko zaczęła szybciej robić od zdrowych rówieśników, ale jednak usg nie kłamie... I tam w środku niestety nie wszystko jest ok ![]() Termin faktycznie odległy... Może udałoby się porozmawiać osobiście z panią dr i przyspieszyć coś? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Herzchen dzięki za poradę,mam siostrę lekarkę w Poznaniu i załatwi mi bliższy termin na usg.Życzę Twojej córci dużo zdrówka i żeby to jej serduszko było już zdrowe na zawsze.A jak mam dzień zadumy to sobie myślę skąd się biorą te różne choroby
![]()
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Nel70, pewnie nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie... Ja długo biłam się z myślami DLACZEGO akurat moja córeczka, tak wyczekana... Ale wole myśleć, ze Bóg daje nam tyle, ile jesteśmy w stanie udźwignąć. Widocznie doszedł do wniosku, że u nas będzie miała najlepszą opiekę i kochających rodziców... Po mimo trudów... Tak mi lepiej...Tak mniej boli...
Trzymam za was kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
To moje pierwsze dziecko. Nad drugim aktualnie nie myślę... Boję się... Za dużo czytałam, za dużo widziałam, jestem najzwyczajniej w świecie zbyt świadoma tego, co może się zdarzyć. I nie chodzi tylko o serce...
W ciąży z córeczką patrzyłam przez różowe okulary - niestety szybko musiałam je zdjąć. Nie wiem czy kiedyś dojdę do takiego punktu, że powiem "chce mieć drugie dziecko!". Z drugiej strony chciałabym kiedyś przeżyć macierzyństwo pełną piersią, bez strachu, bez płaczu. Tchórz ze mnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Nel i jak tam zdrówko Twojej córeczki?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A u nas na bilansie lekarka znów wykryła szmery pomimo ze 2 lata temu w Zabrzu lekarz stwierdził że nie ma wady serca, nie trzeba kontroli, wszystko ok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
u mojego synka tez wykryto szmer nad sercem, ale to ponoc szmer niewinny. Dla swiętego spokoju zapisałam go na echo serca. Mały ma 4mce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam mam pytanie synek skonczyl 3 mce wykryto u niego szmery na sercu. Podejrzenie jest wady serca zlozone a mianowicie ubytek typu ASDII z dosc istotnym przeciekiem lewo-prawym, przetrwalej zyly glownej gornej lewej,platki zastawki plucnej nieco pogrubiale z nieprawidlowym ruchem otwarcia, widoczne PDA z przeciekiem lewo-prawym i podejrzenie czesciowego splywu zylnego wiec jest tego sporo. Prawdopodobnie jutro diagnoza jestesmy wlasnie w szpitalu. Czy ktos wie cos na ten temat i cos o echo w stagnacji?Chcialam dodac ze maly czuje sie dobrze nie sinieje nie meczy sie. Prosze powiedzcie cos bo ja sie pogubilam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Witaj Agnieszko,
chciałam Cię uspokoić co do ASD II i PDA. ASD II - czyli ubytek między przedsionkami serca, to najlżejsza z wad serca. Albo się czeka aż się zrośnie, albo operuje. Jeśli jednak ubytek wymaga interwencji to, w zależności od wielkości i od usytuowania dziurki, można zamknąć ten ubytek przez cewnikowanie, czyli nie ma wtedy operacji na otwartym sercu. "Wchodzą" do serca przez tętnicę udową bądź szyjną i tam wstawiają "parasolkę", która zamyka dziurkę. PDA to drożny przewód Botalla, jego zamknięcie polega na wstawieniu "klipsa". Zastawka płucna - być może chodzi tu o niewielką niedomykalność. Reszty nie wiem. Moja córeczka miała między innymi ADS II i PDA. Przy jej głównej wadzie ASD II i PDA, to był pikuś. Gdzie się leczycie? Jeśli chodzi o zamykanie ubytków metodą przezskórną to polecam Zabrze. Tam robią cuda! Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Witam, leczymy sie w Toruniu u dr Zabrozinskiej i dr Czarneckiego. Mamy miec konsutacje w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie...na razie czekamy.. juz wyszlismy ze szpitala...nie wiadomo czy bedzie operacja i to nas zalamuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Zajrzyj tutaj: www.forum.sercedziecka.org.pl
Nieoceniona skarbnica wiedzy i doświadczenia rodziców dzieci z wadami serca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.