|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
problem z monitorem :( czy ktos się na tym zna?
heloł
nie jestem zarejestrowana na żadnym forum dotyczącym komputerów, tylko tutaj na Wizażu i pomyślałam, że może się ktoś zna na tych sprawach.. otóż od niedawna na monitorze pojawiły mi się kolorowe piksele czy coś w tym rodzaju, i z każdym dniem było to ''coś'' coraz większe, a do tego jeszcze dochodziły czarne krechy Wstawię zdjęcie to zobaczycie jak to wygląda Teraz mam pytania: czy to oznacza, że muszę wymienić monitor? I od czego to się zrobiło?![]() Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: problem z monitorem :( czy ktos się na tym zna?
Jak monitor jest stary, to możesz wymienić, jak nie, to oddać do naprawy
Bo sama nic na to nie poradzisz.
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Są to pewnie tzw bad pixele, czy martwe pixele . Może czymś uderzyłaś w monitor? Domniemam, że masz lcd tak? Radzę Ci go oddać do naprawy może konieczna nawet będzie wymiana matrycy. Jest to zazwyczaj nieopłacalne więc lepiej zainwestowac w nowy monitor(chyba że na gwaranicj jest). Zresztą najlepiej dowiedzieć się w serwisie oni powinni Ci doradzić
PS są domowe sposoby pozbycia się tego( lekkie stuknięcie w bad pixele itp), ale jeśli nie znasz się na elektronice i nie chcesz czegoś bardziej zepsuć to lepszy bedzie serwis
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Coś Ci się stało z pikselami [chyba?]. Zadzwon do serwisu i opisz sytuację.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
to nie są 'martwe piksele'
martwe piksele są związane z jakością matrycy i wyglądają jak pojedyncze punkciki w rogach matrycy [producent musi podać ile ich jest, np 3] jak dla mnie jest to jakiś problem ze stykami na bokach ekranu [nie powiem dokładnie o co chodzi, bo niewiele na ten temat wiem] albo zwyczajnie lampy się tobie przepaliły jeśli monitor jest nowy to oddaj go na gwarancji, jeśli nie to lepiej kup nowy, bo naprawa tego będzie dużo droższa.
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
MIałam kiedys cos podobnego. Tylko ze ja mialam rózowe krechy na monitorze
do serwisu go i nie ma sladu po uszkodzeniu..i monitor zastepczy na ten czas dostalam
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
dzięki dzięki
raczej wymienię, bo ma już chyba z 4 lata ;d
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek, gdyż nie chcę zakładać nowego...
Wczoraj zostawiłam na 2 godziny włączony komputer... gdy wróciłam zastałam kompletnie biały ekran... po wyłączeniu kompa(niestety przyciskiem, a nie z systemu), ekran pozostał biały. Dziś włączyłam tylko monitor-nadal biało |
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem jakim sprzętem dysponujesz, ale w tym momencie można dostać wypasione panoramiczne monitory za mniej niż 1000 zł. Do użytku domowego takiego nie potrzebujesz, a najzwyklejszą płaską 17sktę dostaniesz za ok 500 zł. Więc nie warto naprawiać, zwłaszcza jeśli masz jeszcze taki duży (w sensie na głębokość
Radziłabym jeszcze w miarę możliwości podłączyć komputer do telewizora (jeśli masz LCD) albo do innego monitora, żeby całkowicie wyeliminować awarię komputera.
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1-wszy test: podlacz swoj monitor do jego/jej komputera i zobacz czy dziala. jesli dziala poprawnie, to znaczy, ze monitor jest sprawny, a problem tkwi w Twojej karcie graficznej (wtedy to juz tylko wymiana na nowa). jesli nie dziala poprawnie - monitor zepsuty, a wiec serwis, lub wymiana na nowy. mimo wszystko radze wykonac rowniez drugi test. 2-gi test: podlacz swoj komputer do monitora znajomego/znajomej. jesli karta graficzna jest w porzadku - wszystko zadziala. rozwiazania: jesli test 1-wszy wyszedl negatywnie (brak obrazu), a drugi pozytywnie (wszystko dziala) - czeka CIe wymiana karty graficznej. jesli test 1-wszy wyszedl pozytywnie, a drugi negatywnie - monitor do serwisu, lub wymiany. jesli oba testy wyszly negatywnie - i karta i monitor sa niesprawne. bialy ekran nie jest tak oczywista wskazowka do ustalenia przyczyny, a nie ma sensu wydawac kasy niepotrzebnie na wymiane czegos, co dziala sprawnie - dlatego najpierw zalecam dokladne przetestowanie. pozdrawiam
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.

nie jestem zarejestrowana na żadnym forum dotyczącym komputerów, tylko tutaj na Wizażu i pomyślałam, że może się ktoś zna na tych sprawach.. otóż od niedawna na monitorze pojawiły mi się kolorowe piksele czy coś w tym rodzaju, i z każdym dniem było to ''coś'' coraz większe, a do tego jeszcze dochodziły czarne krechy
Wstawię zdjęcie to zobaczycie jak to wygląda

Bo sama nic na to nie poradzisz.