Solarium a tabletki antykoncepcyjne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-12, 10:30   #1
ANIKA-85
Przyczajenie

Solarium a tabletki antykoncepcyjne

czesc mam pytanko
chciała bym wybrac sie do solarium ale słyszałam ze przy tabletkach nie jest to zbytnio wskazane
moze odpowieci mi jak jest?
pozdrawiam
ANIKA-85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 12:39   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Solariun

pigulki + opalanie =przebarwienie ,pojawiajace sie od razu lub po kilkunastu latach.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 13:54   #3
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Cytat:
Napisane przez paula78
pigulki + opalanie =przebarwienie ,pojawiajace sie od razu lub po kilkunastu latach.
Zadzam się
Stary 2006-03-12, 18:04   #4
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

JA osobiście podczas brania tabletek a obecnie plastrów chodzę na solarium i póki co nic mi się nie pojawiło jeżeli chodzi o przebrawienia ale słyszałam od kilku kobiet ,że miały z tym problrm.Wydaję mi się ,że to sprawa bardzo indywidualna natomiast ryzyko istnieje zawsze .Nigdy nic nie wiadomo czy po latach nic nie wyjdzie
Na ulotce plastrów piszę ,że gdy kobieta nie miał nigdy problemów z przebarwieniami na skórze od opalania na słońcu defakto efektów ubocznych może się nie spodziewać???????Ale jak będzie w rzeczywistości nigdy nie wiadomo

asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 19:51   #5
magda_madzia
Raczkowanie

Solarium a tabletki antykoncepcyjne

Od tygodnia biore tabletki antykoncepcyjne. I mam takie pytanie bo ostatnio moja babcia stwierdzila ze przeczytala w jakiejs gazecie ze biorac tabletki pod zadnym pozorem nie mozna opalac sie na solarium. Czy to prawda? Bo wlasciwie co tabletki maja z tym wspolnego? A ja mam nawyk chodzenia na solarium raz w tygodniu w celu utrzymania lekko brazowej opalenizny. Niestety w bladosci mi nie do twarzy i szczerze mowiac dosyc mnie to zmartwilo. Prosze o odpowiedzi.
magda_madzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 19:54   #6
Justy
Zakorzenienie

Dot.: Solarium a tabletki antykoncepcyjne

pigułki (ogólnie: leki z estrogenami) podwyższają ryzyko powstania przebarwień (przebarwienia pohormonalne to ostuda).
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 19:56   #7
Malwina12320
Raczkowanie

jak masz ulotke tabletek to tam jest napisane ze moga wystepowac plamki(ale to nie u wszystkich kobiet), ja biore od 2 lat i od 2lat chodze na solarium-uwierz mi nic mi niejest ;] czesto w gazetach przejaskrawiaja rozne rzeczy ,zeby plesc i nic wiecej.ja sie tym nie przejmuje.
Malwina12320 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-13, 20:00   #8
magda_madzia
Raczkowanie

Dziekuje za odpowiedzi. Mam zaufanie do wizazanek i mam nadzieje ze nic zlego sie nie zdarzy. Wielkie dzieki
magda_madzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 20:02   #9
natii4
Zakorzenienie

Nie wolno chodzi na solarium ani się opalać jeżeli bierze się tabletki anty-jeżeli nie wierzysz mi na słowo to poczytaj od deski do deski ulotkę. Tabletki anty są substancjami fotouczulającymi,czyli takimi po jakich można się dorobić przebarwień posłonecznych. Łykając tabletki powinnaś chronić swoją skórę wysokimi,fotostabilnymi filtrami,czyli latem nie musisz siedzieć w cieniu,ale musisz chronić skórę i absolutnie unikać solarium. Przebarwienia mogą się nie pojawiać od razu,ale np. za kilka lat i wtedy wydasz olbrzymie sumy na pozbycie się tego z twarzy,więc lepiej chronić skórę za wczasu,a opaleniznę zamienić na tą jaką daje balsam brązujący lub samooplacz.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 20:04   #10
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwina12320
jak masz ulotke tabletek to tam jest napisane ze moga wystepowac plamki(ale to nie u wszystkich kobiet), ja biore od 2 lat i od 2lat chodze na solarium-uwierz mi nic mi niejest ;] czesto w gazetach przejaskrawiaja rozne rzeczy ,zeby plesc i nic wiecej.ja sie tym nie przejmuje.
To,że teraz nie widzisz przebarwień to nie oznacza,że ich nie będziesz mieć za kilka lat.

Poza tym jeżeli chodzi o zaufanie Wizażanek magdo_madziu to lepiej je mieć do Justy,która jest specem i lepiej ci doradzi niż ktoś kto tym specem nie jest.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 20:43   #11
maartha
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malwina12320
ja biore od 2 lat i od 2lat chodze na solarium-uwierz mi nic mi niejest ;] czesto w gazetach przejaskrawiaja rozne rzeczy ,zeby plesc i nic wiecej.ja sie tym nie przejmuje.
Jak odstawisz, wtedy wszystko wyjdzie.

maartha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-13, 20:50   #12
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

poszlam przed sylwestrem na solarium aaa opalace sie co mi tam
i co poparzylam sie tak ze nie moglam siedziec przez tydzien oczywiscie nie pomyslam ze tabletki moga miec zwiazek jakis z tym ehh
Stary 2006-03-14, 16:52   #13
Little Angel
Wtajemniczenie

Moja siostra nigdy nie opalala sie ani na sloncu ,ani na solarium.Ale podczas zazywania pigulek anty..pojawily sie najpierw dwie male plamki w okolicach oczu.potem robily sie wieksze i wieksze.Walczy z tym od lad,a uwiezcie mi ostudy(bo tak sie te plamy zwa)bardzo trudno wywabic na zawsze(chyba,ze przy pomocy lasera).teraz ma dwie spore plamy na policzkach.ja rowniez sie nie opalam,ale rowniez przez dlugi czas bralam pigulki i rowniez mam plamki-dwie malenkie o srednicy okolo 1 cm kolo oczu,jasniutkie w dodatku.tak wiec nie jest to zadne przesadzanie.lepiej przyjrzyjcie sie dziweczynom,ktore czesto korzystaja z solarium i duzo opalaja sie na sloncu.Na ich buzkach przykrytych pudrem czesto widac plamy i w wiekszosci pochodza one wlasnie z opalania sie w trakcie brania pigulek.Pozdrawiam
Little Angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 17:25   #14
maartha
Raczkowanie

Aleś mnie teraz przestraszyła Little Angel Ja jakiś czas temu zauważyłam u siebie na przedramieniu jasną plamkę i tak się zastanawiam od czego ona jest. Pojawiła się chyba rok albo dwa lata temu no i rośnie sobie. A musze powiedzieć, że nie chodze do solarium (chociaż planuję przed ślubem). Ciekawe czy to jest to samo co Ty i Twoja siostra macie na twarzy.

maartha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-15, 13:54   #15
plecaczek
Przyczajenie

Ja chodziłam na solarium w momencie stosowania pigułek i niestety jak nigdy nie miałam problemów ze skórą od słońca, tak dziwnym trafem zaczęły mi sie pojawiać przebarwienia na twarzy. Szybko zareagowałam i udało mi się ich pozbyć, ale nadal staram sie nie opalać twarzy z racji tego, ze kuracja trochę mnie kosztowała. Na szczęscie pomógł mi krem z serii La Roche Posey - tubka 30ml kosztowała mnie ok. 80zł, a niestey trochę ich zużyłam.
Wybór nazleży do Ciebie, podobno przebarwienia nie zawsze powstają natychmiast, moga pojawić się również po latach.
Zastanów się nad korzystaniem z solarium.
Pozdrawiam.
plecaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 19:12   #16
Little Angel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maartha
Aleś mnie teraz przestraszyła Little Angel Ja jakiś czas temu zauważyłam u siebie na przedramieniu jasną plamkę i tak się zastanawiam od czego ona jest. Pojawiła się chyba rok albo dwa lata temu no i rośnie sobie. A musze powiedzieć, że nie chodze do solarium (chociaż planuję przed ślubem). Ciekawe czy to jest to samo co Ty i Twoja siostra macie na twarzy.
Hej maarthaja nie mialam zamiaru straszyc,tylko ostrzegam,po co ktos ma sie meczyc,tak jak ja z siostraJa bralam slub we wrzesniu wiec mialam "cien"ladnej, naturalnej letniej opalenizny,ktora sie "lapie'podczas zwyklego przebywania na sloneczku.To wystarczylo aby opalenizna ladnie kontrastowala z kolorem sukienki
Little Angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 20:14   #17
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Ja brałam tabletki przez 3 lata i równocześnie chodziłam na solarium. Żadej plamki nie zagościłam u siebie (tfu tfu tfu) ale moja siostra przeciwnie... I to w dodatku w dość widocznym miejscu bo na czole między brwiami i nisko na brzuchu. Nie wiem czy to był taki skutek że tabletki i solarium ale tak było a mnie się nic nie trafiło, więc do końca nie wiem jak to jest
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 20:55   #18
wewelinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justy
pigułki (ogólnie: leki z estrogenami) podwyższają ryzyko powstania przebarwień (przebarwienia pohormonalne to ostuda).

podwyższaja czyli nie u wszystkich muszą występować te przebarwienia? jak one wygladaja ? gdzie sie pojawiaja na poczatku ?jak je rozpoznac?
Stary 2006-03-22, 07:33   #19
Justy
Zakorzenienie

najbardziej typowe okolice to policzki, czoło, okolica pod nosem; kolor zwykle kawa z mlekiem. oczywiście mogą być odstępstwa. plamy mogą się pojawić szybko, mogą też po latach bezproblemowego opalania- to nie do przewidzenia.

tu są linki ze zdjęciami:
http://www.dermnetnz.org/colour/melasma.html
http://dermatlas.med.jhmi.edu/derm/resultNoCache.cfm

Edytowane przez Justy
Czas edycji: 2006-03-22 o 09:06
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-22, 08:20   #20
Cytryna01
Rozeznanie

Zażywam tabletki i czasami chodze na solarium, ale niezauważyłam do tej pory ani jednej plamki A wręcz robiły mi się, kiedy jeszcze niebrałam tabletek. Teraz opalam się bazplamkowo i równomiernie, nawet na słoneczku w lecie
Dlatego uważam że to zalerzy od rodzaju skóry, jej wrażliwości, fototypu, i skłonności do przebarwien.
Moje koleżanki z tabletkami równiez niemiały z plamkami problemów.
Cytryna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 14:36   #21
yedanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maartha
Jak odstawisz, wtedy wszystko wyjdzie.
Hmmm.... ja odtawiłam tabletki z przekonaniem, że powrócą wszystkie problemy z cerą i dojdą nowe, bo tyle się o tym naczytałam a cerę mam tak gładką jak nigdy! Żadnych niespodzianek. Oby tak zawsze było. Na solarium chodziłam podczas brania tabletek i nigdy nie miałam problemów z przebarwieniami. Ale zgadzam się, że organizm różnie reaguje...
Stary 2006-04-12, 13:54   #22
Szczepcio
BAN stały

Question Cilest a solarium

Przeszukałam forum, ale nie znalazłam takiego wątku, dlatego zakładam

Zwracam się z pytaniem do dziewczyn zażywających właśnie Cilest. Chciałabym chodzić na solarium, ale boję się, że mogę dostać plam na ciele właśnie z powodu ich zażywania. Czy któraś z Was bierze i chodzi na solarium? Czy zauważyła coś takiego u siebie?
Szczepcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-12, 13:58   #23
czuczenka
Zakorzenienie

Dot.: Cilest a solarium

Ja wlasnie jestem w trakcie pierwszego opakowania, ale nie wiem na solarium nie bylam jeszcze, chetnie sie rowneiz dowiem czy beda jakies skutki uboczne zayzwania Cilestu plus solarium

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
czuczenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-12, 14:04   #24
Nabiri
Raczkowanie

Zazywam cilest od jakiegos roku i chodzę na solarium w miarę regularnie, ale nie zauważylam żadnych plam,czy zmian na skórze. Jednak czytałam że niby sie nie powinno chodzić na solarium wczasie zażywania tabletek antykoncepcyjnych.
Nabiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-12, 14:25   #25
tutusia
Rozeznanie

Tabletki antykoncepcyjne mogą fotouczulać, zwłaszcza jeśli wcześniej miało się problemy z przebarwiniami. Ale wszystko zależy od konkretnego organizmu
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-12, 15:00   #26
Szczepcio
BAN stały

Dzięki No ja nie mam żadnych problemów ze skórą. Kiedy brałam inne tabletki to opalałam się i nic się nie działo. No, ale w solarium jest "sztuczne słońce", więc nie wiadomo jak skóra się zachowa. No, ale jak widzę, dziewczyny biorą, chodzą i nic się nie dzieje. Chyba jednak pójde, chociaż raz i się przekonam.
Szczepcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-12, 15:15   #27
kasiasiar
Zakorzenienie

ja biorę cilest od 7 lat bez przerwy .Chodzę na solarium i opalam się ładnie tzn nie mam plam,przebarwień itp.Jednak nawet w ulotce dołączonej do tabl. jest wzmianka o fotouczulaniu.
kasiasiar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-12, 17:24   #28
paula78
Zakorzenienie

Plamy wyjda za kilkanascie lat wraz z starzeniem sie skóry.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-12, 20:04   #29
kasiasiar
Zakorzenienie

paula78:Plamy wyjda za kilkanascie lat wraz z starzeniem sie skóry.

Tak wyjdą wtedy plamy wątrobowe,zmarszczki,cell ulit,siwe włosy itd itp
I raczej nie bedą one związane z zażywaniem cilestu i jednoczesnym chodzeniem na solarium. A z samym korzystaniem z solarium bądź zwykłych kąpieli słonecznych.

wszystko jest dla ludzi jeżeli korzysta się z umiarem.
kasiasiar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-12, 20:24   #30
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

Zawsze istnieje ryzyko wsytapienia plam natomiast jeżeli chcesz to musisz sie sama przekonać czy Ci nie zaszkodzi.Ja chodze i mi sie nic takiego nie pojawiło.pzdr

asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości