|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Praca w banku na działalności gospodarczej - prosze o pomoc
witam,
baardzo prosze o pomoc ponieważ otrzymałam pracę w banku, ale muszę założyć własną DG. prosze o pomoc w kilku kwestiach pyt. 1 wpis do eweidencji - jak określić moją dzialalnośc - powiedziaono mi, że ma to być dzialalność finansowa, ale pani w urzędzie stwierdziła, ze to za ogóle i powinnam określić podsektory - chodzi o sprzedaż kredytów, prace administracyjne na rzecz banku, zawieranie umów kredytowych, sprawdzanie dokumentów. pyt. 2 jaką formę opodatkowania najlepiej wybrać? Będę otrzymywała stała pensję, bez premii ani prowizji. Będzie to 2900. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca w banku na działalności gospodarczej - prosze o pomoc
cześć
jeżeli chodzi o wpis do ewidencji to najlepiej poproś w banku który chce cię przyjąć o podanie EKD (PKD) jakie tam powinnaś wpisać, jest to bardzo ważne -określa rodzaj działalność jeżeli chodzi o to jaką formę podatku powinnaś wybrać to moja rada zasady ogólne i rozliczanie się na książce przychodów i rozchodów, nie wiem czy jesteś mężatką, czy masz dziecko itd....a to są również istotne rzeczy, bo jeżeli w przyszłości chciałabyś rozliczyć się z mężem, lub skorzystać z przywileju "ulgi za dziecko" to np : na podatku liniowym z tych dwóch rzeczy jesteś wykluczona jeżeli możesz to napisz czy będziesz tylo na działalności, czy będziesz mieć również umowę o pracę-wtedy napisze ci jak sprawa wygląda z ZUS-em...no chyba że to juz wiesz ![]() no i życzę powodzenia w pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() No niestety nie będzie mi już dane rozmawiać z pracodawcą ponieważ wszystkich formalności dopelniam w innym mieście, a nr tel do Pani jest zastrzeżony. Mam nadzieję, że sama coś rozkminię z tym PKD i to dobrze ![]() Co do podatków - jestem bezdzietną panną, za mąż wychodzę we wrześniu. Z tego co wiem to musze otworzyć swoją DG a później podpisuję umowe o współpracy z bankiem. Ponieważ będę miała stała pensję nie wiem czy nie lepiej wybrać ryczałt. Z tego co się orientuję w rozliczaniu na zasadach ogólnych będę musiała płacić podatek dochodowy oraz podatek vat, a ja będę miała tylko jedna fakturę w miesiącu. Natoamist na ryczałcie płacę chyba tylko podatek zryczałtowany, ale samam już nie wiem co korzystniejsze :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
jeżeli będzie uzyskiwac pani tylko dochody z jednej faktury, to moim (ale tylko moim zdaniem) lepsze jednak sa zasady ogólne ponieważ zawsze moze mani zrobic sobie tzw. koszty i wtedy nie musi płacic pani podatku,a jeżeli chodzi o vat to w US bedziesz wypełniać dokumenty musisz odznaczyć że nie bedziesz płacić vat-u(vat jest skomplikowany ale jest mozliwość ze nie musi go pani odliczać)
jeżeli chodzi o ryczałt to na pewno nie można odliczać sobie kosztów, dlatego warto rozważyć zasady ogólne, w koszta mozna wrzucić sobie np: fakturę za paliwo, zakup sprzetu elektronicznego typu laptop i tym podobne jeżeli znasz jakąś ksiegowa warto z nia porozmawiać na ten temat, a na pewno dobrze doradzi ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
z tego co wiem to usługi finansowe są zwolnione z vat-u, więc będąc na zasadach ogólnych płacisz tylko podatek dochodowy + zus. Poza tym, tak jak dziewczyny pisały masz możliwość odliczeń i w przyszłości wspólnego rozliczania. Z tego co się orientuję to usługi finansowe nie znajdują się na liście ryczałtowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:56.