| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2009-04-25, 19:09 | #1 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | Obżarstwo podczas diety! Potrzebna pomoc!

Drogie, kochane Wizażanki. Potrzebuję rady. Od trzech tygodni jestem na delikatniej diecie, tzn. ograniczyłam słodycze, jem mniej, ale regularnie 4 razy dziennie. W dniu kiedy mam więcej ruchu 5 razy. Dziś będąc za zakupach obżarstwo mnie dopadło strasznie! Zjadłam właściwie dwa razy więcej niż ostatnimi czasy, w tym fast food i słodycze. Momentalnie brzuch jest większy, i będzie większy niż zazwyczaj jutro rano, jak wstanę. Jak odrobić ten dzień? Tak, by nie mieć wyrzutów sumienia, i znów mieć ten płaski brzuszek? Tak, wiem. Od razu nie przytyłam, ale źle się z tym czuję. Tak ładny brzuszek miałam. Dziś już nie jest  Cóż zrobić? Jak nadrobić straty, by w piątek (pilnie w piątek  ) mieć tę linię i robić lepsze wrażenie na samej sobie jak i innych. 
				__________________ Jeżeli nie rozumiesz bez tłumaczenia, to znaczy, że nie zrozumiesz, choćbym ci nie wiem ile tłumaczył. | 
|     |   | 
|  2009-04-25, 19:17 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-02 
				 | 

Dot.: Obżarstwo podczas diety! Potrzebna pomoc!

Kłania sie wyszukiwarka,temat był poruszany wiele razy.  Nie przytyłas. jedz normalnie, tak jakby nic sie nie stało. Za dzien,dwa brzuch wróci do normy i tyle. 
				__________________ Yesterday I was sad Today I am happy Yesterday I had a problem Today I still have a problem But today I changed the way I look at it | 
|     |   | 
|  2009-04-25, 19:32 | #3 | 
				 | 

Wyszukiwarka mi nie pomogła. Szukałam. Może źle wpisywałam.. Będę jeść normalnie, zobaczymy za trzy dni jak będę wyglądać   
				__________________ Jeżeli nie rozumiesz bez tłumaczenia, to znaczy, że nie zrozumiesz, choćbym ci nie wiem ile tłumaczył. | 
|     |   | 
|  2009-04-26, 08:40 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-08 Lokalizacja: z takiego jednego miejsca... 
				 | 

Za duże tempo narzuciłąs może  to normalne u niektórych potem sie to często przeradza w kompulsy tak jak niegdyś u mnie a to jest straszne dlatego jesli takie cos zacznie się powtarzać to miej się na baczności wsłuchaj sie w organizm bo może czegos mu brakuje? i nie doprowadzaj do braków bo nadrobisz to później po stokroć   
				__________________   | 
|     |   | 
|  2009-04-26, 11:07 | #5 | 
				 | 

Hmm. Dietę mam zróżnicowaną, więc chyba nie powinno niczego organizmowi brakować. Jogurty i produkty melczne, wędliny, ryby,  owoce, warzywa, dużo wody, ciemne pieczywo. Tego nie brakuje w mojej diecie   Jeżeli takie coś zacznie się powtarzać? Hmm. W domu nie mam z tym raczej problemów. Gorzej na zakupach w centrach handlowych. Tam ciężko. Ale na szczęście teraz nie będę miała czasu na takie wypady  Już dziś jem normalnie, z niecierpliwością czekam na brzuch sprzed dnia wczorajczego. BTW. Jak można naturalnie przyspieszyć przemianę materii? 
|     |   | 
|  2009-04-26, 11:21 | #6 | 
| Przyczajenie | 

Jedząc częściej pełnowartościowe posiłki bogate w białko.   | 
|     |   | 
|  2009-04-26, 11:24 | #7 | 
				 | 

A jakieś konkretne przykłady? Zacznę stosować obowiązkowo    
|     |   | 
|  2009-04-26, 11:30 | #8 | 
| Przyczajenie | 

Po prostu... bilansuj posiłki tak aby zawierały sporą porcję białka, a Twoja dieta powinna zawierać około 1,5-2,2 g białka/kg masy ciała. Z racji, że jesteś kobietą przyjąłbym mniejszą wartość. Źródła białka dobieraj według upodobań, jeśli gustujesz w produktach roślinnych pamiętaj, aby komponować je tak, aby zawierały wszystkie niezbędne aminokwasy. Ja osobiście uwielbiam twaróg chudy, choć niektórzy go odradzają na zawartość cukru mlecznego - laktozy, ale .... ser biały jest to taki produkt, który może zostać wepchnięty niemal wszędzie .... przykład placki owsiane (gramatura jest przyjęta dla mnie, musisz dobrać własną[ja-facet 75 kg wagi  ]) 100 g płatków owsianych 1 całe jajko ok. 70g 3 białka jajek słodzik do smaku 150g twarogu chudego otręby pszenne (ze względu na błonnik) Mikser do ręki, a potem na patelnie teflonową. 
				__________________ "If you want to make God laugh, tell him about your plans." - Woody Allen Odżywianie w sporcie, sport - moja pasja... Jestem przedstawicielem rzadkiego gatunku mężczyzn na tym forum. Zwracając się do mnie używaj rodzaju męskiego.   | 
|     |   | 
|  2009-04-26, 11:38 | #9 | 
				 | 

Dziękuję   Jutro zaczynam ten eksperyment. Gotowanie nie jest moją najlepszą stroną, aczkolwiek coś potrafię, więc wierzę, że się uda. A twaróg? Lubię. Ale tylko z chrupkim pieczywem. 
|     |   | 
|  2009-04-26, 11:43 | #10 | 
| Przyczajenie | 

Jeszcze jedno, jeśli mogę doradzić, ogranicz spożycie wędlin do niezbędnego minimum wynikającego z prostoty przygotowania posiłku (dla mnie takie minimum nie istnieje, ale .... ). W wędlinach jest mało białka, a masę chemicznych substancji polepszających i właściwie z produktu, który z założenia powinien być białkowo-tłuszczowy robi się produkt syfiasty   Gdybym mógł jeszcze jakoś pomóc, pisz. 
				__________________ "If you want to make God laugh, tell him about your plans." - Woody Allen Odżywianie w sporcie, sport - moja pasja... Jestem przedstawicielem rzadkiego gatunku mężczyzn na tym forum. Zwracając się do mnie używaj rodzaju męskiego.   Edytowane przez BlackNightmare Czas edycji: 2009-04-26 o 11:44 | 
|     |   | 
|  2009-04-26, 11:44 | #11 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-04 
				 | 

a może zbyt gwałtownie ograniczyłaś słodycze? ja kiedyś jadłam pełno słodyczy, biały chleb, piłam colę nałogowo i nagle zachcialam się zdrowo odżywiać. od razu rzuciłam wszystko i takim postępowaniem prawie wpędziłam się w jedzenie kompulsywne - jadłam byle co a potem prowokowałam wymioty. nie "odcinaj" sobie w 100% dostępu od niezdrowego jedzenia; pozwalaj sobie na małe grzeszki, i z czasem je ograniczaj, jedz ich coraz mniej. | 
|     |   | 
|  2009-04-26, 12:27 | #12 | |
				 | 

Cytat: 
 Osobiście nie jem białego pieczywa od ponad roku, ewentualnie w soboty jadłam jeszcze miesiąc temu na śniadanie bułkę. Gazowanych napojów nie lubię, a słodycze? Moje słabości to batony typu Mars Delight czy rogaliki 7 days  . Ale żeby mówić tu o gwałtownym odstawieniu słodyczy to chyba nie. Czasami pokradnę kostkę czekolady z kuchni  Wymiotów też nie prowokuję. Moim zamiarem jest odżywiać się zdrowo, co przyczynia się również do gubienia zbędnych, przybranych zimą kilogramów. A jak wiadomo organizm potrzebuje i słodyczy, więc czasem coś zjem, a herbaty słodzić nie przestałam   
				__________________ Jeżeli nie rozumiesz bez tłumaczenia, to znaczy, że nie zrozumiesz, choćbym ci nie wiem ile tłumaczył. | |
|     |   | 
|  2009-04-26, 12:53 | #13 | 
| Przyczajenie | 

Rogaliki z czekoladą bogate w białko ? Niby niemożliwe, ale ....  Jeśli nie możesz sobie odmówić tego typu przyjemności, a jesteś w stanie przeznaczyć jakąś część pieniędzy na dietę to .... Możesz zakupić odżywkę białkową o smaku czekoladowym, a następnie poświęcić kilka godzin w niedzielę i spróbować zrobić rogaliki razowe z nadzieniem z odżywki białkowej. Byłby to substytut tego typu przyjemności, a jaki pożywny. Oczywiście rogalików robisz kilkanaście i wsadzasz do zamrażalki lub lodówki i masz swoją ulubioną przekąskę zapewnioną na kilkanaście dni. Gdybyś chciała takie coś zrobić to pamiętaj, żeby rozcieńczyć odżywkę w mniejszej ilości wody niż zaleca producent, bo musi to być gęste jako mus do środka.   
				__________________ "If you want to make God laugh, tell him about your plans." - Woody Allen Odżywianie w sporcie, sport - moja pasja... Jestem przedstawicielem rzadkiego gatunku mężczyzn na tym forum. Zwracając się do mnie używaj rodzaju męskiego.   | 
|     |   | 
|  2009-04-27, 16:24 | #14 | |
| Rozeznanie | 

Cytat: 
 ćwiczenia, regularne posiłki, oraz jeść kolacje , aby zgubić kilogramy kolacje białkowe. nieprawdą jest, że niejedzenie kolacji pomaga. może wtedy i się chudnie ale to, co zjemy z rana zostanie zmagazynowane w postaci tłuszczu   
				__________________ 175, 83/62/89 | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Dietetyka | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:49.