|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Pechowe aukcje allegro
Czy zdarzyło się Wam nie otrzymać zakupionego towaru lub zaginął on w drodze do Was?
Jak można rozwiązać problem, gdy sprzedawca nie wyśle opłaconego już towaru lub gdy zaginie on w drodze? Co robić w takich sytuacjach? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pechowe aukcje allegro
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...hlight=allegro |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam taką sytuację, że końcem kwietnia kupiłam torebkę na allegro. Osoba wystawiająca ma większość pozytywów (jeden negatyw od osoby, która jest za granica i przez to właśnie transakcja nie została zrealizowana). Wysłałam całość kwoty+przesyłka=60 zł przelewem. Po dwóch dniach otrzymałam maila, że osoba sprzedająca wysyła towar. Było to wieczorem, ok. 22, więc mniemam, że przesyłka została nadana w dniu następnym - 30 kwietnia. Do dnia dzisiejszego nie dotarła
Zaznaczam, że to miała być przesyłka priorytetowa, więc chyba powinna być już tu dawno. Na początku tłumaczyłam to długim weekendem, gdy paczka mogła stanąć, ale teraz? Minął cały roboczy tydzień, a paczki jak nie było tak nie ma. Pisałam do tej osoby z zapytaniam, ale nie odpisała. Wiem, że na allegro się na bieżąco loguje, więc ma dostęp do internetu i zapewno do poczty. Coraz nowe osoby wystawiają jej pozytywne komentarze. Dwie osoby z tej samej aukcji, co moja, również to zrobiły. To znaczy, że do nich wysłała towar. Więc dlaczego do mnie on nie doszedł? Czy to normalne, żeby paczka priorytetowa tyle szła?Obawiam się, że może coś stało się na poczcie... Co mogłabym zrobić, żeby to wyjaśnić? Proszę o pomoc, bo sama już nic z tego nie wiem. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Idz na pocztę i spytaj czy jest jakas przesylka dla Ciebie. Czasem listonosz moze co przeoczyc, albo awizo zaginie...
Teraz byl weekend majowy, wiec poczta ma prawo isc troche dluzej.
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Jak nie będzie to napisz sprzedającemu, mając potwierdzenie nadania paczki może złożyć reklamację na poczcie.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Napisałam, bez odzewu...
Może wpadnę na pocztę i zobaczę co dalej. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli ma podany nr telefonu to zadzwoń, gdyby nie chciał składać reklamacji możesz postraszyć, że naślesz na niego allegro- powinno podziałać
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Poprosic o nr nadania mailem lub telefonicznie
isc na poczte z nr lub bez i poprosic o sprawdzenie czy cos jest do ciebie po 3 tygodniach sprzedajacy sklada reklamacje i czekacie na odp poczty. |
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Ta osoba wydaje się elokwentna i godna zaufania, najbardziej się boję, że gdzieś na poczcie albo w drodze ta paczka poszła się paść (delikatnie mówiąc). Nie chcę tak od razu na nią naskakiwać...
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Sprawa jest do wyjaśnienia - poinformuj Sprzedającego o tym, że przesyłka nie dotarła i zapytaj o datę wysyłki, numer nadania i z jakiej poczty została wysłana paczka/list. Sprawdź na poczcie, czy przypadkiem przesyłka nie leży, czasem zdarza się, że leniwy/zakręcony/niemądry (niepotrzebne skreślić) listonosz odnosi przesyłkę na pocztę a awiza nie zostawia. Jeżeli przesyłki nadal nie ma - daj znać Sprzedającemu, aby mógł złożyć reklamację na poczcie. Może to zrobić dopiero po 14 dniach od nadania (kalendarzowych, nie roboczych). Później czekacie - Sprzedający dostanie wiadomość z poczty o przebiegu reklamacji. Rozwiązania są takie: 1)Paczka zaginęła na poczcie - Sprzedający dostanie odszkodowanie i wysyła drugą paczkę a jeśli nie ma drugiej takiej samej rzeczy, zwraca pieniądze. 2)Paczka wraca do Sprzedającego, ponieważ wpisał nieprawidłowy adres - postępowanie j.w. 3)Paczka wraca do Sprzedającego, ponieważ Ty podałaś nieprawidłowy adres lub nie odebrałaś paczki w terminie - zwracasz Sprzedającemu koszt przesyłki w dwie strony (za zwrot paczki też się niestety płaci) a on wysyła ponownie. 4)Paczkę odebrał ktoś z Twoich domowników i zapomniał o tym powiedzieć - sprawa jasna ![]() 5)Sprzedający w ogóle nie wysłał paczki - po zapytaniu o numer nadania niezwłocznie wyśle ![]() Załatw sprawę spokojnie, mojej znajomej SuperSprzedawczyni co miesiąc giną 2-3 paczki. Pracownicy poczty to też ludzie, czasem coś zgubią albo im się do rąk "przyklei", ale zawsze wyjaśniają sprawę i albo znajdują paczkę albo zwracają kaskę. Nie martw się, będzie dobrze
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za wszystkie rady
Zamierzam dziś dzwonić do tej osoby, liczę na to, że odbierze i że wyjaśnimy tę sprawę. |
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
a ja mam pytanie ile idzie paczka ekonomiczna?
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
co do priorytetów i ekonomicznych to do mnie szła przesyłka aż 2,5 tygodnia ekonomiczna i raz mi się też zdarzyło priorytet otrzymać po 2 tygodniach.. mieszkam w mieście gdzie jest poczta, ale im się nigdy nie spieszy;/
|
|
|
|
|
#15 | |
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
poszłam zapytać na pocztę, okazało się że paczka czeka i była już dwukrotnie awizowana, co sie stało z awizem - nie otrzymałam żadnego, nie wiem do dziś
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
A przyszłaś tam z jakimś potwierdzeniem, że wysłano do Ciebie paczkę, numerem przekazu?Czy ot tak i powiedziałaś tylko jak się nazywasz?
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
staraj sie nadal uzyskać od sprzedającego numer nadania paczki, na poczcie mają obowiązek poinformować Cię gdzie znajduje się paczka- nie daj się zbyć, bo czesto mowią że nie mają takiej mozliwości ale mają
mi jedna tylko przesylka zaginela, sprzedający oddał mi całośc poniesionych kosztów i potem złozył reklamację na PP..
Małgoszova Entertainment presents: overcoming imperfections Episode I: Killing the ogre![]() Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć Edytowane przez kariera85 Czas edycji: 2009-05-10 o 10:39 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzwoniłam do sprzedającej. Wysłała paczkę. Powiedziała, że w poniedziałek pójdzie z potwierdzeniem na pocztę i zapyta co i jak. Jak do środy przesyłka nie przyjdzie, mam dać znać i wtedy zgłosi to na pocztę.
Ale zastanawiam czy może faktycznie iść na pocztę i zapytać czy coś dla mnie nie leży, tylko czy tak bez niczego mogę pójść? Tylko z jakimś dowodem tożsamości? A jest jeszcze taka możliwość, że sprzedający idzie na pocztę zapytać co dzieje się z przesyłką i może się dowiedzieć, że przesyłka znajdue się u mnie na poczcie? Edytowane przez lalalabamba Czas edycji: 2009-05-10 o 10:47 |
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie ją w poniedziałek z rana dopiero wyśle, coś mi się wydaje. Prosiłaś o dowód nadania ? Dostałaś ?
Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2009-05-10 o 11:26 |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam czekać do środy ponieważ wtedy minie 2 tygodnie od nadania paczki i będzie można złożyć reklamacje na poczcie.
Z tego wszystkiego nie poprosiłam o dowód nadania, ale może zrobię to w środę jak zadzwonię ponownie (jeśli przesyłka nie dojdzie) i przejdę się z tym na pocztę. Edytowane przez lalalabamba Czas edycji: 2009-05-10 o 11:30 |
|
|
|
|
#21 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#22 |
|
Wtajemniczenie
|
Dlaczego mieliby wrócić paczkę? Nie mogą jej ponownie dostarczyć do mnie?
|
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
jesli nie podejmie się awizowanej paczki po chyba 2 tyg to odsyłają spowrotem do nadawcy
|
|
#24 | |
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
paczka nie może leżeć na poczcie w nieskończoność jeśli dostałaś awizo(które do ciebie nie dotarło) powinni awizować ponownie ale paczki już nie przywiozą musisz sie sama pofatygować
|
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
Żadnego awiza nie mam
![]() Pofatygować się mogę, ale nie wiem czy bez numeru nadania nie odeślą mnie z kwitkiem. Moja mama mi powtarza, że nie ma sensu iść tam bez niczego. Już sama nie wiem co mam z tym fantem zrobić. Każdy mówi co innego... |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
A co ci szkodzi isc i zapytac ?
skro na paczce sa twoje dane i adres sie zgadza to w czym problem ? dziwne ze sprzedajacy nie chce podac nr nadania -byc moze nie wyslal jeszcze lub wyslal bez poleconego-to oststnio dosc popularny sposob na oszukiwanie kupujacych :-/ tez mam taka sytuacje i sprzedajacy po tygodniu prosb o nr nadania chce mi zwrocic kase a list doszedl zwykly a nie polecony za ktory zaplacilam wiecej niz zawartosc :-/ |
|
|
|
|
#27 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Naprawdę przerasta Cię pójście na pocztę i zadanie prostego pytania w stylu: "Dzień dobry, nazywam się tak i tak mieszkam tu i tu, od dłuższego czasu czekam na przesyłkę, nie dostałam jednak do tej pory awizo - czy mimo to mogłaby Pani sprawdzić, czy ona już jednak u Państwa nie leży ?" Kobieta zajrzy w taki spis przyjętych przesyłek i powie Ci czy paczka u nich jest czy nie ma. Jak dowiesz się o numer nadania u sprzedawcy z allegro, to będziesz też mogła sprawdzić w głównej rodzielni w twoim mieście, czy przesyłka w ogóle do Twojego miasta dotarła. Jeżeli dotarła to dowiesz się kiedy i gdzie została skierowana. Numer na rozdzielnię też podadzą Ci na Twojej poczcie. Trudne ? Pracowncy poczty nie gryzą. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
listonosz dostarcza awizo po tygodniu drugie znowu mija tydzien i paczke zwracaja do nadawcy. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Wtajemniczenie
|
Już się tak nie bulwersujcie :-/
Nie mają paczki na mojej poczcie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.

Zaznaczam, że to miała być przesyłka priorytetowa, więc chyba powinna być już tu dawno. Na początku tłumaczyłam to długim weekendem, gdy paczka mogła stanąć, ale teraz? Minął cały roboczy tydzień, a paczki jak nie było tak nie ma. Pisałam do tej osoby z zapytaniam, ale nie odpisała. Wiem, że na allegro się na bieżąco loguje, więc ma dostęp do internetu i zapewno do poczty. Coraz nowe osoby wystawiają jej pozytywne komentarze. Dwie osoby z tej samej aukcji, co moja, również to zrobiły. To znaczy, że do nich wysłała towar. Więc dlaczego do mnie on nie doszedł? Czy to normalne, żeby paczka priorytetowa tyle szła?

Pewnie ją w poniedziałek z rana dopiero wyśle, coś mi się wydaje. Prosiłaś o dowód nadania ? Dostałaś ?