Buty do auta :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-08, 09:22   #1
kusalagupagup
Raczkowanie

Talking

Buty do auta :)

W jakich butach najwygodniej prowadzi wam się auto? Istnieją jakieś ograniczenia co do obuwia? Nie wiem jak ze szpilkami, ale słyszałam, że nie można jeździć w klapkach / japonkach, bo to niebezpieczne... A jak to jest z jeżdżeniem boso? Próbowała któraś z was? Bo ja ostatnio kilka razy tak jechałam i przyznam, że było super. W żadnych butach nie jeździło mi się tak dobrze Tylko, że usłyszałam od kogoś, że nie można jeździć bez butów i teraz zastanawiam się dlaczego Wiecie coś na ten temat?

Stary 2010-06-08, 10:28   #2
Vivienne
... choć nie Westwood

Dot.: Buty do auta :)

Ja prowadzę tylko i wyłącznie w płaskich butach, a najlepiej w trampkach mi się prowadzi, ani szpilki ani koturny nie wchodzą w grę. Kierowanie w klapkach jest niebezpieczne, bo stopa nie ma stabilności, no i może się zaplatać w dywanik czy coś w tym stylu. No i w takich butach nie do końca kontrolowany jest pedał hamulca, co wydłuża drogę hamowania.

Boso nigdy nie jeździłam i nie zamierzam, ale jeśli jeśli jest to dla kogoś wygodne i stopy się nie ześlizgują- proszę bardzo. Nic nie slyszałam na temat zabronionej jazdy boso, w ogóle kodeks nie reguluje sprawy obuwia kierowców, ale były przypadki mandatów za klapki albo nie wypłaty odszkodowania w przypadku jak kierujący miał klapki. Ale boso w sumie nie przeszkadza- przy klapkach też chodzi o to, żeby nie spadł, a przy jeździe boso nie ma tego ryzyka

A tak w ogóle polecam artykuł o jeździe kobiet w szpilkach: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/bezpieczenstwo.php?idx=211
No i niestety jest tu wypowiedź o jeździe boso:
Cytat:
Ekspert również przestrzega przed jazdą bez butów. Jest ona równie niebezpieczna co jazda w klapkach. Bosa stopa z impetem nacierająca na hamulec może szybko się z niego ześlizgnąć. Co więcej, po takiej czynności nie będziemy mogły chodzić przez kilka dni.

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2010-06-08 o 10:34
Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 10:37   #3
isa666
Zakorzenienie

Ja jeżdżę w obcasach, ale nie wysokich. Właściwie mam jedne czółenka, w których cały czas jeżdżę a w pracy buty przebieram. Może to głupie, ale w innych butach na obcasie jest mi niewygodnie i boję się, że mogę nie wyczuć dobrze pedałów(np. jeśli but ma grubszą podeszwę) a poza tym zauważyłam, że bardzo niszczą się obcasy, głównie na prawej nodze, gdzie wciska się cały czas gaz. Na tych ww. czółenkach mam zdarty prawie cały lakier z obcasa, więc tym bardziej stwierdziłam, że będą to moje jedyne póki co buty do jazdy

W płaskich jeździłam tylko na nauce jazdy (adidasy i raz japonki), ale było mi jakoś niewygodnie
Stary 2010-06-08, 11:15   #4
magdaka13
Wtajemniczenie

Ja jezdze tylko i wylacznie w plaskich butach. Probowalam kiedys zima w kozakach na obcasach - jak dla mnie porazka. Bardzo pozne reakcje, albo z przegiecie w druga strone - czyli za mocne wciskanie hamulca.
Mam kumpele, ktora jezdzi w kazdych butach i twierdzi z kolei, ze to kwestia przyzwyczajenia.
Borysek ur. 05.04.2013

Vivere non necesse est. Navigare necesse est.
magdaka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 12:05   #5
Halucynacja
Raczkowanie

To ja mam swoje ulubione dwie pary do auta, adidaski z cienką podeszwą. Ja je nazywam laćkami W zimę jak zdawałam egzamin to na miejscu zmieniłam sobie buty zimowe na zwykłe adidaski i jeśli zdam prawko teraz to też chyba będę tak robić.. ale to się okaże )
Halucynacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 12:15   #6
kusalagupagup
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
[...]Nic nie slyszałam na temat zabronionej jazdy boso, w ogóle kodeks nie reguluje sprawy obuwia kierowców, ale były przypadki mandatów za klapki albo nie wypłaty odszkodowania w przypadku jak kierujący miał klapki.[...]
No tak jak to jest, że kodeks nic o tym nie mówi a można dostać mandat...?

Stary 2010-06-08, 13:21   #7
wudka
Przyczajenie

Mi to bez różnicy, czy to szpilki, czy koturny, czy też buty na płaskim-choć rzadko w takich chodzę, te co mam akurat danego dnia na sobie, w tych jadę.

jedynie jadąc w trasy - baleriny.
wudka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 13:26   #8
zawszeboska
Zakorzenienie

A dla mnie to bez różnicy, w których butach prowadzę. Jedynie co, to staram się nie jeździć w klapkach i japonkach.
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 14:05   #9
siokoladka
Zakorzenienie

GG do siokoladka

Ostatnio pisałam właśnie artykuł na ten temat.
To fakt ze kodeks w Polsce nic nie mowi o jeździe na boso wiec teoretycznie nie policjant nie może wlepić kwitka. Zapytałam o to kolegę który pracuje w Policji miał się dowiedzieć u kolegów z drogówki zobaczymy

Co do jeżdżenia na bosaka na różnych forach osoby wypowiadały się że zdecydowanie lepiej PRZYŚPIESZA im się bez butów bo lepiej czują pedał gazu natomiast gorzej jest już w przypadku hamowania.
Przy hamowaniu nacisk stopy w bucie rozkłada się na większą powierzchnię; poza tym przy gwałtownym naciśnięciu bosą stopą może zaboleć i wtedy odruchowo cofnie się nogę

Powszechnie tez wiadomo ze za bardzo nie nadają się do samochodu szpilki a już w ogóle te ze szpicem.

w szpilkach żeby dodać gazu lub zahamować musimy wyłożyć o wiele więcej siły, co wydłuża nasz czas reakcji i na dłuższą metę męczy nogi. Ponadto szpilki mogą wbić się nam w dywanik tym samym blokując pedały podobnie jak klapki i unieruchamiając nogę

Japonki to wiadomo mogą się ześlizgnąć i zaklinować pedały.

Alee jak wiadomo ile ludzi tyle gustów i przyzwyczajeń. My możemy gdybać że to to i tamto jest niebezpieczne a inne kobiety po prostu całkowicie naturalnie prowadzą samochód w szpilach na bosaka lub w japonkach

siokoladka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 14:48   #10
PinkSlip
Różowy Jednorożec

Ja jeżdżę we wszystkim co ma jakiekolwiek podwyższenie - obcasy i koturny. Płaskie buty i klapki są dla mnie niewygodne, ani na codzień ani do auta. Ale to już chyba przyzwyczajenie.
Na boso? Dziwny sposób, wydaje mi się że szybko bolałyby mnie stopy
Stary 2010-06-08, 14:54   #11
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Swego czasu najlepiej mi się jeździło w japonkach Teraz mam takie jedne "kacze" czółenka, najwygodniejsze pod słońcem, podeszwa sporo grubsza niż w balerinach typowych, ale nadal płaska (no prawie- ma w najgrubszym miejscu ok 1,5 cm o ile nie mniej ), a przy tym bosko mięciutka i wyprofilowana idealnie do stopy. Wszelkiej maści adidasy/baleriny wysiadają przy nich. Ogólnie rzecz biorąc, to pojadę w każdych butach, ale od obuwia zależy, jak daleko pojadę W wysokich butach max 15-20 km, później po prostu zaczynają mnie boleć nogi. Mam jedne koturny, sandałki, w których bardzo wygodnie mi się jeździ, ale one w ogóle są naj, bo dałam za nie 15 zł w carrefourze, są śliczne, uniwersalne i przewygodne Tylko kacze łapcie z nimi wygrywają na wygodę :P

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-08, 15:41   #12
owieczkaa
Zakorzenienie

Ja też się dowiadywałam na ten temat ostatnio, i nie ma żadnego przepisu zakazującego czy nakazującego jeżdżenia w jakichś konkretnych butach.

Mi osobiście najlepiej jeździ się w płaskich butach z elastyczną podeszwą - im sztywniejsza tym gorzej. Najlepsze są dla mnie takie szmaciane balerinki.

Co do jazdy w japonkach i innych butach bez trzymanej pięty - to jest niebezpieczne z powodów, które są oczywiste i wymienione wyżej, typu zaplątanie się w dywanik czy ześlizgnięcie się wzajemne buta i stopy.

Co do jechania boso - ostatnio strasznie natarłam sobie stopy nowymi butami i musiałam je zdjąć i jechać na boso - jechało mi się tak samo dobrze jak w butach Mój TŻ jeździ na boso jak juz jedzie długo bez przerwy to mniej więcej po 6-8h zdejmuje i jedzie na boso. Co do niebezpieczeństwa - w zasadzie nie wiem dlaczego?
Stary 2010-06-08, 16:31   #13
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez kusalagupagup Pokaż wiadomość
No tak jak to jest, że kodeks nic o tym nie mówi a można dostać mandat...?
A skąd ja mam wiedzieć? napisałam tylko jak sytuacja wygląda.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 19:51   #14
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

Ja jezdze w kazdych butach - adidaskach, klapkach, balerinach, japonkach, szpilkach, koturnach, kozakach, na boso tez mi sie zdarzylo, generalnie to jade w tym co akurat mam na nogach, aczkolwiek na samym poczatku mojej przygody z samochodem zmienialam buty do samochodu na baleriny
mala19881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 19:56   #15
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Ja jeżdżę w płaskich butach. Kilka razy zdarzyło mi się w szpilkach, ale było niewygodnie i obcas wbijał mi się w dywanik. W japonkach/klapkach nie polecam mi zsunął się z nogi kiedyś jak wciskałam pedał
Boso ostatnio wsiadłam, bo miałam klapki [domowe], a chciałam za bramę wjechać-niezbyt to wygodne.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

Edytowane przez layla_lbn
Czas edycji: 2010-06-08 o 19:59
layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 20:55   #16
Asia31
Zakorzenienie

ja tez na plaskim,jakos nie wyobrazam sobie na obcasie ale musze kiedys sprobowac.

MILEGO DNIA
Asia31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 09:07   #17
Mini007
Zakorzenienie

Na początku jeździłam tylko w butach Nike - Alexander i to są dla moich stóp buty idealne do jazdy Ale teraz prowadzę raczej w tym, co mam na nogach - a że większość moich papuci to baleriny to nie ma problemu. Przyzwyczaiłam się nawet do tych, które na początku lubiły zsuwać się z pięty. Raz jechałam w 10 cm koturnach i już było znacznie gorzej, ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia.
Mini007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 11:17   #18
Hermit
Zadomowienie

Jak jadę gdzieś samochodem to biorę ze sobą na przebranie adidasy- najpewniej się w nich czuję. Oczywiście w innych też się da, ale dla mnie to niepewne,a nawet moze byc niebezpieczne. Kiedyś jechałam w japonkach- masakra. Podobnie w kapciowatych balerinach juz lepiej na szpilkach mi się jechalo-ale zaznaczam,ze tylko krotki dystans.

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

poza tym dodam, ze minusem jezdzenia w szpilkach jest to ze na pięcie od prawego buta zciera się skóra i brzydko to wygląda
Hermit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-10, 11:51   #19
mariposa88
Rozeznanie

Ja jeżdże we wszystkich butach i właściwie nie robi mi to różnicy Ale boso nie próbowałam

Jeżeli chodzi o szpilki to dużo zależy od dywaników, w jednym samochodzie miałam takie, że po prostu nie dało się jechać - obcas się zahaczał i nie mozna było wcisnąć pedału...
Stary 2010-06-13, 12:50   #20
balbinka_
Przyczajenie

Próbowałam boso i jakoś nie spodobało mi się Wolę w butkach, mam swoje ulubione tenisówki, w których tylko jeżdżę (to kwestia przyzwyczajenia, ale jakoś pewniej się w nich czuję ). Zawsze trzymam je w samochodzie. Może to trochę śmieszne - przebieranie butów po wejściu do auta, ale też podczas brzydkiej pogody nie mam uczucia, że wszystko się zabłoci i pobrudzi (lubię jak jest czysto w aucie).
O jeździe w szpilkach nawet nie myślę
balbinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-13, 15:31   #21
favorka
Przyczajenie

wydaje mi się dobór obuwia to kwestia wprawy i doświadczenia. Jeżdżę dużo (bo wszędzie mam daleko) i długo i pamiętam jak na początku też jeździłam tylko w adidasach. Teraz czy jestem w japonkach, czy szpilkach (najczęściej) siadam i jadę. Nigdy nic się nie stało z tego powodu. Jest tylko jeden minus - okropnie niszczę obcasy w aucie...
favorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-13, 15:39   #22
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Wlasciwie jestem w stanie prowadzic w wiekszosci butow - ale nie lubie w szpilach z platforma bo ciezko mi wyczuc pedaly. Czasem tak jade ale tylko w krotka trase. Jesli gdzies dalej to takie obuwie sciagam i prowadze boso.
Mam pare balerin w aucie - takie tylko do jazdy.

Ok prowadzi mi sie w adidasach wszelakich i butach na plaskiej podeszwie.

Ostatnio prowadzilam auto w moich butach na motor ale Sidi sa mega sztywne wiec taka opcja na dluzsza mete odpada (przesiadalam sie z auto na moto )

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-13, 17:34   #23
paula600324
Zakorzenienie

Na boso jeszcze nie jeździłam Ale jakoś nie mam przekonania do takiej jazdy, ponieważ mam "ciężki" pedał gazu i muszę go mocno naciskać

Raz byłam zmuszona jechać na 12 cm szpilach. Najgorzej było ze sprzęgłem, bałam się że złamię szpilkę Hamulec jakoś dawało radę naciskać I trochę mi szarpało auto, bo po każdym przyhamowaniu noga z powrotem szła na gaz to musiałam ustawić słupek, żeby było wygodnie

A najwygodniej jeździ mi się w adidasach na grubszej podeszwie
paula600324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-13, 23:03   #24
PannaCola
Zadomowienie

Ja w obcasach nie umiem
Zdecydowanie na płasko lub boso

www.pajacyk.pl kliknij na brzuszek.!
PannaCola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-13, 23:13   #25
margot1991
Wtajemniczenie

Nigdy nie jeździłam boso ani w szpilkach tylko adidasy! Wygodne obuwie, ale pod warunkiem jednym nie mogą nas uciskać ani nie być za duze nawet odrobinkę. Hmm ale to może tylko moje zboczenie
margot1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 15:52   #26
sandrunia88
Raczkowanie

Jeżdżę we wszystkim - w szpilkach, balerinach, adidasach, klapkach i nie sprawia mi to żadnego problemu.
Stary 2010-06-14, 17:19   #27
mala mysz
Raczkowanie

ja tez jezdze we wszystkim. zle mi sie jezdzi w klapkach, jakos czasami mi sie placza
boso jechalam ze dwa razy w zyciu, raz przez te cholerene klapki a raz bo juz nie moglam w ocierajacych szpilkach wytrzymac- i wcale nie bylo fajnie.
z pewnoscia nie lubie jezdzic boso .
najlepiej chyba w szpilkach. ale w sumie wsiadam za kolko we wszystkim w czym chodze.
mala mysz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 17:13   #28
pavett
Zadomowienie

GG do pavett

A ja jeżdżę tylko w szpilkach, na codzień zawsze chodzę w wyskich butach i juz się tak nauczyłam.
Ni potrafię jeździć ani w płaskich butach ani w klapkach.
W tych ostatnich po prostu wysuwa mi sie noga.
Stary 2010-06-17, 18:59   #29
rehab4181
Zadomowienie

ja we wszystkich butach, tylko nie obcasach.
TŻ kiedyś jechał w samych skarpetkach i mówił, że świetnie mu się jechało.
zimą miałam problemy, gdy jeździłam w butach Emu, ponieważ są dość szerokie.
w japonkach jeżdżę teraz i nie czuję różnicy.
bardzo dużo zależy moim zdaniem od pedałów.
jeździłam autami, które miały bardziej je "luźne", np sprzęgło bardzo łatwo chodziło, czy gaz.. wówczas łatwo japonki spadają. a w moim wszystko chodzi ciężko i niewygodnie byłoby jeździć w szpilkach, bo muszę użyć trochę siły, a co dopiero w takich butach. i odległość pedałów od siebie w autach też jest różna co może wpływać na komfort jazdy w najróżniejszych butach

bziii ♡.
rehab4181 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 08:55   #30
pavett
Zadomowienie

GG do pavett

Ostatnio oglądałam program w którym udowodnili że kierowanie autem bez butów powoduje ze masz większe wyczucie w nogach przez co spalanie jest mniejsze...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości