![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Buty do auta :)
W jakich butach najwygodniej prowadzi wam się auto? Istnieją jakieś ograniczenia co do obuwia? Nie wiem jak ze szpilkami, ale słyszałam, że nie można jeździć w klapkach / japonkach, bo to niebezpieczne... A jak to jest z jeżdżeniem boso? Próbowała któraś z was? Bo ja ostatnio kilka razy tak jechałam i przyznam, że było super. W żadnych butach nie jeździło mi się tak dobrze
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
... choć nie Westwood
|
Dot.: Buty do auta :)
Ja prowadzę tylko i wyłącznie w płaskich butach, a najlepiej w trampkach mi się prowadzi, ani szpilki ani koturny nie wchodzą w grę. Kierowanie w klapkach jest niebezpieczne, bo stopa nie ma stabilności, no i może się zaplatać w dywanik czy coś w tym stylu. No i w takich butach nie do końca kontrolowany jest pedał hamulca, co wydłuża drogę hamowania.
Boso nigdy nie jeździłam i nie zamierzam, ale jeśli jeśli jest to dla kogoś wygodne i stopy się nie ześlizgują- proszę bardzo. Nic nie slyszałam na temat zabronionej jazdy boso, w ogóle kodeks nie reguluje sprawy obuwia kierowców, ale były przypadki mandatów za klapki albo nie wypłaty odszkodowania w przypadku jak kierujący miał klapki. Ale boso w sumie nie przeszkadza- przy klapkach też chodzi o to, żeby nie spadł, a przy jeździe boso nie ma tego ryzyka ![]() A tak w ogóle polecam artykuł o jeździe kobiet w szpilkach: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/bezpieczenstwo.php?idx=211 ![]() No i niestety jest tu wypowiedź o jeździe boso: Cytat:
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2010-06-08 o 10:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja jeżdżę w obcasach, ale nie wysokich. Właściwie mam jedne czółenka, w których cały czas jeżdżę a w pracy buty przebieram. Może to głupie, ale w innych butach na obcasie jest mi niewygodnie i boję się, że mogę nie wyczuć dobrze pedałów(np. jeśli but ma grubszą podeszwę) a poza tym zauważyłam, że bardzo niszczą się obcasy, głównie na prawej nodze, gdzie wciska się cały czas gaz. Na tych ww. czółenkach mam zdarty prawie cały lakier z obcasa, więc tym bardziej stwierdziłam, że będą to moje jedyne póki co buty do jazdy
![]() W płaskich jeździłam tylko na nauce jazdy (adidasy i raz japonki), ale było mi jakoś niewygodnie ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja jezdze tylko i wylacznie w plaskich butach. Probowalam kiedys zima w kozakach na obcasach - jak dla mnie porazka. Bardzo pozne reakcje, albo z przegiecie w druga strone - czyli za mocne wciskanie hamulca.
Mam kumpele, ktora jezdzi w kazdych butach i twierdzi z kolei, ze to kwestia przyzwyczajenia.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
To ja mam swoje ulubione dwie pary do auta, adidaski z cienką podeszwą. Ja je nazywam laćkami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Mi to bez różnicy, czy to szpilki, czy koturny, czy też buty na płaskim-choć rzadko w takich chodzę, te co mam akurat danego dnia na sobie, w tych jadę.
jedynie jadąc w trasy - baleriny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A dla mnie to bez różnicy, w których butach prowadzę. Jedynie co, to staram się nie jeździć w klapkach i japonkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio pisałam właśnie artykuł na ten temat.
To fakt ze kodeks w Polsce nic nie mowi o jeździe na boso wiec teoretycznie nie policjant nie może wlepić kwitka. Zapytałam o to kolegę który pracuje w Policji miał się dowiedzieć u kolegów z drogówki zobaczymy ![]() Co do jeżdżenia na bosaka na różnych forach osoby wypowiadały się że zdecydowanie lepiej PRZYŚPIESZA im się bez butów bo lepiej czują pedał gazu natomiast gorzej jest już w przypadku hamowania. Przy hamowaniu nacisk stopy w bucie rozkłada się na większą powierzchnię; poza tym przy gwałtownym naciśnięciu bosą stopą może zaboleć i wtedy odruchowo cofnie się nogę ![]() Powszechnie tez wiadomo ze za bardzo nie nadają się do samochodu szpilki a już w ogóle te ze szpicem. w szpilkach żeby dodać gazu lub zahamować musimy wyłożyć o wiele więcej siły, co wydłuża nasz czas reakcji i na dłuższą metę męczy nogi. Ponadto szpilki mogą wbić się nam w dywanik tym samym blokując pedały podobnie jak klapki i unieruchamiając nogę ![]() Japonki to wiadomo mogą się ześlizgnąć i zaklinować pedały. Alee jak wiadomo ile ludzi tyle gustów i przyzwyczajeń. My możemy gdybać że to to i tamto jest niebezpieczne a inne kobiety po prostu całkowicie naturalnie prowadzą samochód w szpilach na bosaka lub w japonkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Różowy Jednorożec
|
Ja jeżdżę we wszystkim co ma jakiekolwiek podwyższenie - obcasy i koturny. Płaskie buty i klapki są dla mnie niewygodne, ani na codzień ani do auta. Ale to już chyba przyzwyczajenie.
Na boso? Dziwny sposób, wydaje mi się że szybko bolałyby mnie stopy ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Swego czasu najlepiej mi się jeździło w japonkach
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja też się dowiadywałam na ten temat ostatnio, i nie ma żadnego przepisu zakazującego czy nakazującego jeżdżenia w jakichś konkretnych butach.
Mi osobiście najlepiej jeździ się w płaskich butach z elastyczną podeszwą - im sztywniejsza tym gorzej. Najlepsze są dla mnie takie szmaciane balerinki. Co do jazdy w japonkach i innych butach bez trzymanej pięty - to jest niebezpieczne z powodów, które są oczywiste i wymienione wyżej, typu zaplątanie się w dywanik czy ześlizgnięcie się wzajemne buta i stopy. Co do jechania boso - ostatnio strasznie natarłam sobie stopy nowymi butami i musiałam je zdjąć i jechać na boso - jechało mi się tak samo dobrze jak w butach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
... choć nie Westwood
|
A skąd ja mam wiedzieć? napisałam tylko jak sytuacja wygląda.
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja jezdze w kazdych butach - adidaskach, klapkach, balerinach, japonkach, szpilkach, koturnach, kozakach, na boso tez mi sie zdarzylo, generalnie to jade w tym co akurat mam na nogach, aczkolwiek na samym poczatku mojej przygody z samochodem zmienialam buty do samochodu na baleriny
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja jeżdżę w płaskich butach. Kilka razy zdarzyło mi się w szpilkach, ale było niewygodnie i obcas wbijał mi się w dywanik. W japonkach/klapkach nie polecam mi zsunął się z nogi kiedyś jak wciskałam pedał
![]() Boso ostatnio wsiadłam, bo miałam klapki [domowe], a chciałam za bramę wjechać-niezbyt to wygodne.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2010-06-08 o 19:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja tez na plaskim,jakos nie wyobrazam sobie na obcasie ale musze kiedys sprobowac.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Na początku jeździłam tylko w butach Nike - Alexander i to są dla moich stóp buty idealne do jazdy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Jak jadę gdzieś samochodem to biorę ze sobą na przebranie adidasy- najpewniej się w nich czuję. Oczywiście w innych też się da, ale dla mnie to niepewne,a nawet moze byc niebezpieczne. Kiedyś jechałam w japonkach- masakra. Podobnie w kapciowatych balerinach
![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- poza tym dodam, ze minusem jezdzenia w szpilkach jest to ze na pięcie od prawego buta zciera się skóra i brzydko to wygląda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Ja jeżdże we wszystkich butach i właściwie nie robi mi to różnicy
![]() ![]() Jeżeli chodzi o szpilki to dużo zależy od dywaników, w jednym samochodzie miałam takie, że po prostu nie dało się jechać - obcas się zahaczał i nie mozna było wcisnąć pedału...
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Próbowałam boso i jakoś nie spodobało mi się
![]() ![]() O jeździe w szpilkach nawet nie myślę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
wydaje mi się dobór obuwia to kwestia wprawy i doświadczenia. Jeżdżę dużo (bo wszędzie mam daleko) i długo i pamiętam jak na początku też jeździłam tylko w adidasach. Teraz czy jestem w japonkach, czy szpilkach (najczęściej) siadam i jadę. Nigdy nic się nie stało z tego powodu. Jest tylko jeden minus - okropnie niszczę obcasy w aucie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wlasciwie jestem w stanie prowadzic w wiekszosci butow - ale nie lubie w szpilach z platforma bo ciezko mi wyczuc pedaly. Czasem tak jade ale tylko w krotka trase. Jesli gdzies dalej to takie obuwie sciagam i prowadze boso.
Mam pare balerin w aucie - takie tylko do jazdy. Ok prowadzi mi sie w adidasach wszelakich i butach na plaskiej podeszwie. Ostatnio prowadzilam auto w moich butach na motor ale Sidi sa mega sztywne wiec taka opcja na dluzsza mete odpada (przesiadalam sie z auto na moto ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Na boso jeszcze nie jeździłam
![]() ![]() Raz byłam zmuszona jechać na 12 cm szpilach. ![]() ![]() ![]() ![]() A najwygodniej jeździ mi się w adidasach na grubszej podeszwie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja w obcasach nie umiem
![]() Zdecydowanie na płasko lub boso ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Nigdy nie jeździłam boso ani w szpilkach tylko adidasy! Wygodne obuwie, ale pod warunkiem jednym nie mogą nas uciskać ani nie być za duze nawet odrobinkę. Hmm ale to może tylko moje zboczenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Jeżdżę we wszystkim - w szpilkach, balerinach, adidasach, klapkach i nie sprawia mi to żadnego problemu.
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
ja tez jezdze we wszystkim. zle mi sie jezdzi w klapkach, jakos czasami mi sie placza
![]() boso jechalam ze dwa razy w zyciu, raz przez te cholerene klapki a raz bo juz nie moglam w ocierajacych szpilkach wytrzymac- i wcale nie bylo fajnie. z pewnoscia nie lubie jezdzic boso ![]() najlepiej chyba w szpilkach. ale w sumie wsiadam za kolko we wszystkim w czym chodze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
A ja jeżdżę tylko w szpilkach, na codzień zawsze chodzę w wyskich butach i juz się tak nauczyłam.
Ni potrafię jeździć ani w płaskich butach ani w klapkach. W tych ostatnich po prostu wysuwa mi sie noga. ![]()
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
ja we wszystkich butach, tylko nie obcasach.
TŻ kiedyś jechał w samych skarpetkach i mówił, że świetnie mu się jechało. zimą miałam problemy, gdy jeździłam w butach Emu, ponieważ są dość szerokie. w japonkach jeżdżę teraz i nie czuję różnicy. bardzo dużo zależy moim zdaniem od pedałów. jeździłam autami, które miały bardziej je "luźne", np sprzęgło bardzo łatwo chodziło, czy gaz.. wówczas łatwo japonki spadają. a w moim wszystko chodzi ciężko i niewygodnie byłoby jeździć w szpilkach, bo muszę użyć trochę siły, a co dopiero w takich butach. i odległość pedałów od siebie w autach też jest różna co może wpływać na komfort jazdy w najróżniejszych butach ![]()
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Ostatnio oglądałam program w którym udowodnili że kierowanie autem bez butów powoduje ze masz większe wyczucie w nogach przez co spalanie jest mniejsze...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:35.