Usuwanie maili - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-19, 08:46   #1
Liptonka
Rozeznanie

Cool

Usuwanie maili

Jeśli temat taki był to z góry przepraszam na pewno wiele z Was spotkało się z takim problemem, że giną ważne maile w skrzynce grupowej opisywane sytuacje były nawet w wątku " ludzkie zachowania które dziwią...." ale chciałabym się zapytać czy jest jakaś opcja żeby zabkolować możliwość usuwania wiadomości albo czy można się dowiedzieć, kto jest tą tajemniczą osobą, którą tak irytują wiadomosci w skrzynce, że zaraz je usuwa
Wiem, że to nie forum informatyczne, ale mam nadzieje, że znajdą się może jakieś studentki informatyki badz wizażanki, które maja jakąś wiedze w tym zakresie.
Z góry dziekuje za opowiedzi
Liptonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 09:24   #2
topmasz
Raczkowanie

Dot.: Usuwanie maili

Masz pocztę na gmailu? Ja używałem właśnie takiej i przeskakiwały mi te maile między folderami, raz wszystkie mi gdzieś uciekły nie wiadomo dlaczego, strasznie sie zdenerwowałem, bo myślałem, że już ich nie znajdę. Załóż pocztę na wp.pl, tam jeszcze nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło...
Stary 2011-06-19, 09:34   #3
sensualangel
Wtajemniczenie

mnie natomiast na jednej z poczt, bo dłuższym zapisaniu i trzymaniu zdjęć nie chcą się wyświetlić.
sensualangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 09:36   #4
Liptonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez topmasz Pokaż wiadomość
Masz pocztę na gmailu? Ja używałem właśnie takiej i przeskakiwały mi te maile między folderami, raz wszystkie mi gdzieś uciekły nie wiadomo dlaczego, strasznie sie zdenerwowałem, bo myślałem, że już ich nie znajdę. Załóż pocztę na wp.pl, tam jeszcze nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło...

Ale tu chodzi, że ktoś usuwa te maile a nie, że same przekakują czy coś to jest mail grupowy ze studiów, i ktoś non stop usuwa ważne wiadomości i bawi się tym a ja się chciałam dowiedzieć czy można konto ustawić tak, aby nikt nie mógł usunać maila
Stary 2011-06-19, 09:52   #5
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez topmasz Pokaż wiadomość
Załóż pocztę na wp.pl, tam jeszcze nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło...
Ta, na wp. Pełno spamu i nic więcej.

Liptonka Nie wiem czy się tak da, podejrzewam, że nie, ale załóż sobie inne konto i tam przesyłaj sobie maile, kóre są dla Ciebie ważne i nie chcesz, żeby zginęły.
Stary 2011-06-19, 09:53   #6
Sumi
Zadomowienie

Na serwerze pocztowym nie ma takiej opcji - osoba mająca hasło i login jako właściciel konta może sobie robić co chce z mailami (chciałabyś nie mieć możliwości usuwania swoich maili z prywatnych skrzynek? Bo ja nie )
Załóżcie sobie konto na jakimś Dropboxie lub Keepandshare - można ustawiać uprawnienia, np. jedna osoba będzie tam wrzucała materiały jako właściciel a reszta będzie mogła je tylko otwierać/ściągać. A jeszcze lepiej 1 folder do zapisu dla wszystkich a osoba zarządzająca kontem będzie przesuwać materiały do folderów tylko do odczytu. Parę lat temu też trzymaliśmy na studiach materiały na koncie (chyba na o2), było nas kilkaset i nikt niczego złośliwie nie usuwał.
Stary 2011-06-19, 09:53   #7
FK
przyczajona tygrysica

GG do FK

Wydaje mi się, że nie ma takiej opcji, bo przecież wszyscy mają dane potrzebne do logowania na to konto...

U mnie na roku kiedyś po takich incydentach próbowano założyć bezpłatne forum do wrzucania potrzebnych materiałów albo dzielenia się informacjami, ale poczta jest dużo wygodniejsza w tym celu, więc forum umarło śmiercią naturalną.

Więc najlepiej zrób sobie przekierowanie na swoją pocztę z jednoczesnym zachowaniem maili na serwerze. Ja sobie takie przekierowanie zrobiłam i żaden mail mi nie umknął

Edytowane przez FK
Czas edycji: 2011-06-19 o 09:55
FK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-19, 09:59   #8
panierrka
Zadomowienie

Raczej nie. Najlepiej chyba zasysać na własną pocztę kopie - ale o tym już wspomniano.

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 10:26   #9
skazana_na_bluesa
.

mysle, ze nie da sie tego zablokowac. i nie da sie odkryc, kto to robi.. chyba, ze wywiad miedzy soba zrobicie i chociaz troche sie znacie...
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 11:00   #10
Cassi
Zadomowienie

GG do Cassi

Cytat:
Napisane przez FK Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że nie ma takiej opcji, bo przecież wszyscy mają dane potrzebne do logowania na to konto...

U mnie na roku kiedyś po takich incydentach próbowano założyć bezpłatne forum do wrzucania potrzebnych materiałów albo dzielenia się informacjami, ale poczta jest dużo wygodniejsza w tym celu, więc forum umarło śmiercią naturalną.

Więc najlepiej zrób sobie przekierowanie na swoją pocztę z jednoczesnym zachowaniem maili na serwerze. Ja sobie takie przekierowanie zrobiłam i żaden mail mi nie umknął
A w związku z tym mi przyszła taka myśl, można ustawić takie przekierowanie na swoją pocztę bez zachowywania maili na serwerze? Bo może to jest przyczyna "ginących maili".

1 kwietnia 2012 Martusia
Cassi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 11:00   #11
FK
przyczajona tygrysica

GG do FK

Cytat:
Napisane przez Cassi Pokaż wiadomość
A w związku z tym mi przyszła taka myśl, można ustawić takie przekierowanie na swoją pocztę bez zachowywania maili na serwerze? Bo może to jest przyczyna "ginących maili".
Można. I faktycznie w przypadku autorki wątku ktoś mógł nieumiejętnie ustawić sobie przekierowanie i ściągnąć wszystko bez zachowania kopii
FK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 11:05   #12
Cassi
Zadomowienie

GG do Cassi

Właśnie... U nas też kiedyś był taki przypadek na II roku studiów kiedy mieliśmy skrzynkę na interii, teraz na szczęście takie akcje sie nie powtarzają (mamy gmaila) i już wtedy myślałam, że może to coś związanego z przekierowaniem maili

1 kwietnia 2012 Martusia
Cassi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 12:11   #13
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

U mnie na podyplomówce jeden geniusz sobie dodał grupową pocztę do outlooka, chociaż przy zakładaniu była prośba, żeby tego nie robić. Regularnie, gdy dziewczyna pobierała sobie pocztę, ze skrzynki znikały maile. Na szczęście dało się ustawić, żeby po pobraniu maile zostawały w skrzynce i potem był spokój. Może i u Was tak ktoś zrobił?
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 12:20   #14
Antilia
Uzależnienie

Może zmieńcie hasło i udostępnijcie reszcie grupy z zastrzeżeniem, żeby nie kasować maili ani nie udostępniać nikomu hasła? Bo może hasło się wydostało i ktoś się dobrze bawi?

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 13:33   #15
Liptonka
Rozeznanie

Na początku chciałam Wam wszystkim jeszcze raz podziekować za zainteresowanie się tematem

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
U mnie na podyplomówce jeden geniusz sobie dodał grupową pocztę do outlooka, chociaż przy zakładaniu była prośba, żeby tego nie robić. Regularnie, gdy dziewczyna pobierała sobie pocztę, ze skrzynki znikały maile. Na szczęście dało się ustawić, żeby po pobraniu maile zostawały w skrzynce i potem był spokój. Może i u Was tak ktoś zrobił?
Impersona raczej nie. U nas to może coś być choćby tydzień, przyjdzie sesja i już nie ma ale np. jak jest prowadzona rozmowa na poczcie, ludzie piszą swoje poglądy, komentarze a ktoś je cały czas usuwa wiec to nie jest przypadek

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Może zmieńcie hasło i udostępnijcie reszcie grupy z zastrzeżeniem, żeby nie kasować maili ani nie udostępniać nikomu hasła? Bo może hasło się wydostało i ktoś się dobrze bawi?
To chyba jest najlepszy pomysł, tylko to jest mail grupowy - czytaj roczny na roku około 140 osób i można ludziom powiedzieć, ale nie ma się pewności, że daje się nowe hasło, palantowi, który sobie to usuwa. Ja się czasami zastanawiam, skąd tyle nienawiści u ludzi razem studiujących, na psychologii takich akcji nie było

Cytat:
Napisane przez FK Pokaż wiadomość
Można. I faktycznie w przypadku autorki wątku ktoś mógł nieumiejętnie ustawić sobie przekierowanie i ściągnąć wszystko bez zachowania kopii
Tego jestem pewna, że nie o to chodzi u nas jest skomplikowana sytuacja, np. rano jest jakiś mail, popołudniu go nie ma, albo wszystkie pilne wiadomości co były, przed sesją znikają nagle.
Stary 2011-06-19, 15:15   #16
Dotka90
Zakorzenienie

U nas tak było, że nagminnie ktoś usuwał ważne maile (nawet z wynikami egzaminu, terminami etc.), potem wywiązywało się mnóstwo kłótni między anonimowymi osobami (maile pisane z grupowego maila).
Wobec tego zdecydowaliśmy się na założenie forum, gdzie każda osoba będzie miała nick ze swoim imieniem i nazwiskiem. Kłótnie, dogryzanie i złośliwości się skończyły, bo jakoś teraz brakuje komuś odwagi żeby napisać coś uszczypliwego i podpisać się imieniem i nazwiskiem.

Polecam takie rozwiązanie, bo żadne wiadomości nie znikają, na bieżąco jest wszystko wrzucane na forum, jest porządek (tematy podzielone przedmiotami).
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 17:46   #17
kasiamarcelQa
Raczkowanie

My też tak mieliśmy na naszym e-mailu grupowym na WP że ktoś usuwał materiały do egzaminów i ważne e-maile od wykładowców, a teraz w ogóle ktoś skasował całego e-maila. Naprawdę nie ma możliwości dowiedzieć się kto to zrobił? Da radę jakoś poznać tej osoby adres IP?
kasiamarcelQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 19:23   #18
Martika_
Rozeznanie

Chyba to jest dość powszechny problem U nas też niestety tak było, zwłaszcza na 3 roku ktoś miał taką "fantazję", no i nie oszukujmy się - cierpliwość też! Teraz już przeszło, na szczęscie.

Niestety, z tego co ja wiem, nie da rady dowiedzieć się kto jest tak "koleżeński"...
Martika_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości