|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Gdzie jest granica dobrego wyglądu?
Chciałabym poznac Waszą opinię na ten temat.
Chodzi o to, że w dzisiejszych czasach przykłada się coraz większą wagę do wyglądu kobiety. Środki masowego przekazu, rozmowy, fora internetowe- wszystko aż "tętni" od porad dla kobiet. Jak się ubierac, co przystoi, co nie? Nie ma w tym nic złego. To dobrze, że kobiety chcą ładnie wyglądac, dbają o siebie.. Coraz częściej można oglądac na ulicach dobrze ubrane kobiety (oczywiście to pojęcie względne, "dobrze ubrane" według większości prznajmniej, oznacza stylowo, modnie, kobieco) Aczkolwiek zauważam tendencję do traktowania innych z góry i to tylko na podstawie wyglądu. Czy osoby "gorzej" ubrane są mniej interesujące?Nie mówię tu o ubraniu "biednym", podartym, czy brudnym, raczej o skromnym, ale czystym i zadbanym. Nie chcę popadac w przesadę, ani pewne skrajności, ale gdzie tu miejsce na wewnętrznego człowieka? Czy według Was elegancka kobieta może ubierac się skromnie, czasem w zwykły sweter? Czy kobieta z klasą nie może sobie pozwolic na zwykły ubiór, bez żadnych udziwnień, bez kroju podkreślającego jej sylwetkę? Czy taka osoba jest skazana na zawistne spojrzenia, brak przyjaciół? Szczerze mówiąc potrzebuję Waszej opinii, do pewnych badań, będę wdzięczna, jeśli otrzymam szczere odpowiedzi, z kulturą i taktem. (Najbardziej zależy mi na ustosunkowaniu się do tych pytań, które podkreśliłam). Z góry dziękuję.. Wiem, że "jak Cię widzą, tak Cię piszą", ale tendencja do ulegania modzie mnie przeraża. Dochodzi do tego, że na podstawie wyglądu ocenia się innych, nie mówiąc już o przykrych komentarzach. Dla jasności dodam, że nie chodzi mi o zaniedbanie, a raczej skromnośc szczególnie jeśli chodzi o ubiór. Edit: Wiem, że pewnie niektórym nasunie się na myśl, że skromnie nie znaczy "wieśniacko" (przepraszam za to słowo, ale myślę, że jest ono adekwatne..) Więc dodam, że pod pojęciem skromnośc myślę raczej o stroju "niemodnym", prostym, bez ekstrawagancji i zbędnych "udoskonaleń-udziwnień", np. napisów, malowideł, brokatu, dużego dekoltu itd.. Edytowane przez WytwornaWanilia Czas edycji: 2009-07-24 o 13:53 Powód: Dodałam coś dla jasności ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Gdzie jest granica dobrego wyglądu?
Oczywiście, że może
![]() ![]() Poza tym pozostaje otwarta kwestia, JAK wygląda się w danym ubraniu - możesz wyglądać szałowo w swetrze (dodać do tego jakąś fajną apaszkę - nawet do jeansów, ciekawe kolczyki i mieć KLASĘ), a możesz założyć kostiumik całkowicie niedobrany do Ciebie i wyglądać żenująco. ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Ciekawy dodatek może wiele - i nie mam tu na myśli brokatu, napisów itd ![]() Poza tym sweter może mieć ciekawy dekolt, kolor, może być wcięty w talii, a może też być puszczony w stylu tunikowym, może być rozpinany albo nie, możesz założyć pod niego koszulę z fajnym kołnierzem... Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2009-07-24 o 14:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wytworna Wanilia Odnoszę wrażenie, że usiłujesz postawić znak równości między kilkoma pojęciami takimi jak elegancja, skromność, dobry wygląd, szczunek czy odbiór w społeczeństwie. To sprawia na mnie wrażenie spłycania zagadnienia, podobnie jak ocenianie na podstawie samego wyglądu.
Ubioru nie da się ocenić bez dodatkowych parametrów, jakimi są sytuacja, szerokość geograficzna, kultura czy czynniki społeczne. Edytowane przez Avari Czas edycji: 2009-07-24 o 14:08 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
No ale raczej nie mówimy tu o ubiorze Kenijskich kobiet czy Brazylijskich wieśniaczek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;13411434]No ale raczej nie mówimy tu o ubiorze Kenijskich kobiet czy Brazylijskich wieśniaczek
![]() Nie, ale Warszawa będzie miała odmienne poczucie estetyki od dajmy na to Chochołowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Czy według Was elegancka kobieta może ubierac się skromnie, czasem w zwykły sweter? Czy kobieta z klasą nie może sobie pozwolic na zwykły ubiór, bez żadnych udziwnień, bez kroju podkreślającego jej sylwetkę? Czy taka osoba jest skazana na zawistne spojrzenia, brak przyjaciół?
Według mnie elegancja nie oznacza podążania za modą! a umiejętność ubrania się po prostu z gustem, skromnie, adekwatnie do swojej figury. Nie wyobrażam sobie siebie samej w eleganckim wydaniu w modnej, długiej spódnicy, która na innych wygląda świetnie, a ja w niej najzwyczajniej w świecie źle się czuję. Dlatego nie wyglądałabym elegancko a komicznie. Zdecydowanie kobieta z klasą może sobie pozwolić na zwykły ubiór, jednak wg mojej opinii powinna zaakcentować swoją kobiecość w obojętnie jaki sposób, może dobrze skrojone spodnie i dodatki pasujące do tego wspomnianego swetra? ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Moccari Czas edycji: 2009-07-24 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najczęsciej oceniamy po wyglądzie, bo jest to rzecz która jest zauważana jako pierwsza przez człowieka. Najczęściej nie oznacza zawsze, bo osoby niewidome będą oceniały na podstawie innych kategorii, ale to inna kategoria. Życie, szczególnie w dzisiejszych czasach, zmusza nas do wyrabiania sobie oceny w ułamku sekund, bo to zwiększa nasze szanse na przeżycie (dziś rozumiane dość szeroko), (czysta biologia, możesz poczytać na temat technik kamuflarzu zwierząt, co powinno wyjaśnić Ci przyczyny biologiczne takiego postępowania). Oczywiście wielu ludzi nadużywa tego kryterium do oceny, ale takie zachowania są widoczne wszędzie. Ludzie często utożsamiają wygląd z sukcesem lub niepowodzeniami na różnych gruntach swojego życia, więc mają tendencję do przypisywania mu szczególnego znaczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odpowiadając na pierwszy post: Elegancja nie oznacza ekstrawagancji ![]() A kobieta z klasą, no cóż... Kobieta z klasą nawet ma dres i domowy strój odpowiednio dobrany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Giną w tłumie, nie rzucają się w oczy, ale to nie znaczy, że mają mieć mniej przyjaciół czy być nieinteresujący.
Co do kobiet eleganckich i z klasą : jak dla mnie to są kobiety, które nie założą czegoś w czym źle wyglądają. Nawet jeśli to będzie zwykły sweter, to jak dla mnie taka kobieta dobierze tak dodatki, że będzie wyglądać dobrze. Bo kobieta, która źle wygląda w czymś, źle dobiera krój ubrań, ubiera się niemodnie nie zasługuje na miano eleganckiej i z klasą. Jak dla mnie jedno z drugim się wyklucza. (chyba, że mówimy o sytuacji kiedy idzie po bułki do sklepu, wiadomo, można iść w dresie. ale już do pracy czy na wyjścia taka babka dresu nie założy)
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.