Maseczka samorobiona na suche i zniszczone włosy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-09, 14:10   #1
netii77
Raczkowanie

Question

Maseczka samorobiona na suche i zniszczone włosy

czy znacie moze dokładnie przepis na taka znaną maseczke ona chyba jest na ciepło z zóltek i chyba dodaje sie tez tam cytryne prosze o odp bo nie wiem jak sie ja robiło ??????
netii77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-09, 14:58   #2
martinka_m
BAN stały

Dot.: Maseczka samorobiona na suche i zniszczone włosy

gdzies na pewno na forum o takiej maseczne jest, bo kiedys czytalam, poszukaj w wyszukiwarce ja robie na oko, dodaje to co mi sie wydaje ze pomoze wczoraj zrobilam sobie podobna maseczke z zoltka, olejku rycynowego, zwyklego oleju z pestek winogron, soku z cytryny, z tego co pamietam dzieczwyny dodaja tez czasem miodu i pokruszone kapsulki wit e lub a + e, jakos tak
martinka_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-09, 16:30   #3
.:marta:.
Przyczajenie

Ja ostatnio wypróbowałam maseczkę z tego przepisu:

http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=177

ale można ją według własnego uznania modyfikować, np. dodać wit.E, martinka_m ma rację.
.:marta:. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 00:43   #4
wikakika
Rozeznanie

Smile Dot.: Maseczka samorobiona na suche i zniszczone włosy

Ja osobiscie ostatnio uzywam takiego mixu:
Pól lyzki waxu...lyzeczka olejku rycynowego, lyzeczka oliwy z oliwek i na koniec zoltko i doslownie pare kropli soku z cytrynki ...merdam to..podgrzewam w mikrofali..wmasowuje w suche wlosy...zabezpieczam poduszke recznikiem i ide spac...rano zmywam wszystko szamponem...wloski...slic zniusie...
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 11:12   #5
Pt6
Raczkowanie

A ja znalazłam takie oto przepisy (może któreś zadziałają). Ja niestety mam włosy skłonne do przetłuszczania więc nie próbowałam owych specjałów, ale może Tobie pomogą:

Odżywka nagietkowo - mleczna

1/2 filiżanki mleka mieszamy z żółtkiem i 1/2 filiżanki naparu z nagietka. Nakładamy na suche lub wilgotne włosy i zawijamy folią. Płuczemy po 10-15 minutach.

Odżywka żółtkowo - rycynowa

Mieszamy ze sobą: żółtko, 30g oleju rycynowego, łyżeczkę droiżdży, kilka kropel soku z cytryny i łyżeczkę odżywczego balsamu do włosów. Odżywkę dokładnie wcieramy we włosy i skórę głowy. Na pół godziny zakładamy folię i ciepłą chustkę lub turban. Potem myjemy włosy szamponem ziołowym.

Terapia odżywcza

Do włosów suchych, zniszczonych po diecie lub chorobie.
Mieszamy 3 łyżeczki rumu i całe jajko. Na umyte włosy nakładamy miksturę na 2 minuty. Płuczemy włosy zimną wodą.

Egzotyczna papka nawilżająca dla suchych włosów

Dojrzały owoc awokado rozgnieść widelcem. Dodać 3 łyżki majonezu lub śmietany. Papkę nałożyć na umyte pasma i owinąć głowę ręcznikiem. Po ok.30 minutach umyć głowę szamponem do przesuszonych włosów

Wzmacniająca maseczka dla suchych włosów

Rozgrzany olejek migdałowy odżywi i wzmocni włosy. Możesz go zmieszać z zawartością kapsułki witaminy E. Taka maseczka poprawia krążenie krwi i ma własności regenerujące.

No to chyba wszystko, a jeśli byś chciała poszukać więcej to wszystkie te przepisy pochodzą z tej stronki :
http://www.naturalne-kosmetyki.net/p...ja-wlosow.html
Są tam też przepisy na naturalne odżywki dla włosów tłustych (z których z kolei ja często korzystam), z łupieżem itp. Może wyszukasz tam coś jeszcze innego dla siebie

Pratchett Terry
"Piąty elefant"
Pt6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 16:42   #6
Renia76
Przyczajenie

Z mojego fryzjerskiego doświadczenia wynika, że naturalne maseczki działają świetnie, ale na krótką metę. raczej polecałabym odżywianie włosów od wewnątrz za pomocą suplementów diety. Sama biorę regularnie Onozis, ale nawet taka miesięczna kuracja daje świetne rezultaty. No i nie jest takie upierdliwe, jak przygotowywanie maseczek
Renia76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 13:04   #7
malaika7
Rozeznanie

Lniana - zmiękcza i wygładza (siemię lniane ma wysoką zawartość tłuszczu) - 2-3 łyżki siemienia lnianego zalewasz wrzątkiem, czekasz aż trochę ostygnie i przecedzasz. Tę papkę o żelowej konsystencji, która wycieka, nakładasz na włosy jak maseczkę. Można też zmielić całość i taką papkę nałożyć na włosy. Później dokładnie spłukać.
Stary 2009-08-05, 18:24   #8
Harribetka
Raczkowanie

Ciekawie będę odwiedzać ten wątek i dodam coś od siebie, ale poźniej, teraz weszłam dosłownie na minutkę na wizaż
Zwiedzam ciucholandy- 25 07 2009
(Zmotywowana przez Wizażanki)

Ćwiczę ciągle swoją kreatywność

Optymistycznie do pesymizmu
Harribetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 20:05   #9
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Renia76 Pokaż wiadomość
Z mojego fryzjerskiego doświadczenia wynika, że naturalne maseczki działają świetnie, ale na krótką metę. raczej polecałabym odżywianie włosów od wewnątrz za pomocą suplementów diety. Sama biorę regularnie Onozis, ale nawet taka miesięczna kuracja daje świetne rezultaty. No i nie jest takie upierdliwe, jak przygotowywanie maseczek
Ale co mają suplementy do włosów, które już wyrosły? Bo aż ciekawa jestem. W jakiś magiczny, niezgodny z prawami natury, sposób regenerują zniszczone włosy?
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 20:42   #10
july89
Raczkowanie

stosujac jakiekolwiek suplementy diety czy tym podobne regenerujesz wlosy tak jakby od wewnatrz, maseczki itd nakladasz na wloski i niby wszystko spoko wloski sa ladniejsze itd ale tak naprawde nie sa "naprawione" fakt, zniszczonych wlosow juz nie odbudujesz aby byly piekne i zdrowe jak kiedys przed roznymi zabiegami (chyba ze scinajac je) ale kazda z nas raczej tego chce uniknac:P wiec jak wspominala Renia76 np. onozis jest preparatem wzmacniajacym wlosy itd wiec bedzie dzialal na wlosa od wewnatrz. nie zregeneruje go w magiczny sposob ale poprawi jego kondycje tak jak "magiczne" maseczki z oleju rycynowego i zoltka.

Edytowane przez july89
Czas edycji: 2009-08-05 o 20:44
july89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 21:09   #11
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Żadne tabletki nie zregenerują włosa od środka Włos jest tworem martwym, biorąc suplementy możemy na niego zadziałać tylko w cebulce - można w ten sposób włosy wzmocnić, zagęścić, spowodować szybszy porost. Owszem, część włosa, która wyrośnie przy suplementacji będzie lepsza, ale na tą, która przed suplementacją już była, nie podziała. Oczywiście mówimy o suplementach dobrze dobranych do potrzeb organizmu.
W zasadzie nie rozumiem porównania suplementu do domowej maseczki. Mają zupełnie inny cel i zupełnie inne pole działania.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-05, 21:18   #12
july89
Raczkowanie

owszem ale zostalo o tym wspomniane w tym watku. wiadomo ze suplementy nie zregeneruja zniszczonego juz wczesniej wlosa... ale stosujac suplementy wplyniemy na te czesc wlosa ktora wyrasta, a maseczkami typu olej rycynowy na nowo powstale wlosy wplynie srednio, co najwyzej natluszczenie go itd wpowoduje ze bedzie ladniej wygladal ale tak naprawde nie zregeneruje go przeciez...
Stary 2009-08-05, 21:29   #13
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez july89 Pokaż wiadomość
stosujac jakiekolwiek suplementy diety czy tym podobne regenerujesz wlosy tak jakby od wewnatrz, maseczki itd nakladasz na wloski i niby wszystko spoko wloski sa ladniejsze itd ale tak naprawde nie sa "naprawione" fakt, zniszczonych wlosow juz nie odbudujesz aby byly piekne i zdrowe jak kiedys przed roznymi zabiegami (chyba ze scinajac je) ale kazda z nas raczej tego chce uniknac:P wiec jak wspominala Renia76 np. onozis jest preparatem wzmacniajacym wlosy itd wiec bedzie dzialal na wlosa od wewnatrz. nie zregeneruje go w magiczny sposob ale poprawi jego kondycje tak jak "magiczne" maseczki z oleju rycynowego i zoltka.
Widać, że kuracji olejowych nie wypróbowałaś Oczywiście, nic nie naprawi poważnych uszkodzeń włosa, ale przy drobnych ubytkach oleje są jak najbardziej wskazane Sama podcinałam włosy w maju 2008, włosy mam farbowane, a przy odpowiedniej pielęgnacji wyglądają coraz lepiej. O ile olej rycynowy, jak dla mnie, jest taki sobie, o tyle np. olej z ogórecznika potrafi zdziałać prawdziwe cuda.

Cytat:
owszem ale zostalo o tym wspomniane w tym watku. wiadomo ze suplementy nie zregeneruja zniszczonego juz wczesniej wlosa... ale stosujac suplementy wplyniemy na te czesc wlosa ktora wyrasta, a maseczkami typu olej rycynowy na nowo powstale wlosy wplynie srednio, co najwyzej natluszczenie go itd wpowoduje ze bedzie ladniej wygladal ale tak naprawde nie zregeneruje go przeciez...
Hmm... ja bym najpierw poczytała trochę o właściwościach oleju rycynowego Od lat jest stosowany na wzmocnienie włosów i brwi, wcierany w skórę głowy odżywia cebulki.
Stary 2009-08-06, 09:46   #14
july89
Raczkowanie

czytalam o tym i stosowalam go rowniez, byc moze za krotko bo efektow specjalnie zdumiewajacych nie widzialam...
jak dlugo Ty go stosujesz i z czym?
Stary 2009-08-06, 10:20   #15
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
czytalam o tym i stosowalam go rowniez, byc moze za krotko bo efektow specjalnie zdumiewajacych nie widzialam...
jak dlugo Ty go stosujesz i z czym?
Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
O ile olej rycynowy, jak dla mnie, jest taki sobie, o tyle np. olej z ogórecznika potrafi zdziałać prawdziwe cuda.
Na długość włosa olej rycynowy nakładam sporadycznie głównie dlatego, że się go kiepsko nakłada (ale na pewno mogę stwierdzić, iż wygładza włosy, nabłyszcza je i nawilża). Z tego samego powodu rzadko nakładam go na skalp, jednakże sporo jest Wizażanek, które z powodzeniem tę metodę stosują. Sama jednak doświadczyłam na sobie zbawiennego wpływu oleju rycynowego na cebulki włosa- smarowałam (właściwie, nadal smaruję) nim brwi w miejscu, gdzie włoski nie chciały mi odrosnąć przez długi czas. Nawet kosmetyczka zdziwiła się, że mam znowu gęste i ładne brwi
Jak dla mnie, nakładanie oleju rycynowego na skalp to już coś dla cierpliwych Ja wolę preparaty o bardziej wodnistej konsystencji (seboradin, Neril) czy w formie żelu (aloesowy żel Palomy). O działaniu oleju rycynowego na moje cebulki i tak nie mogłabym zbyt dużo powiedzieć, bo włosy mi raczej nie wypadają Staram się tylko o to, by nieco szybciej rosły.
Stary 2009-08-06, 15:12   #16
july89
Raczkowanie

rozumie ze olej z ogorecznika stosujesz bardziej w celu "przyspieszenia" porostu Twoich wlosow niz na ich "odbudowe"? bo ja w sumie to chcialabym je bardziej "zregenerowac" aczkolwiek moglyby tez szybciej rosnac...
czytalam tez wlasnie o seboradinie, czy faktycznie widzisz jakies rezultaty po nim?
Stary 2009-08-06, 20:22   #17
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
rozumie ze olej z ogorecznika stosujesz bardziej w celu "przyspieszenia" porostu Twoich wlosow niz na ich "odbudowe"? bo ja w sumie to chcialabym je bardziej "zregenerowac" aczkolwiek moglyby tez szybciej rosnac...
czytalam tez wlasnie o seboradinie, czy faktycznie widzisz jakies rezultaty po nim?
nie, olej z ogórecznika stosuję dla regeneracji i świetnie się spisuje (tylko jego zapach jest dla mnie przykry). polecam. inne oleje zresztą też- każdemu pasuje co innego, co widać w podwieszonym wątku o olejach
co do seboradinu- stosuję lotion z czarną rzepą- właśnie na porost. jest bardzo fajny, po kuracji neril-seboradin-henna treatment wax włosy rosły mi nie 1 cm na miesiąc, a dwa (bądź co bądź, to jest ładny wynik). o tym kosmetyku jest cały wątek
Stary 2009-10-02, 19:10   #18
kaszka123
Przyczajenie

GG do kaszka123
Thumbs up Dot.: Maseczka samorobiona na suche i zniszczone włosy

Hej
Ja polecam wszystkim maseczke z nafty kosmetycznej, oleju rycynowego, żółtka i cytryny
Bardzo fajna maseczka .
Dajesz 1 łyżeczke oleju rycynowego, 2 łyżeczki nafty kosmetycznej , 1 żółto i kilka kropel cytryny
DLa lepszego wymiesznia skladnikow dać na chwile do mikrofali .
Ja nakładm to wacikiem kosmetycznym i trzymam przez 15-20 minut potem myje wloski (2 razy ) nakladam odzywke i splukkuje. I na koniec splukiwania polewam jeszcze wloski letnią wodą z cytryną.
Efekt super wlosy miecutkie i przyjemne w dotyku , mełne blasku i mocy
Olej rycynowy do nabycia w aptece za ok. 2
nafta kosmetyczna rowniez 4,50
Ja stosuje raz na 2 tyg. gdyż jest tam cytryna. A cytryne dodaje sie do blasku wlosow i zeby jasne wlosy nie ściemniały. Gdyz olej rycynowy ponoc przyciemnia włoski.

Również myje glowe to nakladam szampon na wlosy to dodaje trochę olejku Tez fajny efekt

A olej rycynowy można rowniez nalozyc na rzesy Wydluża i porubia
Ja wczoraj wieczorem nalozylam na rzesy dobrze wyczyszczona szczoteczka z tuszu i dzisaj są lepsze i dluzsze

POlecam ))
kaszka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości