|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Jak oddzielić od siebie piętra?
Witam.Od niedawna z moją rodziną mieszkamy w domu jednorodzinnym.Jest czteropiętrowe(z półpiętrami).Byliśmy zmuszeni szybko szukać miejsca na przeprowadzkę.Niestety teraz jest problem jakby zrobić z domu oddzielne mieszkania.Mamy schody tego typu:
http://inspiracje.leroymerlin.pl/original/71_schody.JPG Z tym,że jak mówiłam,pomiędzy piętrami są półpiętra(po obu stronach obrazu na zdjęciu są u nas drzwi do sypialni).parter i pierwsze półpiętro są moich wujków,reszta jest moja i rodziców.Czy słyszałyście może jak rozwiązać taką sytuację?Rzecz jasna jak najniższym kosztem.
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak oddzielić od siebie piętra?
moi znajomi wybudowali klatkę schodową
a właściwie przebudowali istniejącą część domu |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
A mozesz coś dokładniej napisać?
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
dom ma 3 pietra
przed przebudową, trzeba było wejść na poziom rodziców i z niego schodami na dalsze piętra zawsze przechodząc przez czyjś przedpokój po przebudowie (zmniejszono poziomy o 1 mały pokój i w to miejsce powstała duża klatka schodowa ze starym wejściem) wspólna klatka schodowa, wchodząc po schodach wchodzi się na klatkę schodową i z niej kieruje na poszczególne piętra - parter wspólny (kominek, kuchnia z salonem itd), pomieszczenia gospodarcze - 1 piętro rodzice (łazienka garderoba, salon, kuchnia, sypialnia, przedpokój) - 2 piętro brat (łazienka, 2 pokoje, salon, kuchnia, przedpokój) - 3 piętro (łazienka , salon, kuchnia, sypialnia, pokój, przedpokój) |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Aha,dzięki bardzo.Teraz mam to przed oczami.Niestety nie wchodzi w grę rezygnacja z któregokolwiek pokoju,oznaczałoby to,że wujkowie zostaliby z dwoma pokojami(salon+sypialnia, a niestety na parę i dziecko to za mało).
Niestety budowlanka to nie mój konik,ale mam wizję na proste wstawienie ścianki przed schodami tak,by móc umiejscowić drzwi oraz zamiast barierek(od tych drzwi na półpietrze,do pierwszego piętra)również jakąś ściankę/płytę.
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Mam dokładnie taką samą sytuację i chciałam stworzyć dwa niezależne mieszkania. Dół należy do moich rodziców (parter i pierwsze półpiętro, a kolejne dw półpiętra do mnie). Sytuację rozwiązałam tworząc niewielką dobudówkę z klatką schodową w srodku, którą ja dostaję się do swojego mieszkania. Istniejącą, wewnętrzną klatkę schodową chciałam zabudować (nie potrzebuję tam przejścia), więc postawiłam ścianki z gipsokartonu na krawędzi biegu schodów z ich wyższego poziomu (pierwszego półpiętra), na mój niższy i jeszcze jedną po środku zbędnego biegu schodów, co obu mieszkaniom stworzyło swoisty rodzaj szafy wnękowej.
Trochę skomplikowane tłumaczenie, ale bardzo proste rozwiązanie. Jeśli trzeba będzie, to narysuję ![]() Życzę powodzenia! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.