tradzik -leczenie przyczyn czyli regulacja hormonow - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-23, 00:00   #1
moguai861
Przyczajenie

tradzik -leczenie przyczyn czyli regulacja hormonow

witam jestem tutaj nowy zakladam ten temat bo nie widzialem wczesniej podobnego watku otoz po wielu latach walki z tradzikiem nie mam juz sily ale zostala ostatnia szansa a mianowicie hormony.

przeczytalem sporo o tradziku i niestety wiem jedno wszytskie masci ktora istnieja nie pomagaja jedynie zalecza na jakis czas tradzik .
Nie bede owijal o tym co kazdy wie ....

otoz to co mozna znalesc na wielu stronach poswieconych tematyce tradziku

'' W etiopatogenezie trądziku istotny wydaje się nie tylko poziom androgenów w surowicy czy tkance docelowej, ale również osobniczo zróżnicowana odpowiedź mieszków włosowych oraz gruczołów łojowych na ich działanie. Androgeny, których zwiększona aktywność przypada na okres pokwitania, co zbiega się z czasem pojawienia się pierwszych wykwitów trądzikowych, stymulują zarówno rozrost gruczołów łojowych, jak i produkcję łoju - procesy odgrywające kluczową rolę w rozwoju choroby. Warto podkreślić, że u eunuchów trądzik nie występuje. Za udziałem androgenów w powstawaniu zmian chorobowych przemawia także obecność receptorów dla 5-a-dihydrotestosteron (DHT), który powstaje z testosteronu pod wpływem 5-a-reduktazy DHT, w skórze, mieszkach włosowych, gruczołach łojowych, oraz produkcja DHT w obrębie tzw. łojotokowych partii skóry. Kolejnym dowodem jest nadmierna ekspresja 5-a-reduktazy (izoenzymu typu 1) w obrębie gruczołów łojowych zlokalizowanych w okolicach predysponowanych do rozwoju trądziku.''

tak wiec mozna powiedziec ze to jedna z przyczyn skoro te hormony sa przyczyna tak wiec moze zmniejszyc ich aktywnosc no wiec mozna zastosowac np wyciagi z palmy sabalowej badz tez inne srodki zawierajace liginiany (zawarte np w siemiu lnianym) (tabletki ligunin )
natomiast wyciag z palmy sabalowej znajduje sie w suplementach na przerost prostaty oto jak jest okreslane jego dzialanie :

Działanie wyciągu z owoców palmy sabałowej polega na hamowaniu przemiany testosteronu w dihydrotestosteron i zapobieżeniu wiązaniu go z receptorami androgenowymi w komórkach prostaty na skutek unieczynnienia enzymu 5 α-reduktazy. W konsekwencji tych działań nie dochodzi do przerostu prostaty i towarzyszących mu niekorzystnych, obniżających komfort życia objawów. Udowodniono ponadto, że ekstrakty z palmy sabałowej (łac. Serenoa repens) zmniejszają aktywność mediatorów procesu zapalnego. Dzięki ich działaniu przeciwzapalnemu i przeciwobrzękowemu łagodzone są dolegliwości związane z występowaniem przerostu prostaty.

tak wiec moze to jest jedyny dobry sposob na rozwiazanie problemu .. wszystko inne zawodzi dermatolodzy przepisza sordek a jak sie eni sprawdzi to b a jak nei to kolejny i tak dalej i dalej !!!!!!!!!!!!!!!! antybiotyki maja wiecej skutkow ubocznych niz maja zalet wiec porazka ... trzeba to przetrwac albo samemu sie wyleczyc prawda jest taka ze watpie aby ktos sie wyleczyl przez jakies masci a jak cos zejdzie to zapewne przyszedl ten czas ze sam tradzik zrezygnowal z wypryskow tutaj metoda jest niby prosta dzialamy na glowna przyczyneeee

uwaga nie wiem czy takie sordki moga stosowac kobiety .... prosze o jakies rady najlpeiej jakiejs osoby z doswiadczeniem np dermatolog itp i czy osoba w wieku 23 lat moze stosowac tabletki czy suplementy przznaczone na prostate?? pozdraawiam i zycze powodzenia w leczeniu zeby to juz nam nigdy nie niszczylo zycia

Edytowane przez moguai861
Czas edycji: 2009-10-23 o 00:06
moguai861 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 13:45   #2
quleczka
Zakorzenienie

Dot.: tradzik -leczenie przyczyn czyli regulacja hormonow

Cytat:
Napisane przez moguai861 Pokaż wiadomość
tak wiec mozna powiedziec ze to jedna z przyczyn skoro te hormony sa przyczyna tak wiec moze zmniejszyc ich aktywnosc no wiec mozna zastosowac np wyciagi z palmy sabalowej badz tez inne srodki zawierajace liginiany (zawarte np w siemiu lnianym)
Niestety to nie jest takie proste i mozna miec androgeny w normie i miec tradzik...i odwrotnie, miec podwyzszone i go nie miec...

to ogolnie nasze mieszki wlosowe w niektorych miejscach sa "nadwrazliwe" na te hormony, a nie wiadomo czy poziom hormonow jako takich nie jest prawidlowy

Cytat:
Wiele dowodów sugeruje za tym, że właśnie nadmierna reakcja czyli nadwrażliwość czyli nadmierna odpowiedz gruczołu docelowego jest prawdopodobną bezpośrednią przyczyną trądziku. Pomimo stałego poziomu androgenów we krwi nie wszystkie gruczoły łojowe są włączone w proces chorobowy co obrazuje nierównomierne rozłożenie zmian trądzikowych, sugeruje to za tym że właśnie są takie obszary na skórze, gdzie te gruczoły są bardziej wrażliwe na odpowiedz hormonalną. Komórki łojowe pochodzące z różnych obszarów ciała wykazują różną reakcję w stosunku do androgenów. Np komórki łojowe pochodzące z nogi wykazują mniejszą odpowiedz, bądź nie odpowiadają na bodżce androgenowe, podczas gdy te pochodzące z twarzy są bardzo wrażliwe. Ponadto niektóre kobiety z wysokim poziomem androgenów mają wysoki stopień wirylizacji /męskie cechy płciowe/ a jednak nie mają trądziku . Gdyby tylko podwyższony poziom androgenów we krwi decydował o trądziku wtedy zmiany musiałyby być umiejscowione wszędzie gdzie są gruczoły łojowe a jednak tak nie jest. Najczęściej obserwujemy prawidłowy poziom hormonów we krwi przy bardzo nasilonych zmianach trądzikowych. Dlatego też błędem w sztuce jest leczenie hormonalne trądziku, bez wykonania jakichkolwiek badań hormonalnych i bez równoczesnego leczenia miejscowego.Leczenie trądziku hormonami jest uzasadnione tylko w nielicznych przypadkach i ma to miejsce niezbyt często.
Z calkiem madrej strony o tradziku http://www.bella-derm.pl/tradzik-mlodzienczy/ oraz http://www.bella-derm.pl/roaccutane/

Tak wiec wcale nie jest takie pewne, ze wyciag z tej palmy cos pomoze...

nalezaloby zaczac raczej od dokladnego zbadania poziomu hormonow u endokrynologa, a nie kombinowac na wlasna reke
quleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 12:43   #3
moguai861
Przyczajenie

no tak dokladnie a w takim razie gdzie mozna dokaldnie wykonac badania poziomu hormonow ?? gdzie mam sie skierowac do doktora rodzinnego czy tez w jeszcze inne miejsce
Stary 2009-10-26, 12:54   #4
quleczka
Zakorzenienie

no na pewno nie zaszkodzi zacząć od rodzinnego

opowiedziec calosc "historii" i poprosic o skierowanie do enokrynologa

wiadomo mozna pojsc tez prywatnie, omijajac rodzinnego

ogolnie za hormony jako takie odpowiada endokrynolog, u kobiet podstawowe padania przepisuje czesto ginekolog, za to u mezczyzn pewnie tez androlog (ale to nie jest czesta specjalnosc)
quleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 22:42   #5
moguai861
Przyczajenie

dziekuje a czy ktos jeszcze moze cos slyszal na temat przyczyn hormonalnych jako sprawca tradziku
Stary 2009-10-28, 09:32   #6
Silwena
Wtajemniczenie

cześć
przyczyn powstawania trądziku jest wiele
ja np mam go w genach, mam nieprawidłową przemiane materii, reaguję na każde wahania hormonalne, u innych są te wszystkie przyczyny plus dodatkowo zakażenie gronkowcem i/lub innymi trudnymi do usuniecia bakteriami, nadprodukcja łoju, rogowacenie okołomieszkowe, nieprawidłowa dieta, źle dobrane kosmetyki, warunki pracy, chlorowana woda, nieprawidłowa pielęgnacja-higiena, etc

Ja tez myślałam, że u mnie wszystkiemu winne sa hormony, ponieważ dni okołomenstruacyjne powoduja u mnie wysypy, dodatkowo mam włoski wokół sutków, na brzuchu, plus duży łojotok (włosy przetłuszczaja mi sie błyskawicznie od umycia - po 3-4 godzinach sa niechlujne), włosy na nogach odrastaja bardzo szybko i sa czarne i grube (mimo wielu lat z depilatorem), mam silny SNP, itd, itp Lekarze mnie olewali od lat, mówiąc, że nie ejst tak starsznie, więc badania sa niepotrzebne. Postanowiłam sama zbadać te hormony, jak na razie testosteron, progesteron, FSH, kortyzol sa w normie - a stawiano u mnie głownie na zawirowania wśród tych hormonów. Coprawda zostało mi ich jeszcze wiele do zbadania, choćby: 17 OH, DHEA, 17-KS i 17 OHCS, które jesli się ma kłopoty z cera powinno sie zbadac wraz z testosteronem i kortyzolem.

Po 12 latach z tradzikiem moge Ci tylko powiedzieć, że tylko dobre antybiotyki, retinoidy, kwasy - uzywane przez MIESIĄCE - bez przerwy, sa w stanie polepszyć cerę. Przede wszystkim przebudowa uposledzonych gruczołów łojowych - retinoidami (załatwi zarówno przetłuszcZanie sie cery, jak i jej reakcje na wahania hormonalne, jak i powstawanie zaskornikow czy krost, bo łojotok sie zmniejszy, itd). W miedzyczasie zabiegi - dermabrazja etc.

Ahm i cery tłuste-trądzikowe na zawsze pozostaja tłuste trądzikowe, trzeba dbać o siebie przez całe życie, nie ma cudownych środków.

EDIT:
co do fito i sitosteroli, to tutaj możesz poczytać o tym - Sitosterole oraz fitohormony w leczeniu trądziku
Sama tez stosowałam Prostamer, Femestre, Dynia+Cynk, Sylimarol
przez wiele miesiecy - łudziłam się, że mi pomagaja, ale najlepsze rezultaty osiagnelam gdy odstawilam dziadostwo z tablet i zajęłam sie swoim menu

ale temat warto poczytać, np wierzbownica jest warta zainteresowania się, imbir, gdy ma sie sporo stanów zapalnych

pozdrawiam

Edytowane przez Silwena
Czas edycji: 2009-10-28 o 09:40
Silwena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-24, 15:40   #7
margolec
Przyczajenie

Wiem o czym mówisz ostatnio byłam u Lekarki kosmetologa i ona powiedziała mi że ja mam nadwrażliwość hormonalną na własne hormony. Poziom mam ich w normie ale to akurat ma małe znaczenie... ponieważ organizm mój mimo iż poziom jest prawidłowy - zachowuje się tak jakbym ich miała kilkakrotnie powyżej normy....
Nie męczę się co prawda tak bardzo z trądzikiem... chociaż pryszczy i tak mam coraz więcej i dostaje je w miejscach w których jeszcze nie miałam np na plecach... Ja poszłam z innym problemem... mam coraz mniej włosów na głowie a w zamian zaczęły mi rosnąć ciemne i grube włoski na brodzie... jak doliczyć do tego te wypryski których wcześniej nie było... to to by się zgadzało.. no ale jestem młodą kobietą i za bardzo nie mam co zrobić...
najlepszym lekiem skutecznym na taką nadwrażliwość jest lek na prostatę wydawany na receptę.... Najmniejsza możliwa dawka w aptece to 5mg a do leczenia nadwrażliwości stosuje się 1mg. Ale mogą to stosować panowie lub kobiety po menopauzie... więc lipa.... a co do suplementów.... to można sobie brać ziółka i to co nie na receptę.... bo to nie ma takich skutków ubocznych... chyba sobie jutro kupię...
margolec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości