Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-30, 14:25   #1
kycia1
Wtajemniczenie

Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła?

Moje Drogie ( i Drodzy również )

Do załozenia tego watku zainspirowała mnie sytuacja sprzed paru godzin:autentyczna,sama ją przeżyłam...

Poszłam zarejestrowac sie do Urzedu Pracy. Mam dyplom licencjata (wyksztalcenie zaznaczyli mi wyzsze) i studiuje zaocznie (zostal mi ostatni rok) studiów magisterskich. Miła Pani mowi do mnie tak : " Niech Pani idzie teraz na góre do stanowiska x i poźniej do mnie wróci" . Więc idę - a tam sa stanowiska z ofertami pracy. Przyszla moja kolej wiec siadam, pokazuję Pani dowód (jej sie tam wyswietlaja moje wszystkie dane-lacznie z wyksztalceniem. Widac tamta Pani z dołu zdązyła juz wszytsko ":wklepac"). i słysze cos takiego "osoby do 27 r.z dostaja od nas propozycje stażu-nie pracy. Staz jest platny przez Urzad Pracy-wynosi 400 zl. Urząd ma teraz bardzo dużo pieniedzy. Odmowa grozi 3 miesieczną strata statusu bezrobotnego z jednoczesna strata zasilku. Co pani wybiera? Staz za 400 zł czy skreslamy? "

Wiecie o co mi chodzi tylko? Ja juz bylam na stazu w Sądzie-przez 7 miesiecy, byłam wowczas po L.O, mialam 19 lat i myslalam tylko o tym, zeby miec pieniadze na studia (zaoczne). teraz mam 23 lata i zaproponowali mi staz. W związku z tym, ze łacznie mozna byc rok na stażu a ja mialam zaledwie 7 miesiecy to pozostalo mi jeszcze 5 . Po wejsciu do Unii nie jest istotne czy ten rok spedze na stazu w jednej placowce-czy kilku. Co najlepsze- bez wzgledu na to ile temu ukonczylam poprzedni-w tym przypadku 4 lata temu. Przez okres 4 lat pracowalam-niektóre z Was znaja moja historie. w koncu zrezygnowalam z pracy-bo moja psychika zaczęla mi wysiadac.a teraz to...

Czy to jest normalne? Ze mlodzi ludzie z wyksztalceniem wyzszym dostaja takie hańbiące (jak dla mnie!) propozycje "pracy"-dla mnie to nie praca... Cieszy mnie jedno-zdobede dodatkowe kwalifikacje, ale po odjeciu kwoty miesiecznego biletu (100 zl) zostanie mi 300 na zycie...

Powtarzam-jak mialam 19 lat nie przeszkadzalo mi to ze zarabiam 400 zl-pracujac jak pelnoetatowy pracownik. Ale teraz jestem na innym szczeblu rozwoju i ubodło mnie to bardzo. Nie dziwę się , że tylu mlodych ludzi wyjedza!!!! I że poźno decydują sie na dzieci: bo skąd pieniadze ? skoro proponuja do 27 r.ż staz za 400 zl? jestem taka zła i poirytowana , że chyba się upiję.... ( zarty-nie moge, taki zawód )

a Wy co o tym myslicie?
Stary 2007-08-30, 14:31   #2
lain
Zakorzenienie

Dot.: Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła

ale nie rozumiem - chcesz dostac etat w Urzedzie Pracy czy poprzez ten urzad znalezc jakas prace?
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 14:33   #3
kycia1
Wtajemniczenie

Dot.: Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
ale nie rozumiem - chcesz dostac etat w Urzedzie Pracy czy poprzez ten urzad znalezc jakas prace?
Poprzez. Urząd Pracy zamiast ofert pracy daje teraz oferty stazu dla osob ktore nie ukonczyly 27 rż.

W zdaniu w którym cytuję Pania z UP jest okreslenie "od nas" - znaczy to , ze poprzez nich
Stary 2007-08-30, 14:36   #4
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

To, że dorosłej osobie, która skończyła naukę i zamierza pracować na utrzymanie, oferuje się 400 złotych, jest skandalem, niezależnie od tego, czy się kończyło studia, czy nie. 400 złotych to dobra stawka dla licealistów, którzy chcą sobie trochę dorobić w wakacje, ale dla kogoś, kto chce zacząć się sam utrzymywać (bez względu na wykształcenie) to jest skandal.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 14:38   #5
kycia1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
To, że dorosłej osobie, która skończyła naukę i zamierza pracować na utrzymanie, oferuje się 400 złotych, jest skandalem, niezależnie od tego, czy się kończyło studia, czy nie. 400 złotych to dobra stawka dla licealistów, którzy chcą sobie trochę dorobić w wakacje, ale dla kogoś, kto chce zacząć się sam utrzymywać (bez względu na wykształcenie) to jest skandal.
Aggie125 dziekuję Ci za dopowiedź. Ja czuję sie upodlona.
Stary 2007-08-30, 14:41   #6
lain
Zakorzenienie

no wiec zaczne od tego, ze sama nie szukalabym ofert przez Urzad Pracy. juz chyba lepiej przez ogloszenia lub nawet bez ogloszen zglaszac sie bezposrednio do firm i pytac czy nie potrzebuja kogos na dane stanowisko. na pewno w taki sposob znajdziesz lepsze oferty...
ja mam do UP mieszany stosunek. jakos tak mi sie kojarzy z dlugotrwale bezrobotnymi, niezaradnymi zyciowo... wydaje mi sie, ze wielu firmom tez sie tak kojarzy dlatego nie wysylaja swoich ofert do UP.

a jakiego rodzaju pracy szukasz? jakie stanowiska cie interesuja?
Stary 2007-08-30, 14:44   #7
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Jak słyszę/czytam coś takiego to mi się normalnie wszystkiego odechciewa...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-30, 14:45   #8
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Wcale Ci się Kyciu1 nie dziwię. U mnie na dojazdy też wychodzi przynajmniej 100 złotych (latem, bo wtedy mogę dojść do miejskiego autobusu na piechotę). Ale zimą, kiedy jest ciemno, muszę np. wracać do domu pekaesem, bo od autobusu mam 3 km. I wtedy wychodzi dwa razy więcej. Za 400 złotych to bym umarła z głodu albo została na garnuszku mamusi i męża.

Wkurza mnie też podejście: na stażu to się wszystkiego uczysz, więc nie dostajesz normalnej pensji. To znaczy, że co się robi na stażu, siedzi i gapi w okno? Gdyby to był staż np. po 2-3 godziny dziennie, to jeszcze można by zrozumieć. Zdobyłoby się doświadczenie, a w pozostałych godzinach można by dorabiać choćby sprzątaniem po domach na czarno. Ale co ma powiedzieć ktoś, kogo nie stać na luksus pracy za marne grosze? Ma albo pracować za darmo i umrzeć z głodu, albo zostać wypisanym z Urzędu i nie mieć prawa choćby do darmowego leczenia? Paranoja...

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2007-08-30, 14:48   #9
Nektarynka
Zadomowienie

Ja po studiach chciałabym pójść na staż za 462 zł. To byłaby pierwsza moja praca w miejscu, które w 100% interesowałoby mnie a nie pójście tam z konieczności. Co prawda, 462 zł to nie kokosy, ale wolę spędzić parę miesięcy np. w banku niż w markecie za 800 zł. Aczkolwiek rozumiem autorkę wątku bo mnie też nie satysfkacjonują takie pieniądze.

http://kropelka-wiary.pl/

Nektarynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 14:54   #10
kycia1
Wtajemniczenie

Cytat:
no wiec zaczne od tego, ze sama nie szukalabym ofert przez Urzad Pracy. juz chyba lepiej przez ogloszenia lub nawet bez ogloszen zglaszac sie bezposrednio do firm i pytac czy nie potrzebuja kogos na dane stanowisko. na pewno w taki sposob znajdziesz lepsze oferty...
ja mam do UP mieszany stosunek. jakos tak mi sie kojarzy z dlugotrwale bezrobotnymi, niezaradnymi zyciowo... wydaje mi sie, ze wielu firmom tez sie tak kojarzy dlatego nie wysylaja swoich ofert do UP.

a jakiego rodzaju pracy szukasz? jakie stanowiska cie interesuja?
Lain,
Szukam pracy w wyuczonym zawodzie-jako pedagog,m.in w placowkach opiekunczych, ale nie tylko. tak Ci się tylko wydaje , ze jest łatwo. Wyobraź sobie, ze ide do takiej placowki, skladam swoje CV. Kogo wybiora? Mnie, ktora chce miec umowe o prace, wszelkie swiadczenia, czy stazyste z Urzedu Pracy za darmo? Oczywiscie ze stazyste!! Ja zarejestrowalam sie w Urzedzie Pracy, zeby do momentu znalezienia nowej pracy (sama szukam) miec ubezpieczenie i zasilek oczywiscie. A oni od razu propouja staz-a jesli sie nie zgodzisz to zabieraja Ci status bezrobotnego i zasilek! (na 3 miesiace) Ludzie rejestruja sie w Urzedach Pracy bo jak na przyklad zachorujesz a nie pracujesz to z wlasnej kieszeni placisz za leczenie!!!! wiec nie mow mi, ze ludzie ktorzy rejestruja sie w UP to tylko Ci niezaradni zyciowo !! Czy uwazasz, ze lepiej by było, gdybym sie nie zarejestrowala i w czasie szukania nowej pracy zachorowala i musiala oplacac np leczenie?operacje itd??-rózne rzeczy moga sie stac.

Aggie125 własnie o to mi chodzi . jak tu normalnie zyc a nie wegetowac?
Stary 2007-08-30, 14:57   #11
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nektarynka Pokaż wiadomość
Co prawda, 462 zł to nie kokosy, ale wolę spędzić parę miesięcy np. w banku niż w markecie za 800 zł.
a ja sie zastanawiam co tez sie wszyscy tak pchaja na te marnie platne staze. przeciez od razu mozna isc do normalnej pracy. moj TZ pracuje w banku, choc jest dopiero w tracie studiow (po drugim roku). na pelny etat, z normalna pensja, z dobrym ubezpieczeniem i bezplatnym prywatnym leczeniem. wystarczyla 6-tygodniowa praktyka w banku, ktora odbyl w czasie studiow (teraz juz praktyki to podstawa w czasie studiow). wiec jak zatrudniaja ludzi w trakcie studiow na normalny etat, to z dyplomem tym bardziej...
chcialam dodac, ze nie szukal po zadnych UP...

Cytat:
Napisane przez kycia1 Pokaż wiadomość
wiec nie mow mi, ze ludzie ktorzy rejestruja sie w UP to tylko Ci niezaradni zyciowo !!
alez ja tak nie mowie! ja mowie, ze panuje takie przekonanie.
a branze rzeczywiscie masz nieciekawa na szukanie pracy (jak z reszta cala sektor finansowany przez panstwo). siostra TZa szuka pracy jako nauczycielka biologii i bida z nedza... a juz chyba pol wojewodztwa objechala z CV. za duzo chetnych... ale niestety tak to juz jest jak na niektorych kierunkach panuje przeludnienie... potem wszyscy z dyplomem zaczynaja szukac pracy i jest jak jest nowych stanowisk nie stworza, a im wiecej chetnych tym pokusa by obnizac stawki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-30, 15:00   #12
Madziarka.n
Zakorzenienie

kycia1 ja jestem w podobnej sytuacji do Ciebie..
Byłam na stażu mając 19 lat (6 miesięcy), potem UP skierował mnie na tzw. roboty interwencyjne (połowę kaski daje UP, a resztę pracodawca) zarabiałam wtedy ok. 670zł na rękę (też 6 miesięcy) Obecnie jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna, jestem na ostatnim roku na studiach mgr, no i w ubiegłym miesiącu także zaproponowano mi staż za 400zł Pomyślałam sobie, że na kilka godzin dziennie mogę pochodzić i się ponudzić tak więc poszłam na dzień próbny.. jak zobaczyłam ile roboty mają tam stażystki (były jeszcze 2 dziewczyny) to mi się odechciało. Wyzysk za 400 zł!! Starsze babki siedzą i nic nie robią (a przepraszam.. piją kawki i obrabiają d.. komu się da) zarabiają 3 razy tyle, a biedne stażystki odwalają całą robotę za nie
Podziękowałam w UP za staż (nadal mam status osoby bezrobotnej, a o zasiłku to sobie mogę pomarzyć)

Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 15:03   #13
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Moje Drogie ( i Drodzy również )

Do załozenia tego watku zainspirowała mnie sytuacja sprzed paru godzin:autentyczna,sama ją przeżyłam...

Poszłam zarejestrowac sie do Urzedu Pracy. Mam dyplom licencjata (wyksztalcenie zaznaczyli mi wyzsze) i studiuje zaocznie (zostal mi ostatni rok) studiów magisterskich. Miła Pani mowi do mnie tak : " Niech Pani idzie teraz na góre do stanowiska x i poźniej do mnie wróci" . Więc idę - a tam sa stanowiska z ofertami pracy. Przyszla moja kolej wiec siadam, pokazuję Pani dowód (jej sie tam wyswietlaja moje wszystkie dane-lacznie z wyksztalceniem. Widac tamta Pani z dołu zdązyła juz wszytsko ":wklepac"). i słysze cos takiego "osoby do 27 r.z dostaja od nas propozycje stażu-nie pracy. Staz jest platny przez Urzad Pracy-wynosi 400 zl. Urząd ma teraz bardzo dużo pieniedzy. Odmowa grozi 3 miesieczną strata statusu bezrobotnego z jednoczesna strata zasilku. Co pani wybiera? Staz za 400 zł czy skreslamy? "

Wiecie o co mi chodzi tylko? Ja juz bylam na stazu w Sądzie-przez 7 miesiecy, byłam wowczas po L.O, mialam 19 lat i myslalam tylko o tym, zeby miec pieniadze na studia (zaoczne). teraz mam 23 lata i zaproponowali mi staz. W związku z tym, ze łacznie mozna byc rok na stażu a ja mialam zaledwie 7 miesiecy to pozostalo mi jeszcze 5 . Po wejsciu do Unii nie jest istotne czy ten rok spedze na stazu w jednej placowce-czy kilku. Co najlepsze- bez wzgledu na to ile temu ukonczylam poprzedni-w tym przypadku 4 lata temu. Przez okres 4 lat pracowalam-niektóre z Was znaja moja historie. w koncu zrezygnowalam z pracy-bo moja psychika zaczęla mi wysiadac.a teraz to...

Czy to jest normalne? Ze mlodzi ludzie z wyksztalceniem wyzszym dostaja takie hańbiące (jak dla mnie!) propozycje "pracy"-dla mnie to nie praca... Cieszy mnie jedno-zdobede dodatkowe kwalifikacje, ale po odjeciu kwoty miesiecznego biletu (100 zl) zostanie mi 300 na zycie...

Powtarzam-jak mialam 19 lat nie przeszkadzalo mi to ze zarabiam 400 zl-pracujac jak pelnoetatowy pracownik. Ale teraz jestem na innym szczeblu rozwoju i ubodło mnie to bardzo. Nie dziwę się , że tylu mlodych ludzi wyjedza!!!! I że poźno decydują sie na dzieci: bo skąd pieniadze ? skoro proponuja do 27 r.ż staz za 400 zl? jestem taka zła i poirytowana , że chyba się upiję.... ( zarty-nie moge, taki zawód )

a Wy co o tym myslicie?
Cytat:
Lain,
Szukam pracy w wyuczonym zawodzie-jako pedagog,m.in w placowkach opiekunczych, ale nie tylko. tak Ci się tylko wydaje , ze jest łatwo. Wyobraź sobie, ze ide do takiej placowki, skladam swoje CV. Kogo wybiora? Mnie, ktora chce miec umowe o prace, wszelkie swiadczenia, czy stazyste z Urzedu Pracy za darmo? Oczywiscie ze stazyste!! Ja zarejestrowalam sie w Urzedzie Pracy, zeby do momentu znalezienia nowej pracy (sama szukam) miec ubezpieczenie i zasilek oczywiscie. A oni od razu propouja staz-a jesli sie nie zgodzisz to zabieraja Ci status bezrobotnego i zasilek! (na 3 miesiace) Ludzie rejestruja sie w Urzedach Pracy bo jak na przyklad zachorujesz a nie pracujesz to z wlasnej kieszeni placisz za leczenie!!!! wiec nie mow mi, ze ludzie ktorzy rejestruja sie w UP to tylko Ci niezaradni zyciowo !! Czy uwazasz, ze lepiej by było, gdybym sie nie zarejestrowala i w czasie szukania nowej pracy zachorowala i musiala oplacac np leczenie?operacje itd??-rózne rzeczy moga sie stac.

Aggie125 własnie o to mi chodzi . jak tu normalnie zyc a nie wegetowac?
A co stoi na przeszkodzie :
szukać pracy na własną rękę
pójść na staż na 5 miesięcy,dać z siebie wszystko i po pięciu miesiącach załapać się na normalny etat

??

Sam fakt posiadania wyższego wykształcenia nie gwarantuje ciekawej pracy za dobre wynagrodzenie.

Wyjątkowo zgadzam sie z Lain .

Cytat:
Cytat:
a ja sie zastanawiam co tez sie wszyscy tak pchaja na te marnie platne staze. przeciez od razu mozna isc do normalnej pracy. moj TZ pracuje w banku, choc jest dopiero w tracie studiow (po drugim roku). na pelny etat, z normalna pensja, z dobrym ubezpieczeniem i bezplatnym prywatnym leczeniem. wystarczyla 6-tygodniowa praktyka w banku, ktora odbyl w czasie studiow (teraz juz praktyki to podstawa w czasie studiow). wiec jak zatrudniaja ludzi w trakcie studiow na normalny etat, to z dyplomem tym bardziej...
chcialam dodac, ze nie szukal po zadnych UP...
.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 15:07   #14
isa666
Zakorzenienie

Wg. mnie całe te staże to jedno wielkie G... Ja chciałam iść na staż, ale ciągle mi mówili w UP, że nie mają kasy podczas, gdy ciągle w każdym banku, sklepie itp. widziała stażystki nawet z mojego liceum A dla mnie jakoś nigdy nie mieli kasy, bo chciałam staż w sądzie Mimo tego, że miałam nawet zgodę sędziego, ze chce mnie na staż na 3 miesiące albo pół roku.

W końcu praca sama mnie znalazła, bez UP i bez stażu i miałam pewną stałą posadę ale zrezygnowałam, bo mam studia i nie godziłam pracy z zaocznymi
A w UP to bym w życiu pracy nie szukała, lepiej się rozejrzeć na własną rękę i składać CV
Stary 2007-08-30, 15:18   #15
lain
Zakorzenienie

a najlepiej to zaczac myslec o pracy w czasie studiow i robic praktyki, nawet darmowe, w branzy, w ktorej chce sie pracowac. czesto jest tak, ze jak praktykant sie sprawdzi to firma go sobie zostawia, bo ma mozliwosc uksztaltowania sobie od podstaw pracownika...
dlatego ja robie praktyki nie tak na odwal sie, byleby tylko odrobic godziny wymagane przez uczelnie... szukam tam gdzie chcialabym pracowac po studiach. tak zebym po studiach nie musiala juz chodzic na te marne staze... po to zeby miec doswiadczenie w swojej branzy

czasem nawet wolontariat w takiej placowce poplaca. potem znasz juz pracownikow, dyrektora... oni cie znaja... zawsze inaczej popatrza gdy bedzie sie skladac cv
Stary 2007-08-30, 15:18   #16
kycia1
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja sie zastanawiam co tez sie wszyscy tak pchaja na te marnie platne staze. przeciez od razu mozna isc do normalnej pracy.
Bo Ci wszyscy maja nadzieję, ze poźniej dostana tam pracę lub w innym miejscu i łaskwiej beda przyszli pracowadcy patrzec na kolejną pozycje w doswiadczeniu zawodowym w CV....

Cytat:
moj TZ pracuje w banku, choc jest dopiero w tracie studiow (po drugim roku). na pelny etat, z normalna pensja, z dobrym ubezpieczeniem i bezplatnym prywatnym leczeniem. wystarczyla 6-tygodniowa praktyka w banku, ktora odbyl w czasie studiow (teraz juz praktyki to podstawa w czasie studiow). wiec jak zatrudniaja ludzi w trakcie studiow na normalny etat, to z dyplomem tym bardziej...
chcialam dodac, ze nie szukal po zadnych UP....
Gratuluję! Ciekawi mnie w jakim miescie mieszka? Warszawa? Kraków?. Wiesz Lain-Kielce to nie stolica. Ja na szczescie za dwa lata stąd wyjadę z TZ (On bedzie pracowal w firmie , w ktorej odbywa praktyki). - a odbywa praktyki w firmie w Warszawie bo pracuje tam jego tata. Nikt go samego by nie przyjąl.

Cytat:
alez ja tak nie mowie! ja mowie, ze panuje takie przekonanie.
a branze rzeczywiscie masz nieciekawa na szukanie pracy (jak z reszta cala sektor finansowany przez panstwo). siostra TZa szuka pracy jako nauczycielka biologii i bida z nedza... a juz chyba pol wojewodztwa objechala z CV. za duzo chetnych... ale niestety tak to juz jest jak na niektorych kierunkach panuje przeludnienie... potem wszyscy z dyplomem zaczynaja szukac pracy i jest jak jest nowych stanowisk nie stworza, a im wiecej chetnych tym pokusa by obnizac stawki
No wlasnie... ja nie zaczelam od razu po obronie szukac pracy. Ja pracowalam do konca lipca w jednej firmie. Przez 4 lata zawsze sobie jakos radzilam-zawsze mialam jakś pracę. teraz pomyslalam, ze moze warto w koncu sprobowac czegos w zawodzie wyuczonym. jesli sie nie uda-plakac nie bede. Bede robila cos innego.

Cytat:
Napisane przez Madziarka.n Pokaż wiadomość
kycia1 ja jestem w podobnej sytuacji do Ciebie..
Byłam na stażu mając 19 lat (6 miesięcy), potem UP skierował mnie na tzw. roboty interwencyjne (połowę kaski daje UP, a resztę pracodawca) zarabiałam wtedy ok. 670zł na rękę (też 6 miesięcy) Obecnie jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna, jestem na ostatnim roku na studiach mgr, no i w ubiegłym miesiącu także zaproponowano mi staż za 400zł Pomyślałam sobie, że na kilka godzin dziennie mogę pochodzić i się ponudzić tak więc poszłam na dzień próbny.. jak zobaczyłam ile roboty mają tam stażystki (były jeszcze 2 dziewczyny) to mi się odechciało. Wyzysk za 400 zł!! Starsze babki siedzą i nic nie robią (a przepraszam.. piją kawki i obrabiają d.. komu się da) zarabiają 3 razy tyle, a biedne stażystki odwalają całą robotę za nie
Podziękowałam w UP za staż (nadal mam status osoby bezrobotnej, a o zasiłku to sobie mogę pomarzyć)
paranoja Madziarko!!!! Ja tam pojdę zobacze-moze dyrektor/dyrektorka placowki bedzie ugodowa, moze nie bede musiala siedziec tam 8 godzin tylko krocej. Nie chce zeby ktos pomyslał o mnie: " Woli siedziec na d*** i nic nie zarobic zamiast miec 400 zł ze stażu" To nie tak... Im wiecej osób sie postawi to pracodawcy w koncu moze zaczna oferowac propozycje pracy. A nie bede czekali na stazystów-na pelny etat za darmo...

Edytowane przez kycia1
Czas edycji: 2007-08-30 o 17:55
kycia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 15:19   #17
jennifer777
Wtajemniczenie

Ehh niestety polska rzeczywistosc.. ludzie chca sie ksztalcic, sa ambitni i co z tego maja?
Zabieram zdanie w tym watku bo cisnie mi sie pare zdan. Obecnie pracuje w Irladnii w kancelarii prawniczej. Studia prawnicze zaczynam od tego roku jednak w Polsce. Zarabiam tu ok 1.800 euro miesiecznie, starcza mi na oplacenie mieszkania, jedzenie, imprezy i ciuchy. Podkreslam ze nie mam jeszcze wyksztalcenia wyzszego, jedynie perfekcyjny angielski. Czesto slysze od ludzi ahh ci mlodzi nie sa w ogole patriotami, wyjezdzaja za granice zeby pracowac.. a co tu ma do rzeczy patriotyzm? Gdyby rzad stworzyl miejsca pracy dla mlodzych, ambitnych ludzi jestem pewna ze wiekszosc zostalaby w Polce, a tak mamy co ' chcielismy'. Niech sie teraz nie dziwia ze caly system emerytalny zaczyna padac, bo mlodzi wyjezdzaja

Kiedys bylismy zmuszani do emigracji, teraz emigracje wybieramy sami.
Przezyc za 400 zl? ZALOSNE!!!!! Fajnie byloby zrobi 'maly okres probny' dla politykow na cieplych posadkach, ciekawe czy przezyliby za 400 zl. Czytalam gdzies ze utrzymanie wieznia kosztuje miesiecznie 1,500 zl
CHore panstwo Zgodze sie z ktoras z moich poprzedniczek ze praca za 400 zl mozeby dla jakiegos ucznia, ale nie dla magistra!
Stary 2007-08-30, 15:29   #18
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz Lain-Kielce to nie stolica.
Kraków to tez nie stolica

Cytat:
a odbywa praktyki w firmie w Warszawie bo pracuje tam jego tata. Nikt go samego by nie przyjąl.
niektore firmy w ogole praktykantow niestety nie przyjmuja. warto jednak wysylac cv i pukac... a noz gdzies otworza. mi sie jak na razie udaje praktykowac w mojej przyszlej branzy, choc zadnych znajomosci w tych firmach nie mam... a Warszawa to tez nie jest nie wiadomo co... moja siostra zalapala sie na staz w ambasadzie, choc nikogo tam nie znala...

Cytat:
No wlasnie... ja nie zaczelam od razu po obronie szukac pracy. Ja pracowalam do konca lipca w jednej firmie. Przez 4 lata zawsze sobie jakos radzilam-zawsze mialam jakś pracę. teraz pomyslalam, ze moze warto w koncu sprobowac czegos w zawodzie wyuczonym.
tak cos mi sie wydaje, ze za pozno zaczelas myslec o swojej branzy. TZ rzucil prace w kelnerstwie, choc zarabial tam ponad dwa razy wiecej niz teraz, wlasnie po to zeby po studiach nie zostac z zawodem kelnera w cv, ktory z finansami nie ma niestety nic wspolnego... teraz kokosow nie zarabia, ale moze jak skonczy studia i trzeba bedzie myslec o zalozeniu rodziny, bedzie juz na lepszym stanowisku... malymi kroczkami do celu. ty niestety teraz dopiero zaczynasz te kroczki stawiac, a wiadomo, ze troche ich trzeba zrobic... dlatego najlepiej zaczac jak najwczesniej.
no ale co sie stalo to sie nie odstanie. pozostaje mi tylko zyczyc ci powodzenia w szukaniu. a jak jest takie oblozenie w twoim zawodzie to moze warto pomyslec o przekwalifikowaniu sie...
Stary 2007-08-30, 15:33   #19
Madziarka.n
Zakorzenienie

Cytat:
Im wiecej osób sie postawi to pracodawcy w koncu moze zaczna oferowac propozycje pracy. A nie bede czekali na stazystów-na pelny etat za darmo...
dokładnie

U mnie w mieście (małe miasteczko ok. 10 tys ludzi) jest kilka firm w których większą część pracowników stanowią stażyści (tzw. bezpłatna siła robocza) a gdy stażyście kończy się staż.. przyjmują kolejnego, a durny UP jest happy, że bezrobocie spada.. ehh ręce opadają

Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-30, 15:55   #20
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

A przecież staż stażowi nierówny. Jedni stażyści parzą kawę i przełączają telefony, podczas gdy inni szybko dostają masę zadań do wykonania. Można by powiedzieć: a jakież to ambitne zadania mogą wykonywać świeżo upieczeni stażyści? Co to za problem odbierać telefony, pisać maile czy robić np. zestawienia? Nie, to nie jest może trudne, ale czasochłonne, więc jeśli mają to robić stażyści za 400 zeta na miesiąc, to niech każdy z zatrudnionych normalnie pracowników przejmie takie obowiązki stażysty. Nadgodziny gwarantowane.

Stary 2007-08-30, 16:14   #21
karolinaa
Wtajemniczenie

ja mam takie pytanko czy to prawda ze w urzedzie trzeba czekac miesiąc? bo moja kolezanka powiedziała że poszła się zarejestrować , i powiedzieli że za miesiąc ma przyjść wybrać ofertę stażu .
Ja wprawdzie nie jestem studentką , studium zaoczne ale miesięcznie mnie bedzie kosztować 200 zł , do tego chciałabym sobie cos odłożyc z mysla o studiach , kupic potrzebne rzeczy ksiązki itp . A tak dojeżdzac gdzieś , na miejsce stażu , nie wiadomo na jakiego pracodawce trafisz , może będziesz musiała stać sie "tania siłą roboczą "
mam 19 lat, i nie wiem sama co lepsze , staż przez urząd pracy czy np : roznoszenie ulotek .
dziwi mnie też fakt że pracodawcy w sklepach nie chcą zatrudniać osób uczacych się , czyli czyli co do 25-30 osoba jest po studiach i ma pracować za te 900 no może troszke więcej ?

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 16:20   #22
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
A przecież staż stażowi nierówny. Jedni stażyści parzą kawę i przełączają telefony, podczas gdy inni szybko dostają masę zadań do wykonania. Można by powiedzieć: a jakież to ambitne zadania mogą wykonywać świeżo upieczeni stażyści? Co to za problem odbierać telefony, pisać maile czy robić np. zestawienia? Nie, to nie jest może trudne, ale czasochłonne, więc jeśli mają to robić stażyści za 400 zeta na miesiąc, to niech każdy z zatrudnionych normalnie pracowników przejmie takie obowiązki stażysty. Nadgodziny gwarantowane.
Zgadzam się Moja koleżanka była na stażu w baku w Krakowie i bardzo dużo się tam nauczyła i teraz pracuje tam na stałe już
Tymczasem jej koleżanki z klasy też miały staże w bankach i urzędach(np. ZUS) i jedne tylko chodziły np. do sklepów kupować panioom tam pracującym coś słodkiego albo cały dzień nie robiły właściwie nic i po 4-5 godzinach jechały do domów a inne np. musiały nie dośc, że po 8 h pracować to jeszcze nieraz zostawały po godzinach!
Stary 2007-08-30, 16:23   #23
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Bylam na takim stazu, 2 lata temu Ale wtedy to urzad pracy mial chyba troche wiecej kasy ... otrzymywalam 500 zl z groszami za miesiac. Pracodawcy chetnie korzystaja z takich uslug urzedu pracy tymczasowo... zwykle pod stazysta nie szukaja pracownika ktorego by zatrudnili na stałe. Moim zdaniem wyzysk.
Zeszlego roku, krazyly plotki ze stazystow z UP bedzie sie wysyłac rowniez na role, do pomocy rolnikom.. nie wiedza juz co by tu wymyslic.
psycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 16:23   #24
karolinaa
Wtajemniczenie

lain ludzie rejestrują się bo nie ma innego wyjścia , sama teraz się o tym przekonałam . na pasażu w hipermarkecie , albo tak w centrum duzo jest ofert zatrudnimy sprzedawców wiek do 25 lat , wykształcenie min średnie i dyspozycyjnośc .I teraz sama mam dylemat czy rejestrować się , bo tylko zostają mi ulotki .
ja skończyłam liceum i mam wolny tydzień i co pytam się , o pracę , osoby mówią mi - przykro my poszukujemy na stałe

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 16:24   #25
kycia1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
A co stoi na przeszkodzie :
szukać pracy na własną rękę
pójść na staż na 5 miesięcy,dać z siebie wszystko i po pięciu miesiącach załapać się na normalny etat

??

Sam fakt posiadania wyższego wykształcenia nie gwarantuje ciekawej pracy za dobre wynagrodzenie.

Wyjątkowo zgadzam sie z Lain .
Bedąc na pierwszym stażu w sądzie tez mialam nadzieje na pracę. Nie dostałam jej , mimo, ze sam Przewodniczący Wydzialu powiedział do mnie , ze napisze mi taka opinię, zebym zostala w Sądzie,że nie widzial nigdy takiej stażystki, ktora dawałaby z siebie tyle. Fakt faktem-mam tam bliską mi osobe w tej instytucji i nie chcialam przyniesc jej też wstydu...Nie udało się bo praca była w Wydziale, gdzie pracuje ta bliska mi osoba-uważali, ze tak nie mozna...
Ja bylam w trakcie szukania pracy na wlasna reke. dzisiaj poszlam sie zarejstrowac do UP i dzisiaj dostalam propozycje stazu. Zarejestrowalam sie tylko po to by miec swiadczenia w trakcie mego poszukiwania.

Cytat:
a najlepiej to zaczac myslec o pracy w czasie studiow i robic praktyki, nawet darmowe, w branzy, w ktorej chce sie pracowac. czesto jest tak, ze jak praktykant sie sprawdzi to firma go sobie zostawia, bo ma mozliwosc uksztaltowania sobie od podstaw pracownika...
dlatego ja robie praktyki nie tak na odwal sie, byleby tylko odrobic godziny wymagane przez uczelnie... szukam tam gdzie chcialabym pracowac po studiach. tak zebym po studiach nie musiala juz chodzic na te marne staze... po to zeby miec doswiadczenie w swojej branzy

czasem nawet wolontariat w takiej placowce poplaca. potem znasz juz pracownikow, dyrektora... oni cie znaja... zawsze inaczej popatrza gdy bedzie sie skladac cv
Lain - ja myslalam o pracy w trakcie studiów. Studiuje zaocznie. Byłam na stazu w Sądzie , na praktykach u kuratorów sądowych-wiec myslalam o swojej przyszlej pracy juz wtedy!! na I roku roku odbyłam staż a na II i III praktyki u Kuratorów.

Cytat:
Kraków to tez nie stolica ...
ale wieksze miasto z wiekszymy perspektywami

Cytat:
tak cos mi sie wydaje, ze za pozno zaczelas myslec o swojej branzy.
j.w nie zaczęlam myslec poźno-bo na I roku studiów.

Cytat:
no ale co sie stalo to sie nie odstanie. pozostaje mi tylko zyczyc ci powodzenia w szukaniu. a jak jest takie oblozenie w twoim zawodzie to moze warto pomyslec o przekwalifikowaniu sie...
Lain-dziekuje. Ale uwierz mi, ja naprawde nie muszę pracowac w zawodzie wyuczonym. Mam wiele zainterseowan. Nie uda mi sie-trudno. Wątek załozylam tylko i wylacznie dlatego, bo w ankiecie w Urzedzie Pracy wpisalam swoje kwalifikacje dotychczasowe(staż w sądzie, praktyka 6 tygodniowa u kuratorów,praca w TP.SA i ostatnia-w biurze projektowym-te 2 ostatnie nie sa zwiazane z zawodem wyuczonym) i wydaje mi sie ze mam pewne predyzpozycje aby pracowac normalnie-pensja, swiadczenia itd. Mam dyplom, praktykę , staż a wysylaja mnie na kolejny za 400 zł.... Podjełam sie tamtych 2 ostatnich prac -zeby móc sie za co utrzymac, a wowczas nie mialam jeszcze dyplomu. Dyplom mam od maja 2006, ale do lipca 2007 pracowalam w biurze projektow.Jednak balam sie stamtąd odejsc- w koncu to zrobilam i dlatego poszlam zarejestrowac sie do UP by miec te swiadczenia dopoki nie znajde nowej pracy-sama chcialam szukac. Nie dali mi szansy bo od razu mnie wyslali do stanowiska z ofertami i j.w napisalam musialam to przyjac bo inaczej stracialabym status bezrobotnego (na marginesie mialam go pol godziny ) Jestem Pania Pedagog o spec. Pedagogika Resocjalizacyjna i sądowa, teraz konczę studia mgr-Resocjalizacja.
Stary 2007-08-30, 16:34   #26
lain
Zakorzenienie

Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła?

Cytat:
Lain - ja myslalam o pracy w trakcie studiów. Studiuje zaocznie. Byłam na stazu w Sądzie , na praktykach u kuratorów sądowych-wiec myslalam o swojej przyszlej pracy juz wtedy!! na I roku roku odbyłam staż a na II i II praktyki u Kuratorów.
wczesniej pisalas, ze teraz postanowilas poszukac czegos w branzy, a wczesniej pracowalas 4 lata w jakiejs firmie nie zwiazanej z twoim zawodem, dlatego zrozumialam, ze dopiero teraz zaczelas cos robic w tym kierunku...

Cytat:
Lain-dziekuje. Ale uwierz mi, ja naprawde nie muszę pracowac w zawodzie wyuczonym.
alez wierze, dlatego napisalam o przekwalifikowaniu sie... a jak juz w Kielcach zywcem nic nie ma do roboty to rzeczywiscie tylko przeprowadzka...

Cytat:
Mam dyplom, praktykę , staż a wysylaja mnie na kolejny za 400 zł....
pewnie problem w tym, ze maja za duzo osob z takimi kwalifikacjami, a za malo ofert odpowiednio platnej pracy... stanowiska niestety sami dla ciebie nie stworza.
przykre, ze tak jest...

ps. sorki za dwa posty jeden pod drugim. cos mi sie pochrzanilo z edycja

Edytowane przez rambo
Czas edycji: 2007-08-31 o 10:26 Powód: post pod postem
Stary 2007-08-30, 16:44   #27
kycia1
Wtajemniczenie

Cytat:
wczesniej pisalas, ze teraz postanowilas poszukac czegos w branzy, a wczesniej pracowalas 4 lata w jakiejs firmie nie zwiazanej z twoim zawodem, dlatego zrozumialam, ze dopiero teraz zaczelas cos robic w tym kierunku......
Pracy w branzy tak-ale nie stazu czy praktyki, ktore odbylam juz wczesniej. Pisalam ze pracowalam 4 lata, ale nie ze 4 w jednej firmie. Najpierw byl staż, potem TP.SA, praktyki i praca w biurze projektowym.

Cytat:
alez wierze, dlatego napisalam o przekwalifikowaniu sie... a jak juz w Kielcach zywcem nic nie ma do roboty to rzeczywiscie tylko przeprowadzka...
Przeprowadzka lain bedzie-na pewno. TZ po prostu bedzie mial tam pracę, a ja jade za nim. Wiesz-ten staż ubódł mnie wylacznie dlatego-bo chodzi o pieniadze. Bede Pania Wychowawczynia w placowce. Bede sie starala z calych sił , ale uwierzcie ze jest to trudne... z mysla ze ma sie za to dostac 400 zł. Mam uraz po pierwszym stazu-staralam się , dawalam z siebie wszystko Kierowniczka ciagle na mnie mowila w "ochach i achach". Ja uczylam stazystke, która przyszla 3 miesiace wczesniej ode mnie-bo ja wszystko sie uczylam expresowo a ona niestety nie...Coż z tego jak 7 miesiecy staran poszlo na nic-nie licząc doswiadczenia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-30, 16:52   #28
AniaWila
BAN stały

chory kraj....i mniej wiecej z takich powodow juz mnie tam dawno nie ma

a gdybym byla na Twoim miejscu to szczerze mialabym ''gdzies'' UP i poszukalabym pracy na wlasna reke. Polecam wziac swoje zycie zawodowe we wlasne rece.....Zycze powodzenia
AniaWila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 17:05   #29
201607150859
Konto usunięte

To jest chory kraj. Jeśli zostaniesz pedagogiem w szkole to dostaniesz ok. 830 zł na rękę, po roku o około 150 zł więcej i przez nastepne 4 lata 0 szans na podwyżkę (takie przepisy). Ja pracuję w szkole i właśnie tyle zarabiam, a mieszkam sama, sama płacę czynsz, kupuję jedzenie i finansuję dojazdy do pracy (26 km). Niestety nie stać mnie na normalne życie (wakacje, imprezy, ubrania). To co mam starcza ledwo na przeżycie niestety. Nie mogę wyjechać z kraju ze względów rodzinnych, ale jak mam tu życ za te pieniądze?
201607150859 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 17:11   #30
kycia1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AniaWila Pokaż wiadomość
chory kraj....i mniej wiecej z takich powodow juz mnie tam dawno nie ma

a gdybym byla na Twoim miejscu to szczerze mialabym ''gdzies'' UP i poszukalabym pracy na wlasna reke. Polecam wziac swoje zycie zawodowe we wlasne rece.....Zycze powodzenia
ja szukalam od zawsze pracy na własna reke. Tylko wczesniej nie mialam kwalifikacji odpowiednich do podjecia pracy w zawodzie wyuczonym. Dlatego poszłam na staż, na praktyki, zebym miala juz jakies doswiadczenie. Znalazlam prace w TP.SA-podjelam sie jej, bo nie mialam jeszcze dyplomu. Pozniej znalazlam prace w biurze projektowym-pracowalam tam 2,5 roku-odeszlam miesiac temu 31 lipca (formalnie).Musialam jednak dokonczyc pewne sprawy w firmie i dopiero teraz moglam zajac sie szukaniem nowej pracy. w Czasie trwania tej pracy obronilam sie.Po obronie zostalam tam jeszcze ponad rok-balam sie odejsc-z pewnych wzgledow. Teraz poszlam zarejestrowac sie tylko dlatego, zeby miec swiadczenia nie chcialam szukac pracy przez UP, tylko sama. Wolałam jednak dmuchac na zimne i zabezpieczyc sie tymi swiadczenia w razie draki(choroby). Ale nie zdązylam-cwaniaki swoja droga są.U pani przy stanowisku na dole, zostawilam swoje zaswiadczenie o przyznanym numerze NIP,swiadectwa z dotychczasowych zakładow pracy,kopie dyplomu itd. Pani je zostawila i poprosila o pojscie na górę-do stanowiska z ofertami. Pozniej kazala wrocic. Nie było mowy o tym, zebym wyszla stamtad bez oferty stażu. Wrocilam, Pani mi oddala reszte dokumentow i poszlam do domu....
teraz skorzystam z tego stazu bo inaczej nie bede miala swiadczen i zabiora mi status bezrobotnego , nie bede miala zasilku ( a przysluguje mi). Zagrozila mi Pani od razu, ze jesli nie przyjme oferty to zostane obarczona takimi oto konsekwencjami. Swoja droga slyszalam kiedys ze mozna odmowic 3 razy i po 3 razie traci sie prawo do zasilku.... Nie dojde z nimi

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości