![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła?
Moje Drogie ( i Drodzy również )
Do załozenia tego watku zainspirowała mnie sytuacja sprzed paru godzin:autentyczna,sama ją przeżyłam... Poszłam zarejestrowac sie do Urzedu Pracy. Mam dyplom licencjata (wyksztalcenie zaznaczyli mi wyzsze) i studiuje zaocznie (zostal mi ostatni rok) studiów magisterskich. Miła Pani mowi do mnie tak : " Niech Pani idzie teraz na góre do stanowiska x i poźniej do mnie wróci" . Więc idę - a tam sa stanowiska z ofertami pracy. Przyszla moja kolej wiec siadam, pokazuję Pani dowód (jej sie tam wyswietlaja moje wszystkie dane-lacznie z wyksztalceniem. Widac tamta Pani z dołu zdązyła juz wszytsko ":wklepac"). i słysze cos takiego "osoby do 27 r.z dostaja od nas propozycje stażu-nie pracy. Staz jest platny przez Urzad Pracy-wynosi 400 zl. Urząd ma teraz bardzo dużo pieniedzy. Odmowa grozi 3 miesieczną strata statusu bezrobotnego z jednoczesna strata zasilku. Co pani wybiera? ![]() ![]() Wiecie o co mi chodzi tylko? Ja juz bylam na stazu w Sądzie-przez 7 miesiecy, byłam wowczas po L.O, mialam 19 lat i myslalam tylko o tym, zeby miec pieniadze na studia (zaoczne). teraz mam 23 lata i zaproponowali mi staz. W związku z tym, ze łacznie mozna byc rok na stażu a ja mialam zaledwie 7 miesiecy to pozostalo mi jeszcze 5 . Po wejsciu do Unii nie jest istotne czy ten rok spedze na stazu w jednej placowce-czy kilku. Co najlepsze- bez wzgledu na to ile temu ukonczylam poprzedni-w tym przypadku 4 lata temu. Przez okres 4 lat pracowalam-niektóre z Was znaja moja historie ![]() Czy to jest normalne? Ze mlodzi ludzie z wyksztalceniem wyzszym dostaja takie hańbiące (jak dla mnie!) propozycje "pracy"-dla mnie to nie praca... Cieszy mnie jedno-zdobede dodatkowe kwalifikacje, ale po odjeciu kwoty miesiecznego biletu (100 zl) zostanie mi 300 na zycie... Powtarzam-jak mialam 19 lat nie przeszkadzalo mi to ze zarabiam 400 zl-pracujac jak pelnoetatowy pracownik. Ale teraz jestem na innym szczeblu rozwoju i ubodło mnie to bardzo. Nie dziwę się , że tylu mlodych ludzi wyjedza!!!! I że poźno decydują sie na dzieci: bo skąd pieniadze ? skoro proponuja do 27 r.ż staz za 400 zl? jestem taka zła i poirytowana , że chyba się upiję.... ( zarty-nie moge, taki zawód ![]() a Wy co o tym myslicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła
ale nie rozumiem - chcesz dostac etat w Urzedzie Pracy czy poprzez ten urzad znalezc jakas prace?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła
Cytat:
W zdaniu w którym cytuję Pania z UP jest okreslenie "od nas" - znaczy to , ze poprzez nich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To, że dorosłej osobie, która skończyła naukę i zamierza pracować na utrzymanie, oferuje się 400 złotych, jest skandalem, niezależnie od tego, czy się kończyło studia, czy nie. 400 złotych to dobra stawka dla licealistów, którzy chcą sobie trochę dorobić w wakacje, ale dla kogoś, kto chce zacząć się sam utrzymywać (bez względu na wykształcenie) to jest skandal.
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
no wiec zaczne od tego, ze sama nie szukalabym ofert przez Urzad Pracy. juz chyba lepiej przez ogloszenia lub nawet bez ogloszen zglaszac sie bezposrednio do firm i pytac czy nie potrzebuja kogos na dane stanowisko. na pewno w taki sposob znajdziesz lepsze oferty...
ja mam do UP mieszany stosunek. jakos tak mi sie kojarzy z dlugotrwale bezrobotnymi, niezaradnymi zyciowo... wydaje mi sie, ze wielu firmom tez sie tak kojarzy dlatego nie wysylaja swoich ofert do UP. a jakiego rodzaju pracy szukasz? jakie stanowiska cie interesuja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Jak słyszę/czytam coś takiego to mi się normalnie wszystkiego odechciewa...
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Wcale Ci się Kyciu1 nie dziwię. U mnie na dojazdy też wychodzi przynajmniej 100 złotych (latem, bo wtedy mogę dojść do miejskiego autobusu na piechotę). Ale zimą, kiedy jest ciemno, muszę np. wracać do domu pekaesem, bo od autobusu mam 3 km. I wtedy wychodzi dwa razy więcej. Za 400 złotych to bym umarła z głodu albo została na garnuszku mamusi i męża.
Wkurza mnie też podejście: na stażu to się wszystkiego uczysz, więc nie dostajesz normalnej pensji. To znaczy, że co się robi na stażu, siedzi i gapi w okno? Gdyby to był staż np. po 2-3 godziny dziennie, to jeszcze można by zrozumieć. Zdobyłoby się doświadczenie, a w pozostałych godzinach można by dorabiać choćby sprzątaniem po domach na czarno. Ale co ma powiedzieć ktoś, kogo nie stać na luksus pracy za marne grosze? Ma albo pracować za darmo i umrzeć z głodu, albo zostać wypisanym z Urzędu i nie mieć prawa choćby do darmowego leczenia? Paranoja...
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ja po studiach chciałabym pójść na staż za 462 zł. To byłaby pierwsza moja praca w miejscu, które w 100% interesowałoby mnie a nie pójście tam z konieczności. Co prawda, 462 zł to nie kokosy, ale wolę spędzić parę miesięcy np. w banku niż w markecie za 800 zł. Aczkolwiek rozumiem autorkę wątku bo mnie też nie satysfkacjonują takie pieniądze.
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szukam pracy w wyuczonym zawodzie-jako pedagog,m.in w placowkach opiekunczych, ale nie tylko. tak Ci się tylko wydaje , ze jest łatwo. Wyobraź sobie, ze ide do takiej placowki, skladam swoje CV. Kogo wybiora? Mnie, ktora chce miec umowe o prace, wszelkie swiadczenia, czy stazyste z Urzedu Pracy za darmo? Oczywiscie ze stazyste!! Ja zarejestrowalam sie w Urzedzie Pracy, zeby do momentu znalezienia nowej pracy (sama szukam) miec ubezpieczenie i zasilek oczywiscie. A oni od razu propouja staz-a jesli sie nie zgodzisz to zabieraja Ci status bezrobotnego i zasilek! (na 3 miesiace) Ludzie rejestruja sie w Urzedach Pracy bo jak na przyklad zachorujesz a nie pracujesz to z wlasnej kieszeni placisz za leczenie!!!! wiec nie mow mi, ze ludzie ktorzy rejestruja sie w UP to tylko Ci niezaradni zyciowo !! Czy uwazasz, ze lepiej by było, gdybym sie nie zarejestrowala i w czasie szukania nowej pracy zachorowala i musiala oplacac np leczenie?operacje itd??-rózne rzeczy moga sie stac. Aggie125 własnie o to mi chodzi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcialam dodac, ze nie szukal po zadnych UP... Cytat:
a branze rzeczywiscie masz nieciekawa na szukanie pracy (jak z reszta cala sektor finansowany przez panstwo). siostra TZa szuka pracy jako nauczycielka biologii i bida z nedza... a juz chyba pol wojewodztwa objechala z CV. za duzo chetnych... ale niestety tak to juz jest jak na niektorych kierunkach panuje przeludnienie... potem wszyscy z dyplomem zaczynaja szukac pracy i jest jak jest ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
kycia1 ja jestem w podobnej sytuacji do Ciebie..
Byłam na stażu mając 19 lat (6 miesięcy), potem UP skierował mnie na tzw. roboty interwencyjne (połowę kaski daje UP, a resztę pracodawca) zarabiałam wtedy ok. 670zł na rękę (też 6 miesięcy) Obecnie jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna, jestem na ostatnim roku na studiach mgr, no i w ubiegłym miesiącu także zaproponowano mi staż za 400zł ![]() ![]() ![]() Podziękowałam w UP za staż (nadal mam status osoby bezrobotnej, a o zasiłku to sobie mogę pomarzyć) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
szukać pracy na własną rękę pójść na staż na 5 miesięcy,dać z siebie wszystko i po pięciu miesiącach załapać się na normalny etat ![]() Sam fakt posiadania wyższego wykształcenia nie gwarantuje ciekawej pracy za dobre wynagrodzenie. Wyjątkowo zgadzam sie z Lain ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Wg. mnie całe te staże to jedno wielkie G... Ja chciałam iść na staż, ale ciągle mi mówili w UP, że nie mają kasy podczas, gdy ciągle w każdym banku, sklepie itp. widziała stażystki nawet z mojego liceum
![]() ![]() W końcu praca sama mnie znalazła, bez UP i bez stażu i miałam pewną stałą posadę ale zrezygnowałam, bo mam studia i nie godziłam pracy z zaocznymi ![]() A w UP to bym w życiu pracy nie szukała, lepiej się rozejrzeć na własną rękę i składać CV ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
a najlepiej to zaczac myslec o pracy w czasie studiow i robic praktyki, nawet darmowe, w branzy, w ktorej chce sie pracowac. czesto jest tak, ze jak praktykant sie sprawdzi to firma go sobie zostawia, bo ma mozliwosc uksztaltowania sobie od podstaw pracownika...
dlatego ja robie praktyki nie tak na odwal sie, byleby tylko odrobic godziny wymagane przez uczelnie... szukam tam gdzie chcialabym pracowac po studiach. tak zebym po studiach nie musiala juz chodzic na te marne staze... po to zeby miec doswiadczenie w swojej branzy czasem nawet wolontariat w takiej placowce poplaca. potem znasz juz pracownikow, dyrektora... oni cie znaja... zawsze inaczej popatrza gdy bedzie sie skladac cv |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez kycia1 Czas edycji: 2007-08-30 o 17:55 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Ehh niestety polska rzeczywistosc.. ludzie chca sie ksztalcic, sa ambitni i co z tego maja?
Zabieram zdanie w tym watku bo cisnie mi sie pare zdan. Obecnie pracuje w Irladnii w kancelarii prawniczej. Studia prawnicze zaczynam od tego roku jednak w Polsce. Zarabiam tu ok 1.800 euro miesiecznie, starcza mi na oplacenie mieszkania, jedzenie, imprezy i ciuchy. Podkreslam ze nie mam jeszcze wyksztalcenia wyzszego, jedynie perfekcyjny angielski. Czesto slysze od ludzi ahh ci mlodzi nie sa w ogole patriotami, wyjezdzaja za granice zeby pracowac.. a co tu ma do rzeczy patriotyzm? Gdyby rzad stworzyl miejsca pracy dla mlodzych, ambitnych ludzi jestem pewna ze wiekszosc zostalaby w Polce, a tak mamy co ' chcielismy'. Niech sie teraz nie dziwia ze caly system emerytalny zaczyna padac, bo mlodzi wyjezdzaja ![]() Kiedys bylismy zmuszani do emigracji, teraz emigracje wybieramy sami. Przezyc za 400 zl? ZALOSNE!!!!! Fajnie byloby zrobi 'maly okres probny' dla politykow na cieplych posadkach, ciekawe czy przezyliby za 400 zl. Czytalam gdzies ze utrzymanie wieznia kosztuje miesiecznie 1,500 zl CHore panstwo ![]()
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Kraków to tez nie stolica
![]() Cytat:
Cytat:
no ale co sie stalo to sie nie odstanie. pozostaje mi tylko zyczyc ci powodzenia w szukaniu. a jak jest takie oblozenie w twoim zawodzie to moze warto pomyslec o przekwalifikowaniu sie... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie w mieście (małe miasteczko ok. 10 tys ludzi) jest kilka firm w których większą część pracowników stanowią stażyści (tzw. bezpłatna siła robocza) a gdy stażyście kończy się staż.. przyjmują kolejnego, a durny UP jest happy, że bezrobocie spada.. ehh ręce opadają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
A przecież staż stażowi nierówny. Jedni stażyści parzą kawę i przełączają telefony, podczas gdy inni szybko dostają masę zadań do wykonania. Można by powiedzieć: a jakież to ambitne zadania mogą wykonywać świeżo upieczeni stażyści? Co to za problem odbierać telefony, pisać maile czy robić np. zestawienia? Nie, to nie jest może trudne, ale czasochłonne, więc jeśli mają to robić stażyści za 400 zeta na miesiąc, to niech każdy z zatrudnionych normalnie pracowników przejmie takie obowiązki stażysty. Nadgodziny gwarantowane.
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
ja mam takie pytanko czy to prawda ze w urzedzie trzeba czekac miesiąc? bo moja kolezanka powiedziała że poszła się zarejestrować , i powiedzieli że za miesiąc ma przyjść wybrać ofertę stażu .
Ja wprawdzie nie jestem studentką , studium zaoczne ale miesięcznie mnie bedzie kosztować 200 zł , do tego chciałabym sobie cos odłożyc z mysla o studiach , kupic potrzebne rzeczy ksiązki itp . A tak dojeżdzac gdzieś , na miejsce stażu , nie wiadomo na jakiego pracodawce trafisz , może będziesz musiała stać sie "tania siłą roboczą " mam 19 lat, i nie wiem sama co lepsze , staż przez urząd pracy czy np : roznoszenie ulotek . ![]() ![]() dziwi mnie też fakt że pracodawcy w sklepach nie chcą zatrudniać osób uczacych się , czyli czyli co do 25-30 osoba jest po studiach i ma pracować za te 900 no może troszke więcej ?
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tymczasem jej koleżanki z klasy też miały staże w bankach i urzędach(np. ZUS) i jedne tylko chodziły np. do sklepów kupować panioom tam pracującym coś słodkiego albo cały dzień nie robiły właściwie nic i po 4-5 godzinach jechały do domów a inne np. musiały nie dośc, że po 8 h pracować to jeszcze nieraz zostawały po godzinach! ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Bylam na takim stazu, 2 lata temu
![]() Zeszlego roku, krazyly plotki ze stazystow z UP bedzie sie wysyłac rowniez na role, do pomocy rolnikom.. nie wiedza juz co by tu wymyslic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
lain ludzie rejestrują się bo nie ma innego wyjścia , sama teraz się o tym przekonałam . na pasażu w hipermarkecie , albo tak w centrum duzo jest ofert zatrudnimy sprzedawców wiek do 25 lat , wykształcenie min średnie i dyspozycyjnośc .I teraz sama mam dylemat czy rejestrować się , bo tylko zostają mi ulotki .
ja skończyłam liceum i mam wolny tydzień i co pytam się , o pracę , osoby mówią mi - przykro my poszukujemy na stałe
![]() |
![]() |
#25 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bylam w trakcie szukania pracy na wlasna reke. dzisiaj poszlam sie zarejstrowac do UP i dzisiaj dostalam propozycje stazu. Zarejestrowalam sie tylko po to by miec swiadczenia w trakcie mego poszukiwania. Cytat:
ale wieksze miasto z wiekszymy perspektywami ![]() j.w nie zaczęlam myslec poźno-bo na I roku studiów. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła?
Cytat:
Cytat:
pewnie problem w tym, ze maja za duzo osob z takimi kwalifikacjami, a za malo ofert odpowiednio platnej pracy... stanowiska niestety sami dla ciebie nie stworza. przykre, ze tak jest... ps. sorki za dwa posty jeden pod drugim. cos mi sie pochrzanilo z edycja ![]() Edytowane przez rambo Czas edycji: 2007-08-31 o 10:26 Powód: post pod postem |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
BAN stały
|
chory kraj....i mniej wiecej z takich powodow juz mnie tam dawno nie ma
![]() a gdybym byla na Twoim miejscu to szczerze mialabym ''gdzies'' UP i poszukalabym pracy na wlasna reke. Polecam wziac swoje zycie zawodowe we wlasne rece.....Zycze powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
To jest chory kraj. Jeśli zostaniesz pedagogiem w szkole to dostaniesz ok. 830 zł na rękę, po roku o około 150 zł więcej i przez nastepne 4 lata 0 szans na podwyżkę (takie przepisy). Ja pracuję w szkole i właśnie tyle zarabiam, a mieszkam sama, sama płacę czynsz, kupuję jedzenie i finansuję dojazdy do pracy (26 km). Niestety nie stać mnie na normalne życie (wakacje, imprezy, ubrania). To co mam starcza ledwo na przeżycie niestety. Nie mogę wyjechać z kraju ze względów rodzinnych, ale jak mam tu życ za te pieniądze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() teraz skorzystam z tego stazu bo inaczej nie bede miala swiadczen i zabiora mi status bezrobotnego , nie bede miala zasilku ( a przysluguje mi). Zagrozila mi Pani od razu, ze jesli nie przyjme oferty to zostane obarczona takimi oto konsekwencjami. Swoja droga slyszalam kiedys ze mozna odmowic 3 razy i po 3 razie traci sie prawo do zasilku.... Nie dojde z nimi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.