|
|||||||
| Notka |
|
| Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
celulitis na udach "spycha się" w kierunku stawu kolanowego? ?
Szanowny Panie Piotrze!
Rozmawiałem niedawno z masażystą (Rosjaninem) który opracowując celulitis na udach "spycha go" w kierunku stawu kolanowego. Pisze ponieważ praktyka ta jest sprzeczna z tym czego mnie uczono. Czy zna Pan uzasadnienie takiego działania, czy może jest to błąd w sztuce? Proszę o odpowiedź. Z wyrazami szacunku Konrad |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Re: W którą stronę??
Witam, mniejsza z tym kto to wykonuje.
Wykonywanie odwrotnego masażu, tzn od części proksymalnych do dystalnych ma czasem zastosowanie u małych dzieci i w niektórych systemach masażu np. indyjskich, wiąże sie to z przepływem energii, troche inaczej rozumianej niz w fizjologi klasycznych metod. Jeśli natomiast chodzi o masaż w terapi cellulit, to jest to bardzo wątpliwy kierunek. Jest kilka metod autorskich, ale nie moga one przeczyć fizjologi, czyli masaż wykonujemy przede wszystkim zgodnie z kierunkim krążenia żylnego i limfatycznego. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych lekarze orzekli, iż podstawowym masażem w terapi cellulit jest drenaż limfatyczny i to ten wykonywany ręcznie. Jeszcze jedno, pisze Pan : "opracowując celulitis na udach spycha go "... Pewnie chodzi o przejęzyczenie. Celulitisu sie nie masuje, chodzi pewnie o cellulit. Cellulitis to stan zapalny i podlega leczeniu klinicznemu. A propo nowinek. Nie wiem, moze kiedyś cały ten kierunek masażu zostanie uznany za błędny, ale narazie miliony masażystów na swiecie uznaja kierunek masażu dosercowy za podstawowy i chyba prędko sie to nie zmieni. Faktem jest iż współcześnie masaż bardzo się zmienia. Odchodzi sie od siłowych, bolesnych technik, wracajac z jednego chwytu utrzymuje sie ciągły kontakt ze skórą i wizualnie wygląda to tak jakbyśmy masowali tam i z powrotem. Ale to tylko iluzja. W każdym razie myslę iz jest to raczej błąd w sztuce, bynajmniej jeśli chodzi o masaż w przypadku cellulitu. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Masaż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:27.