|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 493
|
dlaczego zakalec?
kochane ucze sie wypiekow oczywiscie na waszych sprawdzonych przepisach,ale caly czas wychodzi mi w srodku jakas zbita masa. mialam tak w ciescie jogurtowymi i czekoladowym. kazde ciasto pieke w temperat 170 stopni ok 45-50 min z zewnatrz jest chrupiace i ladnie wyrosnieta a w srodku, zwlaszcza w czekoladowym zostala jakby nieupieczona masa, zas dookola bylo ladnie wyrosniete ciasto. czyzby to byl oslawiony zakalec? pomozcie bo juz trace cierpliwosc a chcialabym sie nauczyc piec. dziekuje i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
|
Dot.: dlaczego zakalec?
Może temperatura piekarnika jest za niska ja zwykle pieke w 180'C. Jaki masz piekarnik, elektryczny czy gazowy?? Jeśli ciasto jest grube to 45-50 min to za krótko. Ciasto które ma grubość przed pieczeniem ok 5-8cm ja piekę ok 1,5 godz.
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp J&J 07r i J 09r |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: dlaczego zakalec?
nie sądzę żeby temp. była za niska... w 180st piecze sie ciasta drożdżowe, które są ciężkie i wolniej rosną.
Takie babkowe ciasta piekę w 150-170st. Ubijaj długo wszystkie składniki, wtedy wtłacza się powietrze. Nie wyjmuj tez odrazu ciasta z piekarnika. Mi często wychodzi zaklec w ciastach z dodatkiem mleka, np murzynek, dlaczego? nie wiem.. więc robie bez mleka, jak jest za geste daje śmietanę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 493
|
Dot.: dlaczego zakalec?
piekarnik mam elektryczny-normalny,bez cyrkulacji powietrza. ciasto ubijam bardzo dlugo i nie wyjmuje ich z piekarnika zaraz po upieczeniu. a swoje ciasta-dodam ze pieczone sa tylko dla jednej osoby- pieke w takiej formie - ze ja tak okresle-babkowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: dlaczego zakalec?
ja pieke w temp ok 200 st Moim zdaniem mnastawiasz za niska temperature ,ciasto sie nie dopieka, ładnie wyrasta ale nie ma sznsy upiec sie cale tylko z wierzchu. Zawsze pod koniec gdy skorka zaczyna sie niebezpiecznie brazowic mozna przykrecić i zmniejszyc temp..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: dlaczego zakalec?
Albo spróbuj z ogrzewaniem nastwionym najpierw na spód ciasta, a dopiero potem przestaw na obustronne lub samo górne, w zależności jak ciasto jest rumiane. Wiadomo, że góra szybko się przypieka. No i warto sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już w środku upieczone...choć to chyba nie w każdym się stosuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
|
Dot.: dlaczego zakalec?
Spróbuj następnym razem piec ciasto dłużej, tak ok 1,2-1,5 godz. Jeśli będzie Ci sie przypalać z wierzchu to przykryj go folią aluminiową. Nie wyłączaj górnego grzania w piekarniku bo temperatura gwałtownie spadnie i ciasto opadnie, zrobi się zakalec. Wiem z własnego doświadczenia.
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp J&J 07r i J 09r |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dlaczego zakalec?
hm, ja też zaliczyłam parę zakalców w swoim życiu, i też jak u ciebie, Elu, wychodziły mi one zawsze jak ciasto było z mlekiem i też tego nie potrafie zrozumieć.
Ja mam piekarnik z takim pokrętłem, na którym jest skala od 1 do 8, chodzi tam o temperaturę, zawsze piekę na ok. 4. Ale mnie wiem jaka to temperatura. I mi wychodzi (chyba że z mlekiem parę razy nie wyszło) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: dlaczego zakalec?
1,5 godziny to stanowczo za dlugo. Ciasto by sie bardzo wysuszylo. Ja zazwyczaj pieke od 40 min do godziny w zalezności od ciasta. NP babki krócej,ciasta ciężkie typu sernik dluzej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
|
Dot.: dlaczego zakalec?
Kiedys miałam piekarnik gazowy, piekłam w nim właśnie ok 40 min do 1godz i było ok. Kiedy zmieniłam kuchnie i teraz mam piekarnik elektryczny 40 min to stanowczo za mało, ciasto owszem wyrośnie i się zarumieni ale w środku będzie surowe.
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp J&J 07r i J 09r |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: dlaczego zakalec?
a sprawdzasz patyczkiem?jak mi sie zrumieniu juz na wierzchu a w środku patyczek jest oblepiony,to uruchamiam awaryjną opcje gotowania ciasta dłuugo w max 125 stopniach,wtedy sie dopieka
![]() to tez jak mowicie zalezy od skladnikow-teraz piekłam keksa i owszem,wyrósł pieknie ale juz podczas pieczenia zaczal sie zapadac w taki mały rowek na środku ale nie wyszedl zakalec,chwala Bogu a było blisko ![]() w kazdym razie ustawilam go na to b.powolne pieczenie,zeby przestal sie rumienić a zaczal "dochodzic" w srodku i udalo sie! Wizażanki-ne ma co porownywać naszych piekarnikow ![]() zalezy to od mocy,czy gazowy czy elektryczny/gdzie sa grzałki,też firmy-moj jest nieźle świrnięty ![]() ![]() ![]() ale warto mowie zmniejszyc temp do 125 i "gotowac" ciacho powoli,aż sie zetnie w srodku
__________________
Małgoszova Entertainment presents: overcoming imperfections Episode I: Killing the ogre![]() Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: dlaczego zakalec?
Cytat:
![]() trzeba faktycznie sprawdzac patyczkiem czy ciasto sie dopieklo i tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: dlaczego zakalec?
Ja ostatnio robiłam niby proste ciasto, bo zebrę
![]() Czy powodem zakalca może być zła kolejność dodawania składników? Np do ubitych z cukrem jajek dodanie mąki a nie na odwrót? Albo zbyt długie mieszanie ciasta mikserem? Bo nic innego mi do głowy nie przychodzi ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.