|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Proszę o pomoc odnośnie studiów :)
Witam, jestem w klasie maturalnej, za 106 dni matura :/ Zdaję aż.. 10 egzaminów.
polski (pp+pr+ustny) ang (pp+pr+ 2x ustny) mat pp wos i geo pr Przeglądając kierunki studiów (mowa tu konkretniej o UŁ) wybrałem: turystyka i rekreacja (dość oblegana), polityka społeczna i myślałem o filologii. Na UŁ są trzy: ang+ niem/fr/hiszp (od podstaw). Mój poziom z ang. to ok ~B2+, myślałem o tej filologii z niemieckim (nie miałem zbytnio kontaktu z tym językiem, ale byłby mi bardzo potrzebny w przyszłości, chciałbym wyemigrować do Niemczech (mam tam rodzinę). Tylko czy lepiej będzie wybrać filologię, czy pójść na inny kierunek i zbierać $ na kurs niemieckiego? Proszę o porady, może poradzicie mi jakieś kierunki jeszcze ![]() pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Proszę o pomoc odnośnie studiów :)
Odradzam turystykę i rekreację.
Polityka społeczna - brzmi ładnie, ale nie wiem czy to takie przyszłościowe... Studia na filologii są ciężkie, jeśli nie masz talentu do niemieckiego albo nie przepadasz za tym językiem to się tam nie pchaj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież nie ma już tak, że najpierw musisz zdac pp zeby wziac sie za pr. Teraz określasz się z góry i od razu piszesz właściwy poziom. Czy coś się zmieniło od zeszłego roku oprocz obowiązkowej matmy?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja bym Ci doradzała filologię francuską lub hiszpańską ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Stąd na przykład wielu moich znajomych musi zdawać właśnie po 10 egzaminów, co jest moim zdaniem chore;/
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
A czy nie ma ograniczenia, że można zdawać tylko 6 egzaminów?
![]() EDIT: Przepraszam, już doczytałam. Byłam w błędzie. Edytowane przez larva Czas edycji: 2010-01-17 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Tylko nie turystyka i rekreacja - wśród moich znajomych jest 7 licencjatów i 3 magistrów tego kierunku, żaden nie pracuje w swoim zawodzie i to nie daltego Że nie chce, ale nie ma gdzie.
Filologia niemiecka brzmi okej ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
mi się wydaję, ze lepiej pójść na studia które dadzą Ci jakiś zawód i zainwestować w kurs niemieckiego. Co ci da sam znajomość niemieckiego w Niemczech jak nie będziesz miał gdzie pracować, w sensie będziesz bez zawodu? No chyba, ze zostaniesz tłumaczem, no ale takich dużo jest.
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Najlepiej robić to, co człowieka interesuje. Z pasją zawsze jest łatwiej. Nie ukrywajmy, że w dzisiejszych dość niepewnych czasach nic nie gwarantuje nam pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nie sadze, ze Ci pomozemy..
co z tego, ze powiemy, po jakim kierunku bedziesz miala dobrze platna prace.. jesli nie beda Cie te studia interesowac- bardzo mozliwe jest, ze zrezygnujesz z nich.. wazne, zeby robic cos z pasja.. zastanow sie co CIEBIE interesuje ![]() powodzenia!
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Cztery dni temu skończyłam filologię germańską. Czytając powód, dla którego myślisz o filologii szczerze odradzam ten kierunek studiów. Na filologii nie uczysz się języka jako takiego, a historii, literatury, gramatyki (m. in. historycznej nie mającej de facto zastosowania w powszechnym użyciu), językoznawstwa. Jeśli zależy Ci na nauce języka w celach komunikacyjnych, lepiej wybierz inny kierunek + kurs w dobrej szkole językowej.
Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, teraz jestem nie lada w kropce
![]() Co do zainteresowań: informatyka (ale jako sam kierunek odpada zupełnie, nie mam głowy do ścisłych przedmiotów i strasznie nie lubię programowania :P jestem raczej taką złotą rączką, która naprawia sprzęt lub oprogramowanie), fotografia (niestety nie mam odpowiedniego aparatu, żeby jakoś zasłynąć w tej materii), no i samochodem lubię jeździć ;-) Turystyka podoba mi się ze względu na program studiów, dołożyłbym może do tego jakiś kurs pilota i może by się coś znalazło, heh. Teraz to naprawdę tyle jest tych kierunków, a tak naprawdę nie wiadomo co wybrać, bo większość to po prostu kierunki gotowania wody na gazie ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A może bezpieczeństwo narodowe?
Zdajesz WOS więc na większość uczelni Cię powinni przyjąć ![]() Mi się wydaje, że to dość ciekawy kierunek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja bym na twoim miejscu - o ile oczywiście naprawdę interesuje cię język obecy - trzasnęła z jeden rok tutaj w kraju na uczelni a dalej ciągnęła kierunek za granicą, są takie możliwości wielu znajomych wyjeżdza właśnie w ramach studiów filologicznych i bardzo sobie chwalą takie rozwiązanie
według mnie to bardzoo ciekawa perespektywa ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli interesuje Cię niemiecki, to w Frankfurcie nad Odrą działa Uniwersytet Viadrina; można studiować kierunki społeczne i humanistyczne, dużo Polaków tam studiuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.