anoreksja?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-18, 08:33   #1
poison002
Rozeznanie

anoreksja??

Mam pytanie... Chodzi o to, że jestem bardzo szczupla BMI ok 16,5, wszyscy mowia ze wygladam jak anorektyczka, wkurza mnie to niesamowicie, zawsze mialam niedowage ale teraz to juz jest wychudzenie, nie wiem moze zwiazane ze stresem, wszyscy mnie strasza ze ciezko mi bedzie z tego wyjsc ale ja chce wyjsc, nigdy nie chcialam sie odchudzac, staram sie jesc ile moge, powiedzcie czy z takim podejsciem jest mozliwe zebym byla chora?? jesli tak to prosze o jakies rady... moze ktos ma podobna sytuacje. Przepraszam jesli post jest w nieodpowiednim miejscu... Jesli tak prosze o przeniesienie, nie mialam zbytnio czasu na doczytywanie gdzie moge go wstawic

Edytowane przez poison002
Czas edycji: 2010-02-18 o 08:39
poison002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-18, 12:00   #2
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole
Dot.: anoreksja??

Cytat:
Napisane przez poison002 Pokaż wiadomość
Mam pytanie... Chodzi o to, że jestem bardzo szczupla BMI ok 16,5, wszyscy mowia ze wygladam jak anorektyczka, wkurza mnie to niesamowicie, zawsze mialam niedowage ale teraz to juz jest wychudzenie, nie wiem moze zwiazane ze stresem, wszyscy mnie strasza ze ciezko mi bedzie z tego wyjsc ale ja chce wyjsc, nigdy nie chcialam sie odchudzac, staram sie jesc ile moge, powiedzcie czy z takim podejsciem jest mozliwe zebym byla chora?? jesli tak to prosze o jakies rady... moze ktos ma podobna sytuacje. Przepraszam jesli post jest w nieodpowiednim miejscu... Jesli tak prosze o przeniesienie, nie mialam zbytnio czasu na doczytywanie gdzie moge go wstawic
"starasz się jeść ile możesz" to znaczy że jesz dużo ew. normalnie, czy jesz bardzo mało ale dlatego, ze nie odczuwasz głodu?

raczej bym nie powiedziała że masz anoreksję, ale naprawdę możesz być chora jeśli chudniesz mimo jedzenia albo nie masz apetytu. idź z tym do lekarza to może być stres, ale także problemy z tarczycą i szereg innych zaburzeń.
Stary 2010-02-18, 12:17   #3
poison002
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marchewkowe pole Pokaż wiadomość
"starasz się jeść ile możesz" to znaczy że jesz dużo ew. normalnie, czy jesz bardzo mało ale dlatego, ze nie odczuwasz głodu?

raczej bym nie powiedziała że masz anoreksję, ale naprawdę możesz być chora jeśli chudniesz mimo jedzenia albo nie masz apetytu. idź z tym do lekarza to może być stres, ale także problemy z tarczycą i szereg innych zaburzeń.
staram sie normalnie jesc ale co prawda glodu prawie nie odczuwam, wszystko na sile. Dziekuje za odp;* może wiesz do jakiego lekarza nalezy sie udac?? pomijajac rodzinnego?
Stary 2010-02-18, 12:23   #4
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
Napisane przez poison002 Pokaż wiadomość
staram sie normalnie jesc ale co prawda glodu prawie nie odczuwam, wszystko na sile. Dziekuje za odp;* może wiesz do jakiego lekarza nalezy sie udac?? pomijajac rodzinnego?
w pierwszej kolejności do rodzinnego on powinien pokierować Cię dalej, bo brak apetytu może być objawem wielu różnych przypadłości, począwszy od chorób o podłożu psychicznym poprzez pasożyty a skończywszy na hormonach. opowiedz o tym lekarzowi i o innych ewentualnych niepokojących objawach to gdzieś Cię skieruje bo przez internet to ciężko cokolwiek zdiagnozować
Stary 2010-02-19, 19:44   #5
201705250937
Konto usunięte

Marcheweczko nie mogę się powstrzymać, cudowny avantar. Ale się rozczuliłam
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 09:29   #6
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
Napisane przez Toffiee Pokaż wiadomość
Marcheweczko nie mogę się powstrzymać, cudowny avantar. Ale się rozczuliłam
dziękuję
Stary 2010-03-11, 12:03   #7
JoannaOne EuUsCom
Raczkowanie

Jeśli nadal chudniesz, pomimo niedużej wagi, to alarm.
Należy się udać do lekarza, który pewnie zleci badania krwi, hormonów itd. Lepiej wykluczyć stany chorobowe.

Edytowane przez JoannaOne EuUsCom
Czas edycji: 2019-05-27 o 19:01
JoannaOne EuUsCom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-12, 23:00   #8
Alisse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JoannaOne EuUsCom Pokaż wiadomość
Ładny, ładny, ale czy ta mysz ma ukręconą głowę?
Bo zauważcie- leży na plecach ale pyszczek jest odwrócony i spoczywa na podłożu;-)
Ta czarna ciemniejsza kuleczka to jej nos, nie oko ;D
Oko to to mniejsze, na samym dole główki ;P
Alisse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 19:53   #9
kakus9531
Przyczajenie

Witam. Bardzo proszę o pomoc a niemam sie do kogo zwrócic.. mam 15 lat. Od ok. 6 miesiecy przestałam jesc słodycze,a postawiłam na zdrową żywnosc, trochę schudłam ale to nic, bo zamiast batonika wolałam zjesc np. jabłko. Byłam z siebie dumna. Teraz nie jem nic od ok. 17 albo zdarza się i nawet od 15..
Ostatnio miesiączkę dostałam 5 miesiecy temu, bardzo się tym martwie.. mam 166 wzrostu i waże 54 kg , dąże do tego by ważyc 50, bo chciałabym miec płaski brzuch.. chciałabym sie podobac..
ostatnio zrobiłam sie strasznie nerwowa, krzycze na wszystkich, duzo cwicze (ok. 200 brzuszków dziennie, ponad 100 przysiadów to moje minimum) pije duzo zielonej herbaty.
Bardzo chce mi sie wymiotowac.. niewiem dlaczego.. jem duzo owoców.. nie jestem głupia zeby sie głodzic dniami,jem, jem w mniejszych ilosciach..
rodzina mi mowi ze jestem chuda i mnie to wkurza bo nie jestem!!!
boje sie zaczac jesc normalnie bo boje sie ze przytyje a ja chce zrzucic tylko te głupie 4 kg!
niemam z kim o tym pogadac...
gdy teraz pomysle o jedzeniu jest mi nie dobrze
bardzo sie zamknełam w sobie, ciagle chce mi sie płakac..
jednak bardzo martwi mnie brak miesiaczki.. i stres.. przejmuje sie bardzo szkołą choc mam bardzo dobre oceny.. gdy sobie pomysle ze mam sie uczyc to chce mi sie płakac
czy to poczatek anoreksji? a moze juz mam anoreksje?
błagam o pomoc.
kakus9531 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości