![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kupno Obrączek
witam Was Wizażanki!!Jak to jest z obrączkami, kupuje się je razem, a więc płaci razem, czy to obowiązek Pana Młodego?? Zastanwiam się bo do tej pory myślałam, ze będiemy kupować je razem, a mama dziś mi mówi, że to ON kupuje, a na pewno nie Pani Młoda.
A u Was? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kupno Obrączek
U nas płacił Tż
![]() Z tego co się orientuję tak jest przyjęte, że On płaci za obrączki ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
U mnie dokładnie też tak było, mój narzeczony płacić za nasze obrączki, ale nie wiem czy to jest regułą
![]()
Żeby kogoś zdobyć zrobimy wszystko, a gdy już go zdobędziemy nie robimy nic... ![]() Jesteśmy razem http://www.suwaczek.pl/cache/f7cb21a0aa.png ![]() Jesteśmy małżeństwem http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008...800830.png</a> ![]() 2 cs |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
kiedyś faktycznie obowiązkiem Pana Młodego było kupno obrączek. Teraz zwyczaj rozdzielania wydatków zgodnie z utartym zwyczajem już odszedł do lamusa, więc jest to po prostu kwestia wzajemnego uzgodnienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
u nas za obrączki płaci TZ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
My płacimy wspólnie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
u nas obrączki kupował BA
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
my rowniez kupujemy wspolnie
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
My także wspólnie.
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
My również wspólnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
U mnie tez za obraczki placił Tz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
obrączki wybieralismy razem ale płacił TŻ za to za samochód płaciliśmy wspólnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
U nas nie robiło się tych starodawnych podziałów, że koszty przyjęcia spadają na młodą, a wszelkie inne drobiazgi na młodego (ubrania, alkohol, obrączki...). A co jak jednej ze stron wyjdzie zapłacić więcej za ten interes, niż drugiej? Podział pół-na-pół to jest to. Sprawiedliwie, bez przepychanek, z klasą.
Także my obrączki kupowaliśmy razem, jak i całą resztę.
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny jak myslicie ile najpuzniej przed slubem mozna kupic obraczki??
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale to chyba zależy od tego gdzie te obrączki chcesz kupować ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Brak jest u mnie tych standardowych "pierdółeczkowatych" tradycji i podziałów - płacimy fifty- fifty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
my będziemy razem płacić za wszystko
![]()
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2008-06-07 o 07:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Szczęśliwa86- My jeszcze nie zamówiliśmy obraczek. Byliśmy już mierzyć, ale powiedziano nam że na zamówienie będziemy czekać tylko 2 tygodnie, więc się jeszcze wstrzymaliśmy bo jest trochę czasu (ślub 2 sierpnia).
Co do zapłaty za obrączki to my wszystkie koszty dzilemy na pół. Myślę że to sprawiedliwe rozwiązanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ślub mamy 30 sierpnia a nasze obrączki już od lutego leżą na półce i czekają na ten DZIEŃ. Tak na prawdę to czekaliśmy na ich wykonanie 2 tygodnie, oddaliśmy własne złoto, a za robociznę i grawer zapłaciliśmy ze wspólnej puli.
Możecie zapytać dlaczego tak prędko żeśmy je zakupili... Dlatego że cena złota idzie do góry... Obrączki o wzorze jaki żeśmy sobie wybrali w przeciągu 2 tygodni, zanim się zdecydowaliśmy poszedł do góry o 40 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Za nasze obrączki zapłacił TŻ (była to śmieszna suma, ponieważ obrączki robiliśmy na zamówienie z własnego złota), chociaż to i tak bez znaczenia, bo mamy już przecież wspólne pieniądze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
u nas wszytsko jest pół na pół oprócz obraczek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Tu nie chodzi o cenę robocizny tylko o to, że dostarczone do złotnika/jubilera własne złoto jest wyceniane i czasami może być tak, że robociznę można pokryć ewentualnie złotem, bądz dopłacić z własnych pieniędzy. Czasami może się okazać że dostarczone złoto nie za bardzo nadaje się do przeróbki i wtedy jest dużo tańsze w skupie (tzw. czerwone - rosyjskie) :/... Wiesz takie małe mezalianse...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dzięki za wyjaśnienie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Hej. My też płacimy wszystko pół na pół oprócz sukni, dodatków i garnituru bo to akurat oddzielnie.
Podobno najtaniej w Lublinie obrączki są na przeciwko bramy Krakowskiej. Paru moich znajomych tam kupiło i są zadowoleni. Myślę, że i my też tam kupimy. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ślub końcem tygodnia a my dziś pojechaliśmy kupować obrączki, a tu nam wszyscy mowią że czas oczekiwania to od 2 do 5 tygodni
![]() Jeśli chodzi o koszta to cały ślub i wesele oplacamy sobie sami i nie ma dzielenia typu ty placisz to ja to bo przecież to i tak będą (w naszym wypadku już są) wspólne pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Kurcze nie wiedziałam, że to trzeba aż tyle czekać. Ślub mamy we wrześniu i myśleliśmy kupić obrączki jakieś dwa tygodnie przed. Ale dobrze że tu zajżałam będziemy się musieli jakoś niedługo za to wziąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Za obrączki płaciliśmy ze wspólnych pieniędzy, podobnie jak za resztę ślubno/weselnych zakupów. Zamówiliśmy klasyczny model u znajomego jubilera, po trzech godzinach były gotowe do odebrania.
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
![]()
Cóż na obrączki rzeczywiście troszkę sie czeka więc sądzę że trzeba się za nimi rozejrzeć wcześniej tym bardziej że nie jest to byle jaki zakup... w końcu nosi się je do końca życia i są pewnym symbolem ....
A co do wspólnego zakupu obrączek ...to sama rozkosz ...chodzenia przymierzania i poszukiwania tych właściwych ...tych naszych ![]() polecam firmę Apart na prawdę mają wyjątkowe wzory ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.