|
Notka |
|
Pielêgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielêgnacji twarzy i cia³a oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 101
|
![]() Jak zadbaæ o siebie?
Witajcie!
Od miesiêcy zaczytujê siê w poradach i recenzjach. Nawet pod wp³ywem dorbych recenzji dokona³am zakupów, ale... Nadal nie wiem co robiæ z moj± bu¼k±. Opiszê co mam i bardzo proszê o poradê. Mam cerê mieszan±, typowa strefa T. Na nosie schodzi czasem skórka (przesuszona?). W±gierki na nosku i okolicach te¿ s±, na brodzie równie¿, takie bia³e. Pryszcze pojawia³± siê generalnie po menstruacji i bardzo d³ugo siê lecz±. (Wszystko mi siê trudno goi) Na policzkach wyskakiwa³y jakie¶ ropniaki, zaleczone u dermatologa. Jak jest ciep³o i pocê siê, to wyskakuj± mi du¿e, twarde bol±ce krostki. Delikatna skóra, bardzo jasna karnacja, taka przezroczysta. Jestem blodynk±, jasna oprawa oczu. Zielone oczy, który patrz± z nadziej± w monitor. Acha nie wiem czy to istotne noszê okulary i mam 21 lat. Bardzo proszê o kompleksow± poradê, z nazwami kosmetyków, zabiegów... czegokolwiek. Postanowi³am zadbaæ o siebie. Pozdrawiam PS. Czyta³am arytku³y, szuka³am w w±tkach, ale nijak nie umiem tego przy³ataæ do siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 555
|
Dot.: Jak zadbaæ o siebie?
[QUOTE=Dobra_Wilczyca]Witajcie!
Mam cerê mieszan±, typowa strefa T. Na nosie schodzi czasem skórka (przesuszona?). W±gierki na nosku i okolicach te¿ s±, na brodzie równie¿, takie bia³e. Pryszcze pojawia³± siê generalnie po menstruacji i bardzo d³ugo siê lecz±. (Wszystko mi siê trudno goi) Na policzkach wyskakiwa³y jakie¶ ropniaki, zaleczone u dermatologa.Delikatna skóra, bardzo jasna karnacja, taka przezroczysta. [QUOTE] Wszystko sie zgadza - jakbym siebie widziala (tyle tylko, ze jam szatynka, piwne oczy ![]() Ogolnie cera jest u mnie dobra, nie mam zmarszczek (27 lat na karku) za to sklonnosc do przebarwien i jesli juz cos wyskoczy - goi sie MIESIACAMI! (kiedys tak nie bylo!) Dobrze, ze takie niespodzianki wyskakuja raz na kilka miesiecy ale jesli juz - potrafi nawet zostac blizna (policzki! nigdy wczesniej nie mialam z nimi problemow! i tylko tam mi cokolwiek wyskakuje - winie telefon komorkowy, przez ktory duzo rozmawiam i bakterie z jego klawiatury, przecieram ja alkoholem) Od wiosny uzywam mase kremow z wysokimi filtrami (spf 15, ppd 10 caly rok)i samorobione serum z witamina C. Slonca unikam jak moge (filtry, okulary, chodzenie cienista strona ulicy ![]() Na jesieni wroce do kwasow i jak moja buzia troche sie przyzwyczai do nich to sprobuje uzyc Glyco A ![]() ![]() Na schodzaca skore dobrze mi robi piling i Hydraphase legere LRP polozone na noc - nie zatyka mnie. Wazne tez jest co jesz - ja zrezygnowalam z cukru (ogromna poprawa w strukturze skory - mniejsze pory, rowniejsza skora, mniej krostek), pilam bratka na wiosne, nie pije czarnej herbaty ani kawy, staram sie dobrze odzywiac i wysypiac. Zeby sie dotlenic i troche "usprawnic", bom chuda jak patyk, zaczelam biegac ![]() ![]() Problemow naczynkowych nie mam ale moja babcia i mama maja, wiec moze i mnie to bedzie grozilo. Generalnie dobrze mi robi uzywanie malej ilosci kosmetykow ![]() Latem podkladu nie stosuje (tylko barwione kremy z filtrem) tylko korektor i skrobia ziemniaczana + bronzer Sephory. Pozdrawiam i z zainteresowaniem bede sledzic ten watek, moze inne Wizazanki dodadza cos, co i dla mnie okaze sie zbawienne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 58
|
![]()
Hejka mi dla odmiany kilka pryszczy wyskakuje przed okresem. Ehh my kobiety to siê mamy :/ Dzi¶ np. o ma³o nei zesz³am do tamtego ¶wiata (1. dzieñ..) ale wracaj±c do tematu to dobrze goi te pryszczyki parówka. Umyj buziê, zrób parówke, peeling antybakteryjny buzi (AVON Clearskin - rewelacja), maseczka oczyszczaj±ca, tonik antybakteryjny, krem. U mnei dzia³a. Na nastêpny dzieñ twarz jest jakby 'spokojniejsza', 'ugojona', 'zrelaksowana'. Polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 467
|
Z parówkami trzeba bardzo uwa¿aæ - przestrzegam przed ich zbyt czêstym stosowaniem. Wysuszaj±, otwieraj± pory (które potem bardzo trudno zamkn±æ) i przyczyniaj± siê czêsto do wiêkszego wydzielania sebum. A je¿eli kto¶ jest naczynkowcem, to w ogóle powinien z parówek zrezygnowaæ.
Wiem dobrze o czym mówicie - jestem z was najstarsza, ale problemy mam podobne. Skóra kilka miesiêcy temu przemieni³a mi siê w such± i znowu musia³am zmieniæ nawyki pielêgnacyjne i przypomnieæ sobie o istnieniu t³ustych kremów. Cera poza atakami przesuszenia zachowywa³a siê ostatnio przyzwoicie, a teraz widzê, ¿e znowu zaczyna siê dziaæ co¶ niedobrego. Nie jest to jeszcze wysyp, ale wygl±da na to, ¿e siê zaczyna. To dziwne, bo zawsze miewa³am takie problemy na jesieni, a tymczasem mamy czerwiec. Nie wiem czemu to przypisaæ i straci³am ju¿ nadziejê, ¿e kiedykolwiek znajdê przyczynê. ¯eby by³o ¶mieszniej zdedydowanie nie mam cery mieszanej. Nie przet³uszcza mi siê, nie mam rozszerzonych porów. Wygl±da na to, ¿e kuracjê kwasami PHA, któr± planowa³am na jesieni bêdê musia³a zacz±æ znacznie szybciej. Ale co tam, u¿ywam codziennie blokera SPF 100 i wiêkszo¶æ czasu spêdzam w biurze, wiêc mam nadziejê, ¿e mimo to uniknê przebarwieñ. Ju¿ nie wiem naprawdê, co mam robiæ z t± moj± gêb±. Co i raz funduje mi jak±¶ zagadkê do rozwi±zania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Nan ma absolutna racje z tymi parowkami - robia wiecej zlego niz dobrego (mimo, ze np Dr Hauschka poleca - nigdy nie stosowalam ale to raczej ze wzgledu na klaustrofobie
![]() Moja cera tez ostatnio wydaje sie suchsza a nadal cos wyskakuje! Przez cale ubiegle wakacje, z racji przebywania w Finlandii, nalogowo chodzilam do sauny (glownie po to, zeby sie zagrzac, lato bylo wyjatkowo paskudne) i moja cera wcale sie nie poprawila ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 385
|
ja parowki sotsuje od czasu do czasu tak raz na jakis czas a po nich leje na twarz bardzo zimna wode zeby zamknac pory, i stosuje rpzed i po rozne zele oczyszajace a po calym zabiegu smaruje twarz kremikiem nawilzajacym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 534
|
wilku!
masz bardzo podobna cere do mojej. najlepiej poradzic sie dermatologa, ale napisze Ci, czego ja uzywam i zyje ![]() przede wszystkim do mycia twarzy zamiennie- mleczko do demakijazu orlane, albo zel (taki zielony) avene. pozniej tonik- orlane. uzywalam roznych kremow, swietnie sprawdzil sie krem zeptera- swisslogical (90 zl) i clarinsa multi active. fajny byl tez niebiseki nivea z serii young, ale nie nawilzal wystarczajaco. o niedoskonalosci najlepiej zapytaj dermatologa- ja stosowalam serie cleanance i mi pomoglo ![]() aaa, na miejscowe rogowacenie swietny bedzie xerial svr (apteka, ok 60 zl) ja stosuje go na noc. nie zapominaj o pilingach ![]() ![]() mam nadzieje ze choc ociupinke pomoglam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 307
|
Kiedy¶ mia³am podobne problemy ( i ci±gle mam, ale ju¿ powoli odchodz± w zapomnienie
![]() Na krostki - ¯el g³êboko oczyszczaj±cy Clearskin Co rano, ¿el do mycia twarzy - Soin Clarifiant ( Gel de toilette moussant ) z Yves Rocher ( nie pamiêtam za ile go kupi³am, ale nie narzekam na efekty, jakie pozostawia na mojej twarzy ). W razie potrzeby - maseczka Under 20 z dro¿d¿ami. Moim zdaniem to powinno poprawiæ ogólny wygl±d cery. Jestem ciekawa, jak poradziæ sobie z w±grami na nosie i na brodzie, poniewa¿ zauwa¿y³am ostatnio co¶ takiego u siebie. Czy jest kto¶ w stanie pomóc ? Pzdr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Warto te¿ pamiêtaæ, by nie dotykaæ swojej twarzy podczas dnia. Im mniej bakterii tym lepiej !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 467
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 13
|
ja na krostki i inne paskudztwa stosuje od niedawna Myd³o siarkowe, jest ¶wietne polecam, nastêpnie stosujê mocno nawil¿aj±cy krem gdy¿ to myd³o mo¿e nieco wysuszac(ale krostki i zaskórniki przynajmniej znikaj±)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Tfu, chodzi³o o Clearasil, a nie o Clearskin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
![]()
Cieszê siê na taki odzew. Poczeka, wybiorê i opiszê efekty.
Do dermatologa chodzê, mam lek ale jako¶ przesta³ dzia³aæ, a czasu na wizytê nie mam. Poza tym niechê znowu jakiego¶ antybiotyku. :P Mo¿e powiem czego u¿ywam to pomo¿ecie jako¶ dope³niæ lub zmieniæ ca³kowicie: ¿el do mycia twarzy: La Roche Posay Toleratnire (czy jako¶ tak ![]() p³yn do demakija¿u oczu Ziaji dla alergików krem Bionawil¿aj±cy Ziaji taki zielony Soray oliwkowy - u¿ywam na noc czasem kremik Czysta Skóra i Avonu mazid³o na pryszcze na noc i peeling To³pa jakie¶ maseczki jak mi siê przypomni Trochê siê tego zebra³o, ale czy to dobry zestaw to nie wiem. Jak ja siê rozpiszê.... Ech.... Dobrego dnia! Idê spaæ!! PA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Radzê odstawiæ mazid³o Avonu na noc - mo¿e pogorszyæ stan cery i dodatkowo przesuszyæ Twoj± delikatn± buziê.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 341
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Chyba tak
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
W³a¶ciwie to nie mam nic do dodania, bo Sylwia i Nan napisa³y wszystko - mam tylko jedno pytanie, Wilczyco, Ty masz cerê naczynkow± czy nie? Bo w Twoim pierwszym po¶cie nie doczytalam
![]() Ja po¶wiêcam do¶æ duzo czasu na pielêgnacjê skóry ale to dlatego, ¿e panicznie bojê nawrotu tr±dziku ![]() ![]() ![]() ![]() Parówek nie uznajê - mam cerê naczynkow±, ale jak s³usznie zauwa¿yla Nan przede wszystkim wyci±gaj± wilgoæ ze skóry, rozszerzaj± pory. Mam niejasne wra¿enie ¿e co¶ jeszcze chcia³am napisaæ i mi umknê³o ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 88
|
Je¶li ma siê skórê do zatykania, to niestety - bierzemy listê potencjalnych sk³adników komedogennych, drukujemy i bierzemy ze sob± zawsze do sklepu - ja zawsze czytam w perfumeriach sk³ady, choæby mia³o to trwaæ pó³ godz mniej wiêcej domyslam siê jakie sk³adniki mi szkodz± i tych¿e unikam
Smoczyco, mam pytanie dotycz±ce tych wy¿ej wymienionych sk³adników, gdzie mogê znale¼æ ich listê?
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.zerozits.com/Articles/article6.htm nie do koñca wiarygodna, bo nie ma ¼ród³a informacji, i nie wszystko siê tu zgadza z opiniami innych dziewczyn. Basia - nasz wielki autorytet - mia³a swoj± listê na stronie, która zosta³a zdjêta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Tak, to kuracja antytr±dzikiwa na noc Avonu. Ok odstawiê.
Cery naczynkowej nie mam. Jednak bardzo delikatn± i muszê uwa¿aæ. U¿ywaæ takich wysokich filtrów? Hmmm. Na codzieñ? Hmm. Jako¶ o tym nigd nie pomy¶la³am. Opalam siê tak ciê¿ko. No nic pomy¶lê. Ale to nie ma byæ chyba emulsja do opalania? Im wiêcej siê dowiadujê, tym wiêksz± ignorancj± wiê wykazujê. I do tego rymujê ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 30
|
Heyka! Ja te¿ ostatnio postanowi³am bardziej o siebie zadbaæ, wiêc witaj w klubie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 88
|
Dziêki Smoczyco, przyda siê.
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym zdaje siê, ¿e kosmetyki Avonu nie ciesz± siê wielk± estym± na wiza¿u, z ma³ymi wyjatkami. Powszechnie krytykuje sie wiele kosmetyków pielêgnacyjnych, g³ównie za marne sk³ady i potencjalne zapychacze. A mo¿e jestes po prostu kolejn± konsultantk±... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() rzeczywi¶cie zabrzmia³o jak kryptoreklama ![]() moja skóra nadal wiele pozostawia do ¿yczenia, ale na wszystko potrzeba czasu... ![]() a w³a¶nie, niedawno us³ysza³am o mo¿liwo¶ci robienia szczepionek... czy to rzeczywi¶cie dzia³a? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
Narzêdzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.