![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
wesele
Hej chciała bym poznać Waszą opinię w pewnej kwestii ponieważ z TŻ nie możemy dojść do porozumienia i nie wiem czy ja przesadzam czy po prostu on jest zbyt 'rodzinny'...
Otóż moja siostra cioteczna w Boże Narodzenie będzie brała ślub (zaproszenia jeszcze nie mam ale z racji że to bliska rodzina to wiem) no i mi nawet nie wypada nie iść a mój TŻ twierdzi że w taki dzień nie ma zamiaru iść bo jego zdaniem ten dzień się spędza z rodzina... :/ W jaki sposób ja mam go przekonać czy na prawdę przesadzam? Wczoraj zaczęłam ten temat przypadkiem i gdy zaczęliśmy się 'kłócić' TŻ stwierdził że i tak mamy jeszcze czas i nie ma sensu marnować go teraz na kłótnie... ale wiem że ten temat powróci i dlatego chciała bym mieć już gotowe argumenty... A i jesteśmy ze sobą przeszło 2 lata... A więc Wy za kim sie ustosunkujecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wesele
Weżcie ślub to będziecie rodziną
![]() a na serio to rozwalił mnie argument twojego chłopaka ,przecież nie zaprosili was na wódkę ot tak bez powodu. Idż sama ,do grudnia moze zmieni zdania a dlaczego nie idzie z tobą nich sie sam tłumaczy. Świąt jest kilka dni więc i na jego rodzine starczy czasu ,dwa poważnie on jest taki rodzinny czy tak mu wpojono do głowy ,że nie wypada gdzies chodzić . Trzy jakby nie patrzeć twoja rodzina może tez być jego rodziną tym bardziej ,że nie znacie się miesiąca . Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-07-15 o 17:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Twoj TŻ ma racje. Jest jeszcze duzo czasu i cos moze wypasc nieoczekiwanie. Nie warto sie klocic. Jak chcesz tak bardzo isc to idz sama, bo widze sie sie uparlas i koniecznie chcesz go przekonac do swojego zdania.
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a piszesz że musiałaś pójść na takie wesele a było ono z Twojej czy TZ strony? i czemu jednak zdecydowaliście sie isć skoro tak nie chciałaś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dla mnie Boże Narodzenie to bardzo dziwny termin na wesele, przecież to logiczne, że goście, którzy weszli (albo dopiero wejdą) do rodziny któregoś z państwa młodych, mogą chcieć spędzić te chyba najbardziej rodzinne święta ze swoją najbliższą rodziną. Ja rozumiem Twojego TŻ, sama nie wiem, co bym zrobiła w takiej sytuacji. Gdyby wesele nie kolidowało z wizytą u moich bliskich (np. odległość nie byłaby problemem albo odpowiednio wcześnie skończyłabym zabawę na weselu, żeby być przytomną na spotkaniu świątecznym), to pewnie poszłabym na nie, w innym przypadku wybrałam wizytę u rodziny.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem Twój TŻ moze odmówić pójścia na wesele w taki dzień. Ja też bym tak pewnie zrobiła.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
w św. Szczepana rozumiem wesele....ale w 1szy dzień świąt Bożego Narodzenia juz nie bardzo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
A ja jestem po Twojej stronie. Rozumiem że święta większość ludzi spędza w gronie rodziny, ale skoro raz przydarzy się taka sytuacja że ktoś urządza w ten dzień wesele, można przecież odstąpić od tego zwyczaju, tym bardziej że wesele jest tylko w jeden dzień, pozostałe dni świąteczne mozna spędzić z najbliższymi. Takie jest moje zdanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Przeciez z rodziną to on się jeszcze czasu naspędza,a w ten jeden dzień na wesele mogłby pójść i nie widze tutaj problemu.Wesele przeciez nie jest codziennie a z rodziną mozna się widziec codziennie jesli się chce.Przede wszystkim ze względu na Ciebie to powinien pójść i to bez gadania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do spędzania świąt w przyszłości z rodziną Twoją lub jego - to już inna kwestia, tu obie opcje to rodzinne spędzenie świąt, pytanie tylko u której rodziny (a często można to pogodzić). W sytuacji z wątku wybór jest pomiędzy weselem a rodzinnym spotkaniem (i to jeszcze ze swoją własną rodziną) - jak pisałam, ja bym wybrała rodzinę, chyba że obie imprezy dałoby się pogodzić. I nie miałabym pretensji do TŻ, gdyby on też wybrał rodzinę w odwrotnej sytuacji.
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
kto robi wesele w najważniejsze święta w polsce? ja bym w życiu nie wzięła takiego terminu, bo pewnie większość zaproszonych by nie przyszła
![]() niby święta są przez kilka dni, ale jeśli ktoś ma dużą rodzinę, to często jest tak, że w wigilię z najbliższymi, w pierwszy dzień jakaś inna rodzina, w drugi inna. a jak pójdziecie na wesele, to w jeden dzień będziecie się bawić, a w następny odsypiać. i może tobie to nie robi problemu, ale facetowi może nie pasować. ja nie dość, że jestem ateistką, to święta spędzam z trzema [tż czwarty] osobami, więc na wesele bym poszła. ale jeśli on nie będzie chciał iść, to uszanuj jego decyzję i idź sama/z kimś innym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
jeden dzien swiat chyba moze poswiecic w swoim zyciu na wesele z toba? dwa pozostale niech spedzi z rodzina...
troche sztuczne problemy,przynajmniej dla mnie ja bym nie byla pewnie zadowolona ze musze isc z tz do jego rodziny na wesele w swieta ale nie umarłabym od tego poza tym swieta nie sa jedynymi dniami w ktorych widuje sie bliskie osoby |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
To jest ciekawa kwestia - znam osoby, które z uwagi na studia/odległość widują się rzadko z najbliższą rodziną, a co dopiero z dalszą, która też jest im bardzo bliska duchowo. W takiej sytuacji tym bardziej wybrałabym rodzinę, a nie wesele osoby póki co dla mnie obcej, która w dodatku ustala wesele w wybitnie niewygodnym terminie.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A rodzina z którą spędza święta widzi siędość często? Bo jeśli tak to nie rozumiem jego postawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
dzięki nunny i lubiecukierki tylko może jeszcze wiecie jakich argumentów użyć?
emer wesele jest prawie że na miejscu więc w szczepana nie ma problemu by sie spotkał z rodziną... na prawde rozumiem że dla niego to dziwna sytuacja ale moim zdaniem popada w przesadę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja też jestem po twojej stronie, w końcu to jeden dzień świąt, a skoro piszesz, że to prawie na miejscu to tym bardziej nie ma problemu. No, ale każdy ma swoje rację. I dołączam do pytanie Pauli, czy on jest naprawdę taki rodzinny, czy np. boi się reakcje rodziców, że nie będzie go przy świątecznym stole?
![]() |
#18 |
BAN stały
|
a jakie Tż ma kontakty ogólnie z Twoją rodziną, a jakie z parą młodą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
... choć nie Westwood
|
No nie wiem czy rodzinę ma się cały rok, a wesele nie...
![]() Jeszcze drugi dzień bym zrozumiała, ale w przypadku pierwszego naprawdę nie dziwię się Twojemu TŻowi. Kurczę, ślub w Boże Narodzenie, w Sylwestra... jakby nie można było normalnej soboty wybrać :P
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
do tej pory byłam pewna, że w Boże Narodzenie nie można brać ślubu!!!
Może masz na myśli Św.Szczepana? Czy już całkiem się na świecie poprzewracało? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Raczkowanie
|
z para młodą ma nawet dobre... młoda jest z mojego wieku i przy wszystkich rodzinnych imprezach (z mojej strony) siedzieliśmy razem przy stole etc.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Moim zdaniem on ma prawo nie iść, a Ty nie powinnaś mieć pretensji...
Gdybym ja była postawiona w takiej sytuacji, mogłabym iść na sam ślub, ale na wesele? Boże Narodzenie to rodzinne święta, raczej spokojne, nastrojowe, a tu wesele. Oj nie. Gdyby w mojej rodzinie wybrano taki termin, to myślę, że usiłowałabym się wykręcić, a gdybym już naprawdę musiała - wcale bym się nie bawiła dobrze. Co za idiotyczny pomysł, robić wesele w taki dzień :/ Przecież wiadomo, że wielu osobom taki termin nie będzie pasował. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Musisz też go zrozumieć, skoro ma takie poglądy no to cóż trzeba to zaakceptować. Do grudnia jeszcze dużo czasu, zawsze może zmienić zdanie. Ostatecznie możesz iść sama, albo jeżeli tolerujecie takie zachowania w waszym związku to znaleść sobie inną osobę towarzyszącą.
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Powinien zgodzić się na jakiś kompromis.
Np. najpierw na ten ślub, a następnego dnia z rodziną. Święta są co rok. Ślub tych osób - nie.
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ślub przeważnie jest ok.17:00, więc nie dałoby się zrobić tak: najpierw rodzinny obiad,a potem idziecie na wesele? Chyba jak posiedzi z rodziną 2-3 godziny,a nie 6 to nic się mu nie stanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Powinien iść na ślub, złożyć grzecznie życzenia a po południu iść do swojej rodziny i spędzić z nią wigilię. Z Tobą rodziną nie jest, może nią nigdy nie być, nie jesteście zaręczeni więc powinien te święta spędzić wg. mnie z rodzicami i rodzeństwem czy kogo tam jeszcze będzie miał na wigilii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
To wesele było mojego kuzyna. A poszlismy dlatego ze spedzilabym z rodzicami tylko pare godzin w swieta(nie mieszkamy w tym samym miescie, mamy do siebie 3,5h drogi). W ten sposob widzialam sie z nimi dluzej. Z TŻ uznalismy to za najlepsze wyjscie, dlatego ze poprzedniego dnia siedzielismy u tesciow. moooniaaaa moj kuzyn zrobil slub o 14 - porazka. ![]()
![]() ![]() Brian Tracy ![]() ![]() Walt Disney Edytowane przez Trinette Czas edycji: 2010-07-15 o 19:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
No trudno, myślę że twój chłopak "ma prawo" nie iść, bo to specjalny dzień. Sobie wymyślili datę... Jak jest wierzący to co zrobić? Bóg na pierwszym miejscu.
---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.