Kaloryczność napoi - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-17, 10:14   #1
kulbit
Zakorzenienie

Kaloryczność napoi

Ostatnio postanowiłam zmienić nieco dietę. Udało się przejśc na lżejszą kuchnie Ciesze się bo troszke mi ubyło tam i siam a do tego samopoczucie lepsze
Ale tutaj rodzi mi się takie pytanko. Ostatnio w TV zobaczyłam fragment jakiegoś programu o kaloryczności potraw, ale załapałam się na końcówkę wątku i chyba mało zrozumiałam
Chodzi mi o rzecz następująca - jak odczytac prawidłowo kalorycznosc napoi. Czytam etykietke i tam jest ilosc kalorii ale wiem ze napoje zawieraja cukier (węglowodany?) i teraz ile gram zawartych w jakiej wielkosci butelki jest okey a jaka juz nie za bardzo? Koncowka tego programu w TV była taka ze ludzie zmieniają nawyki żywieniowe na dobre ale zapominaja o napojach ktore tez potrafią być bardzo kaloryczne i zawierają np. taką dawkę cukru ze to co człowiek zaoszczędził na jedzeniu nadrabia piciem
Dodam, że nie pijam napoi typu cola czy soki, w wiekszości pije wode, ale np. też bardzo lubie roznego rodzaju "ice tea" i czasem je kupuje i czytam te etykietki ale nic z nich nie kumam
Pomoże mi ktoś?
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 12:33   #2
Sathi
Zakorzenienie

Dot.: Kaloryczność napoi

Znalazłam coś takiego tylko:
Cappuccino filiżanka 60 kcal
Coca-cola 1 butelka 0,33l 119 kcal
Gorąca czekolada 250 ml (szklanka) 150 kcal
Herbata z cukrem i cytryna (200ml, 2 łyżeczki cukru) 42 kcal
Kawa z cukrem (200ml +10 g cukru 2 łyżeczki ) 40 kcal
Kawa z cukrem i śmietanką (200 ml kawy, 2 łyżeczki cukru, łyżka śmietanki) 60 kcal

MIŁEGO DNIA
Sathi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 12:47   #3
kulbit
Zakorzenienie

Sathi jestes przemiła, dziękuję ci za chęć pomocy
Ale bardziej zależy mi na interpretacji tych wartości związanych z cukrami, węglowodanami. Czy np. wartośc węglowodanów = 6 g to duzo czy mało na butelke 1,5 l? ITD
Stary 2006-08-17, 13:50   #4
karolinkamalinka
Zadomowienie

Jesli jesteś na diecie to wogóle nie polecam picia napoi słodzonych cukrem, w tym także soków.Sok słodzony cukrem ma średnio w 100 ml 40 kcl, czyli szklanka takiego "niewinnego soczku" to 100 kcl! Zdrowiej juz zjeść jabłko (70 kcl) lub dwie nektarynki (2x50 kcl)
Jeśli chodzi o ilośc węglowodanów np. na 1,5 butelkę to zalezy jak do tego podejść. 6 g węgli z samego "picia" to dla mnie dużo.Ja unikam węglowodanów , a szczególnie tych prostych, czyli np. cukru , którym słodzone są napoje.
karolinkamalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 23:50   #5
kulbit
Zakorzenienie

Dziękuje z twoją odpowiedz Nie odchudzam się ale uważam ze jadłam za duzo słodyczy i postanowiłam ograniczyc spożycie cukru także w napojach
Stary 2006-08-19, 09:36   #6
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Kaloryczność napoi

Dobrym pomysłem byłaby rezygnacja z takich słodkich napoi. Mi po takich słodkich soczkach jeszcze bardziej chce się pić Niby 6 gram węgli w butelce 1,5 to nie aż tak dużo. O ile się nie mylę, to jedna czubata łyżka cukru to około 5 gram, więc taki napój spokojnie możesz pić (byle z umiarem) Jeśli chodzi o soki typu kubuś to one są dość znacznie dosładzane. Ja jak mam ochotę na soczek piję pomarańczowy z tymbarku, bo pisze na nim, że nie zawiera cukru Jednak nigdy nie zwracałam uwagi na ilosc podanych tam węglowodanów. Na pewno zdrowsze będzie robienie soków domowych ze świeżych owoców. Jednak nie każdy ma na to czas niestety. Cole odradzam bo to sama chemia i tam cukru to już jest sporo
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-19, 09:53   #7
kulbit
Zakorzenienie

Dziękuję za kolejną odpowiedz Z colą i gazowanymi napojami całe szczęscie nie mam problemu Martwią mnei tylko soczki i ice tee..
Stary 2006-08-19, 10:19   #8
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Kaloryczność napoi

Cytat:
Napisane przez kulbit
Dziękuję za kolejną odpowiedz Z colą i gazowanymi napojami całe szczęscie nie mam problemu Martwią mnei tylko soczki i ice tee..
To może jeśli nie mozesz się z soczkami rozstać wybieraj te o mniejszej zawartosci cukru, albo sama przygotowuj sobie soki. Odradzam soki produkowane z myślą o dzieciach (kubuś, pysio) bo one mają dużo cukru. Nie wiem czy picie soków light to dobry pomysł, bo jeśli zamiast cukru jest tam aspartam to odradzam. Sama pije soki sporadycznie, więc się za bardzo nie orientuje Co do kawy, to ja sama byłam uzalezniona od cappucino i wiem jak ciężko z takim nałogiem zerwać Obecnie moje uzaleznienie przerzuciło się na zwykłą kawę z mlekiem

Ale w sumie to nie ma się co przejmować, bo filiżanka kawy, czy szklanka soku raczej nie zaszkodzą
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-19, 14:14   #9
lullaby22
Zakorzenienie

Ja przeczytałam ostanio, że pijąc codziennie jedną puszkę napoju słodzonego (0.33L) zjada się kilogram czystego cukru miesięcznie.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-19, 15:11   #10
loneliness
Rozeznanie

OT: napoi czy napojów?

Dla osób odchudzających się: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=127964

Dla Przekupek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=134950 - 13 sierpnia - DOKŁADKA!
loneliness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-19, 19:40   #11
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lullaby22
Ja przeczytałam ostanio, że pijąc codziennie jedną puszkę napoju słodzonego (0.33L) zjada się kilogram czystego cukru miesięcznie.
Lullaby no właśnie i to mnie martwi

Lonelines, nie wiem ale zdaje mi sie ze obie wersje są poprawne a ty wiesz która prawidłowa?
Stary 2006-08-21, 13:32   #12
trOLka
Przyczajenie

Cytat:
Znalazłam coś takiego tylko:
Cappuccino filiżanka 60 kcal

Herbata z cukrem i cytryna (200ml, 2 łyżeczki cukru) 42 kcal

Kawa z cukrem i śmietanką (200 ml kawy, 2 łyżeczki cukru, łyżka śmietanki) 60 kcal
Sathi, dzięki nawet nie przypusczałam, że powyższe napoje mają tak mało kcal, bardzo pozyteczna infa. Teraz to się zacznie popijanie m-m..
Stary 2006-08-22, 13:20   #13
lullaby22
Zakorzenienie

Ale że w szklance Coli jest 5 łyżeczek cukru (tak dziś wyczytałam) to nie przypuszczałam.
Hmm, dobrze że ja tego nie lubię
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 14:51   #14
kulbit
Zakorzenienie

Fakt 5 łyzeczek to strasznie dużo, nigdy nie przepadałam za cola a po tej informacji to juz uważam ze to poprostu powolne zabijanie picie takiego syfu.
Stary 2006-08-22, 15:04   #15
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loneliness
OT: napoi czy napojów?
cd OT: chyba 'napojów' ... 'napoi' jest od 'napoić'.

Teraz w tych wszystkich sokach, herbatkach i innych napojach jest tyle świnstwa, ze lepiej tego unikać. Czy jest sie na diecie czy nie.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 19:30   #16
Lucy1111
Zakorzenienie

Odświeżam wątek!!

Czy może mi ktoś wytłumaczyć pewną rzecz? Mianowicie - sięgnęłam dzisiaj w sklepie po 100% sok Hortex pomarańczowy bez dodatku cukru. Sprawdziłam tabelę wartości odżywczych i zgłupiałam... 100ml soku (czyli pół szklanki) zawiera 9,0g węglowodanów, w tym 9,0g cukrów (prawie 2 łyżeczki cukru, tak?).
Sięgnęłam więc po inny sok, nie reklamujący się "bez dodatku cukru" i nie było różnicy w tabeli.
Proszę, niech mnie ktoś oświeci i wytłumaczy o co w tym chodzi. Skoro coś jest bez dodatku cukru, to czym jest ten cukier w ilości 9,0g na 100ml, bo nie daje mi to spokoju!!
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 19:45   #17
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lucy1111 Pokaż wiadomość
Odświeżam wątek!!

Czy może mi ktoś wytłumaczyć pewną rzecz? Mianowicie - sięgnęłam dzisiaj w sklepie po 100% sok Hortex pomarańczowy bez dodatku cukru. Sprawdziłam tabelę wartości odżywczych i zgłupiałam... 100ml soku (czyli pół szklanki) zawiera 9,0g węglowodanów, w tym 9,0g cukrów (prawie 2 łyżeczki cukru, tak?).
Sięgnęłam więc po inny sok, nie reklamujący się "bez dodatku cukru" i nie było różnicy w tabeli.
Proszę, niech mnie ktoś oświeci i wytłumaczy o co w tym chodzi. Skoro coś jest bez dodatku cukru, to czym jest ten cukier w ilości 9,0g na 100ml, bo nie daje mi to spokoju!!
Ten cukier to zapewne cukier pochodzący z owoców, z których zrobiony jest ten sok czyli fruktoza - cukier prosty.
Fruktoza razem z glukozą tworzy sacharozę czyli ten zwykły biały cukier
Kaloryczność tej fruktozy jest podobna jak zwykłego cukru, ale jest ona 2 razy słodsza co oznacza, że wykorzystujemy jej połowę mniej, aby uzyskać pożądaną słodkość.

Moje anioły z masy solnej:
Stary 2010-08-10, 19:53   #18
Lucy1111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Ten cukier to zapewne cukier pochodzący z owoców, z których zrobiony jest ten sok czyli fruktoza - cukier prosty.
Fruktoza razem z glukozą tworzy sacharozę czyli ten zwykły biały cukier
Kaloryczność tej fruktozy jest podobna jak zwykłego cukru, ale jest ona 2 razy słodsza co oznacza, że wykorzystujemy jej połowę mniej, aby uzyskać pożądaną słodkość.

Czyli załóżmy - w zwykłym napoju jest 9,0g węglowodanów w tym 9,0g cukrów (napój to rozcieńczony sok z wodą + właśnie cukier), gdzie 9,0g cukru to ten biały-->czyt.zły

A w 100% soku "bez dodatku cukru" może być tyle samo węglowodanów co w napoju, ale już bez białego - złego cukru, a tego naturalnego - fruktozy. Dobrze rozumiem?!

czyli w takim przypadku porównań lepiej sugerować się kalorycznością niż ilością węglowodanów? Ech, zakręcone to wszystko

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości