![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() furie, napady!
Hej dziewczyny!
mam ze sobą pewien problem. Nie kontroluje się. zupełnie. najmniejsza rzecz, gest, hałas typu bębnienie palcami o stół, wytrąca mnie z równowagi. przestaje panować nad sobą i wybucham w sekundzie. co najgorsze nie da sie mnie uspokoić, ja sama nie umiem. cała sie częsę i krzyczę. coś mi nie wydzie , wyżywam sie na innych. wszyscy mi mówią policz do dziesięciu. uspokój się. odpuść. Ja nie potrafię. zanim zdąże policzyc do jednego, ostry głos wydobywa sie z moich ust. czasem, kiedy zdaje sobie sprawe z powagi wydarzeń, udaje mi sie uspokoić, ale zawsze przy tym jestem bardzo nie miła: w sensie głos mam podobno ostry, jestem ironiczna i złośliwa. nie potrafie sobie z tym poradzić.. najgorsze że wyżywam sie na najbliższych i krzywdze ich tym. jak sobie radzicie z napadami agresji? to nie chodzi o złość.. to chodzi o jakiś atak który odczuwam nie tylko psychicznie, ale też fizycznie... do obcych ludzi łatwo mi sie jest powstrzymać.. chyba przez moją niesmiałość.. chociaż zdażało mi sie być nie miłym i działać pod wpływem impulsu w stosunku do obcyh, ale zawsze w uzasadnionych przypadkach ewidentnego chamstwa.. ogolnie jestem osobą dosyć pogodną, która ma wachania nastroju, łatwo wpada w gniew ale też łatwo jej przechodzi ![]() co mi poradzicie?? jak mam sobie z tym radzić?? mam nadzieje ze dobrze wszystko wytłumaczyłam... nie chodzi mi o napady gniewu, który każdy ma i które jako tako moge uspokoić i coraz lepiej mi to wychodzi. ale o te napady agresji które są zupełnie irracjonalne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: furie, napady!
1. długo to trwa?
2. to na pewno nie jest związane z dietą ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
od jakiś 5 lat?? teraz się nasiliło.. kiedyś byłam strasznie zakompleksiona, zamknięta i bałam sie wyrażać swoje poglądy.. Kiedy sie otworzyłam, zaczełam sie więcej uśmiechać i uwierzyłam w siebie, zaczęłaam coraz częściej wpadać w złość.. zawsze byłam nerwowa, ale wcześniej płakałam, teraz wole sie wydrzeć
![]() ![]() chyba nie wina diety, chociaż jak jestem głodna to jestem zła D: baardzoo zła!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ogólne wyciszenie, techniki relaksacyjne, medytacja (mi pomogła bardzo, dla mnie to coś niesamowitego i aż nie mogę jej objąć umysłem
![]() Albo do psychiatry, może przepisze jakieś lekkie uspokajacze jeśli są potrzebne. Albo do psychologa i razem znajdziecie miejsce, w którym leży problem. Powiem Ci, że na plus jest to, że zauważasz swoje zachowanie i nie traktujesz go jak czegoś normalnego. Ja tak miałam ale jak rozwiązałam kilka spraw w swoim życiu to przeszło. Jedna sprawa nadal nade mną wisi więc czasem zdarzają mi się takie wybuchy bez powodu ale jak czuję, że nadchodzą to ja z kolei wychodzę ![]() Pozostało mi wkurzanie się w kuchni ale to mam od dziecka, po prostu nie znoszę jak mi się ktoś kręci kiedy gotuję. To rozwiązałam tak, że nikt mi nie przeszkadza bo wszyscy wiedzą czym to grozi. Liche rozwiązanie ale przynosi efekty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, u mnie każda dieta kończy się źle, frustracja wygrywa. Za bardzo kocham jedzenie no i faktycznie wyżywam się na najbliższych...
Czy te 5 lat temu miałaś jakąś... drastyczną, ważną sytuację w swoim życiu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś w `rozmowach w toku` był taki przypadek i mówili, że jest to spowodowane hormonami. Dziewczyna miała podajże coś z tarczycą. Dlatego najlepiej idź się przebadać pod tym kątem.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
O tym zapomniałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() muszynianka: niee.. żadnych drastycznych zmian. poprostu zminiłam środowisko na mniej toksyczne, w sensie lepiej do mnie nastawione. Ja zawsze byłam taka grzeczna dziewczynka, ktora nie sprawia żadnych problemów wychowawczych i dalej taka jestem.. tylko sie wiecej złoszcze... matyldaaaa- o tym nie pomyślałam ![]() Dzięki wszystkim za pomoc ![]() Edytowane przez 78366539b4b6f6153fe83f74bc8dfd6d5935c0ba_5ec707f2bba47 Czas edycji: 2010-09-25 o 23:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
No to tak...
Endokrynolog raz, kardiolog dwa (zapisuj się od razu w pon. bo z doświadczenia wiem, że się czeeekaaa i czeeekaaa...) i do tego codziennie posiedzieć 10min z zamkniętymi oczami myśląc o... np. liczbie 3 albo o mewie albo o kropli (tylko potem sikać się chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No, dokładnie bardzo dobra rada
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Miałam to samo dopóki nie zaczęłam brać tabletek anty. Teraz już jestem spokojny człowiek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zaraz ide pomyśleć o 3 ![]() Edytowane przez 78366539b4b6f6153fe83f74bc8dfd6d5935c0ba_5ec707f2bba47 Czas edycji: 2010-09-25 o 23:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
[1=78366539b4b6f6153fe83f7 4bc8dfd6d5935c0ba_5ec707f 2bba47;22304123]Dziekuję
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zaraz ide pomyśleć o 3 ![]() Nerwica jak nic. Pogadanie z psychologiem tez by sie pewnie przydalo ![]() P.S. Polecam tez odrobine kultury. Zwlaszcza na szafie...
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Jesteś może z Warszawy lub okolic? Bo mogłabym Ci polecić dobrą kardio, która nie zwala wszystkiego na nerwy
![]() Chociaż oczywiście może być to prawda. A co do oddechu to umiesz oddychać? W sensie nie górą płuc (cyckami ![]() Akashka Nerwica, nerwica, nerwica... ![]() Jak dobrze, że jest internet, można być zdiagnozowanym po 4 postach! ![]() Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-09-25 o 23:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() p.s Nie sądzę żebym kogokolwiek uraziła czy była nie grzeczna. Wyrażałam tylko swoją opinię. Jeśli chodzi Ci o tą torebkę - to wyraźnie powiedziałam że mnie sie źle kojarzy ( wyjaśniłam jak) ale nie jest zła... nie wiem co w tym niekulturalnego... wydaje mi się że nie przesadziłam ani w tym, ani w innym poście ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Dlaczego się boisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() tylko cyckami umiem ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:46 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ---------- źle mi się to kojaży. wiem że to chore uprzedzenia.. ale łatwiej mi jest przyznać się przed samą sobą, że mam problem, niż przed kimś innym. Mam głęboką nadzieję że sama się z tym uporam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja siostra z kolei w mlodym wieku jeszcze szkolnym tez miala nerwice. I u niej objawiala sie wlasnie napadami zlosci albo naglego placzu czasem wrecz histerii. I ona tez nie byla agresywna do obcych tylko w domu... Poza tym autorka napisala ze lekarze mowia ze to nerwy wiec dlaczego twierdzic ze nie? ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ---------- [1=78366539b4b6f6153fe83f7 4bc8dfd6d5935c0ba_5ec707f 2bba47;22304261]Do psychologa boje sie pójść, ale poczytam o technikach panowania nad sobą ![]() p.s Nie sądzę żebym kogokolwiek uraziła czy była nie grzeczna. Wyrażałam tylko swoją opinię. Jeśli chodzi Ci o tą torebkę - to wyraźnie powiedziałam że mnie sie źle kojarzy ( wyjaśniłam jak) ale nie jest zła... nie wiem co w tym niekulturalnego... wydaje mi się że nie przesadziłam ani w tym, ani w innym poście ![]() ![]() ![]() Ja sie nie zloszcze ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Akashka Czas edycji: 2010-09-25 o 23:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Choćby dlatego, że często jest to słowo-klucz. Najłatwiej zgonić na nerwy bo to przecież nie ich działka.
Miałyście zdiagnozowaną nerwicę? Moje serce było badane przez 3 kardio i dopiero 4 zainteresował się promieniem odginania zastawki i faktem, że mimo, iż jest to niegroźna choroba to ja czuję się bardzo źle. Pierwszy był najlepszy, nawet nie zauważył odchylania się płatka zastawki. Lekarze to też ludzie i też mogą się mylić. I jak w każdym zawodzie trafiają się tacy, którym powiewa. Organizm ludzki jest na tyle przewrotny, że mózg może powodować problemy z sercem ale może być też tak, że to serce rzutuje na mózg. castano, nam się przyznałaś ![]() ![]() Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-09-26 o 00:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zdiagnozowanej nie mialam bo nie bylam u lekarza ale wnioskuje ze skoro przeszlo wraz z koncem problemow to bylo to to. Siostra miala zdiagnozowana.
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Podłączę się do tematu - ja mam to samo albo bardzo podobnie. Byle najdrobniejsza rzecz - na przykład z dzisiaj - tramwaj który nie przyjechał na czas, potrafi tak mnie wkurzyć, że coś mnie skręca od śroka, dostaje ataku szału i mam ochotę ryczeć, wyć ze złości, ale powstrzymuję się i stają mi jedynie łzy w oczach. To naprawdę są błahe sprawy, na które inni ludzie machnęliby ręką - spóźniony o minutę, dwie tramwaj, osoba w kolejce szukająca mozolnie drobnych w portfelu, zajęty telefon gdy chcę do kogoś zadzwonić czy to, że kobieta w sklepie nie może mi wydać ze 100zł, bo nie ma. Staje się arogancka w kontaktach z ludźmi w takich sytuacjach. Wiem, że robię głupio, ale to jest moment, chwila, coś mnie tak ogranicza, że nie umiem nad sobą zapanować. Boję się, że to się będzie pogłębiać. Co robić?
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
ja też tak mam. poza tym, że tak łatwo wybucham, często z byle powodu, to czasem nie mogę złapać oddechu, kuje mnie w sercu i w żebrach. dodatkowo łatwo tracę przytomność np. z dużego zmęczenia jak nie mogę oddychać i się duszę, ale to mam od zawsze, więc się nie liczy.
jak to się zaczęło, to szkolna pedagog wysłała mnie do pani psycholog, która to stwierdziła, że mogę mieć nerwicę, potem po fizycznych objawach internista zalecił ziółka i tabletki ziołowe na uspokojenie, bo to na pewno nerwowe. potem sama poszłam do kardiologa, zrobili mi ekg i `coś tam było krzywo, ale generalnie wszystko w porządku`. także poddałam się i już mam to w nosie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Podpinam się, wątpie żeby to była nerwica, chyba troszkę za młoda jestem.
Z tym że u mnie było tak że w dziecinstwie mialam problemy z oddychaniem, przeszlo mi az do czasu rozstania z moim ex. No i tak sobie od półtora roku co tydzien-dwa absolutnie rozechwianie nastroju, płacz i wrzeszczenie bez powodu, w przypadku większego zdenerwowanie po prostu wpadam w absolutną histerię i zaczynam się dusić. Próbowałam wszystkiego, medytacje, ziółka, leki - nic. Najgorsze jest to że nie mogę znaleźć "bodźca" - coś na mnie nie działa, nie działa, nie działa aż nagle! A, i zdarza się to zawsze jak nikogo nie ma w pobliżu, jeśli to ma jakieś znaczenie. Kiedy zostaje sama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
[1=78366539b4b6f6153fe83f7 4bc8dfd6d5935c0ba_5ec707f 2bba47;22303530]cała sie częsę[/QUOTE]
[1=78366539b4b6f6153fe83f7 4bc8dfd6d5935c0ba_5ec707f 2bba47;22303530]dojżewania[/QUOTE] [1=78366539b4b6f6153fe83f7 4bc8dfd6d5935c0ba_5ec707f 2bba47;22303530]zażutu[/QUOTE] Castano, błagam nie obraź się, ale zajrzyj czasem do słownika ortograficznego, albo włącz sprawdzanie pisowni w swojej przeglądarce (wtedy wszystkie wyrazy z błędami będą podkreślane na czerwono). P.S. nie ma takiego wyrazu jak częsę - jest trzęsę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Tez bym powiedziała ze to nerwica - takie łagodne stadium.
Ogólnie jest podział lekarzy którzy twierdzą że nerwica nie istnieje ( tylko mnóstwo ludzi ją ma dziwnym trafem) tak jak są tacy którzy twierdzą że nie mozna mieć zawału w młodym wieku ( taaaak jasne) Może to jak ktos napisał tarczyca, w stawianiu diagnozy czy mamy nerwicę lekarze robią badania takze na wątrobę, tarczycę i ogólne badania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.