czy udzielą mi ślubu??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-20, 11:32   #1
kasiab623
Przyczajenie

czy udzielą mi ślubu???

Witam serdecznie Was .....
Mam pytanie Co myślicie o ślubie jak się ma dziecko z pierwszego związku ??? Ja byłam w związku urodziłam dziecko w międzyczasie, potem rozstaliśmy sie poznałam kogoś innego i na wakacje planujemy ślub...
czy nie jest przeszkodą moje dziecko czy dostanę rozgrzeszenie i w ogóle czy powinnam zakładać welon? Mam nadzieje że pomożecie mi rozwiać wątpliwości.....
kasiab623 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 12:00   #2
renata858585
Raczkowanie

Dot.: czy udzielą mi ślubu???

Cytat:
Napisane przez kasiab623 Pokaż wiadomość
Mam pytanie Co myślicie o ślubie jak się ma dziecko z pierwszego związku ??? Ja byłam w związku urodziłam dziecko w międzyczasie, potem rozstaliśmy sie poznałam kogoś innego i na wakacje planujemy ślub...
czy nie jest przeszkodą moje dziecko czy dostanę rozgrzeszenie i w ogóle czy powinnam zakładać welon? Mam nadzieje że pomożecie mi rozwiać wątpliwości.....
myślę, że nei powinno być problemu. Moja koleżanka brała slub i razem chrzciny robili myślę, że zalezy od księdza.
Co do welonu, jeśli chcesz, to zakladaj! Teraz rzadko się zdarza, żeby PM była "czysta", a podobno biel symbolizuje czystość uczuć. Ja bym sie nei przejmowala. Zawsze się znajdzie ktoś kto będzie gadal
renata858585 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 12:08   #3
marysia1809
Przyczajenie

jeśli tylko wyrazi się 'żal za grzechy' nie będzie problemu z rozgrzeszeniem, więc spokojnie
welon... jeśli masz co do tego jakieś wątpliwości albo boisz się reakcji zaproszonych gości, to zawsze można zamienić go na uroczy wianek (ale z drugiej strony nie warto rezygnować z marzeń - jeśli tylko chcesz, to załatw sobie welon taki, o jakim marzyłaś)

życzę szczęścia i dużo miłości
Stary 2010-10-20, 12:19   #4
_venus_
Przyczajenie

Dziecko nie jest przeszkodą. Ważne że Ty i Twój partner chcecie żyć razem, zgodnie z wiarą, chcecie tworzyć rodzinę.
"Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień"

Co do welonu, to nie widzę przeciwwskazań

Pozdrawiam, życzę powodzenia.
_venus_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 12:59   #5
Anetuniaa
Wtajemniczenie

Ja też nie widzę przeciwwskazań. Tak jak pisza dziewczyny ważna jest czystość uczuć. Zakładaj taki welon jaki Ci się tylko podoba i ciesz się tym jedynym w swoim rodzaju dniem
Stary 2010-10-20, 13:56   #6
Taverney
Zakorzenienie

jeżeli nie pozostajesz w ważnym związku małżeńskim, bez problemu dostaniesz ślub. Ksiądz powinien dać Ci rozgrzeszenie bez problemu.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 14:04   #7
kasiab623
Przyczajenie

Dzięki dziewczeta !! Bardzo mnie to uspokoiło.. Najabradziej sie bałam ze ksiądz powie ze skoro to nie dziecko partnera to niemoge wziac z nim slubu albo slub moge ale nie dostaje rozgrzeszenia i np ( tak jak znajomy niewierzący) bede uczestniczyła tylko we ślubie a nie zawierała koscielny slub- bo nie bede mogła... Ale w takim razie nie martwie sie juz a welon będzie
kasiab623 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-20, 15:05   #8
bezaczek7
Zakorzenienie

i koniecznie zamieść tu swoje zdjęcie ze ślubu
wishlista
18WRZESIEŃ2010
08wrzesień2014 ostatecznie 17.09. 14:35
bezaczek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 15:27   #9
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marysia1809 Pokaż wiadomość
welon... jeśli masz co do tego jakieś wątpliwości albo boisz się reakcji zaproszonych gości, to zawsze można zamienić go na uroczy wianek
To bardziej wianek był symbolem niewinności i czystości niż welon.
Ale oczywiście teraz to już wszystko jedno
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 17:52   #10
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
jasne że tak jeśli tego chcesz To wianek był oznaką niewinności a welon pierwotnie służył do innych celów i nie oznaczał wcale czystości Podobnie z bielą - dopiero stosunkowo niedawno stał się to kolor PMek
dottta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 18:02   #11
Taverney
Zakorzenienie

welon to nie jest nic niestosownego w takiej sytuacji.
Kiedyś, dawno temu byłam też na ślubie, na którym mała córeczka panny młodej niosła przed parą obrączki na małej poduszeczce.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-21, 10:20   #12
goplaneczka
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

moim zdaniem welon jest jak najbardziej na miejscu- w tej chwili nosi się go nawet na ślubach w usc... co kto lubi.
A jak nie chcesz welonu lub uważasz, że nie wypada- to kwiat we włosach lub ślubny stroik będą równie ładnie wyglądać.
z rozgrzeszeniem nie powinno być kłopotu, choć tu wiele zależy od księdza-jednak raczej nie powinnaś mieć kłopotów
goplaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 17:28   #13
_vixen_
Zakorzenienie

Mnie jednak welon bardziej pasuje do kobiety bez dziecka, ale jak ktoś ma marzenie, żeby mimo wszystko jednak ten welon mieć, to niech ma, krzywdy nikomu nie robi.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 18:10   #14
tikida
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki dziewczeta !! Bardzo mnie to uspokoiło.. Najabradziej sie bałam ze ksiądz powie ze skoro to nie dziecko partnera to niemoge wziac z nim slubu albo slub moge ale nie dostaje rozgrzeszenia i np ( tak jak znajomy niewierzący) bede uczestniczyła tylko we ślubie a nie zawierała koscielny slub- bo nie bede mogła... Ale w takim razie nie martwie sie juz a welon będzie
Bardzo na wyrost te twoje obawy, nie wiem skąd Ci w ogóle do głowy przyszło, że jeśli masz dziecko, to nie możesz wyjść za mąż za swojego ukochanego, bo nie jest jego ojcem.
Jeśli jest żal za grzechy i postanowienie poprawy, to rozgrzeszenie dostaje się zawsze.
Stary 2010-10-22, 08:00   #15
karolinusienka
Zakorzenienie

ja rowniez uwazam, ze nie powinnas miec problemu ze slubem
welon tez zakladaj dlaczego mialabys nie miec welonu na wlasnym slubie?? w koncu bedziesz Panna Młodą i musisz miec welon
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 01:05   #16
agdaska14
Raczkowanie

GG do agdaska14

Wydaje mi się, jak moje poprzedniczki , że problemu ze ślubem nie powinno być......ALE! ale może powstać, bo nie każdy ksiądz godzi się z taką koleją kobiecych dziejów. Możliwe, że będziesz musiała zrobić rundkę po okolicznych parafiach i prosić o udzielenie ślubu. Niestety- historia z życia wzięta....
Stary 2010-10-28, 05:21   #17
kasha64
Raczkowanie

Problemu być nie powinno, ale... No właśnie. Wszystko zależy od księdza. Jeden powie, że bez problemu, a drugi będzie jakieś bzdury mówił, że ślubu nie może udzielić itp. Zresztą niektórzy księża są tacy, że ze wszystkim robią problem, nawet ze chrztem.
kasha64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 14:33   #18
agdaska14
Raczkowanie

GG do agdaska14

Z chrztem to mieliśmy jaja! Siostra urodziła siostrzeńca we Włoszech i przyjechała do Polski go ochrzcić. Nasz parafialny księżulek wymyślił, że musi mieć zaświadczenie z parafii włoskiej, że chodzą tam do kościoła.... Pojechaliśmy 50 km do parafii dziadków gdzie ksiądz chciał udzielić chrztu 'od ręki' bo co dzieciątko winne. Podsumowując: co ksiądz to obyczaj. Jeden będzie wymyślał a inny bez problemów wyznaczy Wam datę i nie ma co się złościć czy robić im sceny bo to nie pomoże a zaszkodzić może.
Stary 2010-10-30, 19:44   #19
Ninquelote
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agdaska14 Pokaż wiadomość
Z chrztem to mieliśmy jaja! Siostra urodziła siostrzeńca we Włoszech i przyjechała do Polski go ochrzcić. Nasz parafialny księżulek wymyślił, że musi mieć zaświadczenie z parafii włoskiej, że chodzą tam do kościoła.... Pojechaliśmy 50 km do parafii dziadków gdzie ksiądz chciał udzielić chrztu 'od ręki' bo co dzieciątko winne. Podsumowując: co ksiądz to obyczaj. Jeden będzie wymyślał a inny bez problemów wyznaczy Wam datę i nie ma co się złościć czy robić im sceny bo to nie pomoże a zaszkodzić może.
No normalnie, według przepisów parafia w Polsce nie jest jej parafią tylko ta na terenie której mieszka. Więc trzeba mieć zaświadczenie ze swojej parafii. Drugi ksiądz ominął przepisy. Podstawowa wiedza.

Dziecko czy ciąża nie jest żadną przeszkodą do udzielenia rozgrzeszenia. Przecież nie spowiadasz się z dziecka tylko np z seksu.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości