|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Fakt a opinia
Witam
![]() Przepraszam, że pytam o coś takiego ale nie daje mi to spokoju i chcę wiedzieć wreszcie dokładnie o co chodzi ![]() Otóż na spr. ostatnio miałam do wypisania z tekstu źródłowego zdania, które miały zawierać tylko fakty, lub tylko opinie. Uznałam, że fakt, to coś co miało miejsce naprawdę, jest w jakiś sposób potwierdzone, niewyssane z palca itd. tutaj też np. wpisałam zdanie, które zawierało wypowiedź jakiegoś tam polityka - była ona w cytacie, więc nie może to być opinia autora, tak uważam. Faktem jest, że on takie słowa wypowiedział. Jako opinie uznałam np. zdanie gdzie autor pisze, że trudno jest rozdzielić politykę od życia społecznego czy inne podobne zdanie. Przecież każdy z nas może mieć w danej kwestii inny pogląd. Tylko czy dobrze to zrozumiałam? Czy wypowiedź polityka to opinia czy fakt, jeżeli jest ujęta w cytacie i autor ją podaje? Proszę o wyjaśnienia ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fakt a opinia
nie rozwieję Twoich wątpliwości ale powiem ze też zawsze w szkole miałam z tym problem
![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
mi się wydaje , że wypowiedź polityka to opinia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie... Faktem jest, że polityk to powiedział, ale sama wypowiedź jest tylko opinią. Musiałabyś zaznaczyć, że chodzi ci o fakt dokonania zdarzenia, a nie o treść wypowiedzi. Jeśli tego nie zaznaczyłaś, to uznałabym za błędne wykonanie zadania...
EDIT: Cytatem niestety bronić się nie możesz, bo cytuje się po prostu wypowiedzi, bez względu czy jest to opinia (O1: "woda jest niebieska", O2: "woda jest zielona"), czy stwierdzenie faktu (F: "woda jest płynem")...
Jesteś tu pierwszy raz? Zanim o cokolwiek zapytasz przeczytaj pierwszy post lub skorzystaj z wyszukiwarki ![]() Edytowane przez Li O Czas edycji: 2010-11-25 o 14:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Fakt - Trawa jest zielona.
Opinia - "Uważam, że jest zimno" Ty sobie utrudniłaś zadanie i chyba namieszałaś ![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy nie? ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie zdania ubarwione emocjonalnie, ze słownictwem nacechowanym w jakiś sposób mogą podpadać pod opinię.
Polityk Jarosław wygłosił przemówienie - fakt (to fakt, że wygłosił przemówienie ![]() Polityk Jarosław twierdzi że krowy powinny nosić skarpetki gdyż wygląda to ładnie - opinia ... tak ja to rozumiem ![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-11-25 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
żeby nie było niedomówien - powyższe ja napisałam jako wytłumaczenie dla autorki
kolorem w środku jej postu ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zadomowienie
|
Faktem jest coś obiektywnego. Wexmy na przykład program informacyjny : Fakty. Z załozenia mają przedstawiać "pzrezroczyście", czyli bez subiektywizmu pewne wydarzenia, czyli fakty (różnie z tym bywa, ale mneijsza o to. Fakty to prawdy niezapzreczalne, które sie zdarzyły.
Opinia zas to cos subiektywnego. Np. Fakt jest taki, że premier podał swój rząd do dymisji. Stało się. A moja opinia jest taka, ze to bardzo dobrze. ![]() ---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Aj tam,aj tam, autorka musiałaby tu przepisać dokładnie to co miała w tekście. Gdybać to my sobie możemy
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ano, true :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego na sprawdzianie z wosu. Ja w liceum potrafiłam całe zadanie na fakty i opinie zrobić odwrotnie. Do tej pory mam z tym problem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.