|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Sonety Szekspira
Dziewczyny, pilnie potrzebuję tekst sonetu 13 Williama Szekspira.
Ma może któraś z Was w domu jego sonety i mogłaby mi zeskanować tekst? ![]() Bardzo Was proszę, próbowałam znaleźć w internecie ale "wyszukiwanie nie przyniosło żadnych rezultatów.
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Sonety Szekspira
Piękność wątpliwe bogactwa zawiera.
Jak połysk jasny niknie niespodzianie, Kwiat to, co w pąka zalążku umiera, Szkło kruche wielce, które w lot się łamie: Połysk, bogactwo, kwiat, szkło wnet zaginie, Pęknie, zmarnieje, zemrze po godzinie. Jak przepadają bogactwa zgubione, Jak utracony raz połysk przepada, Jak umierają kwiaty porzucone, Jak raz pęknięte szkło znów się nie składa, Tak, jeśli piękność zbrukasz, to na wieki, Na nic barwiczki, rozpacz, bóle, leki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
To chyba nie jest sonet 13:/
Eng dla porownania: SONNET 13 O, that you were yourself! but, love, you are No longer yours than you yourself here live: Against this coming end you should prepare, And your sweet semblance to some other give. So should that beauty which you hold in lease Find no determination: then you were Yourself again after yourself's decease, When your sweet issue your sweet form should bear. Who lets so fair a house fall to decay, Which husbandry in honour might uphold Against the stormy gusts of winter's day And barren rage of death's eternal cold? O, none but unthrifts! Dear my love, you know You had a father: let your son say so.
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
też mam ten w oryginale. Mam sonety w pdf i szukałam w necie i wszędzie sonet 13 to ten który podałam. Porównałam z ciekawości jeszcze jeden z wersją angielską i tu też numeracja się zgadza, natomiast tekst nie bardzo, więc nie wiem o co chodzi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:43.