|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Solarium a trądzik - jaki krem ?
Dzis zapisalam sie na solarium chodze tam naprawde bardzo rzadko 2 gora trzy razy w roku ale raczej 2 na poczatku wakacji kiedy mozna juz wyjsc w spodniczkach zeby wyrownac kolor skory i nie miec bladych nog pojde 2 razy a potem jak juz sie lato zacznie na calego to opalam sie czasami normalnie czy solarium w takich malych dawkach jest bardzo szkodliwe ? i drugie pytanie mam blizny potradzikowe czy solarium wplynie na nie jakos szkodliwie ? czy raczej je zamaskuje ? do tej pory uzywalam kremu effaclar K on jest zluszczajacy ma jakies tam kwasy chyba dobrze robi mi na cere ale czy tego typu krem nie popsuje efektu opalenizny ? tzn chodzi mi o to czy nie bedzie tak ze bedzie mi wybielal twarz bo kremy przeciwtadzikowe z tego co wiem maja takie wlasciwosci, jesli tak jest to jakiego kremu uzywac ? mam tradzik
![]() prosze o odp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Solarium a trądzik
Jeśli masz trądzik powinnaś unikać słońca a tym bardziej solarium, zwłaszcza że masz blizny i używasz leków złuszczających skórę.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
no wlasnie mowi sie ze przy tradziku powinno unikac sie slonca i solarium a ja jak bylam ostatnio u pani dermatolog i zobaczyla moje plecy na ktorych mam tradzik to zaproponowala mi przysuszenie krostek przez opalanie sie i co wy na to bo ja szczerze mowiac zglupialam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
kurcze ja tez niewiem mowi sie ze niby sie nie powinno chodzic opalac a bylam na tym solarium i tak jakby sie poprawil stan mojej skorypryszcze sie wlasnie tak jak mowila ta pani dermatolog przesuszyly i jest ok wiec ja juz sama niewiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
ja też zawsze słyszałam że nie powinno się chodzić na solarium ze względu to ze trądzik tylko sie pogorsza, ale ja ostatnio zaczęłam chodzić i tylko mi sie polepszyło. mam teraz taką gładką skórę na plecach i nawet zmniejszyły mi sie pory na twarzy
![]() co do szkodliwości to solarium jest tak samo szkodliwe jak słońce więc jeśli opalasz się na słońcu, to solarium przyniesie dokładnie Ci takie same szkody ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
opalanie przejściowo poprawia stan skóry trądzikowej/tłustej- dlatego przez wiele lat było zalecane.
ale obecnie wiadomo już, że poprawa jest tymczasowa, a szkody wywołane przez solarium mogą być nieodwracalne. niektóre kosmetyczki/dermatolodzy najwidoczniej nie aktualizują wiedzy zdobytej ileś tam lat temu w szkole. jeśli już się opalać to z umiarem i filtrami na słońcu, a nie na solarium (solarium bardziej szkodzi; dla skóry seans w solarium to w przyblizeniu cały dzień w tropikalnym słońcu) Edytowane przez Justy Czas edycji: 2007-05-22 o 08:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli masz blizny to uważaj na solarium i słońce, czasami mogą przy takich bliznach wystąpić trwałe przebarwienia. Wszystko sie opali, potem opalenizna zblednie, ale blizny mogą zostać na zawsze brunatne. Tak się czasami robi niestety. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Justy masz całkowitą rację! Przekonałam się o tym na własnej skórze! Niestety...
![]() ![]() A tak w ogóle- to pamiętam jak nauczyciel od fizyki w liceum mowił, że niewielkie dawki promieniowania (kilkadziesiąt razy mniejsze niz dawka, którą otrzymujemy w solarium) są korzystne dla skóry trądzikowej... nie wiem, ale wolę nie sprawdzać. A tak na marginesie- to jedyna rzecz jaką pamiętam z lekcji fizyki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
solarium na pewno skorze nie pomoze, wrecz przeciwnie, pogorszy jej stan
pamietam, jak po mikrodermabrazji spytalam sie dermatologa kiedy bede mogla isc na solarium, to powiedziala: kategoryczne NIE dla lamp, jesli chce miec ladna cere ![]() ale ja sie i tak nie moze powstrzymac...ugh
Muzycznie www.facebook.com/AtelierNoire www.instagram.com/kasia_noire ![]() Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1211006 Ciuszki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81087906 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja jednak mimo wszystko uwazam ze solarium W MALYCH ilosciach nie szkodzi az tak bardzo co innego jak ktos chodzi regularnie co tydzien dwa a co innego jak ktos pojdzie 3 czy 4 razy w roku, nie mozna mowic ze szkody dla skory w obu tych sytuacjach sa takie same, solarium napewno szkodzi co do tego nie mam watpliwosci ale jakos nie chce mi sie wierzyc ze w przypadku gdy ktos ma umiar w opalaniu bedzie mial potem skore strauszki w wieku 25 lat choroby skory nasilony tradzik ( u mnie i tak gorzej byc juz chyba nie moze ;( ) itp jakos mi sie to nie widzi we wszystkim trzeba miec umiar i jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
witam!
Jeżeli już zdecydujesz się na pójście na solarium, to nie opalaj twarzy. Możesz zasłonić ją np. ręcznikiem. Po 2 wizytach nie będzie widać drastycznej różnicy, a twoja cera z pewnością będzie ci wdzięczna ![]() ![]() pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
balsamy z samoopalaczem to teoretycznie najlepsze rozwiazanie ale w praktyce zupelnie sie nie sprawdza, smierdzi robia sie zacieki splywa nie rowno pokrywa skore okropnosc :/ wole isc sobie troche na solarium potem na sloneczko i bedzie git
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Moje doświadczenia:
-Ostatni raz byłam na solarium w listopadzie, przed półmetkiem to było jakieś 2-3 razy w ciągu 2 tygodni. Na plecki nie zaszkodziło, wręcz może troszke pomogło wysuszyło. Ale buzia, o zgrozo. Kiedy w końcu po wielu cierpieniach, miałam stan krostek "wynormowany"czyt. nie więcej niż 3, po solarium nastąpiło istne "krostobranie" =/.. I choć opcja szybkiej opalenizny jest bardzo kusząca, muszę z niej zrezygnować. A co do słonka, to po wakacjach stan mojej buźki w sumie się poprawił. Teraz tylko te pierwsze dni wystawiania twarzy do słońca dobiły mnie obfitością krostek.. ehh.. Jednak ze słonka nie zrezygnuję i przed wakacjami jeszcze muszę naturalnie na buźce "wypalić" krostki. A i jeszcze jedno spostrzeżenie, że po kremie "nadającym opaleniznę czy coś tam blablabla" Garniera, buźka wygląda lepiej i krostki takjakby się go bały i znikały. pozdrawiam
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A możesz zlokalizowaćdokładniej co to za kremik?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.