|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nieco frustracji ..
Mam lat 21 i od bardzo dawna marzy mi się samodzielne życie, na zasadzie takiej, że mam bardzo dość domu rodzinnego, od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było. Nie mogę nazwać swojego dzieciństwa szczęśliwym, a w zasadzie okresu do wyprowadzki z domu na studia.
Jestem, w zasadzie zawsze byłem, zależny od nich finansowo, co było zawsze wykorzystywane do wtrącania się w moje prywatne sprawy w stopniu maksymalnie możliwym, kontrolowania, ograniczania pola manewru, stosowania przemocy itd., i w żaden sposób nie widzą w tym niczego złego - a już na pewno nie chcą tracić tej kontroli. Z mojej perspektywy, to bardzo toksyczni ludzie. Wszelkie próby ograniczanie kontaktu z nimi zawsze prowadziły do problemów, oczernianie gdzie się da, na porządku dziennym. Moja aktualna sytuacja jest taka, że ja nie mam pieniędzy dla siebie na studia dzienne. Rodzice mają, dumnie oszczędzali w wydatkach na mnie przez lata, by na nie mieć ![]() Ze względu na ich zarobki, pomoc socjalna mnie nie dotyczy, kredyt studencki raczej też, i tak nikt by mi nikt nie poręczył. Studiowałem 2 lata, ale przerwałem studia. Jestem pewien, że muszę się od nich odciąć na czas nieokreślony, godzenie pracy i studiów nie wchodziło w grę. I nie wiem co teraz robić: szukać gdzieś pracy w większym mieście, zadomowić się w akademiku... zresztą, jak miałbym pracować za okolice minimalnej krajowej, to już wolę robić to za granicą, bardziej rozwijające, ale znowu zupełnie inna rzeczywistość, i nie mam nigdzie nikogo specjalnie bliskiego... ani funduszy ![]() Nawet nie wiem, po co to wszystko piszę, może czyiś post mnie oświeci w jakiś sposób ? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Nieco frustracji ..
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro widzisz i wiesz sam, że na razie nie wyjedziesz, to złap cokolwiek na chwilę, byle mieć własną kasę i szukaj dalej czegoś lepszego - ja bym tak zrobiła. Nie jestem pewna, czy możesz nie będąc studentem (chyba że przerywając studia nadal masz status studenta?) mieszkać w akademiku - zależy którym i gdzie, wiem że w Krakowie przynajmniej na czas wakacji można wynająć sobie pokój w akademiku, ale w roku akademickim pierwszeństwo mają studenci studiujący. Minimum krajowe to w tym momencie jakieś 1200 zł na rękę. Wynajmując pokój za 600 zł z kimś na spółkę lub samemu (zależy co znajdziesz) zostanie Ci 600 zł - 20 zł dziennie za jedzenie i codzienne potrzeby. Nie są to luksusy, wiadomo, ale jeśli bardzo chcesz się oderwać, na krótszą metę jest do wytrzymania.
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Wyjazd za granicę to nie jest takie hop siup
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Rodzice oszczędzali całe życie żeby zafundować Ci studia w innym mieście które rok przed obroną rzuciłeś. I się dziwisz że Ci nie chcą dać pieniedzy?
Powiedz coś wiecej o co chodzi z ich warunkami na wydzielanie pieniedzy i toksycznością?
Przeciętność daje poczucie bezpieczeństwa, ale tylko podejmując ryzyko można spełniać swoje marzenia Edytowane przez Bea_91 Czas edycji: 2013-08-18 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Rozwijające, bo zawsze inna kultura i można podszkolić język obcy. A wiele mnie w tym kraju nie trzyma
![]() Zmywać naczynia nauczyłem się, mieszkając na studiach, nie mieliśmy zmywarki. ![]() No, w 2 lata nie dałem rady. ![]() Jakbym poszedł do pracy, to bym zrezygnował pewnie ze studiów jeszcze wcześniej. ![]() ![]() Fakt, nie przykładałem się do szukania zbytnio, ale raczej na nic poza prostą pracą fizyczną, czy czymś w stylu kelner, telemarketer czy przedstawiciel handlowy nie liczę. Dziękuję za wszystkie rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No, ja też nie wiem po co to piszesz, bo szczerze powiedziawszy ledwo co dobrnęłam do końca tego irytującego postu. Dam Ci jedną, bardzo cenną radę- weź się za robotę ![]()
![]() Edytowane przez apolonja Czas edycji: 2013-08-18 o 17:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja radze autorowi wrócić na studia wziąć dziekankę, pojść do pracy i za rok zaocznie dokończyć ten 3 rok a jednocześnie kontynuować prace.
Przeciętność daje poczucie bezpieczeństwa, ale tylko podejmując ryzyko można spełniać swoje marzenia Edytowane przez Bea_91 Czas edycji: 2013-08-18 o 17:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Półtora roku, inżynierskie trwają 7 semestrów. Ech, no generalnie, chcą strasznie kontrolować, i prawda taka, że zasadniczo to ja pieniędzy od nich nie chcę ![]() Pewnie wiele zależy od tego, gdzie, kiedy i na ile się spodobam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez trolilo Czas edycji: 2013-08-18 o 18:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
dwa wyjscia:
1. przestan marudzic i poradz sobie sam. Albo za granica, albo w kraju. Nie jestes jedyny w takiej sytuacji. Wiadomo bywa ciezko, ALE: Zbierz sie w sobie i zrob to co chcesz zrobic- utrzymuj sie sam bez nich, znajdz jakakolwiek prace na poczatek a pozniej szukaj lepszej. lub 2. zacisnij zeby, skoncz studia, i wtedy znajdz lepsza prace. Jak juz znajdziesz Twoi toksyczni rodzice moga Cie pocalowac w ... Powodzenia. Przestan sie nad soba uzalac, uwierz w siebie, dasz rade! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Skoro byłeś na półmetku studiów , dwa lata wytrzymałeś to mogłeś się jakoś przemóc i dokończyć .
Na początek dobra jest nawet najniższa krajowa , 1200 zł to dużo , możesz zostać z rodzicami , mieć swoją kasę i wtedy unikniesz płacenia za mieszkanie . Myślałeś o pracy + przeniesieniu się na studia zaoczne , miałbyś wtedy wszystko o czym marzysz :-D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Bo da się tak przeżyć. Po co więcej. Ach, może i mądre wychowawczo podejście patrząc z boku, ale tak w istocie jak dla mnie to zwyczajna złośliwość, nic nowego. Tyle można zrobić na odległość. ![]() W fast foodach chociażby? może kelner to nie najlepsze słowo na to ;p Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ale że leniem jestem - nie przeczę. ![]() Cytat:
No, ale to już raczej temat rzeka :P |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja na Twoim miejscu właśnie dlatego że rodzice płacili mi za studia 2 lata zacisnełabym zęby i kontynuowała to choćby zaocznie, wtedy pokazałabym im że na nie zasłużyłam - bo na razie to wygląda mi na akcje pt. "Na złość mamie odmroże sobie uszy" zamiast kończyć studia inżynierskie dla siebie a nie dla rodziców, chcesz iść do maca.
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Straszna z ciebie jęczydupa chłopie. Po prostu weź się w garść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Pojojczysz, pojojczysz i zostaniesz z rodzicami. Tak brzmią Twoje posty.
Hańbi Cię praca za minimum, nie masz nawet za bardzo planu, tylko jakieś mgliste marzenia.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
jęczybuła, a fe!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.